Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   3 / 54
(#) eSDi válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 7, 2007 /

Nem! Az a max töltési időt határozza meg... de a cseptöltést én úgy vettem ki, hogy az nem haladhatja meg a C/16 értéket....

Ja de most látom, hogy az 1C értékre vonatkozik... te meg C/2-vel töltesz! arra meg C/8 kell csepptöltésnek...
(#) Krisz03 válasza eSDi hozzászólására (») Feb 7, 2007 /

Idézet:
„Ja de most látom, hogy az 1C értékre vonatkozik... te meg C/2-vel töltesz! arra meg C/8 kell csepptöltésnek...”

Na igen, valahogy így. C/8? Nem inkább (C/2)/8? Vagyis Ifast/8...
De gondolom nem ez a 110mA a csepptöltés, amit most mérek. Közben az akksi már 4.5V-on van így 4 óra töltés után.

Idézet:
„Az a max töltési időt határozza meg...”

De akkor ha 3 órára állítottam, akkor miért megy már 4 órája?

Ezt az akksit töltöm még egy kicsit, a másikhoz pedig kicserélem az IC-t. Van még pár db, hála Maxim sample "funciójának".

Este megint visszajövök egy beszámolóval...
Köszi a segítséget!
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 7, 2007 /

Megint itt volnék, és most már jó híreim vannak.
Kicseréltem az IC-t, és elkezdtem tölteni a másik akksit. Minden beállítást úgy hagytam, ahogy volt (3 cella, 3 óra töltés 300mA-rel). Az eredmény: végig a töltés folyamán 250-300mA közötti áram, és 3 óra 15 perc eltelte után átkapcsolt csepptöltésre (30-40mA). Átkapcsoláskor épp nem voltam jelen, de ez kb 4.7-4.8V között lehetett. Legközelebb majd hosszabb időt állítok be, mert nem vagyok benne biztos, hogy elérte a teljes töltöttségét az akksi. És legalább kiderülne, hogy megáll-e a töltés, ha az akksi idő előtt feltöltődik.

Az első IC-nek pedig túl sok volt a tápfesz a kis ellenállás miatt, amit véletlen raktam bele (R1-ről van szó). Érdekes is volt, mikor először élesben próbáltam tölteni az első akksit, hogy a gyorstöltést jelző LED villogott a töltés első fél órájában, a töltőáram is furcsamód visszaesett 2 óra után, nem is beszélve arról, hogy még 6 óra után sem állt le a töltés.

Reménykedek benne, hogy az IC volt a gondja, és nem az első akksi, ugyanis az IC cserével együtt egy másik akksit kezdtem tölteni...

Nagyon meg vagyok elégedve ezzel a MAX712-vel (MAX713-at még nem próbáltam, mert nincs kéznél NiCd akksi), ettől jobbat szerintem már csak PIC-el lehetne csinálni (főleg, ha értenék is hozzá).
(#) eSDi válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 8, 2007 /

Ennek igazán örülök, hogy működik! Szerintem a másik akksival sem lesz már probléma....

Mondjuk én a PIC-et részesítem előnyben, van is egy ilyen töltőm amit magam terveztem. Igaz még nem 100%

Most éppen azon ügyködöm, hogy PWM-esre alakítom át s így nagyobb és pontosabb töltőáram skálát lehet majd beállítani... a Kisütés is PWM lesz. És egyszerre 4db akár különböző kapacítású akksit is lehet majd vele tölteni...

De egyenlőre csak elméletbe...
(#) gerry válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

Üdv!

A te által közölt rajz alapján készítettem. az alsó kapcsolókat átforgattam. Autoruterrel készült a huzalozás, egy átkötéssel. Remélem jó lesz.

üdv
(#) Krisz03 válasza gerry hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

Hali!
Köszi szépen! Már nekem is sikerült elkészíteni, igaz több átkötéssel. Ebben a tekintetben tényleg jó a rajzod, viszont az IC, ill a DIP kapcsolók lábai között futó szálak nem éppen az én kézzel rajzolós technikámnak valóak (majd egyszer kipróbálom a vasalást).
Köszi mégegyszer!
Krisz
(#) tams válasza gerry hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

üdv!
Ez a .brd ez milyen formátum? ezt mivel tudom megnézni? gondolom valami nyáktervező.
Ezek az ilyen nyáktervező programok ingyenesek? és melyik a legjobb?
és a kapcsolásirajzot beviszem és akkor utánna csinál egy nyákrajzot?
(#) Krisz03 válasza tams hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

Eagle
Keress rá erre a szóra, és mindenre választ kapsz.
(#) napalm válasza Sempy hozzászólására (») Márc 21, 2007 /

Üdv!

Ez mekkora árammal tud tölteni? Nem találtam rá utalást az oldalon
(#) zsoltee82 hozzászólása Jún 30, 2007 /

Suiasztok!
Én a következő töltő áramkört szemeltem ki magamnak, lévén hogy ehhez van minden alkatrész itthon: http://torolt_link6/webtartalom/kapcsolasok/nica_tolto2/nica001.pdf
Kérdésem az lenne, hogy ez jó-e NI-MH akksikhoz (2 vagy 4 db AA-s), és hogy csepptöltést tud-e. ( Még akksim nincs de vennem kell a fényképezőhöz és ahhoz ez a típus van ajánlva)
(#) Krisz03 válasza zsoltee82 hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

Nem próbáltam az áramkört, de ha áramgenerátoros jelleggel (állandó árammal) tölt, akkor megfelelő. De nem hinném, hogy ennyire túl kellene bonyolítani. Egyszerűen cellánként kellene tölteni 1-1 LM317-essel, áramgenerátor módban (2 alkatrész az egész: az IC, és egy ellenállás). Természetesen előtte ki kell sütni 1-2 Ohm-mal (én 1.5-et ajánlok) cellánként 0.7-0.8V-ra.

Ezzel szemben ügyes a kapcsolás, mert egyszerűen lehet szabályozni a töltőáramot, ill be lehet állítani, hogy mekkora fesznél álljon le a töltés.

De nekem akkor sem tetszik a packban (sorbakapcsolva) töltés. Az egyik akksi lehet, hogy már túltöltődik, mikor a másik még nem 100%-os.

Csepptöltés minek? Egy NiMH, NiCd akksit ha feltöltöttél, akkor minden további töltés károsítja azt. Esetleg annyi ideig, hogy ténylegesen 100%-ra töltődjön, de nem rajtahagyni a töltőn 1-2 napig, amíg a másik csomag lemerül.

Azt mondom, hogy építsd meg, ha már vannak hozzá alkatrészeid. Mérsz töltőáramot, cellafeszültséget töltés közben, és kiderül, hogy jó-e, le tud-e állni a töltés rendesen (természetesen állítgatni kell majd). A cellafesz ne emelkedjen 1.55V fölé. Töltés előtt merítsd le az akksikat egy 1.5 Ohm 5W-os ellenállással 0.7-0.8V közé, közel egyformára.
(#) ToZo hozzászólása Júl 9, 2007 /

Sziasztok!

Keresek egy akkumlátor töltö kapcsolást:
-ami autonak a szivargyújtójáról müködik
-egyszerre 2 v 4db akkumlátor tölthető
-500mA-250mA tölt nem baj ha fixen van beállítva
-nem lenne baj, ha 100mA része is lenne AAA aksik töltésére.

Néztem a fórumot, és nem igazán találtam ilyen töltöt, (vagy figyelmesebben kellet volna végigolvasnom).

Illetve ez a töltö mennyire lehet jó, ha az R ellenállást jól választom meg az értékekhez?
(#) cd334 hozzászólása Júl 12, 2007 /

Ketten együtt építettünk egy processzoros ceruza akksi töltőt. A felépítés kicsit eltér a szokványostól. A tervezés közben a legföbb szempontok az ár, az egysezerűség, minden akksit külön kezeljünk, egyen benne mindenféle védelem és extra.

A töltő jelenleg 750mA árammal tölt és 400mA a kisütőárama.
A töltő blokkvázlatát mellékelem.

A töltőbe bármilyen konfigurációba kerülhet elem, és akár négy különböző kapacitásu elemet is bele lehet tenni. A töltőben az akkuk paraméterei külön állíthatóak(kapacitás, típus), illetve állítható a töltőáram is. Van benne túltöltésvédelem, túlfeszültség védelem.

A töltés az elemek detektálásávalkezdődik. A töltő megnézi melyik helyen van elem és mekkora a feszültsége. Ha az egyik helyen nincsen elem, ott az áramgenerátort maximálisan megnyitja, ezzel gyakorlatilag rövidrezárja a cellát. Detektálja a fordított elemet is, ha ilyet észlel, hibát jelez.
A következő szakaszban 0,9V-ra meríti le az elemeket az aktuális akku áramgenerátorának megnyitásával.
Ha minden elem lemerült a megfelelő szintre akkor elkezdi tölteni őket 750mA-rel(C/2). A töltés közben az utolsó 15 másodperc méréseit átlagolja és keresi az átlagok maximumát. A dV feszültségesést ehhez a maximumhoz viszonyítom.
A töltésnek akkor van vége ha az elem feszültsége legalább 10 másodpercig 10mV-tal kisebb, mint a fent kiszámolt maximum. Utána a az akksi áramgenerátorát úgy szabályozom, hogy az elem feszültsége folyamatosan 1.45V legyen, így az 750mA töltőáram már nem az elemet tölti, hanem az áramgenerátoron keresztül "megkerüli" az akksit.
Ha minden elem feltöltött, akkor 30mA-es cseptöltés van addig, amíg ki nem kapcsolom a töltőt. Mindegyik cellához tartozik egy led, ami mutatja éppen hol tart a töltő. Jelenleg a mérési adatokat PC-re küldi egy soros porton keresztül.

Most jelenleg áll a projekt, illetve ami elkészült az rendben működik.
Még van mit javítani rajta és van egy két plussz ötletem is hozzá.

(#) Krisz03 válasza ToZo hozzászólására (») Júl 12, 2007 /

Ez az áramgenerátoros megoldás tökéletes lesz, de én inkább LM317-et ajánlanék. "In"-re tápfesz, "Adjust" és "Out" közé megfelelő értékű ellenállás (kiszámítása: R=1.25/I), "Adjust" és test közé az akksi.
Ne feledd, ez nem intelligens (még annyira sem, mint a soros ellenállással vagy izzóval való töltés), így amíg a töltőn van az akksi, addig folyamatosan kapja a konstans áramot, ezért figyelni kell rá, nehogy túltöltődjön!
(#) wolfi hozzászólása Júl 15, 2007 /

Sziasztok! akadt egy kis gondom gondoltam készitek egy egyszerű akkutöltöt, ki is kerestem egy számomra szinpatikus rajzot, meg is épitettem, de valmiért nem mükszik, 2,66 voltnál többet nem akar tölteni a két cellába, led meg se villan. Örülnék ha valaki rá nézne a rajzra, hogy nem e azzal van a gond. Elöre is köszönöm. Kép: Hivatkozás

nika06.pdf

(#) norglass hozzászólása Júl 16, 2007 /

sziasztok indukciós töltőre lenne szükségem, azaz hogy ha beépítek egy elemet egy kütyübe akkor csak a töltő fölé kelljen tenni és tölt.

Ilyet hogy lehet csinálni?

köszke
(#) Dudus válasza norglass hozzászólására (») Júl 16, 2007 /

Braun fogkefe rulez

Vizsgálj meg a DM-ben egy ilyen fogkefét és meg is kapod a választ.

A nyélben van egy tekercs, aminek "üres" a közepe. Ekkor a tekercs légmagos.

A talpban van a másik tekercs amin át van tolva egy jó hosszú vasmag, ami fölfelé kilóg. A kilógó "magra" rárakva a nyelet a légmagos tekercs egyből egy trafó szekundertekercse lesz. És kész is.
(#) zsoltee82 hozzászólása Júl 18, 2007 /

Sziasztok!
Valamit nem értek ezzel az akksikkal kapcsolatban. Nekem van egy Xact250 -es töltőm, hozzá 4 db 2600-as akksival (kompletten 5000Ft-ba volt) de ez a töltés valahogy sehogyan sem kerek. Ez a töltő 250mA-rel tölt és a kis könyvecskéje szerint ezt az akksit kb. 14 óráig kellene tölteni. Namármost ha így vadul összeszorzom akkor az már 3500mAh-ra rúg, más típusú töltők pedig nagyobb töltőárammal kevesebb kapacitást adnak (elvileg). http://www.x4energy.com/downloads/flyer_x4energy_H-CZ.pdf
Pl. az 1 órás töltő 1400mA-rel tölt, az meg csak 1400mAh, nem?
Hogy van ez? :nemtudom:
Ja , és ez a töltő (a 250-es) 1.4V-al tölt, elég az?
A merítést pedig muszáj csinálni? tegnap lemerítettem az akksit a fényképezővel, kivettem és az egyik 1,0V körül volt, a másik 1,1.
Ezeket csak azért kérdezem mert meg akarom bolondítani egy kicsit ezt az egyszerű töltőcskét úgy hogy kb. 500mA-rel töltsön és lekapcsoljon a végén. (csak sok az a 10-14 óra, az akksik meg úgy látom bírják az erősebb kiképzést is, na nem a 3000mA-esre gondolok azért!)
(#) Krisz03 válasza zsoltee82 hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Hali!

Az első kérdésedre: Az NiMH-NiCd akksikba a kapacitásuk 120-140% szokás beletölteni, hogy megfelelően ki is lehessen őket használni. Tehát nem 10 órát töltesz 250mA-rel (2500mAh), hanem 14 órát (3500mAh, mint írtad is).
Ha nagyobb árammal töltesz, akkor is érvényes a 140%-os szabály.

A második, gyorstöltős kérdésedre sajna nem tudok mit mondani. Max annyit, hogy ezekhez van speckó akksi is.

Harmadik: A feszültséggel "ne is törődj". Ha automata, akkor majd lekapcsol (gondolom csak időt számol, és nem figyeli a feszültségesést, ami a töltés befejezését jelenti), ha nem automata, akkor neked kell lekapcsolnod kb 1.55V körül. Azért nem fontos a feszültség, mert áramgenerátoros töltésnél beáll a cella feszültsége a neki megfelelő szintre. Ha megvan végig a töltés folyamán a 250mA, akkor csak a végfeszültséggel kell törődni. Természetesen ez 1.55V környéke az nagyonis fontos.

Negyedik: A saját káromból eredendően, fontos a kisütés 0.8V-ig. Nagyon sokáig csak addig merültek az akksijaim, ameddig a fényképező ment velük. Majd ment a töltőre (vagy hetekig állt lemerülve). A végeredmény az lett, hogy a frissen töltött akksikkal 5, azaz öt képet tudtam csinálni, majd jelzett a fényképező, hogy ennyi, és kikapcsolt.
Aztán megépítettem (azaz már harmadjára kezdem elölről, de ez más téma) a töltőmet, ami cellánként tölt ill kisüt (nem kell valami nagy dologra gondolni, LM317-tel tölt [80-560mA forgókapcsolóval], 1.5 Ohm-mal merít, és kapcsolóval váltok a két állapot között), és azóta életrekeltek a cellák. A fényképező is jól szuperál, és a vezetéknélküli egér is dupla annyi ideig bírja az ilyen kezelések után.
Tehát először 1.5 Ohm-mal (kb 600mA) kisütök 0.8V-ig, majd LM317-es áramgenerátorral töltök 1.55V-ig. Hála PCB kollegának, már nem kell muliméterrel figyelnem a cellák feszültségét, mert elvégzi helyettem az a műveleti erősítős kapcsolás, amit az "Akkutöltő" című topicban adott közre.

Sokadik kérdés: Nem valószínű, hogy az a töltő képes lesz majd akkora áram leadására. Általában úgy vannak megcsinálva, hogy éppen le tudják adni a ráírt adatoknak megfelelő teljesítményt. Szóval ehhez nagyobb trafó kell, ahhoz meg nagyobb doboz, mert az átalakításra váróban biztosan nem fog elférni.

Sikeres építgetést!
Üdv
Krisz

Ui:
A töltőm egy cellára vonatkozó része. A betűkkel jelzett kapcsolók egy forgókapcsoló részei, egyszerre csak egy van bekapcsolva. "J7"-tel váltok kisütés ill töltés közöttt.
A műveleti erősítős cella figyelő. Vagy akkor jelez, ha túl alacson, vagy akkor, ha túl magas a cella feszültsége.
(#) Norberto válasza zsoltee82 hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Idézet:
„tegnap lemerítettem az akksit a fényképezővel, kivettem és az egyik 1,0V körül volt, a másik 1,1.”

Igen, ez azért lehetséges, mert a fényképezőkben úgy szokták az akkukat felhasználni, hogy 2-2 db-ot sorbakötnek!

Amelyik gépbe 4 cella szükséges, ott 2-2 db-ot sorosan kötnek, és ezeket a soros kapcsokat meg párhuzamosan! így végeredményül kijöhet 2,4V átlag-feszültség, és akár 5000 mAh kapacitás is!

Mindebből azt akartam kihozni, hogy a 2 cella soros kapcsolása miatt, azok belső tökéletlenségei (ugye a világon nincs 2 olyan cella, amik teljesen megegyeznének) miatt egyre inkább kiéleződnek a különbségek!

Tehát az általad leírt jelenség emiatt a soros kapcsolás miatt van!

Egyébként egy spéci töltő-kisütő egységgel (ami minden cellát külön kezel) ezek a tökéletlenségek mesterségesen kordában tarthatóak!
(#) Ricsi89 hozzászólása Júl 20, 2007 /

Helló!
Én most rendeltem a maximtól 1 ilyen ic-t. a neve DS2714 teljesen ingyen. Még nem jött meg de ha meglesz akkor megcsinálom és írok még valamit.Addig is a kapcs rajz a töltőhöz!

töltő.JPG

(#) Krisz03 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Hali!
Várom/várjuk az eredményeket! :yes: Az adatlapját majd holnap olvasom át, de asszem máris rendelek párat, bár a TSSOP tok visszariaszt, én ilyennel még nem dolgoztam, nekem ez még túl picike.
Ha minden rendben működik vele, akkor képes leszek negyedszerre is újrakezdeni a töltőmet, bár most is csak félkészen áll az asztalon.
Jó lenne sürgetni a postást.
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

Elolvastam az adatlapot, de egy picit nagyon zavaros, és nem sokat értettem belőle. Ezért gr89 szeretném, ha leírnál mindent, amit tapasztalsz majd a töltővel kapcsolatban. Biztos, hogy más is örülne a tapasztalatoknak.
Sok sikert az építéshez!
Krisz
(#) Ricsi89 hozzászólása Júl 21, 2007 /

Kösz!
Remélem a jövő héten meg tudom csinálni és akkor majd tudok mondani többet róla. Majd meglátjuk, hogy milyen lesz!
(#) Krisz03 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Hali!
Nem tudom, hogy Te megkaptad-e már az IC-t, de nekem most hozta a postás. Hát én csak sok sikert szeretnék hozzá kívánni; én mellőzöm ezt, mert nagyon kicsi. Esetleg, ha kitanulnám a vasalásos NYÁK-gyártást, akkor talán menne, de kézi rajzolással ilyet nem vállalok be.
Inkább, ha végre rászánom magam, akkor befejezem a félig kész LM317-es töltőmet.
Természetesen a tapasztalataidat szívesen fogadom, mert ettől függetlenül érdekel ez az IC.
(#) Ricsi89 válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Helló!
Még nem jött meg. Nem tudom merre járhat vele a posta, de remélem mihamarabb megjön. Ha majd itt lesz kiderül tudok-e valamit csinálni belőle. Rendeltem egy MAX712-es ic-t is hátha ez nagyobb lesz .
Sok sikert a töltődhöz!
(#) Krisz03 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Most már jól jönne egy kis sikerélmény, hisz negyedszerre kezdtem újra az egészet...

A MAX712 DIP16-os tokkal rendelkezik, szóval könnyű vele bánni. Én is használok ilyet a zseblámpák akksijainak (régi Alcatel és Nokia akksik) töltéséhez. Jó IC ez, de jobb lenne, ha 4 óránál hosszabb töltési időt is be lehetne állítani. Figyeli a feszültség esést, hőmérsékletet is tud figyelni, töltés után átáll Ifast/64-Ifast/8 értékű csepptöltésre. Kapcsolóüzemű töltőnek is meg lehet építeni, de ahhoz, hogy külön-külön kezelhessem a cellákat, annyi kell belőle, ahány cella.
Bár még lehet, hogy használni fogom arra, ha tényleg rövid időn belül kell, hogy rendelkezésre álljanak feltöltött akksik, akkor ezzel töltöm sorosan a 4 cellát.
(#) tatabike hozzászólása Aug 6, 2007 /

Sziasztok,

nekem olyan gondom van, hogy van egy gyári töltőm NiCd&NiMH akkukhoz. Már jó pár éves, és akkor még nem voltak ilyen nagy kapacitású akkuk. 150 mA-rel tölti az AA, és 50mA-rel az AAA méretű akkut. Na most nekem már olyan akkuim is vannak, amik 1750 mAh-t tudnak AAA méretben, és nincs kedvem ill. időm 30-40 órákat tölteni. Az járható, ha összekötöm az AA és AAA kimeneteket, és így 200 mA töltőáramhoz jutok? Ha ez nem jó, akkor az AAA kimenetre kötöm az AA töltőáramát, és azért a 150 mA is jobb, mint az 50.... Vagy esetleg ötlet? Ma belenézek a töltőbe, egy nagyon egyszerű Uniross, pár ezer Ft volt 4 NiCd akkuval együtt, és semmi extra, még csak ki sem kapcsol töltés végén, időkapcsolóval oldom meg a töltési időt. Ebből gondolom, hogy nem lehet egy bonyolult cucc. Vagy esetleg az is megoldás lenne, hogy kicserélni ellenállásokat, és így elérni a kívánt töltőáramot. Szeretem ezt a töltőt, 4 éves akkuim is vannak, amiket ezzel töltök, és még semmi bajuk, pedig sokat használom őket, biciklilámpa, digikamera, mp3, rádió, stb. Köszi az ötleteket.

TaTa
(#) Krisz03 válasza tatabike hozzászólására (») Aug 6, 2007 /

Hali!
Elsőként szét kellene szedni a masinát, és megnézni hogyan tölt (van-e benne elektronika, esetleg csak áramkorlát, ...).
Ha nem akarsz nagyon beletúrkálni, akkor az AA helyére rakd az AAA-kat rugók közbeiktatásával, így a helyükön maradnak.
Ha át akarod alakítani, akkor először az a kérdés, mekkora teljesítményű a trafó? Le bír-e majd adni nagyobb áramot is? Végülis, ha csak valamilyen áramkorlát van benne, akkor kísérletezni kell vele, hogy a kívánt töltőáramot bírja-e...

Sose fordíts hátat a nem automata kisütőnek! Most ahogy írtam a hozzászólást 0.3V-ra merült a vezeték nélküli egér akksija. :wilting: Remélem nem sérültek... Asszem, ha össze lesz már végre szerelve teljesen a kisütő/töltő egységem, bele kell majd iktatni még valami hangjelzést is, így ha kisült, ha feltöltődött, nem csak fény, hanem hangjelzést is kapnék. :yes:
(#) tatabike válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 6, 2007 /

Szia Krisz03,

okés, szétkapom egy kicsit... Nem hinném, hogy lenne benne bármiféle elektronika, ahhoz túl olcsó volt, de majd kiderül...

TaTa
Következő: »»   3 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem