Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tölcséres hangsugárzó építése
Lapozás: OK   9 / 30
(#) potenciameter hozzászólása Feb 3, 2010 /

A hd-15 röl mi a véleményetek?

hd-15.jpg

(#) djgombi válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Ahogy láttam neten, van aki eléggé bele van zúgva
(#) shalafi.66 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

A 120Hz körüli kiemelés egy 8 centis hangszórónak is megy, ha megfelelő rezonátorba tesszük. A HD sem képes másra. potenciameter, pont ugyanaz a gond itt is, amiért korábban nem akartál kis tölcsért építeni.
(#) potenciameter hozzászólása Feb 3, 2010 /

Köszönöm a gyors választ. Akkor inkább maradok a Bassreflexnél, és talán ősszel épitek két nagy w-t.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

HD-nál, ha egy sávszűrővel esetleg lekaszálod az érzékenységet 10dB-vel kb, akkor már megvolna a 60Hz-es alsó határ.
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Értem de ha 10bd el csökkentem, akkor nem igazán csinál nagyobb hangnyomást mint egy reflex. Vagy én vagyok hülye!?! És a reflexnél megvan a 35-40hz-es alsó határ is.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Háááát, attól függ, miylen hangszóró, 380mm-ben b-reflex dobozzal 100dB érzékenységgel sosem lesz meg a 35Hz. Talán 50 körül.
(#) hammer14 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szia!

Meg van aki eléggé nincs! Pl én. Akkor már inkább rutsche!
(#) hammer14 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szia!

Van számodra egy ötletem amin egy ideje filkózgattam. Csak végülis nem számoltam ki a méreteket mert rájöttem nekem hülyeség. Ha lenne sarokba helyed,akkor tervezz egy olyan ládát aminek a száját a terem sarka hosszabbítja meg! Természetesen ezt is W elrendezésben. Nekem van egy elméleti rajzom,ha gondolod megosztom veled.

De neten is találsz,csak sztem az is elég csutkára van méretezve.

Üdv:Viktor
(#) potenciameter válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szia. Minden jo megoldás érdekel. Először a rutse mellet döntöttem mert első ránézésre látszik hogy eléggé nagy tölcsére van igy tehát az alsó frekvenciákat is jol nyomja, de néhányan azt mondták hogy nem jó semmire, ezért a w ládára döntöttem, de utánna rájöttem hogy egyenlőre nincs a fa anyagra pénzem és ha kész is lenne nincs olyan kocsim amivel szálitani tudnám, ezért tegnap arra jutottam hogy épitek reflexet mert az elég mélyre megy, termekben jol szól, de viszont szabad téren gyenge. Eddig úgy van hogy csinálok két reflexet, ősszel meg lehet hogy egy nagy w-t. De érdekel a te ötleted is.
(#) shalafi.66 válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Láttad már akár egynek is a méréseit?
(#) hugi00 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Ez azert nem volt rossz.
Merve 20-53Hz-ig +-0,9dB

Autoban nyitott ajtokkal 50Hz-en, vagva 24dB-vel.
- 20Hz alatt nem tudtunk merni. ;((

20-63Hz.JPG

(#) shalafi.66 válasza hugi00 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Nna ezt most én nem értem.
(#) hugi00 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Terveztem egy ladat, amit a kepen latsz.

Kiviteleztem, betettuk egy autoba (csomagtarto), kinyitottuk az ajtajat.

Majd 20Hz-tol mertuk a hangnyomast a szelvedore tapasztott muszerrel.
53Hz-ig a mert ertek 123,6 es 125,4 kozott volt.
- ha jol emlekszem 42Hz en volt a 123,6dB.
(#) shalafi.66 válasza hugi00 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

És tölcséres volt? Vagy hogy jött ez ide?
Ez egy rosszul hangolt sima b-refelxnek tűnik.

Mérést meg nem látok, csak számokat. Kézi hangnyomásmérővel nem hiszem, hogy érdemes próbálkozni.
(#) karpi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Szelessavu singledriver-es tolcseres hangszoro is van nem csak szuksavu melynyomo.A Doppler efekt othoni HiFi cucnal szamit De van terem/szabadter hangositashoz is szelesebb savu duplatolcseres vagy direct sugarzas +hatso tolcser-es hangdoboz ott mar fontos hogy az intermodulacio ne legyen zavaro .

Duborogni szabadteren vagy nagy termekben nem szamit mar majdnem semmi ilyen "finomkodas" mindenfele okbol.

A hangszoro Xmax eseteben ahogy mar emlitettem az megmarad de ha tulleped mar nagyon nem OK a "lesugarzott" hang .De jo tolcser eseteben nem kell a hangszorot anyira kivezerelni hogy ugyanazt a hangnyomast elerjuk amit a "normal" hangfalban a maximalis kitereshez jutna .Termeszetessen ugyanugy kivezerelhetjuk /tulvezerelhetjuk tolcseres megoldasnal is.
Eros hangszorn ertsed a nagyterhelhetosegu es nagy hatasfoku hangszorot ami birja a kakaot de nem csak futi a levegot hanem valamennyit lesugaroz hangkent is.
Amugy meg az az Xmax amit ujabban nagyon emlegetnek az a szuboknal erdekes .A szub-ok mar nagy X max-ra vannak tervezve /gyartva .Olyan nagy tolcserest ami ott mukodne kicsit problematikus szallitani de jol jonne a gyenge hatasfoku szubokhoz.

Amugy is mind gondolkoztam azon hogy majdnem sehol nincs meg a kello mely /magas arany .Tulajdonkeppen legtobb esetben a melyhang joval a szukseges alatt van megis jol duborog.Azt hiszem pszihikai hatas .A hangnyomas nagy ,nincs mihez hasonlitani es allitolag az emberi agy "kipotolja" a hianyzo melyhang hatast emlek hangzasbol amit elotte hallott othon vagy mashol ahol modjuk "perfekt " szolt.Ezert gondolom nem erdemes azt a nagyon szubot vadaszni nagy termekhez mert irrealis hangerore ;enne szukseg.

Az elonyokhoz elsosorban a soroljuk ( hangfal hatasfok fugvenyebe) azt hogy sok esetben lehet peldaul tizszer kisebb elektromos erovel ugyanazt a hangnyomast elerni.Vagy soroljam igy ugyanavval az erositobol tizszer nagyobb hangerot nyerhetek.

Tehat nem cipelek ( es vasarolok ) tiz erositot es tiz hangszorot tiz ladaban .

A tolcseresnel a lada merete a zavaro es hatranyos ,Mint ossz suly es hely kevesebb mint a tiz hangszoro tiz erosito es tiz normal direktsugarzasu lada.De eleg ha csak 5 -szor jobb akkor is elonyosebb sok szempontbol .Egy komoly befekteto aki keres is a koncerthangositassal szerintem jobban jar a tolcseres megoldassal kevesebbe kerul minden szempontbol.
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Bocs, de Ez így értelmetlen.
(#) hugi00 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

[OFF] Igaz nem ide valo.
Hisz valoban egy "szandekosan elrontott" reflexrol van szo.

Term Lab nevu muszerrel mertuk az ertekeket.
(#) djgombi hozzászólása Feb 4, 2010 /

Eddig a leglineárisabb átvitelt az Orion hangfalak tudják.
Ezt nem lehet túlszárnyalni
(#) djlatino válasza djgombi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

hahahaha!!! gondolom ezt te is viccnek szántad. ha nem akkor nagy a baj. sürgösen keresd fel valamelyik fülorvost.
nekem is van kettö. nagyon jol funkcionálnak. virágtartoként. másra nemigen használhato.
(#) hammer14 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

most hazudjak hogy igen
Nem nem láttam még egynek a mérését sem. De halottam már jókat amik a szomszéd házsornak a hullámpaláját rendesen recsegtették. Tehát a hd15-től sztem jobb. Most hangnyomásra gondolok,nem átviteli egyenlőségekre. Az tény hogy van tőle jobb,de jó hangszóróval megállja a helyét. Ha nem így lenne akkor nevesebb gyártó sem igen használta volna.
(#) hammer14 válasza karpi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Én is ugyanezt vallom mint te! minek a sok kw mikor ha okosan szállítasz simán gyorsabban végzel a pakolással is. Pl utánfutón a 2db nagyágyút minimálisan kellet lekötözni,tartotta magát. Én az egész rendszerem tölcsérből építem majd föl.

Tényleg shalfi a közép tölcsérnek szted van vmi hátránya egy sima zárthoz képest? Mert közép tölcsér nekem még nem nagyon volt,mindig másféle kisegítő hangfalakkal volt megoldva.
(#) djgombi válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Ez pl egy nagyon jó top tölcsér
ITT
(#) hammer14 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

köszi szépen a tippet!
De én sajátervezésűt építek majd. Azaz sajátnak túlzás,mert egy fórumtárs beméri nekem a hangszórót,ha minden jól megy akkor most hétvégén. Plusz majd konzultálok akkor vele személyesen hogy hogy is van ez, mert ő állítja hogy a hangszóró adatai is igen is lényegesek tölcsér tervezésnél. Amit én használok képleted abba pedig csak a membránfelület szerepel a torok méretezéséhez. Szóval van egy kis kavarodás.

A konstrukciót ami a terven van viszont átgondolom,hogy hogy lenne jobb. Mert az eddigi elgondolásom 4db különálló közép magas. Amit tudok varriálni egymás mellé fölé alá stb pakolással. Igazából nem tudom melyik elrendezés lenne jobb.
(#) shalafi.66 válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Számítanak, de nem csak a T-S paraméterek. És nem csak a programok számításai döntőek.
(#) hammer14 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Úgy bírlak ilyenkor mikor ilyen sejtetően mondasz valamit.... Légyszíves kicsit bővebben fejtsd már ki hogy milyen számítások még a döntőek! Én az alap dolgokkal számolok tehát:nyitási mérték, száj keresztmetszet, tölcsérhosszúság és a kamra űrtartalma.

Bár gondolom te a hangszóró valamelyik paramétere gondoltál. esetleg EBP? Vagy passz,szabad a gazda!

Jah ha már itt tartunk véletlenül nem tudsz egy linket ahonnan a klinger könyvet újra meg tudnám szerezni? Mert pár alap dolgot úgy érzem elfelejtettem.
Amelyik linkeket én meg tudtam az mind 404 kategóriába tartozik. :yes:

Nekem megvan.

Lásd jó szívem
Bővebben: Link
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Akkor mi?
(#) shalafi.66 válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Úgy bírlak, amikor kérsz-kérdezel valamit de olyan módon, mintha én azért élnék, hogy válaszolhassak neked.
A klingerben pont az alapok hiányosak és/vagy rosszak. De gyakorlatilag az alapokon kívül más nincs is benne.
Amit írtam egyértelmű. Semmi sejtetés nincs benne, csak rajtad kívül más nem ismeri a konkrét helyzetet. Nem csak a T-S a lényeges, illetve a tölcséres modellezőprogramok számításai, hanem az, hogy a fizikai megvalósítás mennyivel tér el a modellezett helyzettől, milyen tulajdonságok-számítások lettek kihagyva-elhanyagolva, és persze mint mindig a hsz felépítése, lengő-rezonáns rendszere is nyom a latban. Nem is keveset. Ez az, amit általánosságban hozzá lehet tenni. Konkrétumokat pedig nem tudhatok, ha nincs infó.
Következő: »»   9 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem