Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   30 / 248
(#) (Felhasználó 5823) válasza Péter_007 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

A Voltcraft nem gyárt műszert, össze-vissza gyártat mindelhol. Így nálunk is készült szkóp és tápegység is ezzel a márkanévvel!

Jó példa erre az EMG 18135 tápja amit a Voltcraftnak gyártott! Tehát jó lenne képeket feltenni hátha ráismer valaki, hogy ki fia borja!

Vagy egy másik ismert példa a Metex műszerek Voltcraft néven jelentek meg Németországban, mert a németek csak így veszik meg!
(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Na mivel sikerült a Voltcraft 630 rajzait beszereznem, de az oldalra nem lehet feltölteni (2Mb)max. Így keress meg és valahogy majd megoldjuk!

Üdv Lhanzi
(#) Ballage válasza macika hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Szia!

Azért csak óvatosan a csereberével, nem biztos, hogy feltétlen jót tesz neki, szerintem inkább próbálj meg egy jelet végigkövetni, hogy mit szól hozzá és meddig jut el épségben.

Azt a 350 ohmot nem tudom hogyan mérted, de inkább a PN-átmenetek nyitófeszültségét kellene ellenőrizni diódavizsgálóval.

És igen, az a szkóp már csak ilyen, türelmesnek kell lenni vele, öreg már.

Üdv,
Ballage
(#) macika válasza Péter_007 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Az enyémmel az történt, hogy a végerősítő egyik Y tranyója leszakadt. Nem tudom hogy jön ez össze a beázással, de összejött. Ez még csak részeredmény.
Ha neked is csak egyirányba indul el, próbáld meg ezt.
Én egy10 kilós potit kötöttem 0 és 30 Volt táp közé, a középleágazást, pedig az Y csatorna bemenetére. Elindult.
(#) Péter_007 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Üdvözletem Ihanzi

Örömmel fogadom a híredet. Érdekelnének a rajzok.
De amúgy megvan a hiba oka az Y eltérítésnél 4db tranyó fórszeme meg adta magát valószínűleg szállítás közben.De szerintem nem új keletű a hiba. Rémélem össze tudom hozni.

Üdv Péter_007
(#) Péter_007 válasza macika hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Köszönöm a tippet macika.

(#) macika válasza Péter_007 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szívesen, de van tovább is. Tegnap még azt is megtaláltam, hogy az elektronkapcsoló ic-je adta meg magát. Amikor átkapcsolom az a-b csatornát egy IC (7472) lebénítja egy dióda+tranyó segítségével a nem aktív csatornát. Ennek az egyik kimenete "definiálatlan" státuszba került (3,2 V.) Ettől persze elment a munkapont az a csatornán (csak y=0-tól lefelé van jel az a.-n) és csak a b. csatorna megy.
Ha netán neked is 7472 az elektronkapcsoló, akkor olyat ne is keress, már nincs, csak több ic-ből lehet majd összehozni egy vendégpanellal. De ha neked csak forrszem hibád volt, úgy egyszerűbb.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Péter_007 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia!

A rajzot elküldtem, de ennek nem a szállítás az oka, hanem a kínai gagyi gyártástechnológia! Nézz meg egy márkás szkópot ilyen nyákot abban nem látsz!

Üdv Lhanzi
(#) macika válasza macika hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia Ballage

Igazad volt, az alaphiba tényleg az elektronkapcsolóban van, de hozzájött még a végfokban leszakadt tranyóláb-fólia. De ! A D172D-nek megfelelő 7472-es IC-t sehol nem lehet kapni, már nem gyártják. Hasonlónak a 7476 látszik, az viszont nem master-slave. Van az m-s-nek valami jelentősége ? Én úgy gondolom mindegy, hogy egy periódussal később, vagy korábban látom a jelet. Az összes többihez valamit negálni kellene, az meg több IC-t jelent. Ezt is csak vendégpanellel tudom berakni a 7472helyére, de az nem probléma. :bonk
Üdv HZ.
(#) kadarist válasza macika hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia!
Esetleg CMOS-al kiváltani:CD4096
Vagy nagyon vad ötlet? Lehet, hogy lassú lenne?
(#) Péter_007 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Tiszteletem Ihanzi

Köszönöm a kapcsolási rajzokat.
A továbbiakban azt szeretném meg kérdezni hogy a hibákat hogy javítsam ki?Én arra gondoltam hogy a vezető sávokat hosszabban le tisztítóm és réz erek segítségével összekötöm a forszemmel majd Loctite Tak Pak 444-el vagy valami hasonlóval rögzítem.Bár nem tudom, hogy így egy esetleges meg hibásodás esetén menyire lesz oldható a kötés.Vagy ragasztó helyet inkább csőszegecset használjak?

Minden jót Péter_007
(#) (Felhasználó 5823) válasza Péter_007 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szerintem az első megoldás is megfelel, ha nem mobil üzemben akarod használni a szkópot! Ha a mellette lévő vezetősáv stabil, esetleg méretesebb darab biztos a siker!

A TTL 7472-re - Biztos vagyok benne, hogy van itthon új több darab is! Legfeljebb LS (74LS72).
(#) teodor hozzászólása Feb 24, 2010 /

Sziasztok, következő lenne a kérdésem, nem lenne-e valakinek 7586 jelzésű cső EMG 1555 bemenetére kellene 2db? Vagy milyen fettel és hogyan lehet helyettesíteni.
(#) Péter_007 válasza macika hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Helló

Idézet:
„Az enyémmel az történt, hogy a végerősítő egyik Y tranyója leszakadt. Nem tudom hogy jön ez össze a beázással, de összejött.”

Egy érdekes felfedezést tetem. A szkóp jobb hátsó sarkán a fém elkezdet korrodálódni. Ezért lehetséges hogy ez a szkóp is beázott vagy nagyon nedves környezetben tárolták és ez nem tehetett jót a nyáknak.
Bár ez szerintem is furcsa.De azért elgondolkodtató.
(#) macika válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia Ihanzi
Én kerestem a fél(egész) neten és mindenhol 7472-t. Ha tényleg van és tudnád nélkülözni, azért nagyon hálás lennék.
(#) kadarist válasza teodor hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia!
Ilyen nuvisztor-csövet elvileg innen tudsz beszerezni. Nem olcsó.
(#) Gafly válasza macika hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia, szerintem a rajz alapján bármilyen JK floppot használhatsz. A 7472 három három bemenetének úgysincs jelentősége mert össze vannak kötve, azzal csak azt kapcsolja hogy billegjen vagy ne. A CLR/PRE pedig ugyanúgy működik (trükkösen azzal lehet váltani A, B es A+B között). Vendégpanel sem kell, csak ügyesen "bedrótozni" az IC-t. A nemhasznált fél bemeneteit ne felejtsd el a tápra kötni! Azért nézd meg még egyszer mert mintha az NDK IC bekötése nem teljesen lenne lábkompatibilis a 7472-vel...
(#) (Felhasználó 5823) válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Így is kell, terjeszteni a sok áltumományt, ahelyett, hogy utána néznél!

DDR.doc

Ugyan ez konkrétan!
(#) Gafly válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Harapd le a fejem mert szemet szúrt az ellentmondás a kapcsolási rajz lábkiosztása és az adatlap között. Mellesleg mintha nem ez lett volna az érdemi része a mondandómnak (és nem véletlenül volt feltételes módban).

[OFF]Túl messze vagy, majd ha lejössz Gyulára!

Minek gányolni, amikor beszerezhető!

Macika!

Tegyél neki tokot (ha nincs), és akkor a nyák is megmarad!
(#) macika válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Köszi az ötletet, de csak majdnemjó. A 7472-es alkotóinak úgy látszik negálásmániája volt.
Negáltak a clocktól kezdve mindent. Így aztán kéne egy- mindent negáló külön áramkör, hogy visszakapjam az eredeti funkciót. Sebességre biztos elég lenne, mert csak kb 50kHz-n kell kapcsolgatnia.
Üdv HZ.
(#) kadarist válasza macika hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Akkor marad a bontott IC.
(#) teodor válasza macika hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Már írtam privibe.
(#) Menyét válasza Menyét hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Üdv mindenkinek!

A fórumot olvasgatva arra az elhatározásra jutottam hogy meg kéne mérni a szkópban a feszültségeket(valahol olvastam hogy attól elmászhat a sugár).
a táp panelra ráirták a kimeneti feszeket(csatolt kép), de mikor megmértem (terheletlenül) nagyon mást kaptam.
-12 / 7 / 12 /24/55 /130
-19,5/8,3/17,1/35/51-53/142-148
ez így normális? Nekem erős kétségeim vannak.

Válaszaitokat előre is köszönöm.

DSCN3227.JPG

(#) kadarist válasza Menyét hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia!
Terhelve mennyi? Úgy mérsz valós értéket, így csak a csúcsfeszre töltött kondenzátorok feszültségét méred meg.
(#) Menyét válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Igen tudom hogy igy nem valós érték, de sajnos nem tudom beterhelni a tápot így külön csak ha visszaépítem a helyére, mert szét kelett szedni az egészet hogy hozzáférjek a táphoz sajnos(de legalább már tudom mit hol tudok ezután megmérni). Holnap összerakom és ugy is mérek egyet.
(#) macika válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Köszönöm, az NDK-vs-Mindenki más összehasonlító tábla nagyon jól jött. Ha már lúd ... Keresek még KP 303 FET-ről valami adatot. Arról van valamid ? Ezt hol találtad, mert a közepe felé elég "gyűrött"?
(#) (Felhasználó 5823) válasza macika hozzászólására (») Feb 25, 2010 / 1

Mivel ebben igen jó vagyok! (és most is szerény)

KP303.pdf

(#) macika válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Hát igen fontos erény a szerénység, főleg ha van mire. A DDR.doc pedig nem is "gyűrött", csak a műhelybeli pc-m rosszul nyitotta meg és a sorok egy része összecsúszott, mintha gyűrött lenne.
Következő: »»   30 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem