Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   13 / 1319
(#) miklajos válasza dpeti hozzászólására (») Jan 24, 2007 /

Nem szoktam kötekdni.
(#) miklajos válasza bkati hozzászólására (») Jan 24, 2007 /

A PIC-ek UART modulja elégsok hibát tartalmaz nézd meg a adatlapot és a ERRATA-t. Valamint hibadetektálást is ajánlatos megcsinálni.
(#) bkati válasza miklajos hozzászólására (») Jan 24, 2007 /

Hát, az adatlap nem ír semmi különöset a soros átvitelről. Az erratában sem találtam erre vonatkozó hibát.
(#) potyo válasza miklajos hozzászólására (») Jan 24, 2007 /

Erre én is kíváncsi lennék, mutass már egy ilyen erratat

bkati: milyen picről van szó egyáltalán?
(#) bkati válasza potyo hozzászólására (») Jan 24, 2007 /

Idézet:
„Lehet, hogy bebillen az FERR bit.”

Na, ezt viszont nem értem, amit erre ír az adatlap:

An adjustment may be indicated when the USART
begins to generate framing errors or receives data
with errors while in Asynchronous mode. Framing
errors indicate that the system clock frequency is too
high – try decrementing the value in the OSCTUNE
register to reduce the system clock frequency.

Magyarul akkor lehet framing error (FERR bit), ha az órajel túl gyors. Hogy a fenébe lehet túl gyors??? Szerintetek ennek van értelme? Vagy ez csak a belső oszcillátorra vonatkozik?
(#) bkati válasza potyo hozzászólására (») Jan 24, 2007 /

Én ezt néztem: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/80156c.pdf

Egyébként 18F2320 a pic.
(#) miklajos válasza potyo hozzászólására (») Jan 25, 2007 /

A 16f690 sorozat a 16f87xA sorozat uart moduljai okozhatnak meglepetéseket

80243G.pdf

(#) Istike88 hozzászólása Jan 27, 2007 /

üdw!

még nagyon kezdő pices vok, annyira h még pic-em sincs de viszont nagyon érdekel a dolog és letöltöttem a mikro pascalt mer pascalban tanultam programozni dos alatt és ez tűnt a legegyszerűbbnek... el kezdtem tanulmányozni a programot de nehezebb mint amire számítottam. és vannak benne parancsok amikről sose hallottam és a helpjében sem találtam róla semmit...
például mit csinál a nop parancs??? valószínűleg még sokszor fogok ide jönni a hülye kérdéseimmel de hát nincs semmi ismerősöm aki megtudna tanítani rá... egyébként olvasgattam a könyvtárait és viszonylag érthető dolgok vannak benne számomra is, már ötleteim is vannak h mire használjak pic-et
(#) Frankye válasza Istike88 hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

Nos, erre már én is tudom a választ:

A NOP parancs nem csinál semmit! A legjobb parancs!
De komolyan! Csak arra jó, hogy egy "ütemet" kihagy vele a PIC, azaz egy ciklus hosszú várakozásra jó. (Egyébiránt erre is szokás alkalmazni, vagyis rövidebb, néhány ciklus hosszúságú várakozásra.)
(#) bkati hozzászólása Jan 27, 2007 /

Semmit. A "no operation" rövidítése. Helykitöltésre jó, pl. késleltetőciklusokban.
(#) Istike88 válasza Frankye hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

köszi a gyors választ
(#) Istike88 válasza bkati hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

neked is
(#) potyo válasza Istike88 hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

Jobb lenne, ha először asm-ben tanulnád meg valamelyest használni a piceket. Anélkül nem fogod érteni, hogy mi mit csinál, és ez később gondot fog okozni.
(#) Istike88 válasza potyo hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

tudnál linkelni asm kézi könyvet meg progit? (ha van magyar az lenne a legjobb)
előre is köszi
(#) Mate78 hozzászólása Jan 28, 2007 /

Helló!

Most kezdek ismerkedni a PIC-ekkel.Építettem egy sokak szerint bevált égetőt a soros portra,de még nem próbáltam.Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem:milyen kábellel kell összekötni az égetőt a számítógép soros portjával,gondolok itt a csatlakozók bekötésére,mivel már számos helyen számos csatlakozó bekötéssel találkoztam.És milyen hosszú lehet a kábel?Ha valakinek lenne bekötési rajza,azt nagyon megköszönném.
Mellékelem az égető rajzát.

üdv.
(#) Tomee válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 28, 2007 /

A kép bal oldalára oda van irva, hogy txd, rts, dtr stb...
Mellette meg a számok. Veszel egy olyan 9 pólúsú csatit amit be tudsz dugni a gépbe és szépen összeforrasztod a megadott számok alapján.

Nem értem, hogy ezen mit nem lehet látni. :no:
(#) Frankye válasza Tomee hozzászólására (») Jan 28, 2007 /

Nem azt kérdezte, hogy hova kösse, hanem, hogy milyen kábellel.
Nos, nem kell semmi extra, kell egy 5eres vezeték, és kész. Lehetőleg ne legyen túl hosszú, de nincs szabott (korlátozott) hossz.
(#) Mate78 válasza Tomee hozzászólására (») Jan 28, 2007 /

Persze,azt én is látom hogy mi van a rajzon.
Lehet,hogy nem fogalmaztam meg elég világosan,mit is szeretnék kérdezni.
Tehát:txd<>txd
rts<>rts
dtr<>dtr
cts<>cts
gnd<>gnd (ez evidens még nekem is )

Tehát így kell bekötni?

Köszi
(#) Mate78 válasza Frankye hozzászólására (») Jan 28, 2007 /

Köszönöm a választ,akkor minden bizonnyal 1 m-es kábellal nem lesz gond.
Csak annyira kell,hogy kiérjen a gép háta mögül a kábel,ne kelljen mindig kiráncigálni a gépet a helyéről.
(#) potyo válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 28, 2007 /

Sokak szerint bevált égető, sokak meg szívtak vele, mint a torkos borz. Szóval csak szólok, hogyha nem megy, akkor nembiztos, hogy a hiba máshol van.
(#) Tomee válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 28, 2007 /

Pontosan úgy ahogy :yes: az imént irtad is.
Idézet:
„Tehát:txd<>txd
rts<>rts
dtr<>dtr
cts<>cts
gnd<>gnd (ez evidens még nekem is )
(#) Mate78 hozzászólása Jan 28, 2007 /

Köszi, a gyors választ.Összerakom a kábelt,aztán próba..
(#) bkati hozzászólása Jan 29, 2007 /

Jujj, ahogy nézem, ez egy tápegységgel megtámogatott JDM-klón. Kukába vele gyorsan, amíg nem veszi el a kedved teljesen a PIC-ezéstől.
Ne értsd félre, azért drukkolok neked, hogy menjen, de tényleg sokakat megszivatott már.
(#) NickE hozzászólása Jan 29, 2007 /

Én elég régóta PIC -ezek már és nem nagyon volt bajom a PIC -ekkel, persze hallottam néhány korai betegségükről. Most jobban átnéztem néhány erratát, de ezekben nagyon brutális dolgok vannak. Többnyire a 18-as sorozatot használom. Nem csak egyes perifériák anomáliáiról írnak, de még utasítások pl. MOVFF utasításról mindig írnak a data sheetek, hogy interrupt control regisztereknél ne használjuk, de az erratában további hibalehetőségeket is említenek vele kapcsolatban.

Hát ez elég nagy csalódás a Microchipben.
(#) Norberto válasza bkati hozzászólására (») Jan 29, 2007 /

A sima JDM tényleg szivató, de a külső tápos verziója mitől az?
(#) potyo válasza Norberto hozzászólására (») Jan 29, 2007 /

A válasz nagyon egyszerű, az RS232 szabványban rejlik. Az RS232 úgy adja meg, hogy a port akkor érzékel logikai 1-et, ha a feszültség -3 és -25V között van. A logikai 0-t a +3V és +25V közötti érték képviseli. A -3V és +3V között tartományban a detektált jelet nem rögzíti a szabvány, tehát az, hogy pontosan hol a határ, az gyártónként változik.
Viszont a JDM csak akkor működik, ha a kb. +0.5V alatti feszültséget a port már logikai 1-nek érzékeli. De mivel ez gyártófüggő, ezért szar a JDM úgy, ahogy van.
Remélem érthető.
(#) potyo válasza NickE hozzászólására (») Jan 29, 2007 /

Ez akkor csalódás a Microchipben, ha a többi gyártónál nincsenek ilyenek.

Amúgy meg MOVFF az interrupt control regisztereknél? Az eleve mire lenne jó?
(#) Mate78 hozzászólása Jan 29, 2007 /

Köszi a hozzászólásokat!

Rengeteget kuatakodtam itt a hobbielektronikán a PIC-es témák között,hogy biztosra menjek égető ügyben.
Erről azt olvastam,hogy garantáltan működik.Na ezért építettem meg,kipróbálom,remélem működni fog.16F84-et akarok programozni vele,mivel teljesen kezdő vagyok PIC témában.
Köszönöm minden hozzáértő tanácsát.
(#) Mate78 válasza potyo hozzászólására (») Jan 29, 2007 /

Te milyen égetőt használsz?
(#) NickE válasza potyo hozzászólására (») Jan 29, 2007 /

lehet, hogy nem a legegyértelműbben írtam.
Szóval az adatlapokban benne van, hogy ne használjuk interrupt control regiszterekhez a MOVFF -t. Oké, amúgy sincs sok értelme. De sok PICnél ezen kívüli problémát is okozhat a MOVFF használata, ugyanis a STATUS, BSR, WREG regiszterek MOVFF utasítás alatt nem megfelelően mentődnek el és így RETFIE, FAST visszatérés esetén nem a megfelelő érték töltődik vissza. Én pl. gyakran használom ezt és úgy látom, hogy elég sok PICnél nem szabad az errata szerint. Ez nem kis baki, ez nagyon durva hiba. Nézz meg egy 6722 -es PICnek az erratáját, mennyi hibát találtak.
Következő: »»   13 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem