Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
köszi mindenkinek!
A kiméréssel nem lessz gond,csak arra gondoltam hátha látott már ijet valaki,az ic-ket ismerem,+ van az adatlapjuk is,de nem 1szerübb lenne ha lenne valami dokumentum???
Ha megnézed ez egy spec panel valami bővíthető kütyüből. Én egyszer vettem egy hasonlót, azon még hőmérő, meg pwm generátor, meg még a jó ég tudja mi minden volt, volt hozzá egy 20-as tüskesor, persze a mikrosteppek nem is voltak kivezetve, kiméregettem, de egyszerűbb volt csinálni egy sajátot.
Igen azok olcsóbbak, de már nem igazán emlékszem, mintha nem tudna olyan mikrosteppet mint a ta8435, meg annyi állítási lehetőség sincs benne. Egy időben nézegettük mi is ezt a combót, és csak az olcsósága miatt választotta valaki. Egy ismerősöm ilyenből csinált 50 darab motorverzérlőt pont az ára miatt, de neki nem is kellett a mikrostepp.
Örülök hogy minden tiszta, csak akkor meg mi a fenének kérdeztél.
Csak az iránt érdeklődtem,látott-e valaki ilyent.BBocs hogy élek.nem kell nikrostep(240lépés/fordulat) 3db mocim van nem tudok roluk semmot,de ezzel a párossal már hajtottam őket és nagyonnnnnn mentek 1200 ford ig.melegedés nélkül.A mocik hátoljánál belekukkantva a tekercs anyaga 2mm-s huzallal tekerték
Egyszerűen nincs időm megcsinálni a vezérlőket. 1 hét alatt sikerült annyi időt belefeccölni, hogy elkészült a vezérlő nyák és kapott egy lötstopp réteget. Beégetni a lötstoppot még nem volt időm, a fúrásról és építésről már nem is beszélve. Megelégeltem a dolgot és vettem egy ilyet:
Bővebben: Link Igazából az 1/16-os mikrostepp fogott meg, az az én motorjaimnál 3200 lépést jelent egy fordulatra, azaz ha szíjhajtásnál maradok gyakorlatilag bármekkora bordáskerékkel egy századmiliméter alatt marad jócskán a pontosság, ha meg menetesszárat, (ami most van ott 2mm egy fordulat) akkor 1600 lépés esik 1 fordulatra. Pontosságot lehet számolni. Nekem nyákfúráshoz meg körbemaráshoz kell, most már csak rá kell jönnöm hogy lehet a mach3-hoz az eagle által előállított fúrófilet átrakni. Ha valakinek kell még ilyen vezérlő de nincs pay-pal-ja szóljon, van 4-5 tengelyes is, a hazainál lényegesen olcsóbb áron. ui.: Vannak direkt ilyen vezérlőkhöz 10A-es tápjaik hasonló vagy kicsit drágább áron, de ha azt nézzük, hogy egy 10A-es 24V-os toroid mennyibe kerül itthon, akkor már nem is olyan veszélyes az az ár.
Hali! Van 2db bipoláris léptető motorom (4 kivezetéses), ezekhez szeretnék valamilyen egyszerű kapcsolást, hangvezérlőt. Tudtok nekem segíteni?
Diszkólámpa lesz?
Ezek bipoláris motorok neten százával találsz hozzájuk meghajtót. A hangvezérlés már más kérdés.
Igen Discolámpa lenne, elég lenne olyan hangvezérlő ami jobbra balra forog ütemre. Micromotorhoz van hangvezérlő kapcsolásom több is, de most bipoláris motorral akarok kísérletezni. Valami linket tudsz, ahonnan legalább el tudnék indulni, megköszönném!? Vagy neked nincs ilyen kapcsolásod?
Hát van kapcsolásom de hogy az neked jó e..... Szerintem az enyém túl bonyeszos a te feladatodhoz, van benne mikrostepp, meg tartóáram vezérlés, meg step, meg dir, meg enable meg reset, meg visszajelzés a motor mikro és full stepp közötti átkapcsolhatóságról. Szóval szerintem ha itt használod a keresőt találsz egyszerűbbet is. (és főleg olcsóbbat)
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok (xtra nagyon kezdő vagyok!!!) hogy összeraktam 1 bipoláris léptetőmotor vezérlőt. amin vannak kivezetések cw/ccw;clock;reset;enable;sync mit hová kell kötnöm a pc lpt portján? Vagy kéne még hozzá 1 step/dir jelfeldolgozo? Előre is köszönöm a válaszokat!
Szia! Ez attól függ, hogy milyen programmal szeretnéd a pc-ről vezérelni. Kiadhatod az LPT porton a step/dir vezérlőjeleket is közvetlenül.
Szia
Mach3, kcam, turbocnc, vagy amelyik beválik. de a kérdés inkább arra vonatkozott hogy mit hová kell kötni a fenti csatlakozások közül. Köszi a gyors választ
Szia
Mach3, kcam, turbocnc, vagy amelyik beválik. de a kérdés inkább arra vonatkozott hogy mit hová kell kötni a fenti csatlakozások közül. Köszi a gyors választ
clock = step
cw/ccw = dir Elvileg ennyi. Ezeket meg szoftveresen is ki tudod osztani, így abszolút rugalmas.
Én nem kötném rá a pc lpt portjára közvetlenül. Jön valami kósza jel vissza és füstöl jó esetben csak a kártyád de ugye ezek már alaplapi portok a többit képzeld hozzá.
Nézz utána párhuzamos port illesztés cnc szavak valamlyikével
Hali!
Nekem lenne 1 kérdésem mekkora sebességet tudok elérni 1 ien léptetőmotorral?? tudom hogy ez sok mindentől függ főleg motortípustól de az én motorom igen csak vánszorog... nem tudom h a vezérlési elvemmel lehet e baj vagy mivel... ' PIC-el vezérlem a motort. megy is szépen...csak nekem lassú a motort 1 régi floppy meghajtóból buheráltam ki aszem 3"5-ös... egy Led-es nyákot akarok vele mozgatni/nem oyaln nagy/ és zenére menne minden megis van csak a motorral van bajom... ha áttételt alkalmazok ak oké h gyorsabb lesz, de akkor ugye kisebb lesz a nyomaték.. kipbáltam a vezérlkésem 4 motorral is 3 floppymeghajtóból buheráltal.. és mind1ik elég lassú volt.. a kapcsolásom PIC 4 portja kapcsolgat 4 tranzisztort 4 ms-ként és 4 mhzes kvarcom van... lehet én avgyok hülye és a vezérlésem rosz, de h tudnám eléni h gyorsabb legyen.. vagy csak a motorom tud ennyit?? előre is köszi segítségetek és bocsi ha amatőr kérdés, de léptetőm otorokak most foglalkozom elöxször
Csökkentsd a 4ms-ot!
4ms = 250Hz 1.8fok/lépésnél az másodpercenként 1,25 fordulat. Lassú. Én 5Khz-es lépésjelet, azaz stepjelet, azaz léptetőfrekit alkalmaztam az én profi vezérlőmnél (mikrolépésben 25kHz). De a kisebb is meghajtott kb 2kHz-el egy motort. Afelett már a motor nem bírta.
próbáltam már..:/ 2 nél már a motor nem bírja...
nemtudom mi lehet lehet h a motorm nembírja?? http://us.100y.com.tw/PNoInfo/9743.htm az 1ik ien...
Ez nem túl erős motor!
Általában a áramról tudsz következtetni a motor erejére. De ez nem mindig igaz. Lehetőség: kiszámolod a motor ellenállását, és sorba kötsz a motor tekercsével egy ugyanakkora ellenállást. Így a motor tápfeszültségét megduplázhatod. Ez a motor tuning. Teljesítményt számolj! Félvezető feszültségére figyelj! Esetleg nagyobb motort venni
Mondjuk én azzal az ellenállással kötnék párhuzamba egy 1µF-os kerámia kondit is. Nagyobb csúcsokat kapna egy pillanatra, "amíg megérkezik az áram".
Szerinted észrevehető lenne a javulás?
Ezt nem igazán értem.
1: sehol sem használnak ilyet. 2: így is elég zaj jelenik meg a léptetőmotor környékén. 3: mit is csinál az a kondi? Lényegében ez egy feszültség osztó, melynek alsó tagja a motor tekercse. Statikusan felezi a motorra jutó feszültséget, de dinamikusan a motor tekercsének impedanciája megnő, azaz nagyobb feszültség esik a motoron. Mi történik, ha egy kondit kötsz az ellenállással párhuzamosan? Statikusan semmi. Dinamikusan: Az ellenálás feszültsége leesik, de a kondi a töltést nem a motoron, hanem az ellenálláson keresztül folyatja. Azaz a motor gyorsításakor kisül a kondi az ellenálláson keresztül, lassuláskor meg az ő feszültségéből töltődik fel. A motorral max soros rezgőköri viszonyban lenne a kondi.
Tartás közben a kondi feltöltődik az ellenálláson eső feszültségre. Léptetéskor a polaritásváltás miatt a kondi feszültsége is hozzáadódik a tápfeszültséghez. Ez volt az elképzelés.
Elvileg hatásos lehet, gyakorlatilag nem próbáltam, ezért kérdeztem meg, nem-e gondolkoztál már ezen.
Őőőő, unipolárison nincs polaritásváltás. Nagy frekin, a kondi rövidzár!
Ha valaki tudna segíteni bipoláris léptetőmotor vezérlésének kapcsolásával, megköszönném. A problémám, hogy itt csak két tekercs van, hogyan lehet megoldani a mágneses mező irányának váltogatását? Köszönettel
Teljes H-híddal oldják meg. Ezzel szokták a DC motorokat is irányváltósra csinálni. Léptetőmotoronként 2db kell. ~8 db fet/motor.
Bővebben: Link
Vagy veszel egy vezérlőt mint ahogy Én csináltam. Itthon többe kerül az alkatrész mint egy komplett vezérlő.
azért viszonylag jól ki lehet jönni, kérdés hogy mekkora teljesítményre kell.
L298-as H híd nem olyan űber drága, kettő van egy tokban, tehát 1db ic/motor. 2 amperig jó a dolog.
Igen de ott nincs mikrolépés, nincs leválasztás, ne csak a meghajtást nézd, mert az édes kevés, valahogy vezérelni is kell azt a motort.
Amit én vettem e-bay-en az ez. Bővebben: Link Volt aki már vitt el ilyet, és azóta másnak is rendeltem már, baromira meg voltak vele elégedve, simán megy a mach3-al. Alig várom, hogy megjöjjön az enyém is.
Van itthon 6db 3.8A/fázisú léptetőmotorom
Szép mi? Ehhez saját vezérlőt építettem. Muszáj volt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |