Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   196 / 507
(#) sziriusz válasza lehar hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

A mágnes és a tekercs méretének viszonya a szinuszhullám alakját befolyásolja a nullátmenetnél. Nincs oszciloszkópom, hogy megnézzem, mi változik. Nem teljesen jót, meg annál rosszabbat magamtól is tudok csinálni, de annak mi értelme van? Nem azon töröm a fejem, hogy miként tudnék minnél több kisérletet végrehajtani, hanem hogy miként lehet ezek nélkül jó generátort összehozni.
A kisérlet várható eredményét és annak okát miért nem árulod el, hogy okuljon belőle mindenki? Titok?
(#) lehar válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Elméletileg nem lenne nagy jelentösége,de a téglalap alaku mágnes tere picit más mint a köralakué.Ezért a keletkezett mágnesestér ,,,befogása,,, is kicsitt másabb.De ezt könnyen láthatová teheted egy kartonlapra szort vasreszelékkel,ami alá az illetö mágnest teszed.De erröl biztosan tanultál.Külömben én se vagyok a tulhajtott kisérletezgetések hive,csak ha nagyon muszáj.Sokkal jobban szeretek a kész,alaposan kidolgozott leirások szerint dolgozni.És ami fontos,régi tapasztalatom,hogy ezeknek a jól bevált leirásoknak a be nem tartása,csak ront a várható eredményeken.
(#) mokuli hozzászólása Márc 1, 2010 /

A tegnapi szélben elindult a kerekem,nem volt időm méricskélní,de igy generátorral kb 3-4 szer akkora szélben indul mint üresen.5-6 tábla lemezzel megnövelem a felületét akkor jó lesz.(ha a csapágyak is úgy gondolják)
(#) sziriusz válasza lehar hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Hogy mi a bajom a mágnes méreténél kissebb tekerccsel? Az elmélet:
Szereztem egy ábrát a másik fórumról.(remélem nem lesz belőle baj). Ez az alapja a feszültség keletkezésének a vezetőben. Ha a "B" nagyságú és "l" hosszúságú mágneses mezőben a "v" sebességgel haladó vezető metszi az erővonalakat, benne "U" feszültség keletkezik.
-- Nézd meg az ábrát, és képzeld el, hogy van egy egy menetű tekercsed, aminek a vezetékek közötti távolsága az ábra jelölésével S/2. Ez fog áthaladni a két mágnes között. Mikor az egyik tekercsoldal belép a mágneses térbe és metszi az erővonalakat, a piros nyílnak megfelő irányú feszültség jön benne létre, és elindulhat a tekercsben az áram, mert a másik tekercsoldal még a mágneses mezőn kívül van. Ha mindkét tekercsoldal bekerül a mágneses mezőbe, mindkét vezetőben azonos irányú feszültség jön létre, ami a tekercsben kioltja egymást, mert egymással szembe hat, nincs tehát áram folyás. Aztán az első tekercsoldal elhagyja a mágneses teret, és a második tekercsoldal a tekercsben az első áramirányhoz képest fordított áramot hoz létre mindaddig, amíg ki nem kerül a mágnesek alól.
-- Ha az egy menetű tekercs vezetékei közötti távolság az ábra alapján "S", akkor nem jön létre az, hogy a tekercs vezetékeiben egymással szembe ható feszültség jön létre, a tekercsben megszakítás nélkül létrejön egy teljes szinusz hullámú feszültség.
-- A gyakorlat azt mutatja, hogy a két mágnes közötti erővonalak egymás taszítása miatt nagyobb méretet adnak, mint az "S" méret, ezért a tekercs belső mérete egy picit nagyobb is lehet. Hogy mennyivel, ezt kellen megmondani a gyakorlati méréssel és tapasztalattal.
Megjegyzés 1: ezt tényleg tanúltam, úgy 1-2 hónapja, amikor elhatároztam, hogy megtanulom a tárcsagenerátor méretezését. Most vagy jól tudom, vagy nem...
Megjegyzés 2: Az U = B * l * v képletet csak az használja, aki jól érti a fizikának ezt a részét!

U =.jpg

(#) Jani1964 hozzászólása Márc 1, 2010 /

Sziasztok !
Feltettem 5 oldalt, hátha tudja valaki használni.

Itt az ötödik.

5.jpg

Sziasztok !
Igaz az, hogy (mondjuk) 1 kW villamosenergia előállításához kb. 1,5 kW szélenergia szükségeltetik.
Lesz még kérdésem csak nem akarom összekeverni.
Üdv. Jani

Sziasztok 2 !
Tegyük fel van egy szélkerekem (gyártó szerint " teljesítmény 3200 W ( 20 m/s)" 10 m/s-nál 1600 W ?
5 m/s-nál 800 W ?
No erre a kütyüre valamilyen áttétellel felszerelek egy 24 V-os - 125 A-es Ikarusz generátort. Kicsi szélben fog ez valamit termelni, vagy meg se moccan. Tervezzek inkább gyengébb rendszert. Ha ez a generátor (mivel diesel motorhoz van) állítólag már 1500 fordulaton leadja a csúcsot. Tegyük fel nagy a szél, kerék pörög a generátor teljesítménye nem líneális a fordulatszámmal 1500 fölött.
Hogy ne vesszen kárba az oly ritka erős szél küldjek rá még egy generátort?
Üdv. Jani
(#) Dzsos válasza Jani1964 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

elméleti legnagyobb hatásfok 59%,gyakorlatban 20-30%

3200W 20m/s ,a szélsebbeséggel köbösen arányos a teljesitmény,de 20m/s re nem szoktak adatotot megadni.Tehát 1/3 szélsebbeség 1/27 energia 6,6m/s 118W.Elég gyenge....

kicsi szélben az átéttel miatt meg sem fog indulni,és az Ikarusz generátornak gerjesztés is kell.Ez a függüleges szélkerék?
(#) Jani1964 válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

igen ez a függőleges tengelyű.
Akkor tervezzek kisebb generátorral ?
"sok kicsi sokra megy"

A függölegesnek vannak előnyei,viszont hátránya hogy több anyag kell bele.Tényleg nagyon alacsony fordulatú sok polusu generátor kell hozzá áttéttel nélkül,ez viszont nem olcsó.Mérete a szélkeréknek?

Itt van.

Szia ! Milyen ez a sokpólusú genrátor ?
Áttétel nélkül ?
Hülye elképzelés, hogy a lapát tartókra még kifeszítek valami vitorla szerüséget ?
Üdv. Jani

2,2m széles 1,9 m magas ez még a függülegesek közt sem nagyfurdulatú.Minél keskenyebb a magaságához képest annál jobban tud bepörögni,viszont a nyomaték annál kisebb.

minél több mágnessel minél nagyobb átmérővel a generátor 60 vagy több mágnes ezért drága és házi készítés 1-2 m átmérővel hogy megfelelő hézagok legyenek nem egyszerű.
Ha kifeszitesz vitorla szerüséget csak a nyomatékod növekszik és nem a fordulat.

Az nem árt, ha a nyomaték növekszik?!

Hol lehet ilyet kapni, mekkora a teljesítménye és köbö mennyibe kerül ?

az nem baj ha a nyomaték nő,az a gond hogy közben a fordulatszám csökken.Amit a neten találsz vagy használhatatlan vagy nem tudjuk megfizetni ebben a kategoriában.Csinálni kell.

"csinálni kell"
én nagyon tök vagyok hozzá !
(#) rossman válasza Jani1964 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Sziasztok. Jani1954 mindenki így kezdte.
(#) Jani1964 válasza rossman hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

De Ő 1954-ben kezdte én meg 64-ben.
(#) Jani1964 válasza rossman hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Szia !
Bevallom, hogy én távközlési szakember vagyok. Telefon, kábeltévé, internet hálózat (rezes, koaxos, optikai)(helyi, helyközi) tervezése, kivitelezése, üzemeltetése fekszik nekem.
Viszont a Sógorom villanyász és elég komolynak tűnő műhelye van ahol tekercsel.
Ha valaki tudna használható leírást adni a fent nevezett (ajánlott) termékről, megköszönném.
Üdv. Jani
(#) lehar válasza Jani1964 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Nézd át ezt.Aztán majd beszélhetünk rola.
(#) Jani1964 válasza lehar hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Köszönöm !
Átnéztem. De ha ezt elküldöm a Sógoromnak legközelebb rámuszítja a kutyáját.
Beszéljünk erről még !
Üdv. Jani

A helyedben nagyon nem ásnám bele magam a HP-be nem arra a fordulatra van tervezve,mint a függöleges szélkereked.Igy csak egy szép kert disz lesz belöle,de termelni nem fog.A HP-nek pár százas fordulat kell szemben a tied jó ha a 100-at meg fogja forogni,igy szó szerint pár Wattot fog csak adni.
(#) sziriusz válasza lehar hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Üdv Lehar!
Azt írod: Sokkal jobban szeretek a kész,alaposan kidolgozott leirások szerint dolgozni.És ami fontos,régi tapasztalatom,hogy ezeknek a jól bevált leirásoknak a be nem tartása,csak ront a várható eredményeken.
Leírom, mit tud a folyton reklámozott HP generátorod:
2,4 méter átmérőjű szélkerékhez tervezték, aminek a gyorsjárási tényezője: 7, a teljesítménye 900 watt 10 m/sec szélsebességnél.
A generátorhoz 24 db 2"x1"x1/2" -os neodinium mágnes kell (vagy 46x30x10 mm-es)
Rézhuzalból 3 kg kell hozzá, az átmérője a kívánt feszültségtől függ.
A generátor 5 fázisú, fázisonként két tekerccsel, ami csillagba van kötve.
A generátor bemérésére írják:
60 fordulat/perc-nél 3,5 volt váltó feszültséget ad le.
165 fordulat/perc-nél 12 voltot teljesít egyenirányítva.

Akinek most ajánlod, annak a szélkerék fordulata a prospektus szerint: Optimális fordulatszáma ( 1/min) : 4,2*v(m/s). 39 méter/sec-os szélsebességnél (141 km/óra!) lenne 12 voltos egyen feszültsége. Talán egy kicsit körültekintőbben kellene a jótanácsokat adni.......
(#) pudding1 hozzászólása Márc 2, 2010 /

.....én még mindig ott vagyok elakadva hogy ha az fd 300-as generátorban 500W-hoz elég 8 db 40x25x5mm-es mágnes akkor nehogy már a légmagosnál 4x ennyi kelljen. (abból kiindulva hogy a mágneses erő a lényeg, a mágnes adott úgy hogy a légmagos felépítése, tekercsszáma vagy a fene tudja mi nem stimmel, de hogy nem kellene 30-40db mágnes a holt biztos)
Következő: »»   196 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem