Fórum témák
» Több friss téma |
(3) Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét
befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát. (1/1975. (II. 5.) KPM-BM)
Nya, kiszedve a lábat szkóppal már láthatóak a tüskék. Lementem 100 ohm -ig és akkor az utolsó programnál (SC-102?) Már láthatóan de gyengén világít az IR led. Igen, úgy néz ki, hogy a tranya nem tud nyitni. Mit javasolsz helyette? Esetleg BS170?
Simán megy BC337-el .Nekem is az van benne ,nagyjából 3m-ről még inditja a blokkolót
Hát fet meghajtásra a Pic közvetlenül nem alkalmas, de próbálj egy bc517-et. 30000-es béta csak elég.
Próbáld ki egy leddel, hátha úgy elég.
1 db led+BC517 (100ohm bázis ell.). Telcsivel már látom a ledet világítani (nem egy atomerőmű...) Sajnos az echo-t nem indítja még 1mm-ről sem.
Szerintem meg jó, mert én is próbáltam a BS170-et.
Igaz ezt kiváltottam IRLML2402-re és most ezzel müködik a jammer A pic és a gate közé egy 220 ohm a gate és a source (GND) közé 10K Bocs hogy közbeszóltam
Passzolom, sajnos nem ismerem az echot, de szerintem mennie kellene rá. Pl a BLS szenzort kb 3 méterről elindítja.
Bocs most néztem az adatlapot, valóban 2v körüli gate feszt ír.
BC337 470ohm-al, két db SFH 484-2 IR LED sorban,előtétellenállás nélkül,simán 9V-ra . Bármilyen kamerával látszik rendesen a led villogása és garázsban még a fehér falról visszaverődő jel is aktiválja a blokkolót
Hmmm. Ez jó hír. Most már szépen látszik az utolsónál az IR led (soros ellenállás rövidrezárva) A többi programnál elég halovány a led. Az echo viszont meg sem moccan. Apropó: a ledjének mikor kell világítani? Amikor ráadom a tápfeszt csak kattanik egyet de a led sötét marad. Írt valamit a papírja, valami öntesztről. Vajon ez a csippanás szerű kattanás lenne...?
Echoban nincs önteszt tudtommal,a tápfeszültség megemelkedésére indul ,ergo bármikor rajta lehet az akkun folyamatosan és amikor beindul a motor, a tápfesz megemelkedik kb 14V-ra,akkor kapcsol be az echo . Ha a kapcsolo BE állásban van,akkor ,akkor müködik minden,blokkolás,detektálás és ilyenkor folyamatosan világit a LED is . A kapcsoló KI állásában a led nem világit és a blokkolás sem müködik,de ilyenkor is detektálnia kell minden lézert (csak csipog a hangszóró lézertalálat esetén)
Yes, yes, yes! Játszadoznom kellett a tápegységgel, hogy kattanjon benne egy relé és világítani kezdjen a led. Ekkor vette az összes programot és tutult. Tehát nincs mese, az indítózásra kapcsol be, ergó muszáj az akksira tenni. Bár engem zavar a 10mA-es standby áramfelvétel...
Ami nagyon tettszett, hogy a blokkolást halványan szabad szemmel is látni (pirosan világítanak a ledek a fejben.)
A tesztert raktam ma végül össze, (megjöttek a ledek). Nekem az a problémám, hogy a led meghajtó bc237 bázisára a picről nem érkezik semmi, még az ellenállás elé sem.(a módokat tudom váltogatni meg a tesztelés mutató led is világít mikor kell) Itthon csak egy multiméterem van, de azzal is látnom kellene némi változást nem? Telefon kamerával halványan sötétben picit látszik valami pislákolás. Kipróbáltam pillanatra rövidrezárni a ledeket és olyankor pirítanak
Most egy bc237 van bent 470-es ellenállással a bázison, a ledek előtét nélkül ketten sorba 9V-os elemről.
Multiméterrel nagyjábol annyit látsz,hogy folyamatos egyenfeszültség mérhető a pic 17-es lábán
Akkor leírom a megoldást. Használj BC517-et mert az darlington és annak a bázisához 100-200 ohm -os ellenállást tegyél. Az IR leddel soros 47 ohm -ot hagyd ki, zárd rövidre. (2 ledet használhatsz sorbakötve) Nem baj ha csak pislákolni látod a ledet, a blokkoló látni fogja és elindul. Nekem az echo mindegyikre reagál.
No, most megnéztem szkóppal, és semmi nem látszik a 17-es lábán. Valami nem stimmel, lehet rosszul kötöttem valamit, benéztem? A szoftver működik, mert léptet és elvileg tüzel is gombnyomásra. Akkor a külső órajel jó kell legyen. A kvarcon, és az órajel lábon látszik szépen.
Nem tudom elképzelni miért nem jön ki semmi a 17-es lábán. (Lehet nem jó a pic amit vettem?)
Hát olyat még sosem tapasztaltam ,hogy egy port rossz a picen -de persze miért is ne lehetne . Ha foglalatban van,hajtsd ki a 17-es lábat a levegőbe és ugy mérj rá
Pontosan ezt csináltam én is. Ki kellett hajlítanom a 17-es lábat a foglalaton kívülre és akkor az utolsó programon (SC-102) már lehet szépen látni a tüskéket.
Bocsánat, hogy bele vau, de én az áramkorlátozó ellenállat elhagyását nem javaslom. Nagyon hamar ki fog nyúvadni a LED. A katalógus szerint impulzus üzemben 1A lehet az árama, az ehez tartozó nyitófesz 2.3V . Ha csak 9V-ról járattok 2db.-ot sorban, és a tranyó szaturációs feszültségét is leszámoljátok, akkor is nagyon túllépitek a határt. Szerintem.
Amúgy nekem SMD a teszter, egy darab BCX54 van benne, és simán megy. A bázis ellenállást így fejből nem tudom.
Ha kinyuvad,akkor teszek bele másikat Egy jó marék IR ledem van itthon . Szerintem annyira kicsi a kitöltési tényező,hogy nagyon sokáig birnia kell
Ez is igaz. Nem egy tragikus összeg, az impulzus idő pedig tényleg elég rövid.
Csak azért jegyeztem meg, mert ez "csak" egy teszter. Nem kell csúcsra járatni, mert szinte mindegy mekkora távolságról indít. Persze mindenki a saját igényei szerint használja.
Bárcsak működne..
Most délután veszek egy másik PIC-et, felprogramozom és teszt. De ha van valakinek még ötlete szívesen veszem!
Azért a PIC nem egykönnyen adja meg magát.
Az elején azt írtad, hogy telefon kamerával pislákol. Be kellene üzemelned egy infra vevőt a szkóppal és úgy megnézni. Telefonon én is csak a 3200pps-t látom, mégis gond nélkül indítja a detektoromat, és a lassan alakuló vevőmmel is szépen lehet venni. Nem tudom, hogy milyen szkópod van. Biztos fel tudja dolgozni a pár ns-es tüskét? Illetve a triggerelést be lehet rajta állítani ahogy kell?
A szkóp amivel néztem Hitachi 6045 digitális tárolós, sajnos nem a sajátom Ez elvileg 100Mhz-ig tud mérni.
Amikor néztem telefonon és sötétben, éjszakai üzemmódban halvány pislákolást láttam, de nagyon minimálisat. Amikor megpróbáltam egy pillanatra rövidre zárni a ledet, nagyon virított a telefonon keresztül is, meg szabad szemmel is látszott enyhén pirosas fény rajta.
A szkóp bőven jó. Ebben az esetben lehet, hogy tényleg elájult a PIC.
A pislákolás arra enged következtetni, hogy eleinte valszeg működött, csak -ahogy már itt volt róla szó- a tranyó nem teljesen oda való, bár van akinek működik vele. Ha jobb nincs, esetleg érdemes lenne pár darabból válogatni bétára egyet.
Én azt a pislákolást kúszóáramnak gondolnám, de még az is eszembe jutott, hogy mi van ha a piros led(ami a fire gomb megnyomásakor világit) fényét gyűjtötte össze a led optikája és azt láttam én pislákolásnak. Mert közelről csak az infrát néztem a kamerával, és közel vannak egymáshoz.
Ki fogom próbálni kitakart LED-el is De a 17-es lábon akkor is meg kéne jelenjen valami jelnek a szkópon.
Az lehet. Nekem hasonló okból kéken pislákolt. Csodálkoztam is rajta!
Igen, a 17-es lábnak dolgoznia kellene. Ezért gondolom, hogy mégiscsak kipurcant a PIC.
Fiúk!
Azt hiszem túllihegitek a kimenő teljesítmény fontosságát.(már megint ) Az én eredeti rajzom alapján készült teszterem ir ledjét nem is látom a telefonon, mégis kb 3 méterről indítja a blokkolót. Tehát előbb próbálni aztán vizsgálgatni.
Igen, igazad van! Én is abból indultam ki, hogy azt kéne látnom, mint a TV távszabályzóján. Az első 4-5 programnál ali-alig pislákol a led és mégis indítja 2-3m-ről. Csatolok egy képet, hogy tök sötétben mit lát a telcsim az utolsó programnál. A többinél sokkal de sokkal haloványabb a fénye és éppen csak dereng mint egy zárlatos szentjános bogár.
Üdv mindenkinek
olvastam ezt a fórumot és gondoltam nekilendülnék egy blokkoló építésnek csak nem tudom hogy hogyan kezdjem. láttam a rendszámkeretet ami körbe van rakva valami olyasmire gondolok én is. kapcsolást tudna valaki adni meg köszönném. |
Bejelentkezés
Hirdetés |