Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CPLD, FPGA - Miértek, hogyanok
Lapozás: OK   17 / 49
(#) TJozsi válasza gtk hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

Szia GTK!

Koszi a linket, de igazabol a csip bekotese megvan csak azt nem sikerult kideritenem, hogy azon kivul hol ferek hozza. (esetleg egy LED-re megy) Ha nem tul bonyolult, lepesenkent le tudnad irni egy atlagos project kezdo lepesit. (a CPLD-et az gondolom egyszerubb)

Elore is koszi!
Jozsi
(#) gtk válasza TJozsi hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

A CPLD-hez ne nyulj csak akkor ha nagyon tudod hogy mit csinalsz, kulonben a Platform Flasht nem fogod tudni hasznalni. Azert van rajta az FPGA es a 8 LED rakotve, hogy azzal lehet kezdeni. "Egy atlagos projekt" 0-tol indulva nagyon hosszu lenne.

Szia!

Ha mindenaron CPLD-t szeretnek hasznalni, jobban jarok ha egy olyan boardot veszek amin nincs FPGA? (es egy kicsit jobban dokumentalt +CD, +konyv)

Nem ertem, miert pont CPLD kell? Mindket eszkoznel ismerni kell egy hardwer leiro nyelvet, es a feljesztokornyezetet,
Ha CPLD panelt veszel, akkor ne felejts el hozza JTAG programozot venni.

KB. 10-eve foglalkozom PIC programozassal latom a korlatit, nagyjabol megtudom mondani, hogy melyik tipustol mit lehet varni. (szerintem megvannak a salyat gyagyai)
Az FPGA-t alapszinten sikerult kiprobalnom (schematic), nagyon testhezallonak talalom, csak draga es bonyodalmas a fejlesztes utan a hasznalata.
A CPLD-t meg nem sikerult kiprobalnom de sokkal olcsobbnak es egyszerubben felhasznalhatonak tunik.
(tokozasbeli kulombsegek)
Egyszoval, a CPLD-rol kepet kene kapnom arrol, hogy mire kepes

Idézet:
„A CPLD-t meg nem sikerult kiprobalnom de sokkal olcsobbnak es egyszerubben felhasznalhatonak tunik.
(tokozasbeli kulombsegek)”

- Nem olcsobb, sot dragabb. Sebessegben veri az FPGA-t, de nem hozhatok letre benne olyan bonyolult logikak mint az FPGAban.
- Felhasznalas: igen, a boot flash miatt es a tobb taprendszer miatt bonyolultabb. De vannak olyan FPGAk amelyek nem felejtosek, igy nem kell boot flash melle. Xilinxre jellemzo a tobb tap.
Pl Lattice az. amelyik megy egyetlen 3.3V taprol, es nem felejtos.

Idézet:
„Egyszoval, a CPLD-rol kepet kene kapnom arrol, hogy mire kepes”
Ennek neten utanna tudsz olvasni.

Van olyan FPGA amit viszonylag konnyu mondjuk beforrasztani?

Sok gyartotol van TQFP tokozasban.

Hat koszi a felvilagositast, nagyon tanulsagos volt.

Jo ejt!
Jozsi
(#) jym válasza TJozsi hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Szia.

Még annyit tennék hozzá az elhangzottakhoz, hogy ha CPLD-vel (adott méretűvel persze) megvalósítható egy feladat, akkor célszerű azzal megoldani, DE: ekkor is FPGA-val célszerű a fejlesztést elvégezni. Tehát mindvégig, amíg azt nem mondod, hogy okés, most már stabil a megvalósításod, addig bátran mehet FPGA-val a fejlesztés, utána majd mehet CPLD-be.

Persze, arra figyelni kell, hogy CPLD-ben pl. nincs BRAM, sem egyportos, sem duálportos, tehát ezt nem fogod ilyen feladatot nem tudsz CPLD-be átvinni. Meg persze mások a lábkiosztások, az ucf file-ba ezeket át kell írni.

Mindenképp valami HDL leíróval kezdjél, ahogy gtk is javasolta, itt többségében a VHDL-t ismerik, nekem pl. a Verilog jött be.

Az opencores cuccok többségében Verilogban voltak régebben, ma már sok van VHDL-ben is.

Imi.
(#) gtk válasza jym hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Idézet:
„Persze, arra figyelni kell, hogy CPLD-ben pl. nincs BRAM,”
,.. Az is gond lehet pl. hogy ha tul komplex a logika, es majd nem fog lefordulni CPLD-re, esetleg nem ugy fog mukodni. (?)
(#) jym válasza gtk hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Üdv!

Idézet:

es majd nem fog lefordulni CPLD-re

Nekem az a tapasztalatom, hogy lefordul, csak legfeljebb nem fér bele, "Cannot fit..."-ek jönnek

Idézet:

esetleg nem ugy fog mukodni

Ez szerintem BUG lenne a fejlesztőrendszerben, ha lefordul, akkor annak mennie kellene. Persze le kell tesztelni, az ISE-ben jobb nem megbízni

Imi.
(#) gtk válasza jym hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

A "nem ugy fog mukodni", azt ugy ertem, hogy pl. FPGAn a CPLD kod kissebb orajellel hajthato majd.(pl.)
(#) Ven hozzászólása Nov 7, 2009 /

Sziasztok!
Egy problemaval kuzdok, hogy a projectbe be szeretnek tenni egy BSCAN_SPARTAN3 blokkot.
Itt szenvedek vele es sehogy sem sikerul. Valaki tudja hogyan kell?
ISE11 alatt probalkozok.
(#) dpeti válasza Ven hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

mit szeretnél vele csinálni? vagy mi az ami nem sikerül?
(#) gtk válasza dpeti hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Vegul lett valami a spartan 3e -hez tervezett VGA modulbol?
(#) Ven válasza dpeti hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Leirast talaltam rola, az nem problema. Viszont, ami sehol sincs leirva, hogy hogyan teszem bele ezt a blokkot a modulba, projectbe. Ott neztem, ahol DCM-et lehet belepakolni, de ott nem talatam.

marmint te a CoreGeneratorral szeretnéd belepakolni?
abban elvileg nem fogod megtalálni

a verilog kódban kell példányosítanod ezt a primitívet (hogyha spartan 3e-ről van szó):

1. STARTUP_SPARTAN3E STARTUP_SPARTAN3E_inst (
  2. .CLK(CLK), // Clock input for start-up sequence
  3. .GSR(GSR_PORT), // Global Set/Reset input (GSR can not be used as a port name)
  4. .GTS(GTS_PORT), // Global 3-state input (GTS can not be used as a port name)
  5. .MBT(MBT) // Multi-Boot Trigger input
  6. );
(#) dpeti válasza dpeti hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

bocs, egyel elnéztem
te nem a startupot kerested :p

1. BSCAN_SPARTAN3 BSCAN_SPARTAN3_inst (
  2. .CAPTURE(CAPTURE), // CAPTURE output from TAP controller
  3. .DRCK1(DRCK1), // Data register output for USER1 functions
  4. .DRCK2(DRCK2), // Data register output for USER2 functions
  5. .RESET(RESET), // Reset output from TAP controller
  6. .SEL1(SEL1), // USER1 active output
  7. .SEL2(SEL2), // USER2 active output
  8. .SHIFT(SHIFT), // SHIFT output from TAP controller
  9. .TDI(TDI), // TDI output from TAP controller
  10. .UPDATE(UPDATE), // UPDATE output from TAP controller
  11. .TDO1(TDO1), // Data input for USER1 function
  12. .TDO2(TDO2) // Data input for USER2 function
  13. );

Udv!
Kozeledunk a cel fele...
Meg ezt is megtalaltam a neten, de ehhez nem kell libraryt includalni? Vagy ennyit eleg beleirni a modulba es mar mukodik is?

Koszi

elég ha ezt beírod, egyébként mi lesz belőle?

Tehat, amikor szintetizalom akkor tudni fogja, hogy honnan van az instance modul deklaracioja?

JTAG-en keresztul akarok az FPGA-ban adatokat tolteni, mikozben az eppen aktualis konfiguracio nem torlodik.

igen, tudni fogja, de miért nem próbálod ki?
(#) bladika hozzászólása Nov 10, 2009 /

Sziasztok!

Segítségeteket kérném. Van egy Spartan3E boardom és Microblaze fut rajta. Létrehoztam egy saját perifériát, ami szintén tökéletesen működik, de ki kéne egészítenem azzal, hogy a perifériám a számára szükséges adatokat a boardon lévő flash egy adott memóriaterületéről olvassa be, de ne a microblaze olvassa azt hanem maga a periféria közvetlenül.

Tehát a cél az lenne, hogy a microblaze cpu feltölti az adott területet, majd a perifériám képes azt bármikor elérni. A kérdés, hogy mit kell tennem a user_logic.vhd ben hogy ez menjen? Vagy esetleg amikor létrehozom a perifériát a wizardban és van egy olan lehetőség, hogy saját memória terület, akkor ott azt kérjem és jelöljek ki egy megfelelő területet? És azt hogy tudom olvasni a perifériámmal?
(#) bladika válasza bladika hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

A jutott még eszembe, hogy esetleg DMAra is szükségem lenne?
(#) dpeti válasza bladika hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

fogj egy dual port block ramot, egy portját írjad microblaze-el, másikat meg használd amire akarod
(#) gtk válasza dpeti hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

De flash kell neki.
(#) Prinner hozzászólása Nov 17, 2009 /

Sziasztok!
Egy vhdl kódot kell írnom, de nem működik, nem megy bele a feltételbe vagy nem csinálja az összeadást (számlálást). Addig eljutottam, hogy lefut a process, mert az ssw0 és sQ között írok egy if-es szerkezetet, akkor működik. A számlálást (a tanár szerint) elég lenne signal-al megvalósítani, de így sem működött, itthon kipróbáltam variable típussal, így van most is megírva, de így sem megy.
Az lenne a cél, hogy számolom az órajelet a vcnt-vel és amikor elér egy értéket (2000000), megváltoztatom a vstate állapotát, és ennek megfelelően villog az a 8db led.
(#) ciw hozzászólása Feb 9, 2010 /

Sziasztok !

Pár éve vettem egy mini logikai analizer kit-et, és odáig eljutottam, hogy összeraktam, majd a fiókban porosodott mostanáig.
Soha nem haszáltam még és a programját sem töltöttem bele.

Van rajta egy XC95288XL CPLD és mivel jó lenne megismerkedni a CPLD-k világával, szeretném kipróbálni.

Az ISE webpackot feltelepítettem a gépre, de elég bonyolultnak tűnik nekem így elsőre.

Mondjuk szeretnék eljutni legalább addig, hogy egy led-et villogtatok a CPLD-vel.

A kérdésem az lene, hogy tud-e valaki egy linket, vagy projektet, ahol lépésről lépésre leírják valami egyszerű projekt elkészítését a fejlesztőkörnyezettel?

Innen már tovább tudnék lépni.
Nem ragaszkodom az ISE webpack-hoz, ha van egyszerűbb fejlesztő(bár én nem láttam).

Első körben nyílván valami semtikus tervezgetésre gondoltam, a verilog ráér még nekem.

Egyébként erről a cuccról van szó: Bővebben: Link

Én csak a CPLD-t akarom kipróbálgatni, a többi sallangal a panelen nem foglalkozok.

A segítségeteket előr is köszönöm !
(#) t-dani válasza ciw hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Elinduláshoz jó lesz: Bővebben: Link
Következő: »»   17 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem