Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 289
(#) meslac válasza mofesa hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Ez az EPKT-3 hálózati változata. Az akkumulátoros változatról van fent kapcsolási rajz, ránézésre nem sok különbség van köztük, csak ezen az inverter helyett hálózati trafó van.
(#) meslac válasza poros hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
A kondi 50u 160V, nem szilícium tranzisztor, hanem tirisztor.
(#) meslac válasza poros hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Igazad van, a két tranzisztor OC1075, a kondit valószínű a hálózati trafóról töltik.
(#) poros válasza meslac hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Van benne 2db tranzisztor alig látni , a második képen azért kivehetőek . OC vagy AC típusúakat láttam ilyen tokozásban de már elég régen. Az egyik belelóg a trimerbe a másik a diódába följebb. A tirisztor egyértelműen felismerhető. Az rendben , hogy EPKT 3 típusú ,sajnos nem ismerem. Hogy érted ,hogy az inverter helyett hálózati trafót használtak? Nem kötözködni akarok csak tudni szeretném.
(#) meslac válasza poros hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Az egyik akkuról működik,abban inverter állítja elő a kondi feszültségét, ez 220V-os hálózatról, valószínű a trafón van 100v körüli kivezetés és ez tölti a kondít. Mellékelem az akkus kapcsolási rajzát, a hálózati rajza valószínű ugyan ez, csak a kapcsolási rajz bal oldala nem kell.

villp.jpg
    
(#) poros válasza meslac hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Köszönöm így már értem.
(#) poros válasza mofesa hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Így már tudsz kezdeni vele valamit. meslac leírása megoldotta azt ami számomra rejtély volt. A három biztosítékkal, egy bemenő 220 hoz ,egy a kimenő kb 12 volthoz ,egy a 100 volt körüli feszültséghez van . Az oszcillátor trafója maga a hálózati trafó. Ha teszel bele egy gyújtó trafót lehet hogy működik is, ha mégsem akkor nézd meg az astabilt.
(#) mofesa válasza poros hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Köszönöm a segítségeteket.Már csak az a kérdés,hogy földet honnan kössek neki.
(#) meslac válasza mofesa hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Van 1 sárga és 1 fehér vezeték azok mennek a gyújtótrafóra, a rajzon azonosítsd be őket és az egyik még a testre is levan kötve, de nem mind egy melyik. A javításkor nagyon vigyázz, a kondít mindig kisüsd, mert rettentő nagyot rúg, ha hozzá érsz!
(#) mofesa válasza meslac hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Köszi.Megpróbálok szerezni egy 12v-os gyújtótrafót,aztán majd meglátjuk.
(#) dizi hozzászólása Feb 23, 2010 /
 
Sziasztok
Olyan dologban kezdtem el gondolkodni, ami vissza jelezné egy zümmerrel ha valahol meg szakad a karám.
Mi a vélemény róla?
(#) kadarist válasza dizi hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Szia!
Nem Te vagy az első, aki ezen kezdett el gondolkozni. Gyakorlatilag kivitelezhetetlen a karámszakadás jelzése. A földzárlat jelzése viszont már nem reménytelen.
(#) dizi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Mondjuk már az is megoldás ha a zárlatot jelzi.
Most terveztem egy olyan ledes "villanót" ami a karám oszlopra szerelve figyeli az impulzus meglétét 4 cerka elemmel kb 3-4 hónapig üzemel úgy,hogy nem megy a teljesítmény rovására.
(#) dizi hozzászólása Feb 23, 2010 /
 
Nem sokára itt a tavasz és sokan fognak szerintem úgy dönteni,hogy ki hajtják a legelőre a jószágot és villanypásztorral szeretnék körbe keríteni csak sokan nem tudják ,hogy hogy kell ezeket telepíteni mik az előnyei hátrányai, milyen kellékek kellenek hozzá, milyen apró fortélyok vannak amik a jó hatásfokot biztosítják.
Illetve mik azok a dolgok kellékek amiket otthon is el tudunk készíteni a feszültség jelzőtől a villám védelmen át a szigetelőkig, valamint a karám átvezetése kapu alatt és felett.
Nem beszélve a tapasztalatokról.
(#) Remci válasza dizi hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Ezt felénk egyszerűbben megoldották A föld és a vezeték közé egy neon cső és az villogott. Több helyen láttam.
(#) dizi válasza Remci hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Az a baj ,hogy az sokat levesz a teljesítményből ja és ha meg ázik akkor meg át is húz,meg ha hozzá érsz a csőhöz szárazon is meg csap.
(#) Remci válasza dizi hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Biztos így van, de a gazdák szerint a villogás is riasztóan hatott a rókákra./ meg lehet, az a pár tucat sörét is amit kaptak /
(#) dizi válasza Remci hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Ez így van,minden olyan dolog ami a vadállatok számára nem meg szokott ,esetleges változás az általuk használt csapáson történik az elbizonytalanítja őket ha például a csapás mellé le ütünk egy oszlopot és oda teszünk egy kerékpár villogót nagy esély van rá,hogy azt a csapást hanyagolni fogják.
(#) Belkovicslaci válasza exorcist hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Helló!
Azt szeretném kérdezni tőled a villanypásztorról, hogy amit megépitettél és ahoz honnan tudnék panelt venni.
Mert én is azt a fajtát szeretném meg csinálni.
Sajnos nyák gyártásra nem vagyok berendezkedve.
Nyáktervet azt letudtam tolteni.
Köszönöm a segitséget előre is!
(#) culimuli hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Hali!
Találtam egy egyszerű 220v-os villanypásztort és az lenne a kérdésem hogy működik-e és milyen szaggató lenne hozzá tartós

Dok2.doc
    
(#) Remci hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Sziasztok!

Megépítettem ezt a kapcsolást az egyik ismerősömnek, azzal a változtatással hogy az eredeti rajzon lévő R1-220 ohm, R2-1.8kohm-os ellenállásokat tettem bele, a Tr pedig BUT 11A. Az a gondom hogy már 3-szor cseréltem benne Ic-t,plusz 1-szer adaptert amiről működött/500mA-os volt és az is tönkre ment/. Az Ic-nél lévő D2-es diódát bele se tettem.A földelés jó, van benne szikraköz is és mégis valamitől tönkre megy az IC.Ez szerintetek mitől lehet? A kerítés hossza amin van az kb 10m. A kerítés másik végére is tettünk szikraközt. Az a poén, hogy nálunk a tanyán ugyan ez a kapcsolás/színre- szagra/éjjel-nappal működött, bár nagyobb területen és nem volt vele ilyen gond.Attól lehet ez hogy a gyújtótrafó esetleg tönkrement? 12v-os Lada trafó.És ad szikrát, de néha észrevettem hogy belül kattan.Amúgy szerintetek melyik a jobb: a 6 vagy 12v-os trafó?
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Szia!
Lehet, hogy túl nagy tápfeszültséget kap időnként az 555. A biztonság kedvéért köss az R3-al sokba egy diódát nyitóirányba. A tranzisztor kollektor-emittere közé tegyél egy nagyobb feszültségű (min. 200V) gyors diódát (katód nézzen a tekercs felé).
(#) Remci válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Szia!

A tápfesz nem nagy, mert 12-13 v között megy. Szerintem a trafón keresztül kap visszafele valami nagyobb feszültség tüskét.A diódákat kipróbálom, de gondoltam arra is hogy varisztort ha betennék a trafó 9v-os oldalába akkor mi lenne?Egyáltalán lehet ilyen kisebb feszültségű varisztort kapni?Valahol olvastam hogy betettek x ohmos ellenállást a graetz és a tirisztor közé a pozitív ágba.De az csak a graetzet védi a pillanatnyi rövidzárnál, nem?
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Ha a Graetz 1000V-os 1A-es diódákból áll, akkor azoknak bírniuk kell a strapát. Vagy volt ezekkel is gond?
A feszültségcsúcsok ellen szupresszor-diódákat kell alkalmazni. Kisfeszültségű varisztor nem igazán van. A diódákat próbáld ki
(#) Remci válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
A graetz 1n 4007-es diódákból van, ezekkel még nem volt gond. Akkor kipróbálom amit írtál, remélem beválik.De van 2db Siemens szupresszor diódám, az van ráírva: UsC 12-250v.Ez esetleg jó lehet? Adatlapot nem igazán találtam róla. És hova kellene ezt bekötni?
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Nem lesz jó, mert azok a típusszám alapján szerintem 250V-osak. Egyelőre diódázd be a transzvertert.
(#) Remci válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Ok. De nem tudom hogy jött be az a szmájli de ezt akartam írni:Us: DC 12-250v.De akkor diódázok előszőr.
Köszi
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Most 12volt-tól 250volt-ig? Érdekes szupresszor
(#) Remci válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Ez van ráírva Siemens Surge supressor, rajta egy dióda szinbólum, alatta pedig DC 12...250v :nemtudom: De ha gondolod holnap lefényképezem és felteszem a képet.Igaz arra sem emlékszem hogy honnan szereztem őket
(#) dizi válasza culimuli hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Felejtsd el,annyi kapcsolás van itt keress egy inverterest az egy sima autó trafóval is megy.
Következő: »»   49 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem