Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Így már más a helyzet. Az unipoláris motorokat talán kicsivel egyszerűbb vezérelni a négy tekercse miatt, vagyis egyszerűbb vezérlést lehet hozzá kialakítani. Ezeket lehet bipoláris üzemben is működtetni, valószínű, hogy ezért a CANON négy vezetéke is(?)
Egyszóval, valamivel jobb, ha unipoláris az a motor.
Igen, azért 4 vezeték van beforrasztva, mert bipolárisként volt vezérelve.
A bipoláris motorok picivel erősebbek, mint az unipoláris.
Hogy hová el nem kalandozunk a lézernyomat laminálásától, de úgy látszik ezzel jár a hardver hozzá alakítása a mégjobb működés feltételéhez.
Idézet: „a mégjobb működés feltételéhez.” Miben is lesz ez jobb? Azt hiszem nem is írok már cikket, mert be kell lássam, inkább szétberheli mindenki a motort. Csak azt nem értem mi készteti erre az embereket?
Én nem fogok csak azért csinálni egy tápot. A fly-back 24V-os 0.5A-es nyomtatótápom tökéletes, a léptetőmotorom is 24V-os, az AVR tápfeszét megoldja egy 5V-os step-down konverter, de még egy 7805 is jó.
Inkább még a mechanika lesz számomra a nagyobb kihívás. Ilyen átalakításokkal még nem nagyon foglalkoztam, de majdcsak rágányolom valahogy.
Holnap veszek, 2,8 és 2,9mmes fúrót, aztán esztergálok ilyen toldalékot(kat?)
Teszel majd fel képeket, hogy ihletet meríthessünk?
Aztán Esztergapad nélkül drehálsz magadnak?
El tudom vinni egy helyi esztergályoshoz, de mással is meg tudom csináltatni.
"Az alkotás öröme."
Mechanikai átalakítás vonzóbb, mert azonnal látod az eredményt. És belevihetsz valamit a saját megoldásaidból. No meg mindenki azt az utat követi amit átlátni vél. Én is akartam egy pwm szabályzót a laminátorba, de mikor elkezdtem számolgatni 555-öst, győzött a lustaság, és és egy 12f-es lett belőle. Lehet drágább, de maximálisan kiszolgál, és így is minden alkatrésszel 300 ft alatt van. (egy normális poti sincs meg ennyiből) Lehet jobban jársz, ha a cikkben ötletadó megoldásokat sorolsz fel, és csak a végén, azoknak akiknek nem szárnyal a fantáziájuk teszed be a "kész" megoldást.
Na itt egy meló most lett kész, holnap még kap egy lötstoppot és mehet a megrendelőnek. Sima nátrium perszulfát-al lett maratva, kétoldalas, mellékelve a top és bottom oldal. A nyákot előtte igen igen nagyon és alaposan átdörzsöltem fémgyapottal, úgy csillogott, hogy tükörnek lehetett használni. (kell csinálni mégy egyet, de azt már majd csak ma délután, megyek bedőlök az ágyba.)
Nem tudom, mióta készítesz nyákot, de amikor én kezdtem, ('70 -es évek,) még nem volt Wikipédia. Volt viszont vas-klorid, amivel lehetett maratni, de számtalan hátránya volt. Én akkor ismertem meg a sósavas eljárást, mert egy ismerős olyan helyen dolgozott, ahol klszítettek nyákot. (Ott ráadásul valamilyen szóró maratást alkalmaztak, de a recepten kívül semmit sem tudhattam meg, mert minden ilyesmi katonai létesítménynek számított. Mechlabor, EMG.) Nagy előrelépést jelentett az otthoni áramkör készítésnél. 1 liter sósavhoz 1,4 dl H2O2 kellett. (Ez csak azonos töménységű vegyszerekre igaz! Ha eltérő a töménység, át kell számolni!) Persze mindig csak épp annyit (cca. 1 dl) kevertem, ami elég volt egy panelhez.
A maszkolás pedig P20 -szal történt. Ha fóliával próbálkozol, akkor ne melegen kasírozd fel! Egy nagy tál vízben - amibe pár csepp sampont teszel - a víz alatt húzd le a védőfóliát, fektesd így vizesen a bevizezett lemezre, és erős gumival (ablaktisztító gumi) húzd ki a vizet sugárirányban, kifelé. Eleinte fogni kell, hogy rántsd le a fóliát! Olyan lesz, mint a gyári. (Üvegre így kasírozzák a fényszűrő fóliákat is.)
Sokat vesztenénk vele ha nem írnád le a tapasztalataidat egy cikkben a legegyszerűbb áralakításról. Így lenne egy alap amiből ki lehet indulni.
Majd ezután mindenki eldönti, hogy csak a vezérléssel trükközik, vagy a meghajtást is átalakítja... Nekem is van bontásból egy pár léptetőmotorom. Csak nem gondoltam hogy a rendelkezésre álló hely tényleg ennyire kevés... Elsőnek a vezérlés ( vezérlésed ) lesz kipróbálva...
Én meg az egyetemen voltam kb. 1 éve. Hát látszik, hogy nem olvastál vissza!
Laminálom a fóiát 110 fokon. Mint az egyetemen! A vizes módszer valami nagyon régi megoldás lehet akár csak a hidrogénperoxidos. Ma már szerintem mindenhol laminálnak, és a hidrogénperoxidost kiszorította a nátriumperszulfát. Nem az a cél hogy 1 perc alatt kész legyen, hanem hogy a 10miles vonalak is megmaradjanak. 10mil alatt már nagyon prüszkölnek a nyákgyártók.
Szia Watt!
Egyszer csak észre kellene venned, a motorok átalakítása nem ellened és a cikked ellen irányul, hanem eleve a lehetősége diktálja. Ha nem tudnák belenyúlni, mert egy olyan motorral lenne szerelve, valószínű, hogy meg sem fordulna a fejekben. Így viszont ott a kisördög, mi lenne, ha át tudnám alakítani, "mert én nem ilyen lovat akartam….” Mi lehet ezzel a baj, ez teljességgel érthetetlennek tartom. Nem hiszem, hogy egy ilyen átalakítás művelete ennyire irritáló lenne egy hobbielektronikai fórumban. Azt már korábban leszögeztük, ez semmivel sem hoz jobb eredményeket, mint a szakaszos mozgás, egyszerűen csak folyamatos mozgás lesz. Ráadásul, ezt igen nehéz "tökéletesen" megcsinálni. A felhasználók legalább 96% (!) úgysem fogja átalakítani a hajtást, hanem a cikkedben közölt és ajánlott kapcsolás alapján végzi az átalakítást, azt fogja követni. (Én is ezt tenném, ha nem tudnám más módon is ugyanezt produkálni.)
Hello mindenkinek.
Nemtudná valaki elküldeni a beültetési rajzot és panelrajzot a melékelt dokumentum mellé? Szúnyogriasztóról van szó nincs kedvem megtervezni hozzá csak a kapcsolási rajzot tudtam letölteni. 2 IC van a kapcsolásban egy 4093-mas és egy 4020-as. Előre is köszönöm.
A dolog rém egyszerű, én értelmetlennek tartom, és sok lúd disznót győz. Ezért én nem erőletetem a dolgot, és higgye csak minden ide tévedő, hogy a laminálás jelenleg tele van megoldatlan problémákkal, amit PIC-el, AVR-el, léptetőmotorral(azaz motorcserével) és a hozzá szükséges logikai áramkörökkel, oda vissza mozgatással lehet csak megoldani(Érdekes, hogy pont én, akinek ez a legkevesebb gondot sem jelentené, nem ezt az utat választottam, annak ellenére, hogy az első áramkör tervben PIC-volt.).
Az a tény, hogy a nyáklaminálás sokkal egyszerűbb eszközökkel is kipróbáltan működik, ne zavarjon senkit. Jelzem, nem vagyok megsértve(miért is lennék, nem bántott senki!), csak kicsit csalódott vagyok, hogy így elferdült a téma. További jó alkotást!
Szia! Ez a topic azért lett szerintem létrehozva,hogy mindenki leírja a tapasztalatait,megoldásait,stb! A cikknek szerintem semmi köze hozzá. Te írtad,hogy ti megírjátok a cikket az alap gépről mi a legkevesebb átalakítással,idővel,pénzből megvalósítható és "lehetne több cikk is" a többi megoldásról! Szerintem mindenki maga dönti el mi a jó! Én sem vagyok normális mert megcsináltam a jól működő prototípus és most megint átalakítás alatt áll De hát ez a lényeg ezért vagyunk itt a fórumon! Ez a hobbi elektronika! Nyugodtan írjátok a cikket az nem hiszem,hogy itt bárkit is zavarna és téged sem akar senki bántani! Nekem a te kapcsolásod most is az alap csak én terveztem egy kapcsitápot bele meg a léptetőmotort beleraktam mivel ezt én sokkal erősebbnek találom! A ti ötleteiteket használtam és így készül a gépem! Te főképpen sokat segítettál a projectemben
Ez egy kicsit erős így!
Nincs kedved? És a mellékelt átméretezett kép kicsi és rosz minőségű, ebből még akkor sem lehetne nyákot tervezni ha valaki akarna. És ami a lényeg nem a megfelelő topic-ba írtál.
Szia.
Az esetemben a válasz nagyon egyszerű. Nekem nem Tecsós laminálóm van, amit erre a nemes ügyre fel tudok áldozni. Én először a lehető legegyszerűbb megoldást szerettem volna kivitelezni, a gyári motort felhasználva. A folyamatos mozgás szóba sem jött. A szakaszos szerintem ugyanolyan jó lehet, a hengerek egyébként is lapulnak, stb.. Azonban mikor elkezdtem tesztelni, akkor rájöttem, hogy az én laminálómnál ez problémákat okozhat. Hol elindult a motor, hol nem, rendkívül bizonytalannak tűnt, ha pedig elindult akkor sokat fordult, stb. Ezért kényszerültem rá, hogy valami módon átalakítsam a meghajtást, hogy stabil legyen a működés és erre legkézenfekvőbb a leptetőmotor volt. Hozzáteszem nem örültem neki, hogy át kell alakítani, de ez van. Hogy miért AVR az esetemben. Egyszerű. Ez van a fiókban, míg más vezérlési megoldáshoz alkatrészeket kellen beszereznem. Azonban biztosan nem lesz benne LCD, meg toronyóra láncal. Csak épp annyi ami a működéshez kell. Szóval, szerintem írd meg a cikked, mert másnak (és nekem is ) jól jöhet még.
Ha nincs kedved fizess meg valakit. De ne ezt a képet küld el, mert ebből semmi nem látszik. Azért elég érdekes a hozzáállásod. Esetleg valaki puszira megveheti neked az alkatrészeket és be is ültetheti?
Hello bocsi!
Megterveztem a panelt és az alkatrészeket is megvettem márt és késsz is van a szúnyogriasztó jól müködik! Kösszi a hozzáállás miat csináltam meg És mejik topikba kell ijenkor írni? Ez márt remélem nem hozzállás? Új vagyok ezen az oldalon és nem tudom.
És nem tud valaki olcsón nyákot?
Holl lehet venni? Én ahol vetem egy 10X8 db 400 ft volt,fél ár márt jobb lenne. Kösszönöm.
Szevasztok
Én is beszereztem egy tecskós laminálót (3000Ft-at). Át is alakítottam, szakaszos működésűre a motorját (optotriak vezérlés, 555 astabil multival, potival kiegészítve). Remekül működik egy dolgot kivéve: a motor az ellenkező írányba forog . A motort még az elején szétszedtem, hogy megnézzem hogyan mivan benne, aztán összeraktam. A fogaskereket csak 1 féle módon lehet összepakolni, ez tuti. Az optotriakos vezérlésnél meg tökmindegy hogy hova kötöm a motort. Mi a gond
A fogaskerék pöckét rossz helyre tetted! Amikor belerakod, jobb oldalon kell állnia, ha feléd van a fogaskerék.
Először is:
Ha új vagy valahol, akkor előbb nézz körül, mik a szokások! Mindjárt elsőként: itt szokás a tématartás, szokás használni a keresőt, szokás nyelvtani szempontból is helyes írni, szokás nem követelőzni, stb. Szóval előbb gondolkozz el, mit írtál, vond le a konzekvenciákat, és csak utána írj!
A fenébe most hogy mondod tényleg . Holnap szétkapom a mocit, és átteszem a másik írányba. Köszi.
Szevasz
Fölül a fejlécen van egy olyan ablak, hogy " Apróhirdetés " Na ott nézz körül. Találsz nyákot is eladót, sokkal olcsóbbat mint amit írtál, és találsz 2 olyan hirdetést is, ahol vállalnak akár kapcsolási rajz alapján nyákgyártást. (Azt mérd le, hogy melyik alkatrészed hány raszter lábtávolságú, és tuti bele is fog menni a helyére) Hello |
Bejelentkezés
Hirdetés |