Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   790 / 3991
(#) pcroland hozzászólása Feb 25, 2010 /

Köszi,de akkor ,hogy lehet kiszámolni?
(#) pcroland hozzászólása Feb 25, 2010 /

Köszi
(#) SKY hozzászólása Feb 25, 2010 /

NAND kapus astabillal lehet pl. 10%-os kitöltési tényezőjű jelet generálni? Az egyik kondi-ellenálláson kell ehhez módosítani? Milyen gyakori, hogy nem indul az oszcilláció?
(#) nagy_david1 hozzászólása Feb 25, 2010 /

Üdv!
A SOT32 (TO-126) tok ha fordítva kerül fel a hűtőbordára mert nincs szigetelő lemezkém és így saját tokjával szigetelődne akkor képes lenne a hőátadásra?
(#) bladika válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Igen képes, de kérdés számodra elegendő mértékben? (valószínűleg nem) Jobb mint a semmi, de rosszabb mint ha rendesen lenne.
(#) nagy_david1 válasza bladika hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Köszi. Kb. 3-4 W-ot kéne elfűteni, de ha külön egy kisebb bordára teszem direktbe akkor azt rendesen felfűti. Csak az a baj, hogy hely szűke és takarékosság miatt egy nagyobb hűtőbordára tenném fel amin már van pár alkatrész, és nem elérhető számomra most csillámlapka. Mellesleg a hőelvezető paszták szigetelő vagy vezető anyagok? Vagy eltér típustól, hogy pl fehér, szürke, ezüst vagy arany?
(#) bladika válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Változó hogy elektromosan vezető vagy szigetelőek-e, de mindenképp kell oda az a csillám is, hiszen ha összehúzod a bordát meg a tranzisztort akkor biztos lesz egy pont ahol fém-fém kapcsolat lesz.
(#) Kohen hozzászólása Feb 25, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Szeretném a segítségeteket kérni.

12V-os váltó relét szeretnék venni de nem tudom pontosan milyen kell és honnan tudnám beszerezni.
Amihez kell: Autóba szeretném kötni a gyári gyújtótrafóval sorba, hogyha megnyomok egy gombot azzal aktiválom a relét ami átkapcsol az utólag beszerelt trafóra.

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) lapose válasza Kohen hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Szia!

Pl.: Bővebben: Link
(#) gg630504 válasza Kohen hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Egy jelfogó a megszakító felé, egy a gyújtáselosztó felé.
A nagyfeszültség átkapcsolására alkalmast még nem láttam. Becslésem szerint 100000 voltot kapcsolni tudó kell.
(#) lapose válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szia!

Jogos, én a nagyfesz körre nem is gondoltam.
(#) Krisz03 válasza lapose hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

A kérdező nem is beszélt nagyfeszről. Egy másik trafóra akarja átkapcsolni a "vezérlést", tehát a kocsi tápfeszültségét (12V).
Gondolom kipufogó lángoltatás a cél, csak nehogy zokonvegye a katalizátor, vagy valami más...
(#) Kohen válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Köszi mindenkinek, de nem nagyfeszről van szó hanem 12V-ról ahogy azt írtam is. Igen Krisz03 arról lenne szó, egy showcar-t építettünk azon semmi nincs se kati se fojtótestek. Szóval akkor tud valaki segíteni? Lapose amit belinkeltél az jó nekem? Elektronika terén semmi tapasztalatom max. bekötöm a hifit az autóba de annyi. Én csak sima 12V-ot szeretnék átkapcsolni 12V-ra. Semmi nagyfeszkó! Annyiról lenne szó, hogy amikor megnyomok egy gombot az aktiválná ezt a váltórelét ami megszakítja a táplálását a gyári trafónak és átvezeti egy másikba. A válaszokat köszönöm.
(#) mizsei.robi hozzászólása Feb 26, 2010 /

Sziasztok!
Szereztem egy ati radeon 9800 at csak van neki egy baja.
A mellékelt képen lévö tekercseket az elözö tulaj letörte róla.
Ezt a tekercset hogy kell kérni a boltba?

ati9800.JPG

(#) kadarist válasza mizsei.robi hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szia!
2,2 mikrohenry értékű induktivitás.
Bővebben: Link
(#) mizsei.robi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Köszönöm a segitséget.
(#) nagy_david1 válasza bladika hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Én nem erre gondoltam, hanem arra ha tegyük fel kifolyik a paszta akkor teremt-e kontaktot?
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szia!
Elektromos, vagy hővezetési kontaktra gondolsz?
(#) gg630504 válasza Kohen hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Igen, amit lapose ajánlott, az jó.
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szia!
Elektromos.
(#) neogeo2 hozzászólása Feb 26, 2010 /

Pontmátrix témakörben tettem fel egy kérdést: itt.

Azt a topicot sajnos nem nagyon olvassa senki, ezért bátorkodtam ide is beírni. Remélem ezzel nem vívom ki a modik haragját... elnézést kérek!

Ha van 1 kis időd, kérlek kukkants rá! Köszönöm!
(#) Kohen válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Köszönöm!
(#) dtomi86 hozzászólása Feb 26, 2010 /

Sziasztok!

Kaptam 2db laptop akkut, amiből 3-3 li-ion cellát kivettem, ezeket sorba kötve használnám. szeretnék egy cutoff kapcsolást készíteni hozzá, de sajnos nem találtam egyszerűt eddig. Volt hozzá elektronika, de azt nem tudom használni, mivel elérte a 600 töltési ciklust és ezért nem hajlandó működni. Arra gondoltam hogy talán egy tirisztor gate-jét lehetne vezérelni egy 18v-os zenerrel, de az egész kapcsolást egyedül nem tudom megcsinálni. Tudtok benne segíteni?
(#) c27 hozzászólása Feb 26, 2010 /

Sziasztok.
Lenne pár rövid kérdésem.
Tervezek egy motorvezérlőt egy TA7712P ic-hez és tudni szeretném milyen alkatrészeket használjak. Pl: tranzisztor, dióda,..stb.
Igazából a lényeg az, hogy 24V-os kb. 5A-es motort kéne meghajtani (székefe nélküli) milyen ic és dióda lenne nekem megfelelő ami kibírna nagyobb indulási áramot és legalább 24V-ot? A minőség az első, de lehetőleg ne legyen túl drága mivel végfoknak 6db tranyó kell és kellenek még kisebb meghajótranyók 9db + 3 dióda. Ehhez a kapcsolási rajzhoz: Bővebben: Link (A 11. oldalon van!)
(#) Tomi20 hozzászólása Feb 26, 2010 /

Heló

Szükségem lenne egy invertáló műveleti erősítő kapcsolásra 1x-es erősítéssel. Találtam alapkapcsolást, plusz képletet, Link Ez alapján 2db 10kohmos ellenállással 1x-es erősítésem lesz. Csak nem tudom mit befolyásol a két ellenállás értéke, vagy csak az arányuk számítana? Egy erősítő hídba kötéséhez kellene.
(#) gg630504 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Az áramkör bemenőellenéállása az egyik ellenállás lesz.
(#) Tomi20 válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Akkor megfelelő lesz a 10k-ohm. Köszönöm.
(#) c27 hozzászólása Feb 26, 2010 /

Pontosítanám és némileg egyszerűsíteném mire lenne szükségem olyan fet kell egy székefe nélküli motor végtranyójának ami 5V-nál teljesen kinyit és legalább 24V-ot tud kapcsolni a motor tekercseire anélkül, hogy baja lenne. Állandó jelleggel max 5A-es áramfelvétel lehet indulásnál kb. 7-8A. 3 P ill. 3 N csatornásra lenne szükségem. Az irf540-est ajánlották, de nem tudom ez kibírja e ezt a terhelést.
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szia!

Az N-csatornásnak 5V Ugs feszültségnél az IRF540 már 10A biztosan tud. A párja, az IRF9540 -nél kevés a -5V vezérlő feszültség, de egy H hídban úgyis a teljes táp (24V) a rendelkezésére áll. Mindkettő tarósan bírja az 10A-t is (hűtést meg kell oldani - induktív jellegű terhelés a motor).

Szia
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Helló.
Hát a fetek egy kapcsoláshoz kellenek ami itt van: Bővebben: Link a 11. oldalon, de ahogy én látom ott az egyik csatornás fetek csak 5V-ot kapnak annyira nem vagyok benne ebben a kapcsolás témában nem szeretném nagyon módosítani. Lehet csak én nézem rosszul ezt az 5V-ot.
Következő: »»   790 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem