Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy olyan kapcsolót szeretnék létrehozni, ami egy ledet vagy valami elemről működő (tehát max 6V) dolgot kapcsol attól függően, hogy egy mágneshez közel van-e vagy távol. Olyasmire gondoltam, hogy ha kb 20 centinél közelebb van egy akár erős mágneshez, akkor kikapcsol, ha messzebb, bekapcsol. Létezik ilyen mágneses térerősségre kapcsoló pici szenzor? köszi.
Szia!
Az eszközt Hall érzékelőnek nevezik. A kapcsoláshoz még kell valamilyen illesztő fokozat (tranzisztoros fokozat, komparátor, stb...) és teljesítmény kapcsoló (relé, triak, stb...). A 20cm meglehetősen nagy távolság, a beszerezhető érzékelők inkább a <20mm távolságra készülnek. Bontható érzékelő PC-ben használatos ventilátorokból, Szia
köszi!
találtam pont ilyen kapcsolásokat reed relével, így már minden világos. hát, azért kb 5-10 centire cel kéne turbózni valahogy.
Sajnos a mágnesek dipólusok. Ez azt jelenti, hogy nincs külön mágneses északi illetve déli pólus - ellentétben az elektomos térrel, ahol van (+) és (-) töltés. Ha lennének ilyen pólusok, akkor a térerő a távolság négyzetével csökkenne (ahogy az elektromosnál v. pl. a gravitációnál). Ám itt a dipólus miatt (az északi és a déli mindíg egymáshoz közel fekszik) a térerő sokkal rohamosabban csökken, így ezekkel az érzékelőkkel már nehezebben lehet detektálni. Kétszer akkora távolságnál már akár a tizedére is lecsökkenhet.
Lehetne még kísérletezni iránytűvel...
és van olyan iránytű, ami mondjuk 60fokos szögtartományban kapcsol valamit?
Az iranytu egy LED es egy FotoDioda .fototranzistor kozotti fenyt szakithatja meg .
A ket foto erzekeny alkatresz meg vezerel egy elektonikus kapcsolast ami aztan a kimeneten mindenfelet vezerelhet. "Szurkuleti kapcsolo " elektromnika megfelel .vagy bicikli szurkuleti kapcsolo .Van itt a forumon sok ilyen szimpla automatika kapcsolas. Ezekbe a kerti naopellemes LED -es lampakba is van nagyon egyszeru szurkuleti kapcsolo.
Egy vezeték mágneses terének az erőssége, akkor miért négyzetesen csökken?
Kérdező! Megpróbálhatnád egy erős neodinium mágnes alkalmazásával és egy érzékeny HALL elem elé tett vasdarabbal.
Én is készítettem ilyen mágneses kapcsolót amikor kerékpáromhoz építetem kilométermérőt :
Az küllőkre szereltem egy erős mágnset ,a kereket tartó fém vázra pedig egy MH3SS2 jelű hall szenzort. Amikor a mágnes a szenzorhoz ért ,kiadott magából egy TTL impulzust ,ami rögtön megszakítást kért a mikrovrzérlőnél .
Ebben lehet, hogy igazad van, bár elvileg végtelen hosszú egyenes vezetéken átfolyó áramnál lehet ilyen, ahol a mágneses tér erővonalai önmagukba záródnak (azaz a rotáció nem nulla, de a divergencia igen).
De örülök, hogy felvetetted, mert - helytelen szerelésből adódóan - akadhatnak olyan elektromos vezetékek, amik ílymódon a szokásosnál távolabbra ható mágneses térbéli zavart okozhatnak. Ez konkrét esetekben olyan háttérzajt jelenthet, amely megzavarja a topiknyitó által detektálandó mágneses térerőt, és a zaj sokkal nagyobb lesz mint a mérendő jel. Sajnos ilyen elektromosan és mágnesesen teleszemetelt világban élünk...
Szia! Én kb 2 hete vettem a LIDL-ben egy ablak nyitás riasztó szettet, aminek az elektronikája 3 db gombelemmel működik, amit egy közelében (1-2 cm) ehelyezendő mágnes tartja nyugalmi helyzetben. Ha a mágnes ablaknyitással eltávolkodik a készüléktől, a készülék riasztó hangjelzést ad le. Ha nincsen tápja, akkor is mműködik az érzékelő úgy, hogy a nyitás hatására nyit a reed relé fegyverzete. A csomagban 4 db. kapcsolóegység van ragasztható ill. csavarral rögzíthető kivitelben 900 Ft-ért. Korrekt kis tokozással, tolókapcsolóval, 6x3x2 cm es + 5,5x1x1 cm-es mágnes ellendarabbal. lehet hogy hasznosítható verzió a számodra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |