Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   151 / 608
(#) Kovidivi válasza ODU hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Azt hogyan érted, hogy hamarabb halkul le (írtad pár hsz-el feljebb)? Ha van egy működő példányod, akkor pillanatok alatt ki tudod deríteni ,hogy hol a hiba! Rakd egymás mellé mindkét nyákot, rakj rájuk pl. 1kHz-et, és ugyanakkora terhelést (100ohm bőven elég), és végezz mérést a működő, és a hibás nyákon. Ahol eltérő feszültséget mérsz, ott lesz a gond Aztán szólj, hogy mi volt a hiba
(#) ODU válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

hát olyan mintha az egyikbe vagy 20× annyi puffer lenne,és a rossznak ráadásul olyan mintha kisebb lenne az erősítési aránya is egyben (am sztereóra van megcsinálva a 2 erősítő)
(#) ODU válasza ODU hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

ha a 10-es (mute( lábról kijövő kondenzátorokon mértem mást 2 illetve 6V-os feszültséget (a rosszon 2-t) és a 9-es lábról kijövő kodnenzátoron is a rossz 5,9 a jó 6,2V, de nem a kondenzátorokkal van baj, mi lehet a gond?, a körülötte lévő ellenállások is rendbe vannak
(#) djyuri válasza ODU hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Egészen biztos ott a gond.
Mindkettőn 5V vagy picit felett kell lennie.
Ha kevesebb mutézza/halkítja az áramkört.

Vagy a zener-ed a rossz vagy az egyik ellenállás közvetlen mellette.

De ettől függetlenül még lehet az ic rossz.
Kipróbálnám a mute áramkör cseréjét a két panelen...
(#) ODU válasza djyuri hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Kicseréltem az IC-t és jó lett, én magam sem értem..
(#) Kovidivi válasza ODU hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Ez érdekes De legalább jó!
(#) djgombi válasza ODU hozzászólására (») Feb 10, 2010 / 1

Ha megcserélted a két ic-t és jó lett akkor lehet, hogy valahol forrasztási zárlat volt.
(#) djyuri válasza djgombi hozzászólására (») Feb 10, 2010 / 1

Vagy ha kétoldalas nyák volt,akkor hideg forrasztás.
17 év forrasztási gyakorlat után még nekem is akad ezerből egy.
(#) ODU válasza djgombi hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Az igazság az hogy a 2 erősítőbe cseréltem meg az IC-t, és amit rossznak véltem az a másikban is ugyanazokat művelte, szóval biztosan az a baj. Rendkívül halkan szól és iszonyúan torzít, valami történhetett a mute lábbal.
(#) DJ Szabcsa válasza ODU hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Vagy csak kifogtál egy selejt gyártást... Megeshet
(#) ODU válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

egy ideig kitűnően üzemelt
(#) djgombi válasza ODU hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Most jó vagy nem jó? Cseréld ki az ic-t! Nem egy nagy összeg
(#) ImiDj válasza ODU hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Nekem is volt egy Tda7294 ami nagyon furán viselkedet.Amikor kedve volt felhangosodott és ugy maradt.Kikapcsoltam és egy pár perc után be és műkődőtt.Ez Ic hiba volt.+-41 V-ot kapott igy ment roszul.Áttetem egy másik erősitőbe amelyknek +-24V volt benne,aval tökéletesen műkődőtt.El is ajándékoztam és nincs vele semmi probléma azóta sem(kb.3 hónapja).Remélem segitettem .Ha minden ok akkor Ic hiba Nem is csoda anyi minden bele zsúfolva egy kis tokba,persze hogy van egy-egy hibás Ic :yes:
(#) ODU válasza ImiDj hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Ja, egyébként jó kis IC, azt mondják tönkretehetetlen, de nekem úgylátszik sikerült
remélem az új IC már jó lesz ha veszek egyet.
(#) ImiDj válasza ODU hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Ugy szinte tönkretehetetlen ha már műkődik,ősze van rakva,és megterheled mondjuk 2x4 ohm-os hangfalal meg kap egy kis zárlatot,meg netalán nincs elég hűtő felűlet.Ilyen esetben tényleg majdnem tönkretehetetlen.A te esetetben hibás Ic ha az elejétől játsza az eszét
Idézet:
„remélem az új IC már jó lesz ha veszek egyet.”

Szerintem jó lesz.Elég ritka az ilyen hiba (kivéve ha hibás széria,pl.vettem 6db tda 7293-ast ami csak ugy bekrepált).Amugy nem drága a képességeihez képest :yes:
(#) ODU válasza ImiDj hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Nem, abszolút nem drága a képességeihez képest. Egyébként tönkremehetett attól hogy a puffert zárlattal sütöttem ki?
Gondoltam még arra is hogy a mute lábnál lehet hogy lehetne az előtte lévő ellenállással, de végül arra jutottam hogy veszek egy újat mert ha végleg tönkremegy még a végén a hangszórók is leégnek, és máris nagyobb a kár...
(#) ODU hozzászólása Feb 11, 2010 /

Lenne még egy kérdésem, hogy ha hidalok 2 IC-t akkor azt ajánlatos 4 Ohm-on terhelni +-34V-on, és milyen teljesítményt ad le ilyenkor? mert sajna erről nem találtam adatot, és mi a véleményetek a 4-es hídról?(szintén 4Ohm +-35V)
(#) djgombi válasza ODU hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Ha volt rajta hangszóró mikor kisütötted akkor tönkre. Tenni kell rá 1K ohm 5 watt ellenállást és az majd kisüti.

A két ic-s híd csak 8 ohm-os lehet.
(#) ODU válasza djgombi hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Volt rajta
(#) ODU válasza djgombi hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Kösz a 4IC-s pedig 16 Ohm? vagy mivell 2×2 IC ezért marad a 8Ohm?

1 ic terhelhető 4 ohm-al. Ha kettőt párhuzamba kötünk már a két ohm-ot is elbírja. Ha ebből kettőt csinálunk és a kép szerint két-két párhuzam hídba dolgozik akkor 4 ohm-al lehet terhelni. Elvileg két ic párhuzamba 160 watt körül tud. Ha még ezt meghidalod akkor 4 ohmra olyan 320 watt jön ki belőlük.
(#) djyuri válasza djgombi hozzászólására (») Feb 11, 2010 / 1

De azt fontos megjegyezni,hogy az a pl 34V-os tápfesz ilyenkor jól bufferelt legyen....,mert ilyen kis feszültségen 1-2V ingadozás is 20W-okat jelenthet.

Javasolt a tápoldalankénti egyenirányítás és utána közösíteni a nullát. És mindkét diódahíd 20-25A körüli legyen. Ha lehet szűrd meg kerámia kondikkal...stb. Sok IC sok gond,legalább a táp legyen jó.
Hajrá,várjuk az eredményt
(#) ODU válasza djyuri hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Nekem olyan gondolom van még hogy a trafó búgása behallatszik az erősítőbe, 2×33 000µF puffert használok, pedro féle nyák, szóval 2×100nf is van benne, mit lehet tenni érdekébe? úgy gondolom a 100nF kondik nem megoldás rá mert nem magas frekvenciás a zaj hanem 50Hz-es, szerintem egy kondenzátor blokk lenne rá megoldás (20db 1000 µF-es kondi) vagy rosszul gondolom? ha van ötletetek írjátok meg, előre is kösz mindenkinek
(#) hapro válasza ODU hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Helyes vezetékezés is megoldás lehet.
(#) ODU válasza hapro hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

milyenre gondolsz? Nekem most kicsit vastagabb 220V-os kábeleim vannak, csatoltam is egy képet. Szerintem a trafó nem a legjobb...
(#) DJ Szabcsa válasza ODU hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Csillagpontos földelésed van?
(#) hapro válasza ODU hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Az utolsó képen lehetne valamit látni a belső vezetékezésen, de nem lehet látni nagyon semmit.
A csillagpontos földelés azt jelenti, hogy 1 pontban csatlakozik "A csillagponthoz" az összes olyan kábel ami földelés. Ezt célszerű kijelölni mondjuk a te esetedben a nagy puffer kondik közös pontján, mert elég nagy felület van ott forrasztani. Ide kössed a trafó közös pontját, a hangszóró kimenet minusz pontját, és a végfok táp földjét.
A jelföldön ne haladjon át a tápföld. Így hirtelen ennyire minimum kell figyelni. Nem a kábelek vastagsága számít, hanem a vezetékezés milyensége.
A jel kábelek árnyékoltak legyenek, ott is össze tud szedni zajt, de nagyobb esély van a földhurokra, mint a jelkábelen zaj összeszedésre hacsak nem követtél el hatalmas szarvashibákat.
(#) djyuri válasza hapro hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Így van jól mondod!

Hallgass rá,mert fontos a minőségi hangkábel....99% zaj megszűnt nekem csak,hogy mikrofonkábelre cseréltem le mindent.Többit nekem a gép okozza.

Emellett olvastam itt is,hogy célszerű a hangbemeneten nem közvetlen a földre kötni a bejövő jel földjét,hanem 20-50 ohm-os ellenálláson keresztül célszerű.

erősítse meg kérem valaki!
köszönöm!
(#) ImiDj válasza ODU hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Az én véleményem hogy a trafó nincs jól leárnyékolva.Volt nekem is egy ilyen problémám mikor leszedtem egy trafóról a fém árnyékolást(gondolván mire kell az ).Na jó ősze raktam az erositőt és bugott a hangfal,na akkor kb.megértettem hogy nagyon fontos az árnyékolás.Ha van másik trafód próbáld ki aval is.Hilyába puffereled 2x100.000µF-al is az benne lesz.Én erre tippelek
Következő: »»   151 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem