Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Van egy dell 2000fp típusú monitorom. Bekapcsoláskor minden led ég és nem indul. Jó pár hét pihentetés után indul, majd egy idő után a gombok lefagynak, de kép van. Majd ismételten kigyulladnak a ledek egy kis idő után és az egész kezdődik elölről.....Mi lehet a baj???A tápja jó
Sziasztok egy Benq Q7T4es LCD-vel van gondom. Bekapcsoláskor felvillan a Benq felirat de aztán rögtön kikapcsol kialszik a zöld LED is
Sziasztok!
Egy LG hütöszekrény LCD tv-jével van gondom.Egy kiégett 3.15A biztosítékot talaltam benne,és a tápegység körül van egy 120µF-os 400V-os elkó ami enyhén fel fújódva. Szerintem a táp körül mindenképp gond van,de nem tudom hol kezdjek hozzá...Valaki tud valami tanacsot adni,néhány lépésben?Nem vagyok kibékülve az ilyen kapcsolóüzemü tápokkal...
Megoldódott a problémaAz elkót kicseréltem,új biztosíték,és megy is!
Sziasztok. Most új fejlemény van a Benq monitornál. Már nem kapcsol ki a táp viszont a megvilágítás sem működik. Kép van de sötét valami ötlet?
Sziasztok,
Segítségeteket szeretném kérni van egy Yakumo 17" monitorom amiről bekapcsolás után néhány másodperc múlva elmegy a háttérvilágítás. Egyébként kép van. Szétszedtem semmilyen szemmel látható hibát nem látok. Viszont a fénycsövek közül van amelyiknek a két széle már halványszürke okozhatja ez a bajt ? Mivel nagyon láma vagyok az ilyen dolgokhoz melléklek két képet, hogy ha szükséges akkor mit és hol kellene megmérni, kicserélni. Ha kitartó vagyok akkor úgy 5-10 perc ki-be kapcsolgatás után elétre kell a monitor és működik is. Viszont néha azért ez idegesít, főleg amikor sietek
Szia!
Kösd át egy 150 ohm körüli ellenállással a sötét végű fénycsőhöz tartozó kimeneti fojtót (kisebb fekete kocka). Így több áram folyik a csőbe, és nem tilt le a vezérlő. Lehet, hogy játszani kell az ellenállás értékével, mert ha túl sok áram folyik, akkor meg azért tilt.
Szia.
Ha lámpa alá tartod van kép rajta? A pC-n valami jó kontrasztos kép legyen, akkor könnyebb meglátni. Ha van kép akkor a háttérvilágitás invertere nem működik. A fény megjelenik, valami "hibát" érez az inverter kontrollere és leáll. Lehet inv. trafo, kondik.... Louis.
Köszi a gyors választ. Ugye erre a "kockára" gondoltál pirossal jelöltem ? A fojtó az marad benne csak egy ellenállással kell párhuzamosan a két végét összekötni ha jól gondolom ?
No, csak nem ket piezo trafot latok a kepen?
Igen, ezekről van szó. Nekem bevált ez a "tuning" egy Xerox-nál. Kapcsolási rajzon kéttekercses kistrafónak mutatkoznak ezek e kockák, de attól még lehetnek piezók.
Szia!
Ebben a doksiban láthatóak ezek a fojtók, sajnos elég rossz minőségben(fekete-fehér kép) a dokumentum végén.PROVIEW SH970I
Nem a fojtokra gondoltam, hanem a fo atalakito trafora (nagy, ezustos teglalap). Regen lattam mar piezo trafot, inkabb 15-osokben voltak. Nem tudom, miert lettek kegyvesztettek...
Sziasztok. Kb egy hete javítottam egy Benq LCD monitor inverterét. Tranzisztorok + biztosíték csere volt. Akkor kifogástalanul működött. Most viszont megint elment a háttérvilágítás. Szerencsére csak a biztosíték szállt el újból de a háttérvilágítás folyamatosan megy amint bedugom a monitort a konektorba. Csak akkor alszik el ha az optikai vezérlő optotranzisztoros felét rövidre zárom szimulálva azt hogy kikapcsol a táp. Egyébként az ON-OFF gomb működik ha nem kap jelet a VGA csati szépen narancsra vált a LED de a tápot nem kapcsolja ki így egyfolytában világít a monitor. Valami ötlet?
Szia! Az opto jó? Kap vezérlőjelet vagy állandóan rajt van?
Sziasztok!
Azzal a kéréssel fordulnék hozzátok, honnan tudnék beszerezni (nem horror áron), egy inverter nagyfesz transzformátort, Samsung SyncMaster 940N LCD monitorhoz. (Ennek is éppen most járt le a garija, hát miért ne romlana el). A szokásos hibajenséggel, 1-2 sec után lekapcsol a monitor, de egy pillanatig van fény, és kép is. Alapos átvizsgálása után, és itt a topikban olvasott rengeteg információ nyerésével, minden kondenzátor kicserélésével sem jött helyre. Ezután egy darabig „impulzus üzemre” állítottam egy külön áramkörrel, (bekapcsolás a nyomógombra kötve időzítővel, mert meguntam folyton nyomogatni), így már tudtam is méregetni ezekben a rövid bekapcsolási időkben, de semmi más nem melegszik fel, csak az inverter transzformátora úgy 10 perc idő után. A mért feszültség 17V, amely a bekapcsolás után rohamosan esik 11.5V-ig, és a nagy áramfelvétel miatt már le is tilt a FAN7314 meghajtó IC. A trafón kívül semmi sem melegszik az áramkörben, a DualFET sem, tehát ezzel a trafóval már biztosan baj van. A csöveket más inverterről is hajtottam próbaképpen, ott nem találtam hibát. Mind a 4 csövet egy (Neovo) monitor hasonló áramkörével működtetve, ez az inverter (15.3V/1.27A), de így csak a feszültséggel állítható a fényerő, aztán nehezen lehetne beépíteni is a méretei miatt. A trafó típusa: TMS91429CT. Néhány kép az áramkörről.
Sziasztok!
Tovább folytatva az inverter trafó bemérését, (ebben kettő szekunder tekercs van), az egyik sajna tényleg meghibásodott. 4 db 120K Ohm /2W-os ellenállással beterhelve, (csövek nélkül), mértem mindkét tekercsen AC feszültségeket, de ez majdnem lehetetlen a rövid letiltások miatt. Az egyik tekercs nem melegítette, míg a másik szinte forralta az ellenállásokat, többszöri bekapcsolások után. (Ezt megint elszúrtam, mert bő egy év még lett volna a garijából). Kb. 20.000 -25.000 lenne a javítása, mert a trafó cseréjével a csövek cseréje is feltétlenül kell, mondták. Ez természetesen nem fog így megtörténni, inkább valahogy átalakítom majd. Még néhány kép, és a trafó alulról is.
Szia! Ez tényleg emberi ár Én már javítottam úgy,hogy másik trafóval hoztam össze csak a primért tekertem át rajt és mai napig üzemel! A trafók szekunder oldala általában egyforma a primérek nagyon változatosak! Persze nem is férni hozzá mindegyikhez! A szekundert én sima Ohmmérővel mérem ha zárlatos nagy a különbség a kettő közt! De most,hogy kész az LCM3 a tekercsmérővel lehetne pontosabb mérést is csinálni bár nem konkrétan erre való!
Szia Patexati!
Megnéztem LCM3-al a tekercsek induktivitását, (ez azért becsapós), és közel egyformát mértem. 2.49H az egyik szekunder, mig a másik 2.52H. A primer 4.49uH, amik elfogadható értékek. Leszedtem a szigetelést, hogy látható legyen sötétben, (én is nehezen hiszem el hogy meghibásodott), és bizony finoman szikrázik, áthúz az egyik tekercs üzem közben, úgyanakkor már tilt is az áramkör. Így ez egyértelmű, annak ellenére is, hogy mérésnél nem tünik hibásnak Ohm-osan sem.
Érdekes Volt pár nálam javításon de szinte mindegyiknél drasztikusan kevesebb volt az Ohmikus ellenállása! A tieden még nem alakult ki a menetzárlat jó a védelem teszi a dolgát időben
Szia!
Most fejeztem be egy BENQ 17" monitor javítását. Itt a probléma a szokásos volt, lekapcsolt a védelem 1-2 sec múllva. Elkócserék után ez helyrejött, de néha még mindig előfordul ez a jelenség így is. Tovább fogom vízsgálni ezt a problémát, lehet hogy a csövek elöregedtek mégis. (Kettőt kihúzva, a végek már elég feketének tüntek). Nemsokára cserélni kell azokat is. A TL431 ebben nem "C"-s, hanem sima, azzal nincs is gond. A referencia feszültségért ő a felelős, 5.1V-ot mérek a táp ezen oldalán, mig a másikon 14.7V a tápfesz. (A mérőpontokat én helyeztem el a főpanelen, az üzemközbeni mérésekhez). Néhány felvételben erröl is.
Szia! Ha nem szimetrikus a két oldal a védelem azonnal letilt! A trafó legkisebb nem szimetrikus áramfelvétele miatt tilt mi lehet szekunder menetzárlat,szakadás,öreg cső. A szekunder tekercsek mindenek előtt állnak a hibakaresésnél! Nekem van 2x2 csövem egy 17 colosból azzal tesztelem mert az biztos jó és a két csőpár fényerejéből is lehet következtetni (bent a monitorban nem vehető észre) a nem egyforma szekunder áramra.
Sziasztok! Mi lehet a baj olyan esetben, ha egy inverter úgy megy csak, ha az ic SST- lábára feszosztón keresztül 2,5 voltot adok, Ha ezt nem teszem akkor csak egy villanás van, és ki is alszanak a csövek, viszont így világított ma több mint 2 órát, és sem a trafó se semmi más nem melegedett, Minden elektrolit kondi cserélve lett, előtte a táp sem indult el. Az ic tipusa. A csövek szépen egyformán világítottak A feszosztót egy potival csináltam, és úgy álítottam be, hogy pont 2,5V legyen az SST-lábon. Előre is köszi az ötleteket!
Szia!
Ezzel becsapod a IC védelmét. Én a kimeneti fojtó átblokkolását szoktam csinálni párszáz ohmos ellenállással öreg fénycsövek esetében. Így egy kicsit több áram folyik rajtuk. Persze az sem jó, ha túl sok folyik, mert akkor meg azért tilt le.
Hosszu távon mi lehet a következménye ha így hagyom?
Ha esetleg eldurran valamelyik csöved, akkor elszáll az inverter is.
Szia!
Egyelőre hagyom így, mert használható a Benq monitor. Minden 10-15 bekapcsolásra 1x tilt csak. Ebben 4 db inverter trafó van, vagyis mind a 4 csőnek külön-külön épitettek egyet. Először egyszerűnek tünt a kapcsolástechnikája, de egyáltalán nem az. Ha többször csinálja megint ezt a letiltást, akkor az itt olvasott lehetőségekkel is próbálkozok majd. (Kadarist, Peti Janka). Kadarist! Hová építed be azt a pár száz Ohm-os ellenállást konkrétan?
Szia nálam teljesen jól működik a monitor csak az a gond vele hogy amint 22O-ba dugom azonnal világítanak a csövek nálam ez a gond
|
Bejelentkezés
Hirdetés |