Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőelem, de nem mérésre
 
Témaindító: Zerocross, idő: Márc 4, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Zerocross hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Hali mindenkinek.

Valaha az oroszok gyártottak olyan olaj (petró) lámpát, mely fejrészébe energiatermelő hőelemeket építettek. Mindössze néhány Watt-ról van szó. Erről csupán egy megkopott fekete-fehér képet találtam.
A témát azért nyitottam, hogy tud-e (tudtok-e) valami ötletet arra, hogyan lehetne ma ezt reprodukálni. Megjegyzem, hogy a NET-en szinte kizárólag mérési célból készített hőelemeket találtam.
(#) El_Pinyo válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Szia!
Pontosan ilyen hőelemeket használnak a gázkészülékek őrláng ellenőrző szenzoraként. Bár azt nem tudom, hogy ezek mekkora teljesítmény leadására képesek, de ha kevés a feszültség sorba, ha kevés az áram, akkor párhuzamosan kapcsolhatóak.
(#) vilmosd válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Hali
A gaztuzhelyek biztonsagi hoelemei Fe-Co hoelemek. Eleg nagy aramot tudnak adni. Esetleg meg kellene probalni. De sokat kell sorbakotni mert csak par 10 mV-ot adnak.
Udv Vili
(#) Action2K válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Itt is ez van témában. Bővebben: Link
(#) gg630504 válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
A peltier elemek áramtermelésre is használhatók.
(#) Kovzoli válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
és mire akarod azt a sok hőenergiábol átalakult ...vllamos energiát? használni
mert én javaslom a 400 ft os napelemes kertilámpát neked amin a fényelem jo nap rálátáskor 3v és 100mampert tud és marad egyí vagy két ceruza aksid meg egy jo pár kiberhelt kerti lámpád amit esetenként adapterről is müködtethetsz sőt ha nagyobb kapacitásu aksit töltessz a napelemekkel akkor több napig is világitanak majd
vagy szélenergia amit javaslok 3m átmérőig és 10m magasságig nem kell rá engedéj ugy tudom
gépkocsi generátorral tölthetsz 100Ah aksit amivel ledeket hajthatsz meg amivel már elég jol lehet világitani sok sikert

Felhívnám a figyelmedet a shift billentyű használatára!
Köszi.
szamóca
(#) lenartzoli hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Bocs Kovzoli, de nem érzed úgy, hogy többe kerül a hús mint a leves? Azért a néhány Wattért egy egész szélkereket... azonkívül egy gépkocsigenerátor erre tökéletesen alkalmatlan (személyes tapasztalat).
Építőjellegű megjegyzésként, Én a hőből való energianyerésre Stirling-motort ajánlok. Igaz, hogy így forgó mozgást állítunk elő, de bármit meg lehet vele hajtani pl egy erre a célra készített dinamót. A neten sok leírás és videó kering. Vannak elég meghökkentő videók is...
(#) Zerocross válasza Action2K hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Üdv minden hozzászólónak.

Action2K: néztem azt a témát, de ott mérésről van szó, de nekem kis mennyiségű energiatermelésre kellene.

gg630504: mondjuk úgy, hogy használtam már peltier-elemet hűtésre, de reverz folyamatra nem. TE próbáltad már? Ez a megoldás is érdekel!

Kovzoli: az orosz petró-lámpát anno csöves rádió üzemeltetésére használták. Ha emlékeim nem csalnak akkor úgy 6V és 3...5A-ról van (volt) szó. Nekem az az ötletem támadt, hogy ha pl. sátorozol, lemegy a nap, persze tüzet raksz, mert fázol és kaját főzöl. Nos ma már elképzelhetetlen a kirándulás LEDes lámpa és rádió ill. CB-rádió nélkül (esetleg GPS). Éjszaka, este, sötétedés után mi mással lehet feltölteni a kicsi készülékek akksijait?
(#) Zerocross válasza lenartzoli hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
A stirling-motor... eszembe jutott, de vajon mekkorát kell építeni 5...8W-hoz? De lehet, hogy könnyebb mint egy ekkora garnitúra hőelem ?!
(#) Zerocross válasza El_Pinyo hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
A gázkészülékekhez nem értek. A bennük alkalmazott hőelemek külön is beszerezhetőek?
(#) watt válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Idézet:
„Éjszaka, este, sötétedés után mi mással lehet feltölteni a kicsi készülékek akksijait?”

Egy másik akkuról...
(#) gg630504 válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Van egy 12 volt 30 wattos kis peltier elemes autós/kemping hűtőm. Van rajta ventilátor. Amikor lehűl és kikapcsolom, a peltier egy darabig még forgatja a ventilátort.
(#) El_Pinyo válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Persze, beszerezhetőek.
Pl. itt is, de gondolom bármely gázkészülékekkel foglalkozó szaküzlet árul ilyesmit.
(#) Zerocross válasza watt hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Hali!

Persze ez is egy variáció, de vajon egy pótakku vagy egy hőelem, netán egy peltier-elem (ha tényleg működik reverzben) a jó vagy jobb megoldás.
A plusz akkut kiteszem nappal töltődni napelemmel, majd este ráakasztom a feltöltendő kütyüket, viszont nehéz és kevésbé bírja a mostoha bánásmódot. És mi van akkor ha nincs időm kitenni napközben?
A hőelemről csak saccolom, hogy az sem könnyűsúlyú ekkora energialeadásra képes darabszám esetén.
A peltier-elem kicsi, könnyű, viszont drága és nem tehetem bele a tűzbe mint a hőelemet.
(#) Zerocross válasza El_Pinyo hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Hu v..ze ezek ütős drágák!

Vajon házilag milyeneket lehet összeütni?
(#) El_Pinyo válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Az a gond, hogy házilag szerintem nehézkes ilyet barkácsolni. Egy-egy hőelem (mindegy milyen K, J, stb. típusú) sajnos csak nagyon kicsi feszültségeket tud előállítani, így sok darabból kellene összerakni, mire értelmes teljesítményt kapnánk. A gázkészülékekben alkalmazott hőelem is így van megoldva, több darab "elemi" hőelemet kapcsolnak sorba, illetve párhuzamba, hogy lehessen terhelni is, hiszen egy thermomágnest kell behúzva tartania. Azt tudnám javasolni, ha van lehetőséged és tudsz szerezni valahonnan (pl. valami kiszuperált sütőből, vagy gázbojlerből) ilyen hőelemet, akkor próbáld ki, hátha nem kell sokat venni belőle a kívánt teljesítményhez.
(#) Doszpot hozzászólása Márc 4, 2010 / 4
 
Szia!

J. Wojciechowski 250 elektronikai kapcsolás c. könyvében volt egy ilyen kis szerkezetre példa. A mellékletben csatoltam a leírást.
Én nem építettem meg, bár szemezgettem vele.

File0003.PDF
    
(#) teodor válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Szia, igen az oroszok megcsinálták.
Után építésre ajánlom a következő technikát veszel kompenzációs vezetéket "J"-s hőelemhez ez Fe-Co -s belőle két elemi szálat, mármint a vasból és a constantánból is összetekersz a végét PL: ceruza béllel plusz némi egyenárrammal összehegeszted és kész a hő elemed. A továbbiakban a kellő feszültség eléréséig sorba kötöd őket.
(#) Zerocross válasza Doszpot hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Hali!

Ez a könyv, ez tetszik... láttam már sok szakmai könyvet, de ezzel még nem találkoztam.
Az említett példa eléggé kivitelezhetőnek tűnik.
(#) idlob hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Bővebben: Link
Viszonylag nagy teljesítményűek és nem túl drágák.
(#) Zerocross válasza idlob hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Még utána kell járnom, hogy a reverz üzem kivitelezhető-e, és mik a követelmények.

Az elképzelés az, hogy fogom a kütyümet, belógatom a tűzbe és a sátorban világít vele a LED lámpám. Ezért gondoltam a hőelemekre.
(#) Zerocross válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Most volt időm utána nézni, és nem túl biztató a peltier-elem reverz működése. Szinte elhanyagolható a hatásfok. Egy bazi-vastag rézrudi végén a peltier-elem, a másik oldalán meg egy bazinagy hűtőborda, amin egy ventillátor (a megtermelt villanyból). Az eredmény 3...5% hatásfok, amellett, hogy a rézrudi piszok-gyorsan oxidálódik a nagy hőhatásra. Mellesleg ha túlmelegíted a peltier-elemet, széthullik alkotóelemeire, mert megolvad a forrasztás ami lényegében összetartja.

Én tehát visszajutottam a hőelemhez!
Bár még az 5...10W-os stirling-motor feszegeti a fantáziám.
(#) Kovzoli válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
"SHIFT" ZEROCROS LÁTTÁL MÁR ***********
A fórumon nem kiabálunk! Moderálva --vicsys
(#) Zerocross válasza Kovzoli hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Mit is?
(#) Zerocross hozzászólása Márc 7, 2010 /
 
Ha nincs kéznél Konstatán huzalom, akkor honnan tudok beszerezni. ( nem csak boltból...)
(#) brainsmith válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Üdv,

egy másik témában már felvetettem a srácoknak, de ott sem akarta megérteni senki, sőt olyan választ kaptam, hogy "na jó én ezt nem ismerem". Sajnos azt látom, hogy ha valakik nem ismerik akkor az nem is létezik gondolkodás járja, sajnos.
Nos amit Te keresel azt úgyhívják, hogy THERMOPHOTOELECTRICITY röviden TPV a világ egyetlen gyártója jelenleg www.jxcrystals.com és ha rátekersz az oldalukra meg is találod a hétköznapokban használható Midnight Sun StoveŸ terméküket ami a ruszkik kicsit felnagyított lámpása, Egyébként a csávót aki ezt feltalálta nem Peltier-nek hívják hanem Pierre Aigrain-nek. Bővebben: Link
üdv (Brainsmith)Bővebben: Link
(#) Zerocross válasza brainsmith hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Egyik szemem sír a másik nevet.

Mégpedig azért, mert nagyon tetszik a kütyü, de nekem megfizethetetlen, és még házilag sem kivitelezhető!
De legalább létezik!

Jól értelmeztem, ez gyakorlatilag egy infra napelemes kiskályha ?!
(#) brainsmith válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Igen, így is lehet nevezni.
De úgy gondolom, hogy ha még egy kis időt fordítasz a témára, akkor itt az elvről megtudsz mindent: http://en.wikipedia.org/wiki/Thermophotovoltaic. Érdemes lefordítani mert ha nem vagy annyira igényes akkor találsz benne használható részeket. Más szemszögből nézve pedig ha mongjuk egy pohár desztillált vízbe (semleges kémhatás miatt) belógatsz egy sima galvánelemből szerzett grafitrudat a pohár másik oldalán pedig egy alumínium kanalat és rákötsz egy voltmérőt, akkor a körynezet hőmérségletváltozásával arányosan mérhető feszültséget kapsz, nos az áramerősség az a felület nagyságával egyenes arányban változik. Amit most olvasol az maga egy "perpetum mobile" szabadalmi leírása, de hát igazából csak a napocska eddig fel nem fedezett vagy mondjuk nem alkalmazott áramtermelő képessége. Az a szegény égitest ugyanis megnem érdemelt módon csak a látható energiáját tudja felhasználtatni az emberiséggel. Szerintem a föld maga is egy kifogyhatatlan energiaforrás a maga belső surlódásából adódó hőjével, tehát mondjuk ebből a TPV anyagocskából csinálnánk egy konderzátor szerű tekercset és jól ledugnánk a föld mélyébe, akkor egy soha ki nem merülő energiaforráshoz lehetne jutni. És ebben az esetben máris nem lehet kérdés a mennyibe kerül, ugyanis élettartama "VÉGTELEN" és végtelennel csak "Csak" tud matekozni.
üdv
(#) Zerocross hozzászólása Márc 29, 2010 /
 
Hmmm... a krumpli és citrom stb. cellákról tanultunk valamikor, de szén-desztvíz-alu, hát ez nekem új. Ezt honnan... vagyis gondolom erről is van valami olvasnivaló valahol.

Sajnos a fordítással bajban leszek, valaha oroszul tanultam, de annak is már vagy 25 éve, egyéb nyelvet pedig a család fenntartási elfoglaltságok miatt nincs lehetőségem tanulni.
(#) Berényi József hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Hali!

Valaki megtudná mondani, hogy a hőelemnél, a fémek érintkező felületének növelésével arányosan növekszik e a teljesítmény?

Előre is köszi
Üdv BJ
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem