Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   16 / 375
(#) vaszil29 hozzászólása Feb 22, 2010 /

sziasztok!

Ma már annyira belehútam, hogy el is készíttetem az életem első nyákját!!! osztájoznátok?!
(#) pako válasza vaszil29 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ez egy sima brushless motor, mint amilyen a HDD-kben van. Kb. 40 fok 1 lépés, szóval csak áttételezve jó CNC-hez. Ezek a fajta motorok viszont gyorsabbak a léptetőmotornál, több 1000 RPM.
(#) Sir-Nyeteg válasza vaszil29 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

A motorod kisértetiesen hasonlít erre: Bővebben: Link
Ez szerintem DC motor.
A nyák szép, bár van pár zárlatveszélyes hely benne, főleg forrasztás után. Viszont légyszi ezt egy másik topicba, köszi!
(#) bankimajki válasza vaszil29 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

10-10-es (első nyáknál), de azért csipogtasd ki az egymáshoz közel álló vezetőket, nehogy zárkat legyen valahol.
(#) padri986 válasza duCiel hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

amelziken 4vezeték van az bipoláris, amelyiken 5az unipoláris gondolom
De azért próbáld megmérni amelyikem 5 kivezetés van,ott az 5böl az 1ik a közös

step.JPG

(#) Mucu válasza padri986 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Igen. A léptetőmotoroknak 4,5,6 vagy 8 kivezetése van. A 4 kivezetéses Bipoláris motor, melynek más a vezérlési elve. Az 5,6,8 kivezetéses motorok pedig unipolárisak. A tekercsek azonosíthatók Ohm-mérő műszerrel. Ezenkívül segítség lehet, hogy ha egy tekercspár kivezetéseit összefogjuk, az érezhetően fékezi a motort kézi forgatáskor, így azonosíthatók az összetartozó tekercsvégek. Én is építgetek egy kis gépet, már majdnem kész, de mindig tudnok valami újat kitalálni rá. Üdv!
(#) vaszil29 válasza pako hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

szia!

ezt a mocit egy HP laiser jet -ből szedtem ki!
volt még ott más is
(#) vaszil29 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

OHH köszi!!
(#) duCiel hozzászólása Feb 22, 2010 /

most szedtem szét a hp-t sajna úgynézem abban egy stepper motor sincs, csak két kivezetés van mindét motoron
(#) pako válasza vaszil29 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Igen, olvastam, hogy HP-ből van. A lézeredre is írtam valamit. Szemmel nem látható, infra fénye van, pár mW teljesítményű, nem használható semmire.
(#) pako válasza duCiel hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

A 2 kivezetéses az sima DC motor, a környékükön kell lennie 1-1 optikai enkódernek is. Az egyik egy szalag, sűrűn vékony vonalakkal, a másik pedig korong alakú. A második CNC-m én is pont ilyen motorokból és enkóderekből építettem, nekem a léptetőmotorok nem tetszettek. A mostani gépemen ablaktörlő motorok vannak (5.5 és 9 Nm-es), mágneses enkóderekkel, én már semmi pénzért nem építenék léptető motorosat.
(#) vaszil29 válasza pako hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ja oke!
akkor a laser iris kuka
(#) alteregoopposite válasza vaszil29 hozzászólására (») Feb 22, 2010 1 /

Magyar nyelvtan = egy gyenge egyes! "osztájoznátok?" a többiről már nem is mondok véleményt (egy ilyen rövid mondatban ennyi hibát....)
(#) vaszil29 hozzászólása Feb 22, 2010 /

Kedves barátaim!

Mindenkitöl elnézést kérnék, hogy néha hajlamos vagyok kisbetűkkel irogatni a mondókámat , mert nem szoktam nagybetős mondatkezdéseket alkalmazni a neten. És elnézést kérnék azoktól, akiket ez esetleg bántana.
Engem speciel nem zavar, ha így írnak nekem levelet, vagy esetleg levélre válaszolnak.

"De sajnos vannak olyan emberek akiknek bántja a szemüket"

üdv szabolcs
(#) elektromos válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Ha adsz egy mail-t elkűldöm, vagy be regisztrálsz.
(#) alteregoopposite hozzászólása Feb 23, 2010 /

Egy igazán fiókból építhető sokoldalú vezérlő:Bővebben: Link
(#) duCiel hozzászólása Feb 23, 2010 /

sikerült léptetőmotorokat szereznem lassan nekifogok a mechanikának , többiek hogy állnak a projektel ?
(#) Sir-Nyeteg válasza duCiel hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Én így Bocsi, ez off volt...
(#) duCiel válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Gratulálok szép munka,látom otthon vagy a témában ezért kérdeznék is pár dolgot
egyszerűbb léptetőmotorok (nyomtatóból,hdd,fdd mechanikából) kisebb géphez jók lesznek? és ha nem ugyanolyanok a motrok azt hogyan lehet összekombinálni?
(#) Sir-Nyeteg válasza duCiel hozzászólására (») Feb 23, 2010 / 1

Szoftveresen lehet kombinálni, azaz: külön hajtod úgyis a 3 tengelyt. Legrosszabb esetben más gyorsulás/végsebességet szabad engedélyezni nekik.
Esetleg külön vezérlő, lehet hogy külön más tápfeszt is igényelnek.
Megfelelő a kis motor, sok ilyet láttam már használatban.
Csak sajna nagyon lassúak.A lényeg, hogy tudjuk a feszültségét, vagy áramát. Legrosszabb esetben áttétel is kell.
Profibb vezérlők nagyobb feszültségről járatják a motort, de beállított max árammal. (Chopper-táp). De akár áramgenerátort is használhatsz. Csak az nagyon fűt.
(#) bikfic válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Az olcsó vezérlő gazdáját, illetve az elérhetőségét meg tudnád-e nekem adni? A Vatera nem adja ki az Emil címet, csak ha én vagyok a befutó. Ha már van neki kimaradva szívesen vennék tőle én is. Én sokkal egyszerűbb dologban töröm a fejem: egy egyszerű tekercselő gépet kéne csinálni. A léptetőmotoros hajtás menetes orsóval kiváló lenne a huzalelőtoláshoz...
Köszönöm a segítséget!
(#) bodgabo válasza bikfic hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Nem igazán értem, hogy miért szükséges mikrovezérlőkkel és agyonbonyolított kapcsolásokkal bíbelődni lépetőmotor vezérléshez? Én a gépemet SLA7062M vezérlőkkel hajtom. Miket tud:
-max. 46V, 3A
-PWM motor áram szabályozás
-1/2, 1/4, 1/8 és 1/16 mikrolépést
Mindehhez tengelyenként az IC-n kívül csupán 3ellenállás és egy trimmer poti szükséges, és a vezérlő le is van tudva. A táplálását egy ATX táppal oldottam meg, hibátlanul teszi a dolgát. Mivel tud többet egy mikrovezérlős? Egyáltalán kell ennél több? (Naná, szervómotoros hajtás! De az a következő project).
(#) Sir-Nyeteg válasza bodgabo hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Mikrovezérlő előnye:
Maga a program (ami belül van.)
Lesd meg a hobbycnc-n a P1-es vezérlőt!
Könnyedén állítható a tartóáram minden részletes paramétere. De ha ez nem elegendő, akkor nézzd meg ezt a komplikált megoldást, ami kimondotan 4 tengelyes habvágókhoz lett kifejlesztve: Bővebben: Link
Ráadásul egy 400-600-800ft-s pic valamivel olcsóbb, mint egy párezer ft-s IC. Ami mindenképpen tengelyenként szükséges.
És akkor még nem is mondtam a profibb felhasználásra szánt nagyáramú, kisfeszültségű léptetőmotorokat.
Nekem van pár darab 2.5V/3,8A-es léptetőmotor. Ez mikrolépésben kb 6A áramot jelent csúcsban. Egészlépéses módban, dupla gerjesztéssel ez 8A-es áramot jelent. Itt kizárólag külső fetekkel lehet megoldani a vezérlést.
Kb 100féle léptetőmotor vezérlő IC létezik, (Saccra) Ebből nálunk kapható kb 5-10, de brutál áron.
Emiatt van létjogosultsága a PIC-es vezérlőnek.
Ui: Téma címe: ...házi...
(#) bodgabo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Sajna én még olyan szinten nem tudok PIC-et programozni hogy összehozzak egy ilyen vezérlőt, ha meg készen veszem akkor meg már nem házi készítésű és árban is ott tartok mint a spec. IC-kkel.
3A-nál "durvább" léptetőmotorokat tutira nem használnék több okból sem. Olyan szintű gép esetén nálam már csakis szervó jönne számításba. Találtam is tuti vezérlőket (nem tudom hogy mennyire szabad itt reklámozni más termékeit..). Ha összegyűlik rá a zseton, beruházok rá (annak a vezérlőjének a programozásától pláne messze állok).
(#) Sir-Nyeteg válasza bodgabo hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Én AVR-t programozok. Ilyen szinten még nem tartok, hogy építettem volna saját vezérlőt, de vezéreltem már léptetőmotort vele. Nem vészes.
Azért szerintem nem mindegy, hogy 10ezerért kapsz egy vezérlőt (3 vagy 4tengely ugyanennyiért léptetőmtor, vagy bontod), vagy 6ezerért építesz egyet netről (motor ugyanúgy), vagy szervózol 10ezer/tengelyért, és a motor darabja ennek többszöröse.
Egyébként izlés dolga. Ha ölembe hullik jópár ilyen spec IC, akkor lehet hogy azzal kezdeném el. Ha meg pichez értenék, akkor meg azzal. Izlések és pofonok.
(#) duCiel hozzászólása Feb 24, 2010 /

Bővebben: Link nézzétek meg szerintem nagyon jo kis video , ilyesmit akarnék összehozni, csak a mechanikáját nem értem mert az nem golyósorsó amit használ, szerintetek hogyan van az megoldva?
(#) bankimajki válasza duCiel hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Ez tényleg nagyon egyszerű, de épp amire használni lehet egy ilyen gépet arra nem nagyon jó. Miért is?
Mert: eléggé pontatlan, és kicsi távolságokon mozog. Az összerakása azért nem ennyire gyszerű, mint ami a videón látszik. (Előtte szerintem sokat dolgozott vele és akkor már miért nem csinált egy komolyabbat?) Mondjuk ha valaki csak építgetni szeretne és van rengeteg szabadideje, az heccből nyudogodtan megépítheti, legalább jobban megérti ezeknek a gépeknek a belső világát. Amúgy mit nem értesz rajta? A tárgyat lefogatod az alján a plexire, amely X-Y irányba tudja mozgatni és felette a kombitool szerű gépet pedig függőlegesen tudja mozgatni (z irányban). Mi lehet egy ilyen gépben a nehézség? Válasz: a szánok tökéletes párhuzamban futása, a motor megfelelő felfogatása, a menetesszáron futó anya felfogatása. (Arról nem is beszélve hogy egy anyának hatalmas lógása van.) És még egyebekkel is kell egészíteni. pl. végálláskapcsoló, én ha építenék tuti hogy tennék fel minden tengelyre optikai elfordulásérzékelőt. És beépítenék egy külön pici ÁK-t ami azt figyeln hogy a motorra kiadott jel hatása valós-e vagy esetleg nem valós (valami megszorult.) Ennek függvényében korrigálni, stb. Na de egy szó, mint száz kiindulási alapnak végülis jó.
(#) bodgabo válasza duCiel hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Azok sima alumínium "U" profilok, amik egymáson csúsznak. Az X és Y szánt függőlegesen a gravitáció, oldalirányból pedig az a lemezdarabra rögzített kis csapágy tartja a helyén, a Z tengelynél viszont kibukás ellen is kell olyan tartócsapágy. Tényleg nagyon egyszerű, a cnc alapok meganulásához, esetleg nyák furkálásra már használható (jobb mint a kartonpapír cnc, olyat is láttam már! )
(#) bikfic válasza bodgabo hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Huh! Ez tényleg egyszerűnek tűnik. Sokszor az egyszerű megoldás megtalálása nem is olyan egyszerű! Nyomban megnéztem az adatlapját az IC-nek, amit voltál szíves linkben megadni. Azért ott is van egy kis mikrovezérlő az applikációs javaslatban. Alaposabb tanulmányozás nélkül kérdem, hogy a két ellenállást és a potit hová kötöd? (a mikrovezérlő kihagyhatósága érdekében!)
Egyébként láttam már olyan megoldásokat is, hogy a gazdája egy PC párhuzamos portjáról kiadott jelsorozattal léptette a motorjait. Emlékeim szerint a hobbyCNC oldalon meg is található az illető. (Az öreg PC-k reneszánszát jelentheti.)
Köszönöm a javaslatot!
(#) bikfic válasza duCiel hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Megnéztem a kis videót én is. Demonstrációs célra kiváló, de egyéb célra aligha. Én még nem láttam olyan menetes csőkötést amely csavaró igénybevétel esetén nem hordozná magában az elfordulás veszélyét. Noha az iparban talán egy évszázada használják a megoldást, de ott csavaró igénybevétel nélkül. A csődarabokat pusztán összekötik a menetes"fittingekkel" és nyomástartó legyen.
Jelen esetben ha a mozgások szimulálása csupán a feladat, akkor nyugodtan megfelel a csőváz. Ami a vezetékeket illeti: valamikor az írógépek kocsija precíz, gondosan megmunkált görgős vezetékek között haladt. Még a lemezből sajtolt vezetések is kaptak némi gépi után munkálást. Nagyon szépen be lehetett állítani kottyanás mentesre. Ha valaki anyát szeretne holtjátékmentesen alkalmazni, akkor rendszerint kettőt kell használnia rugós kitámasztással. Az anyák elfordulás ellen összekapcsoltan, de tengely irányban rugó által kitámasztottan. Ha valaki látott katonai rádiót dobozából kiszerelve, ott kivétel nélkül "holtjáték mentesített" fogaskerék hajtással találkozni. Ott is két egymás mellé épített fogaskerék szerepel, de egy kis rugó tartja őket feszítve - igy tűnik el a holtjáték.
Bocsánat a hosszúságért de kikönyökölt belőlem a gépész énem.
Következő: »»   16 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem