Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   64 / 370
(#) Imi65 válasza anonym1s hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Szerintem sem sok egy 1kVA-es trafóért, tehát semmiképpen nem vásároltál rosszul.
A képeket elnézve nem tűnik logikusnak, hogy a trafó két kivezetése közé biztosítót tegyenek (az 1. bekapcsoláskor kiolvadna). Inkább az lehet, hogy a középső kivezetésre nincs kihozva tekercs, és a fogyasztóval sorba kapcsolódik a biztosító, tehát a középső forrfül csak ennek a forrasztási helyeként szolgál. De ezt csak Te tudod megnézni (megfelelő szögből), hogy van-e a középső kivezetésnél tekercshuzal, én nem láthatom, hogy valójában mi a helyzet. De nem tartom valószínűnek.
(#) anonym1s válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Igazad van, a kozepsohoz nincs tekercskivezetes. Akkor megiscsak egyszeres trafo. Lehet ebbol ketszeres tapot csinalni? Ugy ertem valami egyszeru kapcsolas a trafo utan ami ketteosztja.
(#) Imi65 válasza anonym1s hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Elviekben lehet, de nem szokták erőltetni ezt a megoldást. Lehetne - feszültségkétszerezővel - 2x35V-os (összesen 70V, de gyengén terhelhető), vagy 35V-ot diódahíddal, és azt kettéválasztani elektronikával (Két teljesítménytranzisztor, Ellenállások, kondenzátorok, IC).
Más nemigen jut hirtelen eszembe.
(#) anonym1s válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Kossz a valaszt!
Akkor mas megoldast kell keresnem.
(#) Alkotó válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Minden olyan program, ami trafókat méretez, képletekre vezeti vissza a számításokat. Vélhetően a számítás maga mindig jó, csak a képletek hitelessége vitatható sok esetben.
Természetesen itt ne arra gondolj, hogy totál butaságok jönnek ki, hanem a kapott eredmények nem találnak be pontosan, csak közelítőleg. Pl. a teljesítmény-keresztmetszet viszonyt a programok általában egyszerű összefüggésekkel számítják. Csak az a baj, hogy más a valós érték ha az adott keresztmetszet különböző arányokból jön össze. Aztán ott a másik kritikus érték, a vasmagminőség. Egyáltalán nem mindegy hogy mondjuk 1T- vagy 1,6T a vasmag, csak erről az amatőrnek fogalma sincs.
Éppen e miatt, maguk a trafólemez gyártók is mindig kssérletileg állapítják meg mit is lehet egy adott méretű lemezből kihozni, különböző pakettvastagságoknál (torodinál is hasonló a helyzet)
A telejsítmény után, a voltonkénti primer menetszám a másik kritikus adat. Ebben is lehet tévedni. Az a gond, ha több a menet mint kéne, akkor nem lesz elég jól terhelhető a vasmag (alulgerjesztés), illetve nem biztos, hogy elférnek a menetek. Ha viszont kevesebb, akkor túlgerjesztjük a vasat, melegedni fog.
De mindezek mellett, egy viszonylag jól kimunkált trafóméretező, még mindig sokkal közelebb van a valósághoz, mint ha "hasraütésre" próbálsz méretezni.
(#) rascal válasza anonym1s hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Ilyen szétosztásra gondolsz? A szöveg még annyit ír, hogy a tranzisztorok komplementerek legyenek.


tap_szim.JPG
    
(#) soos csaba válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Köszi még egyszer mindent, sokat segédkeztél.akkor a program csak megközelítőleg adja meg a méreteket, most már értem.
(#) anonym1s válasza rascal hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Hali.
Igen, ilyenre csak kozben felmerult egy kis problema. A trafom 25v 2A es ha jol sejtem ezzel a megoldassal +-35v 1A lesz egyeniranyitas utan, nekem meg max +-20v kellene. Egy hidalt tda2030-as erositot akarok vele hajtani.
(#) Imi65 válasza anonym1s hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Feszültségkétszerezővel lesz +- 35V. A rajz szerinti megoldással (diódahíddal) csak 1x35V lesz. Ezt osztja ketté a rajzon lévő megoldás (ezt én is említettem Neked). Erről működnie kéne a hidalt TDA-nak. Bár áramra nem lenne túl sok. A stab kockát természetesen el kell hagyni.
(#) Chokapick hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
Sziasztok
Elerkeztem egy olyan reszhez,hogy tapegyseget kell epitenem egy lezershowhoz. A kovetelmeny +20V...GND...-20V Van 3db transzformatorom itthon,de eddig meg nem foglalkoztam veluk.A kicsik azok mar eleve kiestek,mert egy erosito reszt is megkell hajtanom ezzel a tappal.En azt hiszem kb 50-60W-trafora lenne szuksegem.Nos a kepen lathato nagyobbikra gondoltam,de nemtudom,hogy megfelelo lenne e nekem a sok kivezetese miatt.A kepen larthato meresi adatokbol ti hatha tobbet tudtok rola mondani.
(#) Alkotó válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Feszültség ügyben mindent tudsz. A terhelhetőséget kéne még kitalálni. Ha nem akarsz stabilizálni, akkor a 2x15V egyenirányítva és pufferelve közel éppen +-20V-ot fog adni. Ha stabilizálni is kell, akkor már gond van, mert a 2x15V kevés, a 2x30V meg már sok. Akkor 2x18-20V körüli váltó kellene.
(#) Chokapick válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Mellekeltem a lezershow tapegyseget. Nemtudom,hogy az elozoleg feltoltott trafo jo lenne e a 2x15~ ? Hogyan lehetne lemerni,hogy mekkora az aramerossege?

sx.jpg
    
(#) Chokapick hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
A kapcsolason lathato,hogy a +20V...-20V nem stabilizalt. Egyeniranyitas utan egy-egy puffer kondi 2200µF 35V van.
Igy remelem meglesz a 2x15~ bol.
(#) Alkotó válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Szűken éppen jó neki a 2x15V váltó. (Ha még nem lenne trafód, akkor 2x16V-ot javasolnék, számítva egy kis feszültségesésre.)
A terhelhetőséget nem tudod megmérni. A huzal átmérőjét kéne ismerni, és abból számítható mekkora árammal terhelhető.
(#) Chokapick válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
A huzalok sajnos nem lathatoak es nem szeretnem megbontani a szigeteleset.En mar annak orulok,hogy talaltam rajta szimetrikus kivezetest es remenykedem benne,hogy jo lesz.Addig is koszonom a hozzaszolasokat!
(#) Alkotó válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Kívánom, legyen benne örömöd.
(#) anonym1s válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Na megjott a trafom. Tetemes kis darab, 15,5cm x 7cm es 6,5kg. Van rajta 2 kisebb ( 1mm-es ), meg 8 nagyobb ( 2mm-es ) kivezetes, szoval ugy tunik egyenertekuek a kivezetesek, mehet bele az erositombe
Lenne meg egy kerdesem. Nics rairva semmi, szoval nem tudom melyik vezetek micsoda a kimenetnel. Azt hogy tudom megallapitani hogy melyik vezetekeket kell osszekotnom?
(#) rascal válasza anonym1s hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Szerintem az azonos színű vezetékek egy-egy tekercshez tartoznak, de egy ellenállásmérővel azért mérd meg melyik vezetékek között van mérhető ellenállás.

Én egy alacsony szekunder feszültségű trafóról meghajtanám az egyik tekercset és végigmérném így a többit. A legnagyobb feszültségű a 230-as, és az arányokból már visszaszámolható a többi. Attól függően, hogy mekkora feszültségű trafóról tudod hajtani és melyik tekercset választottad a 230V-oson annál akár jóval nagyobb feszültség is megjelenhet. Ezért legyél óvatos magad és a műszered miatt is (legmagasabb méréshatárban mérj minden tekercset először).
(#) pcroland hozzászólása Feb 12, 2010 /
 
Hi!
Van egy ócska gépből kiszerelt transzformátorom és nem tudom,hogy melyik a bemenet és melyik a kimenet.A drótok színei:piros,sárga,kék,fehér.Valaki tudja,hogy melyik melyik?
(#) Alkotó válasza pcroland hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Arra gondolsz, színei alapján ismerni meg a tekercseket? Ez se kizárt, de kevéssé valószínű. Inkább valamilyen mérést javasolnék.
(#) pcroland válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Sajnos a volt(ellenállás)mérőm elromlott.De régen a 220-as vezeték jele nem piros meg fekete volt?mert ez a trafó legalább 10-éves
(#) Action2K válasza pcroland hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Volt régen a szabványban piros jelölés, de az akkor is a földelés volt. Jelenlegi szabvány:
Kék - nulla
Fekete - fázis
Piros - egyenáramú pozitív
Fehér - egyenáramú negatív
De ez nem biztos, hogy a trafódon is így van. Ráadásul ott még egyenáram sincs.
Sorba kellene kötni a trafót egy 230V 40W-os izzóval, s amelyiknél halványabban világít, az a primer.
(#) Alkotó válasza pcroland hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Elé volt kötve az egyenirányító? Biztos? Mert ugye egyenirányított feszültséget nem lehet transzformálni.
Ha semmilyen műszered nincs, akkor a javasolt égős módszert használd (ha feltételezzük, hogy a trafó csökkentette a feszültséget, akkor az működni fog). De még mindig ott van a kérdés, hogy ha megvan a primer, hogyan méred meg a szekundereket műszer nélkül.
(#) pcroland válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
megpróbáltam de egyik sem lett halványabb a normál fényerőnél (bocs az előzőt véletlenül kitöröltem)
(#) Alkotó válasza pcroland hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Mekkora az a trafó? A 40W-os égő kb.175mA-t fogyaszt, ami azért elég közel esik a normál trafók üresjárási áramához, tehát a primmerrel sorba kötve közel "félfénnyel" kéne csak égnie. Míg a vélhetően kisebb feszültségű szekunderekkel pedig közel teljes fénnyel.
Vizsgálat közben ne fogdosd a vezetékeket, mert nagyon magas feszültségek is indukálódhatnak! (épp ezért nem a legszerencsésebb ez a módszer, de jobb híján a célnak megfelel)
(#) rascal válasza pcroland hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
"Van egy ócska gépből kiszerelt transzformátorom"
Ha nincs műszered, és nem is tudsz mostanában szerezni, akkor mit lehet tudni az "ócska gép"-ről? Mi volt a készülék, mi a pontos típusa, ki gyártotta, emlékszel-e mennyi volt a ráírt fogyasztás, mekkora biztosíték volt benne stb? Hátha ezek alapján kideríthető valami.

Az adatlapod szerint budapesti vagy. Én keresnék egy elektromos gép szervízt, vagy műhelyt a közelben és megkérném őket, hogy mérjék ki, ha van egy percük.

Ha egy fényképet, fel tudsz rakni a trafóról lehet, hogy valaki ebből ráismer a típusára.
(#) Action2K válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Idézet:
„Vizsgálat közben ne fogdosd a vezetékeket, mert nagyon magas feszültségek is indukálódhatnak!”

230V-os munkáknál egyáltalán nem fogdossuk a csupasz vezetékeket. Csavarozunk, forrasztunk, krokicsipeszelünk... de nem fogdosunk.

Egy esetben lehet szinte azonos az izzó fénye (leszámítva, ha a trafó teljesítménye okozza), hogy ha az egy 230V/230V-os leválasztó trafó. Bár ennek kicsi az esélye.
(#) elektromania92 hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Éppen egy transzformátort igyekszek megtekercselni.Csatoltam egy ábrát a trafóról.
A bekarikázott III. tekercs 2x kell.
A hasznos vas keresztmetszet:11,25 cm2
A primer menetszám 875 menetre jött ki, számítással.
Nem tudom mennyit tekertem rá, a valódi menetszám eltér ettől.
A szekunder oldalra feltekertem 70 menetet.Betettem a vaslemezeket. A szekunderen 18 VAC-t mértem.
Ebből kiszámoltam, hogy 895 menet lehet a priméren.
Kiszámoltam, hogy a 10V = 40
15V = 60
20V = 80 menet lenne.

Ezek jó adatok lehetnek? Vagy a többrétegű trafóknál eltérhetnek?

A 20V-os tekercseknek 2A terhelhetőségünek kell lenni, igy 1mm átmérőjű drótot használok.
A csévetesre ez viszont csak nehezen férne fel. A csévetest az adott.

Az megoldahtó, hogy a primér menetet levenném kb. a felére, 445menetre? Ilyenkor számításaim szerint a szekunder menetek is csökkennének a felére.
Ez járható út lenne, vagy a primer minimum 875nek meg kell maradnia?

Köszönöm a segitségeket, tanácsokat.

Trafo.jpg
    
(#) Directors hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Sziasztok!

Ez a trafó hány VA lehet?

(Unitra,ZATAR,) Mat.Nr.3242 38407

A 6 vezeték lent 1.5mm vastag.
(#) Alkotó válasza Action2K hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Idézet:
„Egy esetben lehet szinte azonos az izzó fénye (leszámítva, ha a trafó teljesítménye okozza), hogy ha az egy 230V/230V-os leválasztó trafó. Bár ennek kicsi az esélye.”

Segíts nekem ezt értelmezni, mert önmagában ez oltári nagy butaság.
Mert ugye arról volt szó idáig (erősen lerövidítve), hogy műszer híján, egy sorba kötött 40W-os izzón keresztül, a trafó minden tekercspárjára (egyenként, sorba, egymás után) kapcsoljon a kérdező feszültséget. Majd figyelje az izzó fényerejét. Ahol a leghalványabb, vélhetően az a primer -ez se az én ötletem volt, más ajánlotta-
Ezek után mi köze van mindennek az áttételhez? Hogyan lett ebből az általad említett áttétel?
Következő: »»   64 / 370
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem