Fórum témák
» Több friss téma |
Hello
Egy meglévő gépet szeretnék automatizálni, ebbe kellene segítség.Röviden a gépről:most egy 3000 fordulatú potenciométerrel szabályoztatható tengelyem van ami reduktoron keresztül le van véve kb. 500 fordulatra ezt kellene felcserélni egy léptető motorra ami hasonló paraméterekkel rendelkezik(a reduktorhoz egy sima fogaskerékkel oda lehet szerelni),egy kar amit eddig manuálisan húztam (szinte egy ujjal) valamilyen szervot vagy léptető motort kell felszerelni és még egy léptető motor ami egy asztalt húz.Ezeket kellene összehangolni és valamilyen egyszerű programmal irányítani.Ötleteket,tanácsokat várok esetleg valakit aki az egészet megcsinálná korrekt módon(üzemképessen,elérhető áron). Előre is köszi.
Szia!
USB-s vezérlést csináltál már?
Nem. Nem tartom jónak. Van egy előitéletem a soros adatközléssel ilyen rendszerekben, mint pl cnc. Késleltetése van. És az ronda dolog!
Próbáltad? Nagyon jó lenne, ha írnál pár sort, hogy milyen hibákat találtál.
Nem próbáltam, de képzelj el egy 4-tengelyes habvágó gépet, ahol az együttfutást is úgy oldják meg, hogy külön órajel van, amikor egyszerre lép a 2 motor. Ehhez külső timer szükséges, ami külön lpt lábat igényel. Ez usb-vel, soros parancsokkal számomra elképzelhetetlen. De akár egy referencia pont felvétele is olyan, hogy adatot küld a pc kifelé, hgy menj, és amikor eléri a ref pontot, akkor vissza kell szólnia a pc-nek, hogy nullázhatod. Nah most ott milyen sebességgel kell léptetni a motort, hogy valós idejű legyen az érzékelés, visszacsatolás?
Nem véletlen hogy egy ipari PC-nek, ugyanúgy mint a plc-knek sok-sok, akár többszáz ki és bemenete is lehet. Ha hagyományos gépre építenek, akkor is rengeteg vezérlőkártyát raknak a gépbe, mert szükséges az ilyen rendszerekhez a valósidejűség. Amit sorosan nem igazán lehet megvalósítani. Az ilyeneket úgy szokták, hogy külön "PC" van a vezérlőben, de akkor már nem usb-s a kapcsolat, hanem csak rátöltöd. Onnantól megint "párhuzamos" kapcsolatod lesz.
Köszönöm!
Akor lemondok róla, pedig már megépítettem egyet, de csak demo progik vannak hozzá sajna.
Próbát megérhet, láttam már én is usb-s kiegészítőt jó drágán, de nagyon specifikus volt.
Elvileg Mach3 is tud kezelni usb-t. De nem véletlenül használnak mindenhol LPT-t a világon. Na meg 10ezerért kapni lehet olyan full PC-t, ami ilyen munkagépnek tökéletes. (500MHz proc elég hozzá.)
MAch3 szerintem nem kezeli az USB-t. Vagy csak én nem találom a beállításoknál? Ezt építettem meg:Bővebben: Link
Ezt nem ismerem.
Próba cseresznye, lehet hogy működik, max nem kezel visszacsatolásokat, meg lehet h lassabb. Lehet hogy kiegészítővel kezeli csak, de már többen mondták, hogy lehetséges. Még sima soros portot is kezel, de kevesen használják.
Szakemberek. Megépíteném az első oldalon ajánlott elektronikát(Maximus féle),de egy másik topicban azt mondják,hogy csak panelfurásra jó.Kérdésem az, hogy habvágásra, általános marási munkára használhatom-e Jedycut- valamint Mach3 prg-al? Természetesen a Z tengelyen a megfelelő feltéttel.
Pontosan melyikre gondolsz? Nem találom
Ha a vezérlő lehetővé teszi hogy mindhárom tengelyt tudd step-dir jelekkel mozgatni, akkor jó. Nem értem, mi korlátozná csak panelfúrásra egy vezérlő tudását?
A topic első oldalán padri986 ajánlására a következő zip file:CNC 3 axis bipolar full.zip
Bocsi,elfelejtettem leírni, hogy a "CNC vezérlő elektronika" topic első oldalán olvastam az állítást.
Egy kis elírást észleltem a téma nevében : alakatrészekből . Bocsánat a kukacoskodásért.
Bontásból nehéz hozzájutni elég erős léptető motorokhoz. Ezért én inkébb DC motrokkal szeretnék készíteni CNC-t, (pl kocsikból ablaktörlő motrok) ha valakinek volna egy jó kapcsolása Step/dir jellel vezérelt PID szabályzot szervó meghajtáshoz, annak nagyon örülnék.
Ha fejlesztő környezetre gondolsz, ott van pl a Free-basic...egyszerű, de el is lehet bonyolítani.
Köszönöm szépen, átrágom magam rajta. Enkóder van bőven kidobott tintasugaras nyomtatókból.
Ok!
Azért csodákat ne várj egy nem valódi szervó motortól, pláne ha dolgoztál előtte igazi szervóval! Viszont ha eddig még nem, akkor le fog esni az állad Nagyon jó alapot ad az ElmServo!
Nem környezetre gondoltam.
Hanem, Basic-ban írt vezérlésre. Meg úgy egyáltalán. A CNC Basic-környezetből való kezelésére. A CNC kódok értelmezése, stb.
Irtam már egy butaságot...de emlitésre sem méltó...
CNC "G" kódokat a stringkezelő parancsokkal lehet értelmezni pl...
Engem biztosan érdekelne a forrás is, ha publikus.
Felteszed?
Szia!
Sok értelme nem lenne szerintem. A CNC-knek megvan a maguk nyelvezete, ez a G kód. Ezeket a kódokat vagy a maga a cnc értelmezi és ad megfelelő jeleket a motoroknak, vagy egy PC-re telepített előfeldolgozó, mint a Mach vagy az EMC és ő böködi a cnc elektronikáját. PC-s környezetben a step/dir vezérlés terjedt el. A párhuzamos porton minden tengelynek van egy step és egy forgásirány (dir) lába. Ezenkívül hibajeleket kezel befelé (E-Stop). Ha basicből eléred a párhuzamos portot (miért ne érnéd el) akkor a megfelelő 8 bites kódok sorozatával tudod arrébb léptetni a motorjaid, de arra számíts, hogy az időzítés miatt nem lesz folytonos, pláne win alatt. DOS-ból viszont a Te kezedben a vezérlés, hogy linuxról már ne is beszéljünk.
Akkor állíthatnád biztosan, hogy nincs értelme, ha profi basic programozó vagy.
Gondolom, hogy nem. Ezért írtad, amit írtál. Induljunk el onnan, hogy a CNC-t kb. 60 éve használják az iparban. Ezzel el is mondtam a lényeget. Néhány kilobájtos operatív tárral ragyogón elboldogultak. Jól tudom, hogy akkor még tranzisztor sem igazán volt? Szerintem, nem kell ezt a témát annyira túllihegni.
A Mach és az EMC tudja, de a Windows nem …
És hasonlók. Nincs itt valami ellentmondás? A Mach-nak saját oprendszere van?
Nincs ellentmondás!
Ez az utolsó hozzászólásom a basic témához, nincs kedvem meddő vitákhoz! 20 éve lehet, hogy lett volna, de már nincs! Ezen a fórumon nincsen helye, lásd vízbontós topik! A Mach igen régóta fejlesztett rendszer és mélyen a ismerik a fejlesztői a windows kernelét, Az EMC-nek ott az RTAI. Ha pedig a multitaskingról szeretnél még többet tudni akkor a Google a te barátod! Egy windows felett ülő basic értelmező sem real-time, pedig a folyamatos működéshez igen jól kell megközelíteni a real-time válaszidőt! A basic értelmeződ értelmezi a G kódot, amit lefordít step/dir információkká és elküldi az elektronikának. 2 út lehetséges! Azért, hogy a különböző tengelyek szinkronban maradjanak, vagy megközelíted a real-time-ot, vagy az átalakítást rábízod egy G kód értelmezőre a PC-n kívül. Abban lehet Basic interperter is akár, de nem szokott! Ha úgy érzed, hogy van értelme, csináld! Csak javasolhatom, hogy valami DOS-os basic értelmezőt használj, mert ott nics időosztás, és bootolj sima DOS-t win helyett. Aztán ugyanezt csináld meg win alól is! A Mach feldolgozása során is láthatóak a pillanatnyi megtorpanások egy marás után a felületen. A profi cnc-k csak maximum előfeldolgozásra használják a windowst, nem véletlenül. A G kódokat maga a cnc eszi meg. Ettől még lehet basicben, mert a step/dir a párhuzamos portra megy, a kérdés az, hogy van-e értelme?!
Szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Egyáltalán nem akartam vitát nyitni arról, hogy Basic, vagy valami más. Egy misét azért megérne, de ennek az oldalnak nem ez a profilja. (A PDS 71 sajátjaként kezeli a C700 típuskönyvtárait) Szóval sem erőltettem a Windowst. Pusztán azt kértem, ha valaki tud Basic-ban íródott CNC vezérlésről, tegye közzé a forráskódot, vagy adjon egy linket. Ez az ártatlannak tűnő kérés vett egy általam nem várt fordulatot. Pontosítanék. Basic forráskód. Lefordítás után DOS alatt futtatva. Ennyi lett volna a kérésem.
próbáld ki....A sajátomat nem teszem közzé, mert még nincs készen, és meg te szerintem G-kód értelmezőt szeretnél, de én csupán vezérlőt irtam, ami mar egy négyzetet, vagy fúróciklust végez, stb...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |