Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   49 / 1210
(#) zenetom válasza szilva hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Azért nem ma kezdtem, csak ennyire vékony vonalakkal még nem dolgoztam.
Egyébként ezt is filccel csináltam: Bővebben: Link
Délután beállítottam a papírboltba és mondtam hogy "a legvékonyabb alkoholos filcet" erre visszakérdeztek hogy milyen színben, meglepődtem, mert általában sose azt kapok a boltokban mint amire számítok, szóval csak lett egy ilyen.
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Ilyen van nekem is, ez jó
(#) Amjad hozzászólása Feb 20, 2010 /

Helo

Próbáltam keresgélni, de nem jövök rá, hogy miért "illik" swapf -et használni a STATUS / W mentésekor ill. visszaállításakor az egyszerű movwf helyett.
El tudná mondani valaki?
(#) potyo válasza Amjad hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Mert a SWAPF nem bántja a STATUS regiszter bitjeit, ami nem rossz dolog, ha épp az eredeti állapotát akarjuk visszaállítani.
(#) Amjad válasza potyo hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Ééértem!
Akkor ezért? :

"Bármely 8 bites adatregiszter értéke egyetlen, erre a célra hivatott, MOVF utasítással a W munkaregiszterbe másolható. Az adatregiszter értéke változatlan marad, a STATUS regiszter Z zérusjelző bitje az átvitt adatnak megfelelő értékre áll be. "

Illetve ezért kell a swapf előbb. Vagy nem?
(#) dudzsi hozzászólása Feb 22, 2010 /

Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy sleep modbol feltud magátol ébredni?Pl.: egy x idö után.Vagy muszály neki valami változás valamelyik bemeneten.
(#) potyo válasza dudzsi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Pl. WDT is fel tudja ébreszteni.
(#) vicsys válasza dudzsi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ami megszakítást generál, az általában felébreszti. A wdt a legegyszerűbb. (Persze ehhez engedélyezni és konfigolni kell)
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Feb 22, 2010 /

Sziasztok!
Nagyon láma kérdésem van:
PICkit2-vel ha debugolok pl egy hétszegmenses LED kijelzős hőfokmérőt, akkor debug közben a kijelző is menni fog vagy csak a regiszterek változásait tudom nézni watch-ben?

Előre is köszi és bocsi ha nagy off
(#) icserny válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Természetesen menni fog. De, ugye, nem a PICkit2 által használt PGD, PGC lábakon vezérled a kijelzőt?
(#) Balázs 1.3 JTD válasza icserny hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Nem nem. Direkt szabadon vannak hagyva .
Csak most akarok rendelni PICkit2-t és már be vagyok izgulva rá . És lenne még mit javítani a progin...

Köszi szépen
(#) watt válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ha a LED kijelző illesztése erősen függ a kiadot jel kitöltésétől, és nincs védő ellenállás, akkor ha rossz helyen áll meg a program, a kijelző egyik szegmense, vagy a PIC akár tönkre is mehet. Nem ismerem a kapcsolást, csak gondoltam szólok, hogy a mátrixban vezérelt dolgokat óvatosan szabad csak debuggolni!
(#) Balázs 1.3 JTD válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Van védőellenállás .
És köszi a figyelmeztetést .
Még annyi, hogy a leírásokból azt hámoztam ki, hogy az USB portok 100mA-t bírnak max. Szóval gondolom ha 100mA-nél többet kajál a céláramkör akkor külső táp kell. Jól gondolom?
(#) vilmosd válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Hali
Az USB szabvanyban az 5 volt terhelhetosege 500mA, es az alaplapok tudjak is altalaban ezt.
Udv Vili
(#) Balázs 1.3 JTD válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Hmm.... köszi.
(Ezt a PICkit2 pdf-ében olvastam egyébként egy bekeretezett figyelemfelhívó részben.) Na majd kiderül. Köszi mindenkinek!

Elvileg az USB-re kötött eszköznek külön jeleznie kell, ha 100 mA-nél többet kér, de a gyakorlatban nem szokták a számítógépek ennyire szigorúan venni....
(#) Balázs 1.3 JTD válasza icserny hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Értem, és a PICkit2 akkor mennyit tud áttolni? Amennyit kap a géptől, vagy korlátozva van neki? (gyári lesz, nem klón)
(#) vilmosd válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Hali
A doksi tenyleg ezt irja, de a USB directben 500 mA-t tud.
Viszont ha a Te panelodat ellatod sajat tappal a PK2 ezt erzekeli es nem fog adni tapot a panelodnak. En mindig igy hasznalom a sajat cuccaimat kulon taprol nem a PK2-rol.
Udv Vili

Idézet:
„Értem, és a PICkit2 akkor mennyit tud áttolni?”
Erősen korlátozott, meg kell nézni a leírásában.
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Feb 23, 2010 /

Köszi a válaszokat.

Újabb (szomorú) kérdés:
Ha egy analóg bemeneten megjelenik 1-2V a semmitől akkor az a port meghalt?
(#) watt válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Attól függ, hogy terhelve van-e, legalább valami ellenállással a test felé(pl. 22k). Ha utána is, akkor lehet...
(#) Balázs 1.3 JTD válasza watt hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Egy MCP 9701 hőszenzor kimenetét méri. Ha lehúzom 22K-val az nem befolyásolja a mért értéket?
(#) vicsys válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Sőt! A vicc az, hogy illene 2,5K-nál kisebb ellenállású forrással terhelni az AD bemenetet...
(#) Balázs 1.3 JTD válasza vicsys hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szuper! Köszi!

( Megjegyzem nem véletlenül ebben a topicban kérdezem )
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Feb 23, 2010 /

Beraktam egy 1K-s ellenállást a mérendő láb és a föld közé. Valamit javított, de még így is 2 fokkal többet mér, és zabálja a PIC az áramot. Gondolom akkor elhalálozott csóri láb . Egy már produkált hasonlót. Nem értem miért. Pedig egy darabig működött.
(#) vicsys válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Azért, jó lenne tudni a progid A/D konfigurációját... Nem ott van a kutya elásva...?
(#) Balázs 1.3 JTD válasza vicsys hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Hát akárhogy nézem nem találok hibát. Berakom az asm-et ,ha van erőd belekukkanthatsz! Persze megértem ha nincs .

hofok.asm

(#) poznamokus hozzászólása Feb 23, 2010 /

Sziasztok!

Nemrég kezdtem bele PICkbe (sok év AVR és ARM után), és annyi kérdésem lenne, hogy hogy tudom az MPLAB-ot úgy beállítani, hogy a kód írása közben megtartsa a tabulálást, ha entert ütök. Hiába tabulálom a kódot, minden enter ütés után kiugrik a sor elejére, és minden sort újra kell tabulálni. Amúgy jól megy minden, a PIC18F4550 egész jól megy, USB-n programozódik, a saját panel jól muxik, tudom ajánlani bárkinek kezdéshez.
(#) watt válasza vicsys hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Igazad van, de attól nem szabadna 2,5V-nak ott lenni, nem? Az az impedancia csak a jó mérésnek a feltétele. Én már mértem 10k bementi ellenállással is igen jól, némi integráló taggal!
A másik bajom, hogy nem tudom milyen beállítás okozhat ilyen feszültséget, így pesszimista vagyok és azt gondolom, hogy valahogy meghalt szegény PIC!
(#) vicsys válasza watt hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Csak egy rémtörténet: Egy ismerősöm 2 hete szenvedett egy A/D méréssel, ami sehogy sem akaródzott működni... Miután megnéztem a progiját (persze előtte sok-sok tanácsadás), kiderült, hogy I/O-ra volt állítva, A/D nem is volt inicializálva. Kérdeztem is tőle, hogy vajon ez gondot jelenthetett-e...? :beka3:
Következő: »»   49 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem