Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   186 / 840
(#) gabi20 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Köszi szépen ,valószínűleg ezzel fogok kezdeni
(#) (Felhasználó 4577) válasza gabi20 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Nem javaslom, nincs AD konvertere. Inkább maradj az Attiny45-nél vagy az ATmega8-nál, ez utóbbi tökéletes.
(#) gabi20 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

ATtiny45 - ös illetve ATmega8 - as jelenleg nincs itthon, de ezeket is ki fogo próbálni
(#) trudnai válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Attol meg azert eleg sok mindent meg lehet tanulni vele Pl. LED villogtatashoz, nyomogombok, billentyuzetek kezelesehez, multiplexelt LED kijelzok, LCD, egyszerubb motor vezerles vagy kulonbozo bonyolultsagu ora -- igy nagyon hirtelen ami eszembe jutott.
(#) piciusmarcus hozzászólása Feb 13, 2010 /

Sziasztok!
1 kis segítségre lenne szükségem programozót illetően...
Nemrégiben vettem egy AVRISPmkII-es égetőt, és olyan gondokkal szenvedek, hogy sehogy sem tudok csatlakozni rá. AVR Studio-t (4.16) meg WINAVR-t telepítettem, de a Studio-ban sehogy sem tudok rá csatlakozni. Kábel bedugásakor is csak villan gyorsan párat az adatled, hogy történt mégis vmilyen kommunikáció, de ez minden.
Valaki esetleg tud segíteni?
(#) (Felhasználó 4577) válasza piciusmarcus hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Az AVR Studio telepítésekor kipipáltad, hogy telepítse a Jungo USB driver-t?
Én amikor bedugom az enyémet rögtön kiírja, hogy új hardver, az AVR Studio USB Jungo driverét telepíti, megnyitom az AVR Studio-t, kiválasztom, hogy AVRISPmkII -> USB és connect és kész.
(#) gabi20 hozzászólása Feb 13, 2010 /

Sziasztok! AVR - nél nincs olyan konfigurációs szó mint PIC - nél? ...oszcillátor kiválasztása ,WDT ON/OFF stb...
A BASCOM AVR - ben nem találtam ilyet
(#) vagnerjazon hozzászólása Feb 13, 2010 /

STK200-as LPT-s programozónál hol van a VCC? Vagy kössem rá az egyik szabad kivezetést az LPT porton? Vagy nem is kell ilyenkor? (mondjuk azt kétlem, de nem tudom) Előre is köszönöm.
(#) gabi20 válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Én is most fogom először használni az STK200 -as programozót . A mikrovezérlőnek a Vcc lábát +5V ra fogom kötni az USB porton keresztül .Magán a programozón nincs Vcc
(#) vagnerjazon válasza gabi20 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

És ez így biztos jó? Bocsánat a kétkedésért, csak nekem most egyetlen darab Attiny45 van, és ha ennek valami baja lesz, akkor várhatok egy darabig, mire tudok venni másikat.

Nekem is csak egy mikrovezérlőm van ,énsem vagyok biztos a dolgomban ,de kipróbálom és megírom hogy hogyan sikerült

Köszönöm , addig kerítek egy USB kábelt, aztán ha jó, kipróbálom.
(#) trudnai válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Bar nyilvan ez a megoldas mukodo kepes lehet, megis jobban jarnatok, ha epitenetek egy labor tapot ha mikrokontrollerekkel akartok foglalkozi. Legegyszerubb ha atalakitotok egy ATX tapot -- arra is van topic...
(#) vagnerjazon válasza trudnai hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Tehát ha lenne labortápom, akkor azzal kéne neki adni a tápfeszt, és a programozóról meg nem? (Amúgy én fogok csinálni labortápot, már készül is.) De egyenlőre megpróbálom az USB 5V-járól.

És az USB-ről kizárólag a +5V-ot vennéd, és a programozóról menne a GND, vagy a GND-t is az USB-ről, vagy teljesen mindegy hogy mit honnan?

Az USB GND-je és a programozó GND - je össze van kötve ,szóval teljesen mindegy ,hogy a GND - t honnan veszed

Köszönöm. Közben felprogramoztam, és úgy néz ki, jó lesz, mindjárt kipróbálom. (Topi "Nyolc lábbal" című cikkében lévő két LED-es villogó programját próbálom.)

Én most rakom össze a programozót...

Sikerült! Működik! Már csak azt nem értem, hogy a cikkben az van írva, hogy 1 másodpercenként vált, nekem meg kb. 8 másodpercenként. Fura. Na mindegy, megpróbálom módosítani a programot, hátha jó lesz. (Elég újraprogramozni, és akkor törlődik a jelenleg benne lévő program?)

Gratulálok! Talán rosszul állítottad be az oszcillátort
Amúgy miben írtad a programot?
(#) Topi válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

CKDIV8 biztosíték bit! (Cikkben is írtam róla)
Ez leossza az órajelet 8-al.
(#) vagnerjazon válasza Topi hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Nem tudom, WinAVR-ben azt hol lehet állítani?
(#) Topi válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Programozáskor. Keress "Fuses" szót.

Működik!

Gratulálok! Te miből programoztad? Milyen programmal próbáltad? Én csak nem találom azt a CKDIV8-at. :no:

Én BASCOM AVR ben írtam a programot .Ebben benne van a szimulátor, STK200 - as programozó ,szóval minden .
Ilyen fuse biteket én sem találtam ,de programozáskor be kellett állítanom az oszcillátor frekit

Nem találtam meg a fuse biteket, inkább átírtam egyenlőre a programot, és most gyorsabban villog, de tudom, hogy nem ez a megoldás, de amíg meg nem találom a biteket, addig jó lesz így is. (Ha valaki tudja, hol vannak a fuse bitek WinAVR-ben, az legyen szíves segítsen! )
(#) gtk válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

WinAVR Makefile-t hasznal. Abban a writefuse opcional: lfuse, hfuse utani ertek hexaban. Azt javaslom egyelore ne nyulj hozza, konnyen letilthatod az ISPt ! Egyelore mindegy mekkora orajelen fut a proci.
(#) vagnerjazon válasza gtk hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Csak az az érdekes, hogy a Makefile-ban se találok olyat hogy "writefuse", meg "lfuse"-t és "hfuse"-t sem. Merrefelé keressem (fönt, középen, lent)? Azért lenne jó, ha megtalálnám, mert így nyolcszor lassabb.
(#) trudnai válasza vagnerjazon hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Tools menu, Program AVR, Connect, kivalasztod a programozot, majd megint Connect. Elojon egy dialogus ablak, aminel van egy ful, hogy Fuses...
Következő: »»   186 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem