Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   53 / 1210
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Márc 2, 2010 /

Na megvan. Csóró már kicsit megviselt. Ott vannak a kis BC 817-esek. Talán nekik elég volt az áram hogy nyisson annyira hogy a LED pislákoljon?

Ui.: Még a kondikat se raktam be a kvarc mellé . De a PORTB működött.....

DSC02199.JPG

(#) watt válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

A PortB-n van belső felhúzó ellenállás(ha nincs külön kikapcsolva). Tehát megvan az ok.
Ha úgy értetted, hogy a POTB jó volt, az A-meg nem, akkor meg elképzelhető, hogy az analogra állítot bemeneten van kóborfeszültség, ezért kell 1k-s bemeneti impedancia minimum.
Tehát a tranyó ki tudott nyitni esetleg, de egy LED soha.
(#) Balázs 1.3 JTD válasza watt hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Ezt annyira utálom, hogy ennyi mindenre kell figyelni. Azon kívül imádnivaló dologok a mikrovezérlők .

Ha nem kéne ennyi mindenre figyelni, akkor nem is tudnának ennyi mindent, úgy hogy ennek még örülni is kell!

Igaz
(#) icserny válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Örülj, hogy csak ennyire kell figyelni! Majd unalmas órában nézd meg egy dsPIC33FJ256GP710 adatlapját (ami az Explorer 16 kártya egyik mikrovezérlője)
(#) Balázs 1.3 JTD válasza icserny hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Nézegettem már komolyabb adatlapokat....
El is gondolkodtam hogy eladom a PICkit2-met [/OFF]
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Márc 2, 2010 /

Lenne egy kérdésem! Láttam olyat neten, hogy körbeforgó szervómotor. Na annak hogy van a vezérlése? Csak tippem van, mégpedig a következő:
Ugyonolyan jellel kell vezérelni mint egy átlag szervót, tehát 50Hz-es impulzusjellel, de a jelszélesség nem a pozíciót, hanem a forgás sebességét határozza meg? Vagy hogy?

Ez nem PIC kérdés, miért nem nézel utána a neten!?
(#) vicsys válasza watt hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

A vezérlés viszont az... Tehát maximálisan ide illik, főleg a szoftver része.
(#) watt válasza vicsys hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Nekem van egy autóm, hogy működik a motorja? Mert azt szeretném vezérelni PIC-el!
(#) kisszee válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Ezt a linket nézd meg: Bővebben: Link.

Azt hiszem itt elég érthetően el van magyarázva.

Robot lesz, PIC meghajtással. Szóval. Egyébként meg több az off az ilyen lehurrogásokból.
(#) Balázs 1.3 JTD válasza kisszee hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Köszi, olvasom.
(#) vicsys válasza watt hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Szervomotoros autó...?? Kép: Hivatkozás

Hát nézegettem, bár angol tudásom csekély. Bevetettem a Google fordítót is. De nem igazán találok arra utalást, hogy most akkor hogy mi. A "nem körbeforgó szervó" vezérlése megvan. 20ms periódusidő, és 1-2ms között lehet állítani, hogy milyen helyzetbe álljon. De a körbeforgó? Az mit csinál ha pl 1ms a magas szint? Beáll végállásba vagy full sebességgel forog valamyik irányba?
(#) kisszee válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Hali,

így van, ha 1ms -os PWM jellel vezérled, akkor szépen forog az óramutató járásának megfelelő irányba (folyamatosan forog, nem áll be végállásba). Semmi extra dologra nem kell gondolni, sőt, talán a legtöbb standard szervót át lehet alakítani körbeforgóvá, csak kutatni kell.

Próbálkoztam már vele. Csak a standardbe van egy trimmer. Annak végállása van. A másik meg a standardben a fogaskeréklánc utolsó fokán is van egy végálláspöcök. Köszönöm a seítséget, azt hiszem menni fog. Csak szerezni kell 4 ilyet .

Idézet:
„Robot lesz, PIC meghajtással.”

Van ilyen topic...
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Márc 3, 2010 /

Új kérdés! Délután írtam egy egyszerű programot, ezzel nincs is gond. A hardver már bonyolultabb.

A lényeg: RB3 lábon PWM jel van. Ezzel szeretnék 230-as izzót meghajtani. Hogy tudom illeszteni az izzót(pontosítok csillárt, 3X60W=180W) a PIC RB3-as lábához? . Az asztali lámpámba már bekerült egy, oda elég egy szimpla IRF540 .
(#) dcsabi válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Optocsatoló (MOC3021 vagy hasonló),az optocsatoló led-jét hajtod a PIC kimenetéről, aztán triac -
TIC226...stb
(#) Balázs 1.3 JTD válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Öööö húúú.... még kezdőbb vagyok mint gondolod(gondoljátok). Nem tudnátok esetleg konkrét rajzot készíteni?

Optocsati LED-es fele az nem gond. De a másik oldalról....
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Márc 3, 2010 /

MT1 láb 0-ra, optocsati E nullára, optocsati C menjen triac G-ra, Triac MT2 izzó egyik fele, izzó másik fele fázis..... ez így jó?
(#) cNobody válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Google!

PL: Bővebben: Link

Csak az R1 és Q1 nem kell. Hanem a MOC3021 2es lába egyből földre, az 1es lába az R2n keresztül a PIC-re.
(#) Balázs 1.3 JTD válasza cNobody hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Ezaz én is így gondoltam. Köszönöm.

Megjegyzem rákerestem google-ön. De csak agyonbonyolított rajzok jöttek ki.
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Márc 4, 2010 /

Pörgetem a topicot.

Gyári PICkit2-vel nem akar menni a debug 12f683-nál és 16f628-nál sem. 16f883-al megy minden gond nélkül. Lefordítás után ezt a hibaüzit adja:

PKWarn0003: Unexpected device ID: Please verify that a PIC16F628A is correctly installed in the application. (Expected ID = 0x1120, ID Read = 0x1060)

És ha utána rámegyek az animate gombra akkor pedig ezt:

PK2Error0028: Unable to enter debug mode.

Tipp, hogy mit csinálok rosszul?

16f628-nál bekötés: Vpp-4 VDD-14 VSS-5 PGD-13 PGC-12-es láb.
(#) icserny válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Idézet:
„Tipp, hogy mit csinálok rosszul?”
Nem olvastad el figyelmesen a PICkit2 által támogatott eszközök listáját. A 12f683 és 16f628 nem rendelkezik a nyomkövetéshez szükséges hardver erőforrásokkal. Ezeknek speciális kiadása van (csak kártyára építve forgalmazzák).
(#) Balázs 1.3 JTD válasza icserny hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Ajj. MPlabban kiválasztottatm a select device-ben őket és ott zöld volt mindkettőnél a PICkit2 debug. Köszi szépen .
(#) icserny válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Idézet:
„MPlabban kiválasztottatm a select device-ben őket és ott zöld volt mindkettőnél a PICkit2 debug.”

Az ördög az apróbetűs részletekben bújik meg! A támogatott eszközök listájában van ezek mellett egy megjegyzés:
PIC12F683*
- Use AC162058 ICD header & AC164110 adapter.

PIC16F627A*, 628A*, 648A*
- Use AC162053 ICD header & AC164110 adapter.

Ezek az "ICD header" nevű jószágok tartalmazzák a mikrovezérlő speciális (debugolásra alkalma) változatát.
(#) Balázs 1.3 JTD válasza icserny hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

B**ik..... Kösz az infót!
Következő: »»   53 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem