Fórum témák
» Több friss téma |
Megnéztem az IC-k típusát és az egyik egy akkuvédő ic a másikról pedig nem tudtam érdemben tájékozódni...
Védő ic link Ez pedig a másik: N-Channel Silicon MOSFET link
Közben körvonalazódott kicsit a dolog.
Már mindent kiderítettem az akkukról amit lehet szerintem. Tehát egy pakkban 2db 3.7V-os 5000mAh cella van sorosan kapcsolva és még ezekkel sorosan látni vélek egy 10A-es biztosítékot is a kimenet előtt, az áramkör pedig csak a védelmet szolgálja. Hogy ion vagy polimer az akku azt nem tudtam megfejteni. 800mA-nél nagyobb töltőáramú töltőt tudna valaki ajánlani? Ha kettő lesz ebből a pakkból párhuzamosan kapcsolva akkor kicsit hosszú lenne a töltési idő.
Sziasztok!
Volna egy kérdésem. Van egy kodak fényképezőgéphez adott automata li-ion akku töltő. A fényképező saját akkuját töltöttem eddig vele, ami 1700mAh-s. Fel lehetne ezt valahogy használni li-ion cellák töltéséhez, amiknek nagyobb a kapacitása? A problémám, hogy a fényképező akku 3 érintkezős, +-és a 3-ik és a mínusz között multiméterrel 10k ellenállást mértem, ami szépen csökkent, ahogy a kezemben tartottam az akksit a mérés közben, szóval szerintem ez egy NTK ellenállás. Az általam tölteni vágyott cellának viszont nincs ilyenje. Ha ráforrasztok egy 10k-s ellenállást azzal át lehet verni (remélve, hogy ez csak biztonsági célokat szolgál), vagy inkább vegyek kb. 100Ft-ért egy 10k-s NTK-t? Próbaképpen megmértem a mobilom akksijában is az ellenállást, abban 120k-t mértem, az egyébként li-poli akku.
Én inkább építenék egy Li-ion töltőt, kb 400Ft, vagy vennék egyet. Az sem olyan drága manapság.
Sziasztok!
Van egy 3.5Ah-s 7.4V-os Lithium Polimer akkumulátor pack-om. Ezt hogyan lehetne tölteni?
Szia, attól függ mennyit szánsz rá, egyszer vagy többször akarod tölteni...
Ha egyszer, megkérsz valakit, feltölti( én is, akár),ha többször, veszel ic-t csinálsz töltőt, vagy veszel hozzá töltőt, 6000ft körül már van hozzá.Ha kérdésed van irj.. Zoli
Szia!
Mindenképpen szeretnék hozzá csinálni egy töltőt. Így az IC vásárlásnál maradok. Milyen IC kell ekkora áramra? A két akkut nem tudom szétbontani, mert műanyagba vannak csomagolva, így csak együtt tudom őket tölteni. Esetleg ha leírnád, hogy pontosan hogyan kell tölteni, akkor azt le tudom implementálni mikroprocesszorra is, de egyenlőre a cél IC jobb volna.
Két cellára hogy lehetne megoldani legegyszerűbben a feszültség figyelést. (Minél kisebb fogyasztásút.. ) Csináltam egy ledes elemlámpát és nem szeretném hogy a két cella feszültsége 5V alá merüljön. Lenne rajta egy piros led , és ha a cellák össz feszültsége eléri az 5V-ot a led világítana. ( Hogy a cella mély kisülését elkerüljük ugye. )Van olyan speciális ic mondjuk ami egy 5V -os referencia feszt összehasonlít egy telep feszültségével . Vagy valakinek van valami konkrét bevált kapcsolása erre. Csak hogy ne kellene állandóan műszerrel figyelni a cellák töltöttségét.
Helló!
Nem tudom van e valakinek tapasztalata a michrochip féle li-on töltő IC kel..De részemről kezdek belőlük kiábrándulni. Régebben Topival volt itt egy rövid "eszmecserénk" a MCP73832 vel kapcsolatban, Topi véleménye szerint a gyártó részéről eltúlzott az 500 mA es max töltőáram amit ez a tipus elvileg tud. Ezt csak alátámasztani tudom mert 200 - 300 mA nél többet NEM tud leadni ez az istenadta áramkör mert e belső hővédelem beleszól a töltési folyamatba. Ezen okulva rendeltem MCP73833 at ami elvileg 1 A -t tud. Hát legnagyobb meglepetésemre ez sem tud sokkal többet, ugyan ezen okok miatt. Ha teszek rá egy jókora hűtőfelületet akkor mindkét IC hozza ami az adatlapokban van írva, de CSAK akkor. Az a kérdés a fentieken ismeretében : hogy a bánatban méretezzen az ember töltőt, ha nem úgy hogy keres egy megfelelő(nek tűnő) áramkört és megnézi az adatlapját mit tud az áramkör? Nekem pl 10000mAh körüli párhuzamos (3,7V os) pakkokat kéne töltenem ide ugye az 1A is kevéske de kb 24 h alatt szerintem feltöltené így is, az meg még elfogadható. Végső elkeseredésemben most egy külső FET es MCP73841 et rendeltem, és csak bízom benne hogy a disszipáció 90 % át a FET fogja leadni ezért nem fog "leülni" a töltés a melegedés miatt. Csak okulásképpen írtam amit írtam, meg persze azért hátha van valaki aki szintén szívott ezzel és valamiféle trükkel ezeket az IC ket sikerült rábírnia (hűtőfelület alkalmazása nélkül, amit az adatlap sem ír...) hogy legalább a fele töltőáramot ki lehessen belőlük könyörögni mint ami az adatlapban írva vagyon...
Helló!
Igaz, hogy nekem nincs ebben tapasztalatom, de a 73833-as adatlapján a 2-7 és 2-8 diagaramokból azt olvasom ki, hogy a réteghőmérséklet (tehát nem a ház!) 95 C-ig emelkedhet, mert onnan kezdve leszabályoz. Nincs mese, hűteni kell. (Ott vannak a hőellenállás adatok is, de, hogy az MSOP-10, meg a DFN-10 micsoda, ne kérdezd, nem tudom. De a vonatkozó táblázat első sora szerint, már 1 W disszipált teljesítmény esetén 113 C-fok lesz, tehát már régen működik a hővédelem.)
Köszönöm az infót. Én sajnos ennyire részletesen nem olvastam át a datasheet et pedig kellett volna.. Ezeket a kis IC ket nem szokás hűteni, én legalábbis nem láttam még ilyet. Mert akkor elvész a kis méretükből adódó előnyük. Ami "jön a réven elmegy a vámon" tipikus esete... mindenesetre amit legyártattam panelt arra pont elfér egy SMD hűtőfelület de így meg a magassága nő meg a panelnek annyira hogy nem lehet dobozolni az áramkört. Szóval a bosszúság megmarad , meg az áttervezés.. Az SSOP - 10 meg a DFN - 10 a tokozást jelöli. Mindenesetre még egyszer köszönöm az infót, hasznos volt. (Mi minden kiderül egy adatlapból ha részletesen átnézi(né) és elolvassa(ná) az ember... )
Hűtik azokat csak nem úgy ahogy te hiszed. A nyák kialakítása, minél nagyobb rézfóliák meghagyásával, amik a lábakhoz vannak kötve és ezeken keresztül hűl az egész. :yes:
Hát, nem tudom... A hűtési módszert amit említesz ismerem, de ezek 1 A mellett olyan szinten melegszenek hogy kell rájuk egy TO220 ra való alu hűtőborda + szilikonzsír stb. És még így is legalább 60 fokos a hűtőfelület. Nem hiszem hogy ezt a hőt el tudná vezetni az IC alatt meghagyott és esetleg a BUT oldalra is több helyen át furatolt vékony rézfelület. A lábakról nem is beszélve amik ha jól emlékszem 0,3 mm es ek. Egyszerűen nincs felület a hűtéshez. Ha meg egy tenyérnyi panelre szerelem nem használok SSOP tokozású IC t, mert minek..?
Most már nem bízom a véletlenre, csinálok egy próbapanelt a 73841 hez és egy SOT23 tokozású FET lesz rajta ami az adatlapja szerint 3 A tud. Kíváncsi leszek az eredményre...
Sziasztok!
Van a nővéremnek egy Samsung SGH-E720-as telefonja. Ennek a telefonnak már nincs meg a töltője, és én ehhez szeretnék egy töltőt építeni. Az akkumulátor adatai: Li-ion polymer 3,7V;800mA Azért is építenék hozzá töltőt, mert már ehhez a telefonhoz nem igazán lehet kapni alkatrészeket, tartozékokat.
1500Ft egy tisztességes töltő, vagy 8-900 egy autós, és akkor nem kell babrálni vele, de ha az építési vágy hajt az más. De csatlakozót akkor is nehéz lesz szerezni külön hozzá. Gondolom nem akarsz bohóckodni úgy, hogy mindig leveszed az akkut és odacsipeszeled a töltőkábelt, márha a kialakítás engedi.
Sajna csak az utánépítés marad, mivel a környékünkön nem tudok szerezni akkumulátortöltőt.
Küldök egyet neked! De komolyan már a csatlakozónál megáll a tudomány a többi nem gáz de nagyon nem éri meg mert 1500 + posta .
Nekem ne küldj, nem nekem kell. De azért köszi.
Valójában nem a töltő a drága,hanem a postakölség/beszerzés,1500ft.utánvét 2000ft. Én csináltam már akkutartót bakelitből,2db.panelra forrasztott érintkezőből,és 4,5V stab.adapterrel tudok tölteni bármely telo akkut.
Ird meg mekkora áramnál kell kiolvadnia,és én megmondom milyen Cu-z,huzallal tudod átforrasztani/helyettesíteni.
Úgy látom, hogy itt azért egy páran nem tudják hogyan is kell a Li-ion és a Li-Po akkukat megfelelően tölteni. Én meg voltam otthon és megtaláltam az erről szóló doksikat. Csak azt nem tudom hogy hogyan osszam meg veletek, mert kb. 5db A4-es oldal, amiben grafikon is van. (Írjak róla cikket, vagy mi?)
Nem kell felrakni,azért köszönjük.Az interneten,több 10oldal leírás van akkumulátorok működése,tipusai töltése stb.Ami a li-ion,li-mo,li-po,akksikat illeti,nem igazán lehet túltölteni öket,mert mindegyikben van 1regulátor ic.ami a töltésszabályozást végzi,majd 4,2V szint felett lekapcsolja,az adaptert.Ugyanúgy nem engedi 3V alá kisűtni a cellát,ekkor is lekapcsol.Ez a kis ák.mobiltelefonakksiban,de a nagyobb teljesítményű li-akkupackokban pl.fúró is bevan építve.
Azért ez nem egészen így van, manapság rengeteg olyan cellát lehet venni, amiben nincs szab. elektronika. De ha van kedvük az embereknek guglizni, akkor hajrá.
Üdv,
Bocsi, hogy nem nyitok ezért új témát de a kérdésem idevágó lenne. Mobil akkumulátorhoz szeretnék csinálni túlmerítés gátlót. Elég kezdő vagyok elektronikában, úgy hogy kérlek, korrigáljatok. Az ötlet a következő, van egy 3.7 Voltos Lion akksi, ennek legyen mondjuk 2.8V a minimális feszültség amig merülhet. Jó megoldás-e az ábrán látható megvalósítás. A feszültség osztó azért kellene, hogy a nyitófeszültség közelébe alakitsuk a 3.7v-ot. Ha elkezd a táp feszültsége esni, akkor a bázison lévő feszültség is esni fog egészen addig, amig nem lesz elég a tranzisztor nyitására (nyilván ugy kell a feszültséget osztani, hogy pont akkor kerüljön a nyitofeszültség alá, amikor az akksi 2.8 voltra ér). Így ki tudjuk kapcsolni a berendezést, ha már kezd nagyon merülni az akksi. Ha hülyeség akkor írjátok meg pls, illetve hogy akkor hogyan lenne érdemes csinálni.
sziasztok!
kaptam pár bontott li ion cellát laptop aksiból fel szeretném őket tölteni... de nemtudom hogykell... ezek sorba vannak kötve tehát igy 12-vot ad ki a négy darab 3 V-os cella... ezt szeretném tölteni... tud valaki esetleg segíteni ebben egy áramkörrel vagy egyszerü kapcsolással?... legyenszíves aki tud segíteni privát üzenetben írjon mert nemmindíg tudom olvasni a fórumot...előre is köszi!
Első dolog, hogy egy Li cella nem 3V-os... Feltöltött állapotban 4,1 vagy 4,2V-osak típustól függően. A 4 cella így sorba kötve kb 16,5V-os lesz feltöltött állapotban. Ha van egy beállítható áramkorláttal rendelkező tápegységed, akkor feltölthető, egyéb esetben nem ajánlom a kísérletezgetést, mert robbanni is képesek ezek a cellák.
van ilyen töltőm de balancer is kell hozzá és azt nemtudom hova kell kötni mert csak ha be van kötve a balancer akkor kezdi el a töltés... nagyon spec töltő mindet tud még hőfokot iy figyeli
Nagyon tévedésben vagy,ugyanis a laptop akkuk 3,3V li-nanotech cellákból állnak újabban.A telefon akkuk 3,7V osak,ez a gyártói adatokból kiderül,no meg terheléskor.Az más kérdés hogy meddig kell lehet tölteni.
Ilyent nem szoktunk készíteni,túlmerítés gátló.Az összes mobiltelefon akkuba integrálva van egy reg.töltés szabályzó ic.,ami megakadályozza a mélykisűtést,és a túltöltést.smd.áramkör.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |