Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 97
(#) atesz34 hozzászólása Feb 20, 2010 /

Szia !

Lenni kell különbségnek !a saját botantennájával alig hallható nekem is ilyen vevőm van.
Ja és nem muszály közvetlenül feletted menjen el a műhold pl románia felett megy akkor is hallom.
kb 6óránként lehetne venni a jelet.
(#) Novak válasza atesz34 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Szia, múltkor a szobából próbáltam venni a műholdat az Albrecht rádióval, az antennáját kicseréltem egy 90 cm-es teleszkópantennára (az eredeti rövid helyett). Mikor a műhold Dánia környékén volt, akkor még ha jó irányba fordítottam az antennát akkor nagyon halkan tudtam venni az adást
Most felfúrtam a rádió hátlapjára egy BNC aljzatot, ha jön a NOAA17, akkor rádugom az antennát, meglátjuk hogyan teljesít az új antenna.
(#) Novak hozzászólása Feb 20, 2010 /

Na megvolt az antenna teszt.
Az Albrechtre dugtam rá először, mikor a műhold még csak Afrika felett volt. Igazából számottevően nem lett jobb a vételem. Nagyjából ugyan akkor kezdtem el hallani, mint amikor a 90 cm-es teleszkóp antennájával próbáltam, de semmivel sem lett tisztább vagy erősebb a jel :S
Aztán átdugtam a saját vevőmre, na azon már jóformán üvöltött Kicsit volt időm hangolgatni a szűrőket amíg itt volt a műhold, nagyon szép tiszta, erős hangot tudtam belőle kihozni. Viszont ahogy lejjebb ment, kb. 70-75 fok alá, már megint alig hallottam a tikktakkot.
Szerintetek ez lehet amiatt, hogy túl alacsonyan van az antenna? Jobb lenne a vétel, ha nem 5 méteren, hanem mondjuk a kéménynél, 9-10 méter körül lenne?
Holnap ha lesz időm, akkor kitalálok valami állványt neki, megpróbálom rögzíteni magasabban.
A vevőben pedig azt hiszem kiiktatok a 4 rezgőkörből kettőt. Elvégre a szelektivitás most nem kardinális kérdés, csak a csillapítást növelik. Benn hagyok egyet a BF981 előtt a bemeneten, és egyet a kimenetén. Az utána lévő kettőt most egy próba erejéig kikötöm.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Szia!
Az én antennám a föld felett úgy 3m-en volt, és tökéletes vételt produkált. Inkább az egyes dipól-elemek fázishelyes összekötését és az illesztőtag (50 ohm-os kábeldarab) jó bekötését ellenőrizd. Bővebben: Link
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Hát igen, az antenna minél magasabban annál jobb.
Sok dB -t lehet nyerni vele
A térerősség számításánál figyelembe kell venni az antenna földfeletti ( 3 km -en belüli környezetéhez képest) magasságát.
Nehogy a gödör alján legyen a föld feletti.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Műholdazásnál nem sokat számít a magasság, ha a horizont körül nincs erősen árnyékoló tereptárgy. Ezen a frekvencián a rádióhullámoknak még viszonylag nagy az áthatolóképességük. Még szobában is lehet vételre számítani.
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Nem tudom számít-e valamit, de én egy másik terv alapján készítettem az antennát, és ott nem 50 ohmos kábellel, hanem 75 ohmossal van a vevőhöz levezetve a jel. A tervet csatoltam, egy az egyben ezt készítettem el ma délután. Egy műholdvevő kit leírásában találtam, mint ajánlott antenna. Lehet érdemes lenne megpróbálnom az 50 ohmos kábellel lehozni a linkelt tervek alapján.
pucuka: igen, az antennát megpróbálom magasabbra vinni. Csak nem olyan egyszerű.

antenna.jpg

(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

A jelenlegi helyén az antenna gyakorlatilag 10-20 méteren belül körbe van véve családi házak tetejével. Szó szerint mind a négy oldalról. Nekem azért gyanús, hogy akkor lett igazán jó a vételem, mikor a műhold kikerült a takarásból...
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Minden rádió összeköttetésnél számít, (bármilyen frekvencián) az adó és vevő antennák közvetlen környezete. Az ebből eredő csillapítások számítanak a legnagyobb súllyal. Ebben az esetben az adóantennával nincs is különösebb probléma szabad térben sugároz, ezért van az, higy viszonylag kis adóteljesítmények (kisugárzott teljesítmények) jelentős térerősséget hoznak létre a föld felszínén. (hasoló a helyzet a légiközlekedésben is) Minél inkább megközelítí az adóantenna a horizontot, annál inkább nő a szakaszcsillapítás.
A vevő antennát is minél magasabbra kell(ene) helyezni, annál alacsonyabbra kerül a horizont is, tovább "látható" a műhold. Persze itt azért jelentős korlátok vannak.
Nem véletlenül telepítik a műhold vezérlő állomásokat fennsíkra, magas hegyekre.
Persze lehet a szobában is a vevőantenna, lehet akár a pincében is, de biztos, hogy rövidebb ideig, rosszabb minőségű lesz a vétel.
Ezért bátorkodtem mondani, minél magasabban annál jobb, már amennyire lehetséges.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Nem tudom hogy a rádiódnak, milyen a bemenő impedanciája, mennyire korrekt, de szerintem jobban járnál, ha 50 ohmmal hoznád végig, és csak a közvetlen bemenetnél alakítanád át, amennyiben szükséges.
Akkor a hosszabb tápvonalon kisebb lenne a reflexió, és közvetlen a bemenetnél nem számítana annyira.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Én is a 75 ohm-os verziót építettem meg, olyat, amilyen a Tiéd is. Ha sík vidéken vagy, akkor (a tapasztalataim szerint) nem kell magasan elhelyezni az antennát. Ez csak tapasztalat. Egy előerősítővel megspékelve a vevőt teljesen jó vételt kell produkálnia a vevődnek. Én Izland magasságától kezdve Algéria közepéig tudtam követni a műholdat ezzel a 3m-es beállítással. Az előerősítő egy viszonylag széles sávú BFY91-el felépített erősítő volt, egy kis jóságú bemeneti rezgőkörrel megépítve.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Bocs, BFR91A és nem BFY.
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Sajnos lehet, hogy a terepviszonyok elég kedvezőtlenek, ugyanis veszprémi vagyok. Dél felé elég nyitott a horizont, de északról 1-2 km-en belül itt tornyosul a Bakony.
Bár azért van még mit finomítani a dolgon, mert dél felől akkor is messzebbről hallanom kellene.
Ma megpróbálom még kicsit hangolgatni a vevőmet a 137,500 MHz-es adómra...
(#) Ferkógyerek hozzászólása Feb 21, 2010 /

Sziasztok!

Tegnap én is összeraktam egy keresztdipólt az ezen és ezen az oldalon található méretek alapján.
A mai nap folyamán méregettem az antennát. A minimum SWRt ami 2 körül volt 119MHz-en mértem. 137MHz-en már SWR=3. Megoldást jelentene ha szépen elkezdeném rövidíteni az elemeket?
A másik dolog az hogy elkezdtem játszani az antennával, hogy ezen a 119MHz-en megpróbáljam az SWRt lecsökkenteni amennyire csak tudom. A legjobb eredményt az adta, ha egy 68pF-os kondenzátort bekötöttem a második linken látható rajz "a" és "b" pontja közé. Ezzel a módosítással és a reflektor távolságának változtatgatásával, sikerült 1,1 SWRt elérnem. Ez vétel szempontjából is javulást hozhat vagy itt ne törekedjek az SWR mindenáron való csökkentésére? Esetleg a kondenzátor még ronthat is a vételi jellemzőkön?
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Mivel mérted az állóhullámarányt? Ezeknek a közösítő utáni impedanciájuk 50 ohm!
Próbáld ki a 75 ohm-os verziót. Igazából nem a SWR-en bukik meg a konstrukció. Egy egyszerű hajlított dipóllal is lehet venni a műholdat, persze a körpolarizált adásmód előnyeit úgy nem lehet kiaknázni (sok dropout).75ohm
(#) Ferkógyerek válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Az SWRt antenna analizátorral mértem. Nekem mindenféleképpen az 50ohmos verzió kell, ugyanis a készülő rádióm bemenete 50ohmos. Közben csináltam egy fura kisérletet. A műszert vobblerszkóp üzemmódban használva, a kimenetére egy koaxon keresztül egy botantennát raktam. A bemenetére a keresztdipólt. A botantennát fizikailag a dipól fölé helyeztem és így söpörtettem a vobblert. A kondenzátor kivétele javított a detektált csúcson, viszont ugyanúgy 15-20MHz-el alacsonyabban van a rezonancia mint az SWR mérésnél.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Hát, jobban megnézve a konstrukcoót, ez egy 75 ohmos antenna (a balun után) ami egy tápvonal transzformátorral van átalakítva 50 ohmra.
Ezért kellene 75 ohmos tápvonallal vinni a jelet, ameddíg csak lehet, és a vevő bemenetén átalakítani 50 ohmra, ha szükséges. Kisebb gondot okoz az esetleges állóhullám is, a kis távolságok matt.
Vevőnél nem annyira kritikus az illesztés, mint adónál, ezért van az, hogy a jó adóantanna egyben jó vevőantenna is, de fordítva nem igaz. Vevőnél 1:2 VSWR (2 SWR) még általában elfogadható, adónál már nem. Ráadásul a vevők benete csak a professzionális berendezéseknél korrekt, általában a bemeneti szűrők miatt.
Ferkógyerek: ha már ott a kezedben a műszer, óvatosan fűrészelhetsz fél centinként minden sugárzóból egyformán.
A kondenzátoros kihangolás a talpponti impedanciát kihangolja ugyan, de veszteséget okoz, kérdés hogy mi a nagyobb, a kondenzátor, vagy az illesztetlenség okozta csillapítás. Gyanítom, hogy a kondenzátoros.
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Gondolom reflektorelemekkel együtt mérted SWR-re. Próbáld meg szólóban, csak a dipólt mérni.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Tulajdonképpen, az antenna méréseknek csak az egyik része a talpponti impedancia mérése, a másik a sugárzás mérése. Itt az adóantenna közömbös, (legalábbis egy meghatározott mérő frekvencián) csak azt kell biztosítani, hogy a vizsgált antenna (és igazi mérésnél az etelon, mérőantenna) ugyanabba a pozícióba kerüljenek. A vett jel nagysága jellemző az antenna sugárzási viszonyaira, forgatva az iránykarakterisztikára. Csak arra kell ügyelni, hogy kellő távolságban, 5 - 10 lambda távolságban ne kegyen reflexiót okozó fellület, és az adó antenna is hasonló távolságra legyen (hogy ne közeltéri csatolásban legyen) akkor a mérés korrekt. Persze nem mindíg lehet biztosítani, de törekedni kell rá.
Adóantennának jó a bot antenna is, a vett jelszint mutatja az antenna hatásosságát. Ha pontosan lehetne mérni akkor jó, de az is megfelelő ha csak relatív szinteket mérsz.
Reflexió méréseknél célszerű két különböző hosszúságú mérőkábelt használni, hogy a tápvonalon levő esetleges reflexiókról tudomást szerezhessünk.
(#) Ferkógyerek válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Minimális az eltérés az SWR-ben reflektor nélkül vagy reflektorral, az utóbbi javára. A rezonancián sem változtat számottevően. Megpróbálom az elemek hosszának rövidítését.
A vevőm bemenete az 1996-os RTÉK-ban megjelent HA8ET által publikált kapcsolás lesz.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

A vevő bemenőfokozatát lehet illeszteni a max bemenőjelre, SWR, és lehet zajra. Eléggé el nem itélhető módon, a két illesztés a legritkább esetben esik egybe. Mindíg optimumot kell találni, pl a bemenőkörök hangolásával. Ettől kezdve semmi sem pontos amit addíg kiszámoltunk, se 50 ohm, se zajoptimum. De ezek azért mát igen finom dolgok. egy - két dB -t lehet nyerni. (megeshet, hogy ez is jelentős lehet)
(#) Novak hozzászólása Feb 21, 2010 /

Sziasztok, úgy néz ki, hogy alakul a dolog. Kivettem a vevőből két rezgőkört, most csak egy-egy van a BF981 előtt, és után... Így már 13-14 fok magasan tudtam venni a műhold jelét, igaz akkor még halkan. De 20 fok fölött már határozott volt a vétel.
Csak most már annyit változtattam az eredeti terven, hogy érdemes lenne új nyákot tervezni hozzá, mert ez már elég ramatyul néz ki...
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Ha elfogadsz egy tanácsot, inkább bipoláris tranzisztort használj előerősítőnek, ne FET-et. Például BFR91A egy gyakorlatban bevált tranyó erre a célra. Ezzel szélessávú bemeneti fokozatot lehet kialakítani, és így a rezgőkörök nem zavarnak be, a kellően kis zaj megtartása mellett.
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Hát nem tudom érdemes-e szélessávú erősítőt rakni az antenna után... akkor a hasznos jel mellet sokminden mást is felerősítek vele.
Igazából már sikerült belőnöm a rezgőköröket is. Egész más értékű kondi kell az induktivitások mellé, mint ami egy-két leírásban szerepel, illetve mint amit kiszámoltam. Tegnap már 10-12 fok magasan hallottam a tikktakkot, tehát működik ez szépen. Este rákötöttem a gépre a hangot, de elég messze volt a műhold, lett valami képem, de azért büszke nem vagyok rá
Remélem ma este több sikerrel járok. Változtattam a vevőn, most BF961-es MOSFET van az erősítőben. A próba-oszcillátorral mérve most valamivel jobbak az eredmények.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Éppen Te írtad, hogy kevesebb szűrővel jobb. Akkor inkább bipoláris tranzisztor, mint FET. A FET csak keskenysávú, hangolt erősítőkben jó.
Várom a képeket!
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

En is kivancsi vagyok !

Valóban mondtam, hogy jobb a kevesebb szűrő. Eredetileg olyan konstrukcióm volt, ahol a FET két hangolt körén kívül volt még kettő. Úgy már azért kicsit sok szerintem. Mindegyiket behangolni, beállítani pontosan... izzasztó
Az új vevőm most várakozáson felül teljesített. Elég messze ment a NOAA17, de elég erős volt a vétel. Igaz a képalkotáshoz kevés volt, de a hangja erőteljesen jött. Még hangolgattam a köröket.
A 20:40 körüli átvonulás remélem már sikeresebb lesz. Ha van valami, amit nem szégyellek, akkor felteszem, ígérem
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Mit jelent az, hogy képalkotáshoz kevés volt. Ha viszonylag zajmentesen hallod a holdat, akkor már képet is kell kapnod. Csak a hangfrekis jelszintet kell beállítani a hangkártya számára.

Hát most vettem szépen a jelet, de csak a mellékelt képet sikerült belőle kihoznom. Próbáltam a programban többféle beállítást is, gyakorlatilag csak ez hasonlít valamiféle képre
A hang az tejesen tiszta sosem volt. Hiába állítgatom a 455 kHz-es tekercs magját, valamennyi sistergés marad benne. Mindjárt felrakom, hogy 40-50 fok magasról milyen minőségben tudtam venni...
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Nem tudok képet csatolni, vagy hangot feltölteni. 10 percig megy a "küldés", aztán semmi. Már tegnap is ez volt, valami gubanc lehet...
Következő: »»   20 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem