Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   91 / 579
(#) Videotonman válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Üdv! A Vénusz valóban pehelysúlyú az Albához képest. Az utóbbit nem is nagyon szeretem mozgatni, ha nem szükséges. Semmi probléma, ahogy gondolod.
(#) Videotonman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Hali! Én is sokat gyönyörködöm bennük A sulimból selejtezték ki őket, több száz darabot hoztak le a padlásról. Valaki jön majd értük, de előtte én kiválogattam, amik kellenek. Mégis csak jobb helye lesz a gyűjteményemben, mint máshol. Amúgy ezeken kívül a többi tévé eléggé rossz/roncs állapotban volt. Az Inter Favorit hangolóegysége tetszik, de nem sokat tudok róla. Szerintem is valami ilyesmi lehet, mert komolyabb, mint egy dobváltó, de nem olyan jó, mint a Kombi-1. Most pedig megmutatom, hogy mit mentettem meg az utolsó forduló alkalmával. Az egyes képen egy VT Gold Star látható az aranycsillagos ajtóval. Nagyobb a képcsöve, mint a Silver Starnak. Alatta VT Akropolisz van. Olyan, mint a Jupiter. A kettes képen VT Record látható. Egy családba tartozik az Inter Star/Inter Favorit duóval. A képcső mérete különböző. A négyes képen VT Elektron 24 van felül. Alatta Orion Delta helyezkedik el, a '60-as évek közepéről. Legalul ismét egy Orion Victoria Super. Összesen 22 tévét holztam el, ebből 4 alkatrész. Továbbá 11 tévének a belsejét spájzoltam be, remélhetőleg ezekből mindegyik feltámasztható, ha nagyon szükséges. Aztán a múzeumépítést sem szabadna sokáig halogatnom, mert igencsak elvitte a helyet ez a hirtelen jött szállítmány
(#) Doszpot válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Ejha!
A TV gyűjtést nem szeretném elkezdeni, de ennyi szép darabot egy helyen látni, ez már elgondolkodtat.
A javításukhoz a kedved biztos meglesz, inkább a tárolásukhoz kívánok sok helyet.
(#) küzmös Gergely válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hát nem semmi,sok sikert a javításukhoz.. én tegnap hoztam el az Orion Orettát nagymamámtól,elment a kép a hang,és belekukkantva láttam hogy kiégett az 500mA-es biztosíték,kerestem egyet és beletettem,erdmény hogy izzik az egész PY 88... remek... nagyfeszkarikám még van is de primert honnan a búbánatból szerezzek... talán öregtamástól??
(#) Vales válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Üdv!

Gyönyörűszépek ezek a TV-k, közülük több is megdobogtatja a szívem, ezek gyermekkori emlékek:
- VT Record: Az egyik Nagyon Kedves rokonomnak volt ilyen, akit nagyon szerettem és félig Nála nőttem fel. Ennek a TV-nek gyönyörű képe és nagyo jó hangja volt.
- VT Alba Regia: Általános iskolában az egyik tanteremben volt ilyen, valamint az egyik szomszédnak, aki annó működésképtelenül nekem adta és én darabokra szedtem.
- VT GoldStar: Nagymamáméknak volt ilyen TV-jük
- Orion Victoria Super: Nekünk volt ez a tartalék TV-nk, a VT Elektron20 mellé.
Köszönöm a szép képeket, előhozta az emlékeket!
(#) hatvanasjocó válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
(#) kisgeri válasza Videotonman hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Gratula a gépekhez, szép szállítmány! Ilyen korú tévékből nekem csak egy AT1550 van, de az is erősen hiányos állapotban. Igazából csak tartalék képcsőnek tartottam meg későbbre. Sok sikert a rendbetételükhöz!
(#) kisgeri válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Köszönöm! Bár ismerem, ezt az oldalt is szoktam nézegetni. Ami a neten alapos kereséssel megtalálható erről a típusról, azt már megtaláltam Azért remélem egy eredeti használati utasításába majd belefutok egyszer, mert a készülékekhez való dokumentációkat, leírásokat stb. is gyűjtöm
Aztán hogy ne mindig csak TV-ket mutogassak, itt van 2 rádióm: egy Philips Népszuper és egy Orion 222
(#) Videotonman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Köszönöm! Én meg apuval megjavítottam a Fortuna-2 tévét. Korához képest jó képe lett, bár nagy fényerőn előjönnek a visszafutási csíkok. Mondjuk újkorában sem erős fénynél tévéztek vele. Szerencsére van csatornaválaszték, mert VHF, UHF-es. Szerintem biztos tud adni valamelyik fórumtag alkatrészt. Nálam sok minden van, de átnézést igényelnének végre, mert nem igazán működik mind.
(#) Videotonman válasza Vales hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hali! Nagyon örülök, hogy ilyen sok szép emlék fűződik ezekhez a típusokhoz. Nekem jólesik hallani, ha valaki megörül egy rég nem látott készüléknek, vagy ámulattal csodálja, ha éppen működésbe lendülnek. Íg ez a kollekció nem csupán egy sima gyűjtemény, hanem több annál.
(#) Videotonman válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Köszönöm! Igazából az utolsó két fuvarral érkezett tévékbe még nem néztem bele, így nem tudom mire számítsak. Ezért biztos, ami biztos alapon egy csomó panelt megmentettünk, mert tutira kelleni fognak (remélem nem így lesz). A tartalékba eltett dolgok később aranyat érhetnek, ez tapasztalat
(#) mustang74 hozzászólása Feb 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Hosszú ideje nem néztem be az oldalra.
Bárcsak több időm lenne a régiségeimmel foglalkozni(hátrébb írtam róluk), csak sajnos a 6napos 3 műszak nem sok időt enged. Tetszenek nagyon a készülékeitek, nagyon szép munkát végeztek velük. Próbálok a jövőben időt szentelni az én rádióimra meg a magnóimra.
Üdvözlettel: Nándi
(#) küzmös Gergely válasza Videotonman hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Cseréld a PCF 200-201-es csöveket és láss csodát..
(#) küzmös Gergely válasza Videotonman hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Szia! Most néztem meg a honlapon.. ugyanolyan mint ami nálam is van kivéve hogy a tiedben benne van az UHF-hangolóegység,viszont az enyémben meg TUNGSRAM cső lakozik Gratulálok hozzá nagyon szép munka..
(#) Videotonman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Hali! A csőcsere biztosan nem vezetne megoldáshoz, mert az említett csöveknek nem sok köze van a visszafutási csíkokhoz a kép tetején. Ezeket több dologgal magyarázzák pl: a képcső rossz, a képkimenő trafó hibás stb. Eddig még nem leltünk a hiba okára, pedig sok tévém szenved ezzel a bajjal. Az általad említett csövek korábban cserélve lettek egy VT Favorit javítása közben, (ami szintén csíkozódott), de ezt a fajta hibát nem szűntette meg. Nálad ez hogy jött össze?
A javításért apukámat illeti dícséret. Én azon dolgoztam, hogy a vásárban "olcsóért" vett Fortuna tévémre valóban rátaláljon Fortuna szerencséje és szép külsejével sikeresen beilleszkedjen új környezetébe
(#) llaci56 válasza Videotonman hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
A visszafutási csíkok ügyében nézz körül a segédrács feszültségnél! Hajdan nem egy olyan hibával találkoztam, hogy a feszültségosztó, - ami a seg.rács feszültséget adta, - valamelyik ellenállása megnyúlt, és ezáltal felszaladt a feszültség.
(#) Maffiozo hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
Elöször is mindenkinek szép napot kívánok!
Elég rég jártam az oldalon, de most h feljöttem, és megláttam ezt a témát, erös késztetést éreztem arra, hogy édesapám egy pár régi műszerét megosszam veletek, amit a napokban fényképeztem
Remélem tetszeni fog mindenkinek...
Még annyit hogy az elsö mőszert akkor bontotta fel elöttem édesapám , A második, az egy elég régi cucc, talán brit, v angol ( a díszdobozán talált feliratokból itélve)

További szép napot mindenkinek.
(#) küzmös Gergely válasza Videotonman hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia! A képeket teljes fényerő és kontraszt ráadásával készitettem,és ez a tv 1972-től 85-ig napi használatban volt (állitólag... én nem láttam mert 83-as születésü vagyok Azt mondják a magyar Tungsram-cső nagyon jó minőség... lehet ez is az ok,ill. az is amit Laci irt ill lehet még az antenna,az antenna csatlakoztatási pontjai is (nálam sem tökéletes az antenna) és még sok minden.. Azért irtam a PCF csöveket,mert beletettem vagy 5 garnitúrát és bocsánat a kifejezésért de szarabbnál szarabb képet produkált,egy utolsó próbacső hozta a kivánt eredményt.Én még nem is találkoztam román gyártmányú csővel,és a képet nézve szerintem egész jó..
(#) Action2K válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Üdv, újra itt! Mindkettőt tartsd nagy becsben! A mázlista! Null-kilóméteres UNIVO A másik ha jól látom valamilyen kocsma műszer lehet, a nevéből ítélve (Ivó). Talán alkoholszonda? Azért el ne hidd csak viccelek, ugyanolyan Volt, Áram, Ellenállás mérő. Derék jó kis söntök vannak hozzá!
Meg is kaptad őket?
(#) küzmös Gergely válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia Laci56! Nem tudnád véletlenül megmondani ha már segédrácsfeszültségről van szó hogy az Orion Mátránál mi okozhat alacsony segédrácsfeszültséget? 540V helyett csak 410V körül.. végignéztem a D708-as (BA159-es) vonalát.. diódát cseréltem.. (nem csak ezt hanem az összest..) a C713-as 100n-os kondi-ra próbaképp tettem egy másikat és igy 500V körül lett,de utána megint visszaesett 410-re.... ??? Most csak méregetek,nem akarom gyilkolom a hálózatról ,mert elszáll az egész... ja és a sorkimenő nem 15625Hz-en dolgozik,mert hallom.. visit rendesen.. a szinkron-modult kihúzva is.. tehát nem TBA950 hiba
Szia Maffiozo! Szép múzeális müszerek.. mindent szabad velük,csak napi használatra fogni nem..
(#) llaci56 válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Ne má'! Húúúú, de sárga vagyok most... (...ilyen.)
(#) llaci56 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Talán ha valaki tapasztaltabb...
Azért a C713 -at csak kicserélném, ha arra megjavult. A "rátett" kondival csak a szakadást tudod vizsgálni.
(#) oregtamas0202 válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Üdv. Tiszteletem Édesapádnak és Neked is! Becsüld meg ez tényleg ritkaság. Valószínű még nállam is öregebb. Öreg T
(#) Maffiozo hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
Action2k : Nem, nem kaptam meg öket... talán majd egyszer... de azért szoktam kapni a fatertól cuccokat most pl a leendö erösítömet csinálgatja az öreg

Jah, és nagyon szépen köszönöm mindenkinek a dicsérö szavakat... majd átadom az öregnek is

végezetül ittvan egy csöves műszer ami az elözöbe nem fért bele

üdv. mindenkinek!
(#) hatvanasjocó válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
A függőleges eltérítés linearitási hibája is okozhatja a visszafutási csíkokat. A képkimenő trafó primerjén lévő 13VT470 jelü alkatrész hibája is okozhat visszafutási csíkokat, persze a linearitás áramkör tagjait is át kell mérni. Törekedni kell arra,hogy a kép teteje ne legyen nyomott.
(#) Videotonman válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Hali! Köszi az ötletet. A Fortunánál valószínűleg nem ez lesz a gond. Mert a megnőtt segédrács feszültség esetén a képet nem lehetne elsötétíteni a túlságosan kinyitott képcső miatt. Nálam viszont ezzel nincs baj. Nemsokára keresünk egy jól működő tévét és szkóppal is rámérünk, aztán a hibás tévén is és majd meglátjuk.
(#) Videotonman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Hali! Jó a képe a tévédnek. Nekem egyelőre trükköznöm kell és nem szabad ráadnom teljesen a fényerőt, kontrasztot. Kár hogy hiányzik a tiédből az UHF egység, pedig látványosan működik Nekem rengeteg tévémnek van 4-5 visszafutási csíkja a képcső tetején. Különböző korúak, különböző típusúak, a képcsőt illetően van Tungsram, szovjet és román gyártmány is. Ez utóbbival még én sem találkoztam, a lényeg, hogy szépen teszi a dolgát.
(#) newman92 hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Hy! Szereztem pár régi műszert.
(#) hatvanasjocó válasza Videotonman hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Szevasztok. Ezeknél a régi tv-knél ha a fényerő és a kontrasz trükkös beállításávall jó csak a kép( nem foltos szellemképes) akkor valószinű, hogy katódemisszió gyenge a képcsövük és ez egyértelmüen a visszafutási csíkok megjelenését is maga után vonja. Csak az emisszió növelése segít ezen. A 6.3 V-ra beállított fűtőfeszültséget kell kis mértékben megemelni.A képcső fütését a soros fűtőkörből kivesszük, helyét rövidre zárjuk. Ez minimális növekedést okoz a többi cső fűtőfeszűltségében. A képcsőnek pedig egy kis teljesítményű transzformátorral(2-3 W) 7.5 V feszültséget adunk. Ez az esetek 90 %-ában eredményt( a csíkok megszünését és fényerő növekedést) hoz.
(#) burgdavid válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
És előbb-utóbb a képcső tönkremenetelét okozza Nem végleges, de egy időre jó eredményt hoz a képcső regeneráló. Bár nemhiszem, hogy ez a tv annyit fog járni, hogy a megemelt fűtőfesz tönkretegye. :yes:
Következő: »»   91 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem