Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   42 / 227
(#) gömb hozzászólása Feb 9, 2010 /

Elvtársak, a Meissner-kapcsolás elvetve, a tranyó nem működik együtt velem . Így egy primitív megoldás után néztem. Mennyire életképes az alábbi kapcsolás, ha figyelembe vesszük, hogy a cél a minél magasabb freki, feszültség elég ha 5000 V?

xxx.jpg

(#) Collector válasza gömb hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Hát ez így.. eléggé torzszülött kapcsolás, de ez csak egy sima légmagos transzformátor lesz, borzasztó hatásfokkal. Ha 5kV-ot akarsz, akkor használj rendes hálózati trafót.
(#) Collector válasza Pseudo hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Pedig jó lett volna. De még talán lesz ilyen lomtalanítás villanytelepeken, csak tudni kell, mikor és hol.
(#) gömb válasza Collector hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Az a baj a hálózati trafóval, hogy csak 50 Hz-es...
Nekem minimum 1 MHz kell. Ezt nem lehet kihozni belőle?
(#) Collector válasza gömb hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Ki lehet, de akkor azt a 4µF-os kondit el is lehet felejteni, kb 1nF-os kell, de ezt ki kell számolni.
(#) gömb válasza Collector hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Köszi, akkor ez menni fog.
(#) Hodinka válasza Pseudo hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Kár a kondikért, pedig ilyen lehetőség nem mindennap adódik meg,de hát ez van.
(#) TheBartucz hozzászólása Feb 11, 2010 /

Üdv!

Az Skori-féle 24V-os tesla Driver részének alkatrészei jórészt megvannak, egyedül a fólia kondikkal vagyok bajban... Kb minden ismertebb helyen megnéztem csak MKT és MKP kondikat találtam, de Skori MKS-t ajánlj, gondolom nem véletlen, de az egyedül a Lomexben találtam, ott meg 2000 Ft-t a limit, ez a pár alkatész meg pár száz ft max. Szóval ha esetleg valaki tud egy kevésbé ismert boltot, Bp-n, ahol valószínűleg nem kereshettem, és ott van, vagy esetleg fólia kondi raktárral rendelkezik és volna oly szíves postázni nekem ezt a pár hiányzó darabot azt megköszönném. (Többit priviben, ha van ilyen)

Ami kéne: 3 x 100 nF/ 63V
1 x 100 nF/100V
1 x 6,8 µF/63V

Köszönöm!
(#) _BiG_ válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Annyira ne sajnáld. Gondolom, nem véletlenül cserélték őket. Mostanság olvastam egy írást az ilyen fázisjavító kondikról. Abban az volt, hogy önregeneráló kivitelben készülnek, azaz átütés esetén nem maradt átvezető salak a fegyverzetek között, így a kondi ép marad. Viszont a kapacitása ezzel csökken. Bizonyos idő után ki kell cserélni őket.
Az átvezető szigetelők viszont nagyon jók lettek volna...

Üdv!
(#) _BiG_ válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Milyen limit van a Lomexben?
(#) TheBartucz válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Nettó 2000 Ft- alatti vásárlás nem lehetséges, és ugye van csomagmegbontási díj, az sem elhanyagolható.
(#) _BiG_ válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Hát, személyesen akármennyiért vehetsz cuccot...
De te gondolom rendeled.
Csomagbontási díj csak rendelésnél van.
(#) ekkold válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Nyugodtan használhatsz bármilyen impulzustűrő kondit: FKP, MKP, MKT, de még MPP is jó hozzá.
(#) belganarancs válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Üdv!

Azt tudom mondani,mint BiG:menj személyesen és tudsz 2000Ft-alatt is vásárolni.Ráadásul bent laksz XVI-ban.
Ilyen kondikat én is Lomexben vettem,megéri utazni értük.
(#) Hodinka válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Igen,ezt én is tudtam róluk,hogy önregenerálódóak,szerintem a bennük lévő olaj miatt,bár ez csak az én feltevésem,azt hogy egy kissebb átütés következtében mennyIt veszIt a kapacitásából,azt nemtudom,de én még úgy is elfogadnám őket,nekem is van egy(1,2μF-os),az is már túl van egy „infartuson”,hát mit mondjak,kapacitásmérővel néztem,az 1,2μF–ból még 1μF meg van,végülis az is jó,főleg hogy ingyen jutottam hozzá.
(#) _BiG_ válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Nem az olaj miatt önregenerálódó, az csak a koronázás és a hűtés miatt kell.
A csere főleg azért kell, mert a csökkenő kapacitás miatt a fázisjavító-képesség is csökken.
Mondjuk ingyen bármi jó lehet

Arra gondoltam, hogy a zárolás tök fölösleges. Ha elviszed, nincs, ami szennyezzen.
Így meg ott van és piszkol.
Na, de ez az én logikám, nem a hivatalé.

Üdv!
(#) TheBartucz hozzászólása Feb 12, 2010 /

Köszönöm a válaszokat, azt hiszem benézek a Lomex-be, hétfőn.

Idézet:
„Nem az olaj miatt önregenerálódó, az csak a koronázás és a hűtés miatt kell.”

Hát igen,mondtam,hogy ez csak az én logikám,mégpedig erre abból következtettem,hogy ha mondjuk két olaj alatt lévő fegyverzet közt kisülés jön létre túlfesz hatására,egyszerűen nincs minek sérülnie,ugyanis mint te is emlItetted"átütés esetén nem maradt átvezető salak a fegyverzetek között, így a kondi ép marad")tehát az olaj ez által nem válik vezetővé,hanem ezzel szemben újra kitölti az Iv által előidézett teret,és újra szigetel majd,legfeljebb ami sérülhet az a fegyverzetek közt lévő kondipapIr,és sz.ntem épp emiatt esik idővel a kapacitás is,de ha oltári nagy baromságot hordtam itt össze-vissza,akkor toljatok le,ne kIméljetek.:violent::gun:

Ja a fenti smiley-t kérlek ne értsd félre,véletlenül került oda.
(#) _BiG_ válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Dehogyis tollak le
A logikád jó, de az aszerinti működést inkább a lég- és vákuumszigetelésű kondiknál használják

Ne haragudj, nem voltam elég részletes. Amit én összeszedtem infót az az volt, hogy az átütéskor a fémfegyverzet is "megszűnik" az adott helyen, mint a metálpapír kondenzátoroknál. Tehát nem csak a szigetelés lyukad ki, hanem a fegyverzet is, így nem kerül közel egymáshoz a két fegyverzet, mert ott hiány lesz. Persze ezt kitölti az olaj, tehát helyreáll a szigetelés is. Csak olajszigetelésű ez a kondi nem lehet, mert nem lenne tartása.

Persze a sérülés a kapacitás csökkenése mellett fegyverzet ellenállását is növeli kicsit, mert csökken a fémfelület mérete.
Ha belegondolsz, mekkora energiát tárol egy ekkora kondi, belátható, hogy a fémfólia fegyverzet elpárologtatása nem nagy cucc neki.

Üdv!

Hát nem kis energiát képes felhalmozni egy ilyen kondi az tény,én a minap csupán kedvtelésből feltöltöttem az enyémet maxra DC-vel 10kV-ig,hát a kisülés robaja felért egy kissebb dinamitéval,még most sem hallok rendesen az egyik fülemre.
(#) BULL1988 válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Huh, hát ez egy kicsit homályos. Ilyen szintem nem vágom még az elektronikát, de utána keresek a neten, hátha találok valamit róla. Ezek szerint, akkor csak simán a pc táppal nem is fog menni? Mert ha nem, akkor az nagyon érzékenyen érintene....
(#) zoly15 hozzászólása Feb 16, 2010 /

Hali mindenkinek!
Most kezdenék bele a tesla projektbe..
A maghajtónál tartok..
Ez megfelelő lenne? Bővebben: Link
Valami plussz védődiódát nem kéne közbeiktatnom?
Az általam használandó FET-ekben van védődióda..
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) Collector válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Ez nem Roskó egyik rajza?
(#) zoly15 válasza Collector hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Nem tudom, a neten találtam..
Miért, ha az ő rajza?

Üdv!

Csak ismerős volt. De 2 darab IRF540-el sokat nem hoz ki az ember.

Jaaaa, nem, nekem nem ilyen fet lesz.
Nekem a fet tud 500V 540W 46A-t mindez 0.05 Ohm ellenállás mellett.
Ezért gondoltam ezt a kapcsolást..
Amúgy, mennyire alkalmas Tesla meghajtására?

Üdv!

Ez nem arra lett kitalálva ha jól sejtem, skori oldalán találsz félvezetős tesla meghajtást.

A skory kapcsolása sajna diódatemető, ami nem baj, de nekem nincs oylan diódám ami kéne bele.. :no:
(#) Frenki007 hozzászólása Feb 16, 2010 /

Sziasztok
Azt akarom kérdezni, hogy a szekunder tekercsnek jó a 0,25 vagy a 0,3 huzal vagy csak a 0,11 -es jó És körülbelül az 1800 menet milyen hosszú a 63 mm-es PVC csövön
Következő: »»   42 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem