Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Köszi szépen ,valószínűleg ezzel fogok kezdeni
Attol meg azert eleg sok mindent meg lehet tanulni vele Pl. LED villogtatashoz, nyomogombok, billentyuzetek kezelesehez, multiplexelt LED kijelzok, LCD, egyszerubb motor vezerles vagy kulonbozo bonyolultsagu ora -- igy nagyon hirtelen ami eszembe jutott.
Sziasztok!
1 kis segítségre lenne szükségem programozót illetően... Nemrégiben vettem egy AVRISPmkII-es égetőt, és olyan gondokkal szenvedek, hogy sehogy sem tudok csatlakozni rá. AVR Studio-t (4.16) meg WINAVR-t telepítettem, de a Studio-ban sehogy sem tudok rá csatlakozni. Kábel bedugásakor is csak villan gyorsan párat az adatled, hogy történt mégis vmilyen kommunikáció, de ez minden. Valaki esetleg tud segíteni?
Az AVR Studio telepítésekor kipipáltad, hogy telepítse a Jungo USB driver-t?
Én amikor bedugom az enyémet rögtön kiírja, hogy új hardver, az AVR Studio USB Jungo driverét telepíti, megnyitom az AVR Studio-t, kiválasztom, hogy AVRISPmkII -> USB és connect és kész.
Sziasztok! AVR - nél nincs olyan konfigurációs szó mint PIC - nél? ...oszcillátor kiválasztása ,WDT ON/OFF stb...
A BASCOM AVR - ben nem találtam ilyet
STK200-as LPT-s programozónál hol van a VCC? Vagy kössem rá az egyik szabad kivezetést az LPT porton? Vagy nem is kell ilyenkor? (mondjuk azt kétlem, de nem tudom) Előre is köszönöm.
Én is most fogom először használni az STK200 -as programozót . A mikrovezérlőnek a Vcc lábát +5V ra fogom kötni az USB porton keresztül .Magán a programozón nincs Vcc
És ez így biztos jó? Bocsánat a kétkedésért, csak nekem most egyetlen darab Attiny45 van, és ha ennek valami baja lesz, akkor várhatok egy darabig, mire tudok venni másikat.
Nekem is csak egy mikrovezérlőm van ,énsem vagyok biztos a dolgomban ,de kipróbálom és megírom hogy hogyan sikerült
Köszönöm , addig kerítek egy USB kábelt, aztán ha jó, kipróbálom.
Bar nyilvan ez a megoldas mukodo kepes lehet, megis jobban jarnatok, ha epitenetek egy labor tapot ha mikrokontrollerekkel akartok foglalkozi. Legegyszerubb ha atalakitotok egy ATX tapot -- arra is van topic...
Tehát ha lenne labortápom, akkor azzal kéne neki adni a tápfeszt, és a programozóról meg nem? (Amúgy én fogok csinálni labortápot, már készül is.) De egyenlőre megpróbálom az USB 5V-járól.
Az USB GND-je és a programozó GND - je össze van kötve ,szóval teljesen mindegy ,hogy a GND - t honnan veszed
Köszönöm. Közben felprogramoztam, és úgy néz ki, jó lesz, mindjárt kipróbálom. (Topi "Nyolc lábbal" című cikkében lévő két LED-es villogó programját próbálom.)
Én most rakom össze a programozót...
Sikerült! Működik! Már csak azt nem értem, hogy a cikkben az van írva, hogy 1 másodpercenként vált, nekem meg kb. 8 másodpercenként. Fura. Na mindegy, megpróbálom módosítani a programot, hátha jó lesz. (Elég újraprogramozni, és akkor törlődik a jelenleg benne lévő program?)
Gratulálok! Talán rosszul állítottad be az oszcillátort
Amúgy miben írtad a programot?
CKDIV8 biztosíték bit! (Cikkben is írtam róla)
Ez leossza az órajelet 8-al.
Nem tudom, WinAVR-ben azt hol lehet állítani?
Programozáskor. Keress "Fuses" szót.
Működik!
Gratulálok! Te miből programoztad? Milyen programmal próbáltad? Én csak nem találom azt a CKDIV8-at. :no:
Én BASCOM AVR ben írtam a programot .Ebben benne van a szimulátor, STK200 - as programozó ,szóval minden .
Ilyen fuse biteket én sem találtam ,de programozáskor be kellett állítanom az oszcillátor frekit
Nem találtam meg a fuse biteket, inkább átírtam egyenlőre a programot, és most gyorsabban villog, de tudom, hogy nem ez a megoldás, de amíg meg nem találom a biteket, addig jó lesz így is. (Ha valaki tudja, hol vannak a fuse bitek WinAVR-ben, az legyen szíves segítsen! )
WinAVR Makefile-t hasznal. Abban a writefuse opcional: lfuse, hfuse utani ertek hexaban. Azt javaslom egyelore ne nyulj hozza, konnyen letilthatod az ISPt ! Egyelore mindegy mekkora orajelen fut a proci.
Csak az az érdekes, hogy a Makefile-ban se találok olyat hogy "writefuse", meg "lfuse"-t és "hfuse"-t sem. Merrefelé keressem (fönt, középen, lent)? Azért lenne jó, ha megtalálnám, mert így nyolcszor lassabb.
Tools menu, Program AVR, Connect, kivalasztod a programozot, majd megint Connect. Elojon egy dialogus ablak, aminel van egy ful, hogy Fuses...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |