Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   51 / 188
(#) llaci56 válasza l48 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Valószínű, hogy Te is lábat cseréltél, mint a Doncso. Olyan LCD nincs, ami CSAK világítással látható! (...esetleg sötétben, külső világítás nélkül, ... )
(háttal, csukott szemmel...)
(#) kapcsrajz válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia !
Bocs, de én is kék színű LCD-vel építettem meg a kapcsolást. Az enyém sem látszik háttérvilágítás nélkül. Melyik lábat cseréltük fel? Az enyém EW162G0BMW tipusú és a doksija szerint lett bekötve. Pedig jó volna ha menne a háttérvilágítás nélkül is.
(#) l48 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Hozzá akartam tenni, hogy csak az én szememmel láthatatlan. Egyébként lehet látni, nem cseréltem el lábat de azért világitásal az igazi
(#) patexati válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia! Ha a műszer árnyékolt doboza lesz az nem gond? Nyákból készül és a GND-t rávinném az előlapra meg az oldalaira talán az aljára is.
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Sőt! A kapcsolók is GND-n lennének mert ahogy becsavarozom fémesen érintkeznek a burkolatok a nyákfóliával!
(#) llaci56 válasza kapcsrajz hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Az LCD -d e kapcsolás szerinti, tehát nem lehet szó lábcseréről.
(#) p_istvan válasza kapcsrajz hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia!
Nézd meg jobban az adatlapot!
Neked EW162G0BMW van amiből az "M" Transmissive működési módot jelent, ez csak a rajta áthaladó fényt szabályozza ezért mindenképp kell neki háttérvilágítás.

A EW162G0BLW kellene Neked, ahol az "L" jelenti a Transflective azaz a visszavert fényt szabályzó üzemmódot.
P István
(#) p_istvan válasza ekkold hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Azért nem olyan vészes a zavarérzékenység, csak a kapcsolóüzemű táppal kapcsolatban merülhet fel mint probléma!
A gond ott van, hogy a rezgőkörben lévő induktivitás egy kis ferritantennaként viselkedik, ami akkor válik zavaróvá, ha nagyon kicsi az oszcilláció feszültsége (összemérhető a zavarjellel) Ez a feszültség viszont egyrészt, a rezgőkör jóságától függ (tekercs és kondi ESR értékei) valamint az L/C viszonytól, ami azt jelenti hogy nagy értékű (néhány száz nF felett) mért kondenzátornál már csak néhány mV az oszcillátoron a feszültség. De 500nF felett ekkor már lehet az elkó bemeneten mérni a kondenzátort, ami már nem érzékeny a zavarjelekre.
Az áramkör árnyékolása, sem biztos hogy segít, mert a mérővezetéken, vagy a mérendő alkatrész kivezetésein is felszedhet zavarokat. És egy hibás árnyékolás is többet ronthat mintha nem is lenne.
A kapcsolóüzemű táp árnyékolását viszont szerencsésebbnek vélem ( vaslemez )
A zárt vasmag viszont ebből a szempontból is jobb lehet Ez mindenképp "légréses" ferritmag legyen, AL 100 - 250 közötti értékkel.
(#) kapcsrajz válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia !

Pontosan úgy gondoltam ahogy írtad te is.
De mivel nem elemről használom ,így nem fogok benne már kijelzőt cserélni. (ez volt a fiókban ).
(#) jano36 válasza ekkold hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Pillanatnyilag nem tudok mérvadó választ adni, mivel zárt vasmagot használok és amint István írta az általad leírt tüneteket ennél a vasmagnál várhatóan az új szoftver megszünteti 2 db. sorba kapcsolt 3.3 µF-os
kondinál még stabil, azzal a különbséggel hogy csak 1.48 µF-nak méri. Az ugrálás 2u2-nél jelentkezik. 4u7-nél azonos értéket mér (2,12 uH) és értelemszerűen ugrál. Nem véletlenül a mérési felső határ 1u-nál van meghúzva.

Az lenne a kérdésem, hol található az a bizonyos Puskás börze, mert az akku és a kijelző engem is érdekelne. Jöhet magánban is.
(#) jano36 válasza patexati hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Igaz, hogy Istvánhoz fordultál a kérdéssel, de úgy érzem mivel én is így készítettem házat, nyugodtan használhatod, mivel javít a működésen különössen akkor, ha az alkalmazott kapcsoló fémháza közelsége zavaróan hat a rezgőkörre. Részemről még a LCM3 testét és a felső lemez fóliáját külön is összekötöttem.
(#) patexati válasza jano36 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Köszi! Úgy lesz!
(#) llaci56 válasza jano36 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Nem értem, hogy miért írod felül István mondatait!

Idézem:

"egy hibás árnyékolás is többet ronthat mintha nem is lenne"

Ha István ezt válaszolta, miért űbereled őt felül?

A börze egyébként
itt van.
(#) sector99 hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Sziasztok !

Elkészült az én LCM3 műszerem is. Bár még a táblázat fölragasztása hátra van, de már használható.
Szerintem az amatőr műhelyben szükséges pontosságot messzemenően teljesíti !
Szeretném én is megköszönni az alkotók áldozatos munkáját és segítőkészségét !

A képen látható műszer egy kaputelefon dobozába költözött bele. A tekercse egy régi zsebrádió KF trafójából készült.

Az árnyékoló serleget és az állítócsavart levettem majd annyit tekertem le a tekercsből, hogy meglegyen a 100 mikro.

Az Uesr0: 100mV

Üdv:
sector99
(#) Ideiglenes hozzászólása Márc 2, 2010 /
 
Kondenzátor mérés. Összehasonlításképpen...
(#) demcar hozzászólása Márc 2, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Nekem volna egy olyan kérdésem hogy nekem van egy 12v-os tápom és azt szeretném tenni az LCM3-hoz mint külső energiaforrás. Nem sok neki egy kicsit a 12v-ot vagy simán mehet neki?

As egitséget előre is köszönöm.
(#) p_istvan válasza demcar hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Szia!
Mehet, csak az LCD világítás ellőtétellenlását 2-3 szorosára kell növelni (R11 = 120 Ohm, 1W)
(#) demcar válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Értem.
Köszi a segitséget és a gyors választ.
(#) Ideiglenes válasza demcar hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Én, mióta megvan, csak elemről használom az LCM3-at. Kipróbáltam adapterről is persze és nagyon látványos háttérvilágítással a kijelzés. Mégis maradtam az elemes módnál, mert jól olvasható így is a kijelző. Ha jól emlékszek, én valami 9V-os adaptarrel próbálkoztam és azért is vetettem el az adapteres használatot, mert a korlátozó ellenállás melegedése elvitte a mérést. Bizonyára, ha kicseréltem volna egy nagyobbra, akkor nem okozott volna jelentős eltérést, illetve ha kisebb feszültségű adapterrel próbálkozok. Szerintem tehát érdemes kompromisszumot kötni a háttérfény erősségét illetően és minél nagyobb értékű korlátozó ellenállást betenni, hogy a kijelzés olvasható legyen gyenge háttérfény mellett is, de az ellenállás melegedése ne vigye el a mérést.

Egyúttal szeretnék eldicsekedni a működő LCFesR klónnal. A terv úgy néz ki, hogy jó lett. Tettem fel néhány fotót is mellé. Ez egy régebbi programváltozattal működik, amelyik még a 4069-es CMOS IC-t használja. Sajnos még mindig az a bajom ezzel a megoldással, hogy összeállítás után kalibrálni kell valamilyen bevizsgált alkatrészhez. Úgy önmagában összerakás után még nem ad megbízható mérést az itteni boltban kapható alkatrészekkel. De pontos alkatrészek használatával nem lehet gond ( hestore 0,1%-os ellenálás ). Kalibrálás után természetesen jók a mérések. Az LCM3 viszont, amit egységcsomagban vettem, az összerakás után már használhatóan mért, bár ezt a csomagban található válogatott 1nF-os kondi miatt tehette. ( Ez az állításom persze nem fedi teljesen a valóságot, mert a PIC programja akkor még nem volt olyan kiforrott, mint most. ) Emiatt én az LCM3-at annak ajánlom, aki gyorsan akar használható méréshez jutni. A weblapomon található terv szépséghibája, hogy immár az idő túlszaladt rajta. Az LCFesR oldalán található terv már a 40106-os IC-re lett átalakítva és az ott közreadott program is aszerint számol.
(#) djhans válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Szia! Lett egy kis gondom. Lehet, hogy meghalt a PIC a munkatársam műszerében.(Van rá esély, mert nem volt bedobozolva a műszer és úgy használta) Most kerekített értékeket írok. F0=300khz Fcal=200khz és a kapacitást nem lehet kinullázni, össze-vissza ugrál. Egy másik új PIC-el pedig F0=500khz Fcal=400khz és tökéletesen működik minden. Mindkét mikrovezérlőt ugyanazzal a programozóval és programmal írtam meg.
(#) dB_Thunder hozzászólása Márc 2, 2010 /
 
Az én Lcm3-am most készül. Már üzemképes, csak az apróbb finomítások és tesztek vannak hátra.
PL2985 (stab ic) remekül zenél, 150 mV dropfeszültségnél még működik (egy 9 voltos százéve lemerült elemről megy most a készülék)
most elszaladok egy friss elemér-ért, mert ez azért már határeset nagyon
Ha kész teszek fel képeket !
(#) p_istvan válasza djhans hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Szervusz!
Szerintem is a PIC lett hibás, valószínűleg rövidre lett zárva az egyik lába (ami épp kimenetnek van konfigurálva)
Ezt azért nem jól tűrik, de általában csak az a láb lesz defektes és még mutat életjeleket...
(#) djhans válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Akkor ha egy másik láb lenne helyette felhasználva és arra átírva a program akkor működhetne? Mivel nem értek a PIC programozáshoz ezért csere lesz.
(#) djhans válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Várjuk a képeket.
(#) hutale válasza Ideiglenes hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Szia!

Gratulálok a LCFesR verziódhoz. Szép, ügyes nyáktervet és nyákot készítettél.

A véleményedhez annyit jegyeznék meg, hogy ha KIT-et csinálnék, akkor válogatnék én is alkatrészeket, ezekhez igazítanám a szoftvert, hogy az összerakás után a mérő hamar működjön is (gondolom, így is kellene működni egy KIT-nek). Az utólagos kalibrálási lehetőséggel viszont különböző értékű alkatrészeket lehet használni (akinek ilyen, olyan alkatrésze van, nyugodtan használhatja).
Az LCFesR szoftver pl. enged 2,2 nF - 25 nF kondikat, 23 uH- 160 uH tekercseket használni.

Apropó, nem akartam még írni, de mivel említetted a verziókat, most szeretnék jelezni, hogy kész vagyok az LCFesR 3.0 verzióval. A Schmitt Trigger IC-nek köszönhetően nincsen szükség 2 IC-re az L/C mérőkörökhöz, így most elegendő 1 db 4093 IC használatára (a kezdetben azt tapasztaltam, hogy egy IC-s megoldás, mely nem Schmitt Trigger típusú, érzékeny volt a tápra, az alkatrészekre, ezért a 2 IC-s használat).

Az LCFesR 2.5 szoftver verzió működik a 3.0 nyákkal (megfelelő kalibrálás után), de kiigazítom a LCFesR 3.0 szoftvert, hogy ne kelljen kalibrálni annak, aki ugyanolyan alkatrészeket épít be, mint én. Az új nyákterv elkészült, a nyák-méret valamivel kisebb (10.7 cm x 7 cm) lett, és a proto-típusát elkészítettem, csak várok alkatrészekre, beépítem és bemutatom.

Szóval még mindig lelek kedvet abban, hogy sikerül jobbá, precízebbé tenni a mérőt, vagy kisebbé tenni a nyákot (ilyen egy hobbi, nem igaz ?). De valószínű, hogy ez lesz az utolsó verzió.

Az új kapcsolási rajzot és a nyáktervet időközben felraktam a honlapomra.
http://members.upc.hu/lethanh.hung/LCFESRmero/
(#) Ideiglenes válasza hutale hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Néhány kérdésem van kapcsolásról.
Az egyik az R12 ellenállás értéke. A 10k helyett kipróbáltam 1k-t, mert a másik két tranziszor bázisellenállása is 1k-s. Nekem úgy tűnt, hogy nem volt hatással az ESR mérésre, de azért megkérdezlek, hogy miért 10k lett oda tervezve?
A C7-es kondinál 47µF - bipoláris van jelezve. Én kipróbáltam sima (mono)poláris kondival is, a mérést nem befolyásolta, sőt azt is kipróbáltam, hátha a kisebb belső ellenállás javít az érzékenységen, hogy a bipolárist és a sima kondit párhuzamosan bennehagytam a kapcsolásban és semmi változást nem tapasztaltam, az ESR értékre ugyanannyit adott végül. Kisebb kondik esetén azért már jelentkezett változás, ha már 10µF alá mentem. Miért esett a választás éppen a 47µF-os kondira és miért kell, hogy bipoláris legyen?
És talán az utolsó kérdés, hogy az R13 mennyire kritikus az ESR mérés szempontjából. Jobb, ha pontos? Vagy nincs is igazán jelentőssége, mert a mérésben nem befolyásol semmit?
A 4093-as használata jó választás! Szerintem ki fogom próbálni azt is. És akkor már tényleg lesz egy rakat mérőm. Csak a doboz. Az hiányzik...
És még annyit, hogy van egy meglepetésem a számodra. :wink:
(#) hutale válasza Ideiglenes hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Szia!

Érdekes, nem kaptam értesítést e hozzászólásodról a HE-n.

Az R12 nem kritikus ellenállás, lehet 10K és 1 K is, de így kevesebbet fogyaszt. A bipoláris kondi használata csak a védelme miatt kellene, arra az esetre, ha véletlenül fordított polarítással akarod mérni egy nagyobb feszültségre feltöltődött kondit (ilyenkor feltöltődik a bipoláris kondi károsodás nélkül, majd idővel kisüti magát). Az R13 10 K nem kritikus alkatrész, nem befolyásolja az ESR mérést, csak a feltöltődött mérendő kondi kisütésében segédkezik.

Szintén érdekes, hogy vannak, akik megépítették a legelső verziójú LCF-mérőt (gondolom, hogy elég az nekik). Lehet, hogy nem tudták, hogy az LCFesR nyákkal simán megépíthető az LCF-mérő (a honlapomon szereplő alternatív megoldásban most külön színnel bejelöltem azon alkatrészeket, melyek az LCF-mérőnél elhagyhatók). Azért írom itt, mert elég lényeges infónak tartom: mivel az LCFesR3.0 verziónál kisebb nyákkal, kevesebb és nem érzékeny alkatrészekkel, kiforrottabb szoftverrel (gyorsabb a nagy elkók mérése, pontosabb a nagy H mérése) megépíthető az LCF-mérő is, így idővel leveszem az LCF-mérő részt a honlapomról.

Nekem is van 1 db LCF-mérő nyák, 1 db LCFesR2.5 mérőm, és lesz LCFesR3.0 mérőm. Valószínű, hogy az LCFesR 2.5 mérőmet barátom fiának elajándékozom. Engem is szórakoztat, amíg ezeket elkészítem.

Kíváncsi vagyok a meglepetésre
(#) szabi83 válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Szia!

Idézet:
„Remix "C-2041"”


Erről kicsit bővebben tudnál?
Mert van ilyen jelzésű stiroflex kondim.
Ennyi van rajta:

77. IM (M- fejtetőn s kicsit fura, orosz írás?)
Remix |
C2041 |
500V- |

érték nincs.

Ez lehet 1nf ??
(#) llaci56 válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
A "2041" csak típus. Amit felsoroltál, azok között nincs érték, tehát meg kellene mérni.
Képet nem tudnál feltenni erről?
Következő: »»   51 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem