Fórum témák
» Több friss téma |
Azt hogyan érted, hogy hamarabb halkul le (írtad pár hsz-el feljebb)? Ha van egy működő példányod, akkor pillanatok alatt ki tudod deríteni ,hogy hol a hiba! Rakd egymás mellé mindkét nyákot, rakj rájuk pl. 1kHz-et, és ugyanakkora terhelést (100ohm bőven elég), és végezz mérést a működő, és a hibás nyákon. Ahol eltérő feszültséget mérsz, ott lesz a gond
![]() ![]()
hát olyan mintha az egyikbe vagy 20× annyi puffer lenne,és a rossznak ráadásul olyan mintha kisebb lenne az erősítési aránya is egyben (am sztereóra van megcsinálva a 2 erősítő)
ha a 10-es (mute( lábról kijövő kondenzátorokon mértem mást 2 illetve 6V-os feszültséget (a rosszon 2-t) és a 9-es lábról kijövő kodnenzátoron is a rossz 5,9 a jó 6,2V, de nem a kondenzátorokkal van baj, mi lehet a gond?, a körülötte lévő ellenállások is rendbe vannak
Egészen biztos ott a gond.
Mindkettőn 5V vagy picit felett kell lennie. Ha kevesebb mutézza/halkítja az áramkört. Vagy a zener-ed a rossz vagy az egyik ellenállás közvetlen mellette. De ettől függetlenül még lehet az ic rossz. Kipróbálnám a mute áramkör cseréjét a két panelen...
Kicseréltem az IC-t és jó lett, én magam sem értem..
Ha megcserélted a két ic-t és jó lett akkor lehet, hogy valahol forrasztási zárlat volt.
![]()
Vagy ha kétoldalas nyák volt,akkor hideg forrasztás.
17 év forrasztási gyakorlat után még nekem is akad ezerből egy.
Az igazság az hogy a 2 erősítőbe cseréltem meg az IC-t, és amit rossznak véltem az a másikban is ugyanazokat művelte, szóval biztosan az a baj. Rendkívül halkan szól és iszonyúan torzít, valami történhetett a mute lábbal.
Vagy csak kifogtál egy selejt gyártást... Megeshet
![]()
egy ideig kitűnően üzemelt
Most jó vagy nem jó? Cseréld ki az ic-t! Nem egy nagy összeg
![]()
Nekem is volt egy Tda7294 ami nagyon furán viselkedet.Amikor kedve volt felhangosodott és ugy maradt.Kikapcsoltam és egy pár perc után be és műkődőtt.Ez Ic hiba volt.+-41 V-ot kapott igy ment roszul.Áttetem egy másik erősitőbe amelyknek +-24V volt benne,aval tökéletesen műkődőtt.El is ajándékoztam és nincs vele semmi probléma azóta sem(kb.3 hónapja).Remélem segitettem
![]() ![]()
Ja, egyébként jó kis IC, azt mondják tönkretehetetlen, de nekem úgylátszik sikerült
![]() remélem az új IC már jó lesz ha veszek egyet.
Ugy szinte tönkretehetetlen ha már műkődik,ősze van rakva,és megterheled mondjuk 2x4 ohm-os hangfalal meg kap egy kis zárlatot,meg netalán nincs elég hűtő felűlet.Ilyen esetben tényleg majdnem tönkretehetetlen.A te esetetben hibás Ic ha az elejétől játsza az eszét
![]() Idézet: „remélem az új IC már jó lesz ha veszek egyet.” Szerintem jó lesz.Elég ritka az ilyen hiba (kivéve ha hibás széria,pl.vettem 6db tda 7293-ast ami csak ugy bekrepált).Amugy nem drága a képességeihez képest :yes:
Nem, abszolút nem drága a képességeihez képest. Egyébként tönkremehetett attól hogy a puffert zárlattal sütöttem ki?
![]() Gondoltam még arra is hogy a mute lábnál lehet hogy lehetne az előtte lévő ellenállással, de végül arra jutottam hogy veszek egy újat mert ha végleg tönkremegy még a végén a hangszórók is leégnek, és máris nagyobb a kár...
Lenne még egy kérdésem, hogy ha hidalok 2 IC-t akkor azt ajánlatos 4 Ohm-on terhelni +-34V-on, és milyen teljesítményt ad le ilyenkor? mert sajna erről nem találtam adatot, és mi a véleményetek a 4-es hídról?(szintén 4Ohm +-35V)
Ha volt rajta hangszóró mikor kisütötted akkor tönkre. Tenni kell rá 1K ohm 5 watt ellenállást és az majd kisüti.
Kösz a 4IC-s pedig 16 Ohm? vagy mivell 2×2 IC ezért marad a 8Ohm?
1 ic terhelhető 4 ohm-al. Ha kettőt párhuzamba kötünk már a két ohm-ot is elbírja. Ha ebből kettőt csinálunk és a kép szerint két-két párhuzam hídba dolgozik akkor 4 ohm-al lehet terhelni. Elvileg két ic párhuzamba 160 watt körül tud. Ha még ezt meghidalod akkor 4 ohmra olyan 320 watt jön ki belőlük.
De azt fontos megjegyezni,hogy az a pl 34V-os tápfesz ilyenkor jól bufferelt legyen....,mert ilyen kis feszültségen 1-2V ingadozás is 20W-okat jelenthet.
Javasolt a tápoldalankénti egyenirányítás és utána közösíteni a nullát. És mindkét diódahíd 20-25A körüli legyen. Ha lehet szűrd meg kerámia kondikkal...stb. Sok IC sok gond,legalább a táp legyen jó. Hajrá,várjuk az eredményt ![]()
Nekem olyan gondolom van még hogy a trafó búgása behallatszik az erősítőbe, 2×33 000µF puffert használok, pedro féle nyák, szóval 2×100nf is van benne, mit lehet tenni érdekébe? úgy gondolom a 100nF kondik nem megoldás rá mert nem magas frekvenciás a zaj hanem 50Hz-es, szerintem egy kondenzátor blokk lenne rá megoldás (20db 1000 µF-es kondi) vagy rosszul gondolom? ha van ötletetek írjátok meg, előre is kösz mindenkinek
milyenre gondolsz? Nekem most kicsit vastagabb 220V-os kábeleim vannak, csatoltam is egy képet. Szerintem a trafó nem a legjobb...
![]()
Csillagpontos földelésed van?
Az utolsó képen lehetne valamit látni a belső vezetékezésen, de nem lehet látni nagyon semmit.
A csillagpontos földelés azt jelenti, hogy 1 pontban csatlakozik "A csillagponthoz" az összes olyan kábel ami földelés. Ezt célszerű kijelölni mondjuk a te esetedben a nagy puffer kondik közös pontján, mert elég nagy felület van ott forrasztani. Ide kössed a trafó közös pontját, a hangszóró kimenet minusz pontját, és a végfok táp földjét. A jelföldön ne haladjon át a tápföld. Így hirtelen ennyire minimum kell figyelni. Nem a kábelek vastagsága számít, hanem a vezetékezés milyensége. A jel kábelek árnyékoltak legyenek, ott is össze tud szedni zajt, de nagyobb esély van a földhurokra, mint a jelkábelen zaj összeszedésre hacsak nem követtél el hatalmas szarvashibákat.
Így van jól mondod!
Hallgass rá,mert fontos a minőségi hangkábel....99% zaj megszűnt nekem csak,hogy mikrofonkábelre cseréltem le mindent.Többit nekem a gép okozza. Emellett olvastam itt is,hogy célszerű a hangbemeneten nem közvetlen a földre kötni a bejövő jel földjét,hanem 20-50 ohm-os ellenálláson keresztül célszerű. erősítse meg kérem valaki! köszönöm!
Az én véleményem hogy a trafó nincs jól leárnyékolva.Volt nekem is egy ilyen problémám mikor leszedtem egy trafóról a fém árnyékolást(gondolván mire kell az
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |