Fórum témák
» Több friss téma |
Na megvan. Csóró már kicsit megviselt. Ott vannak a kis BC 817-esek. Talán nekik elég volt az áram hogy nyisson annyira hogy a LED pislákoljon?
Ui.: Még a kondikat se raktam be a kvarc mellé . De a PORTB működött.....
A PortB-n van belső felhúzó ellenállás(ha nincs külön kikapcsolva). Tehát megvan az ok.
Ha úgy értetted, hogy a POTB jó volt, az A-meg nem, akkor meg elképzelhető, hogy az analogra állítot bemeneten van kóborfeszültség, ezért kell 1k-s bemeneti impedancia minimum. Tehát a tranyó ki tudott nyitni esetleg, de egy LED soha.
Ezt annyira utálom, hogy ennyi mindenre kell figyelni. Azon kívül imádnivaló dologok a mikrovezérlők .
Ha nem kéne ennyi mindenre figyelni, akkor nem is tudnának ennyi mindent, úgy hogy ennek még örülni is kell!
Igaz
Örülj, hogy csak ennyire kell figyelni! Majd unalmas órában nézd meg egy dsPIC33FJ256GP710 adatlapját (ami az Explorer 16 kártya egyik mikrovezérlője)
Nézegettem már komolyabb adatlapokat....
El is gondolkodtam hogy eladom a PICkit2-met [/OFF]
Lenne egy kérdésem! Láttam olyat neten, hogy körbeforgó szervómotor. Na annak hogy van a vezérlése? Csak tippem van, mégpedig a következő:
Ugyonolyan jellel kell vezérelni mint egy átlag szervót, tehát 50Hz-es impulzusjellel, de a jelszélesség nem a pozíciót, hanem a forgás sebességét határozza meg? Vagy hogy?
Ez nem PIC kérdés, miért nem nézel utána a neten!?
A vezérlés viszont az... Tehát maximálisan ide illik, főleg a szoftver része.
Nekem van egy autóm, hogy működik a motorja? Mert azt szeretném vezérelni PIC-el!
Robot lesz, PIC meghajtással. Szóval. Egyébként meg több az off az ilyen lehurrogásokból.
Köszi, olvasom.
Szervomotoros autó...?? Kép: Hivatkozás
Hát nézegettem, bár angol tudásom csekély. Bevetettem a Google fordítót is. De nem igazán találok arra utalást, hogy most akkor hogy mi. A "nem körbeforgó szervó" vezérlése megvan. 20ms periódusidő, és 1-2ms között lehet állítani, hogy milyen helyzetbe álljon. De a körbeforgó? Az mit csinál ha pl 1ms a magas szint? Beáll végállásba vagy full sebességgel forog valamyik irányba?
Hali,
így van, ha 1ms -os PWM jellel vezérled, akkor szépen forog az óramutató járásának megfelelő irányba (folyamatosan forog, nem áll be végállásba). Semmi extra dologra nem kell gondolni, sőt, talán a legtöbb standard szervót át lehet alakítani körbeforgóvá, csak kutatni kell.
Próbálkoztam már vele. Csak a standardbe van egy trimmer. Annak végállása van. A másik meg a standardben a fogaskeréklánc utolsó fokán is van egy végálláspöcök. Köszönöm a seítséget, azt hiszem menni fog. Csak szerezni kell 4 ilyet .
Idézet: „Robot lesz, PIC meghajtással.” Van ilyen topic...
Új kérdés! Délután írtam egy egyszerű programot, ezzel nincs is gond. A hardver már bonyolultabb.
A lényeg: RB3 lábon PWM jel van. Ezzel szeretnék 230-as izzót meghajtani. Hogy tudom illeszteni az izzót(pontosítok csillárt, 3X60W=180W) a PIC RB3-as lábához? . Az asztali lámpámba már bekerült egy, oda elég egy szimpla IRF540 .
Optocsatoló (MOC3021 vagy hasonló),az optocsatoló led-jét hajtod a PIC kimenetéről, aztán triac -
TIC226...stb
Öööö húúú.... még kezdőbb vagyok mint gondolod(gondoljátok). Nem tudnátok esetleg konkrét rajzot készíteni?
Optocsati LED-es fele az nem gond. De a másik oldalról....
MT1 láb 0-ra, optocsati E nullára, optocsati C menjen triac G-ra, Triac MT2 izzó egyik fele, izzó másik fele fázis..... ez így jó?
Google!
PL: Bővebben: Link Csak az R1 és Q1 nem kell. Hanem a MOC3021 2es lába egyből földre, az 1es lába az R2n keresztül a PIC-re.
Ezaz én is így gondoltam. Köszönöm.
Megjegyzem rákerestem google-ön. De csak agyonbonyolított rajzok jöttek ki.
Pörgetem a topicot.
Gyári PICkit2-vel nem akar menni a debug 12f683-nál és 16f628-nál sem. 16f883-al megy minden gond nélkül. Lefordítás után ezt a hibaüzit adja: PKWarn0003: Unexpected device ID: Please verify that a PIC16F628A is correctly installed in the application. (Expected ID = 0x1120, ID Read = 0x1060) És ha utána rámegyek az animate gombra akkor pedig ezt: PK2Error0028: Unable to enter debug mode. Tipp, hogy mit csinálok rosszul? 16f628-nál bekötés: Vpp-4 VDD-14 VSS-5 PGD-13 PGC-12-es láb.
Idézet: Nem olvastad el figyelmesen a PICkit2 által támogatott eszközök listáját. A 12f683 és 16f628 nem rendelkezik a nyomkövetéshez szükséges hardver erőforrásokkal. Ezeknek speciális kiadása van (csak kártyára építve forgalmazzák). „Tipp, hogy mit csinálok rosszul?”
Ajj. MPlabban kiválasztottatm a select device-ben őket és ott zöld volt mindkettőnél a PICkit2 debug. Köszi szépen .
Idézet: „MPlabban kiválasztottatm a select device-ben őket és ott zöld volt mindkettőnél a PICkit2 debug.” Az ördög az apróbetűs részletekben bújik meg! A támogatott eszközök listájában van ezek mellett egy megjegyzés: PIC12F683* - Use AC162058 ICD header & AC164110 adapter. PIC16F627A*, 628A*, 648A* - Use AC162053 ICD header & AC164110 adapter. Ezek az "ICD header" nevű jószágok tartalmazzák a mikrovezérlő speciális (debugolásra alkalma) változatát.
B**ik..... Kösz az infót!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |