Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   260 / 731
(#) shalafi.66 válasza swiftboy hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

De miért....... Már bocs, de ilyen vackokkal még az időt is tölteni. A DT-1 bátran kinevezhető a legrosszabb SAL dómnak. És ez a szint azért már jelent valamit.... Valami borzalmat.

Ha lenne egy SAL-os váltód, egy centivel sem lennél bentebb, mert ezekhez a hangszórókhoz halálosan biztos, hogy nem jó egyik sem, amit árulnak.

Első közelítésnek... A mélyközép elé 820uH körüli tekercs, a "magas" elé: (6,8R || 1,0u) + 3,3u....
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Idézet:
„Ennek méretezésére találsz a neten sok kalkulátort.”
Amik kapásból használhatalanok, főleg ha egy kezdőről van szó, aki csak a keresztezési freki beírására képes.
Idézet:
„ha a mélyet is le szeretnéd választani róla, akkor pedig egy megfelelő méretű kondenzátor is”
A kondi nem választ le semmit, csak a saját frekvenciafüggő impedanciája miatt söntöl a magasabb frekvenciákon. Méretezéstől függően adott frekvencia fölött csökkenti a hangnyomást, alatta pedig növeli, mellé pedig eredő impedanciát csökkent.

A hangszórók impedanciáját mondjuk így kell elképzelni http://forum.audiodiy.hu/fs/c626an_457.gif[Link][/url]
Az, hogy egy hsz 8 ohmos, nem azt jelenti, hogy olyan, mint egy 8 ohmos ellenállás, mindössze annyit, hogy a minimumimpedanciája nem esik sehol 6,3 ohm alá.
(#) bensepeter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

swiftboy- nak csal sal hsz-i vannak. :nyes:
(#) swiftboy válasza bensepeter hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Hát ez van akkor, hogyha a rokonságban valaki a somogyiban dolgozik
Amúgy sohasem volt bajom a somogyis cuccokkal. Több hangfalam van itthon, (somogyis hangszórókkal) amiket használok is, és szerintem szép hangjuk is van, meg jól is bírják. (nem mellesleg zeneszerkesztéssel, keveréssel, maszterrel foglalkozok és somogyis cuccokon keverem ki a számokat, zenéket, de eddig még nem érkezett panasz a munkámra! Jah és jó fülem van!) Amúgy meg hogyha szar lesz a DT1, akkor szerzek bele mást. De most ez van, ez lesz. Meg amúgy is eladásra csinálom ezt.
(#) shalafi.66 válasza swiftboy hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Már egy 30-40 éves Orion vagy Videoton hszhez képest is kifejezetten használhatalanok. Szóval nehezen lehet értelmezni azt a "szép" hangot. Az érzéketelnségükről, és egyéb bajaikról nem is beszélve.
(#) potenciameter hozzászólása Márc 5, 2010 /

Hali, van egy kérdésem, előre szólok lehet hogy értelmetlen. Szóval van két darab 2utas hangfalam amiben proel 98smt15sw4 tipusu mélyközepek vannak. Ezt a két hangfalat elszeretném adni, és már vevőm is van rá, csak az a probléma hogy ő azt szeretné ha átalakitanám kicsit a dobozt, mert azt szeretné hogy erőteljesebb mélyet nyomjon. A mellékelt rajzon látható a láda(és a belső mérete is fel van tüntetve), a ládákban van két reflexcső ami 55mm átmérőjű és 60mm hosszú. Arra gondoltam hogy a pirosan jelölt helyre teszek még ugyanilyen méretű csövet, hogy egy ládában 4 cső legyen. Szerintetek igy nagyobb mélyet fog produkálni?

Proel.jpg

(#) elektro777 hozzászólása Márc 5, 2010 /

Sziasztok!
Szereztem egy Sal hangszórót, sajnos csak anniyt tudok róla hogy 150W-os és 4-ohm-os és 30cm-es, és szükségem lenne egy jó hangfaltervre hozzá, és még sohase építettem mélynyomót, ezét kérnék tőletek segítséget egy doboztervebe. kb úgynézki mint ez, de a mambrán széle az zöld színű. Milyen dobozt építsek hozzá?
Köszi előre is!
(#) Kovidivi válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Ha nagyobb mélyet szeretnél, ahhoz ez a változtatás nem biztos, hogy olyan irányú változást produkálna, amilyet szeretnétek. Gondolj bele: Az elv szerint, minél több reflexcső van egy dobozban, annál nagyobb lesz a mély. Továbbgondolva, akkor inkább vedd le a hátlapot, és akkor lesz egy óriási reflexnyílásod, viszont elmondom, hogy ekkor nagy mértékben csökken a mélyed... Ki kellene számolni, hogy egyáltalán van-e értelme plusz reflexnyílásnak. Én egy gyári dobozhoz nem nagyon nyúlnék hozzá...
(#) potenciameter válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Nem gyári doboz, én épitettem 2éve. Valaki utánna tudna számolni, hogy érdemes-e még két csövet beépitsek?
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Hisz te is tudod a választ.

T/S
(#) potenciameter válasza ptesza hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Igen, de nem ismerem a pontos TS paramétereket, és lemérni sem tudom, mert nincs egy normális hangkártyám, abban reménykedtem hogy valaki már mért ilyen h.szt és megosztja velem.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Ha teszel mégegy csövet, kevesebb lesz méylben, de kiemel 80-100Hz környékén.
(#) Zupp87 válasza elektro777 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Jó öreg zöldperemes SAL.. zárt doboz.. szerintem 50 liter körül, de ezt majd pontosabban valaki megmondja. Sokmindenre ne számíts tőle..
(#) elektro777 válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Szia!
Köszi, tehát akkor a láda formája az nem számít?
Illetve nemkell rá ilyen pár centi átműrős lyuk meg reflexcső bele?
Amúgy jelenleg 90 literes ládába tettem
Köszi!
(#) skul0 hozzászólása Márc 7, 2010 /

Hali! Az egyik hangdobozhoz a win isd 8cm reflexcső átmérőhöz 3,5cm csőhosszt adott meg, ami nekem kicsit rövidnek tűnik. Tévedek, reális?
(#) hugi00 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

A vevonek eppen jo lesz, mert ott emel ki ahol eleg erzekeny a ful -> a "mai" zeneknel.

Ezt tapasztalatbol irtam.
- allandoan a 80-90 Hz kornekeny kiemelo ladak amik az embereknek alltalaban tetszik.

Illetve ha egy erositon van "Bass-Boost", es kerem hogy allitsak be a nekik tetszo hangot, akkor 70-100Hz koze csavarjak.

Elfajult egy izlessel rendelkeznek az ilyen "fel-hasznalok".
(#) bumerang hozzászólása Márc 7, 2010 /

Üdv mindenkinek!

A következő problémám adódott, remélem tudtok segíteni:

Számítógép kimenetét erősítőre kötve hallgatom zenéimet, az erősítőn 2 db Jamo E350 -es140 W-os hangfal van.

Egy ideje a következőt produkálja:
Az egyik hangfalból teljesen eltűnt a magas hang, azaz abszolút nem működik a a magasat adó hangszórója, de nem ment tönkre, mert egyszer csak úgy magától visszajött egy pár napig...
A másik hangfal is ezt produkálja, tehát itt is elmennek a magas hangok, ha huzamosabb ideig van használva az erősítő, főleg ha kicsit feljebb veszem a hangot. Viszont ez véletlenszerűen visszajön-elmegy, folyamatosan.

Mi okozhatja ezt szerintetek? A hangfalak nincsenek túlhajtva. Ki lett próbálva másik erősítővel is, ott szintén ezt produkálta.
(#) petemazi válasza bumerang hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Akkor viszont nem erősítő, hanem hangfal hiba.
Nekem régebben hasonlót produkált (csak tompább lett) a hangfalam, a hátlapi csatlakozónak a csavarja volt kilazulva, lötyögött a kábel benne.
(#) foxi63 válasza bumerang hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

A hangszóróba bevezető huzal eltört, és hol érintkezik, hol nem (kuka).
próba: kiveszed a hangszórót, és párhuzamosan ráteszel egy másikat. Szinte mindegy milyet csak halkabb hangerőn.Ha az szól (99%) akkor eredeti típus beszerzése következik.
(#) ptesza válasza skul0 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Szerintem kicsit hosszú.
(#) Laguna3 hozzászólása Márc 8, 2010 /

Sziasztok!
A tapasztalataimat szeretném megosztani.
Kb. 4 éve csináltam egy mélyládát 50cmx50cmx50cm-es volt és az előlap be volt süllyesztve 4 cm-el.
A mélynyomó egy SAL 3040 alumínium porral szórt membrános 30 cm átmérőjü volt.A hangváltót már nem tudom,de az is SAL-os volt,azt tudom.Rendesen összecsavaroztam és utána ki sylo plastoztam.Befedtem hangfal kárpittal és raktam bele szivacsot bőven.Hátulra raktam egy sub nyílást a mély hangoknak,hadd áramoljon.Egy kis hifiről ment és annyira brutálisan szépen szólt,hogy le a kalappal
ÉN hülye meg eladtam egy évre rá kb.
Pedig még jól is nézett ki
Azt mondták,hogy a kocka láda nem szól jól.......hát szerintem meg nagyon is jól szólt.
(#) shalafi.66 válasza Laguna3 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Köszönjük Emese.
(#) roland0327 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Idézet:
„Köszönjük Emese.”

(#) Bassmester válasza Laguna3 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

És a sok szivacs, nem akadályozta a mély hangok áramlását hátul a sub nyíláson?
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

A szivacs térfogatcsökkentésre való.

ez a szivacs...
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Nekem Shalafi azt mondta anno: "A szivacsot nem kell levonni a térfogatból, ha csak nem zárt cellás.."
Az mondjuk kétségtelen, hogy agresszívabban macerálja a doboz jósági tényezőjét, mint a vatelin.
(#) mesza1 hozzászólása Márc 11, 2010 /

Sziasztok!

Még kezdő vagyok tehát bocsi ha nagyon amatőr a kérdésem, de most csináltam az első fotózott áramkörömet, már kész is van a nyák de most jöttem rá, hogy nagyobb lett mint kellett volna. Egy hangváltót szerettem volna építeni, amit itt az oldalon találtam, és a mellékelt nyákrajzot nyomtattam ki eredeti méretben. A kérdésem az lenne hogy mi alapján tudom meghatározni a nyák kinyomtatandó méretét. Erröl lenne szó:http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/subwoofer_-_alul_atereszto_szuro.html?pg=1

Az elkészült nyák képét csatoltam.

Előre is köszi a segítséget.

20100311.jpg

(#) levcso hozzászólása Márc 11, 2010 /

Valaki tudna adni nekem egy zárt láda tervet? úgy 20-30 liter kb. nem szeretnék kockát mert az nem néz ki szépen. előre is köszönöm
(#) ptesza válasza levcso hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Milyen formára gondoltál? "Klassik" - vagy hosszúkás forma? Végülis mekkora átmérőjű hsz megy bele? Vagy szubláda lesz?
(#) ptesza válasza mesza1 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Úgy szoktam a nyákot ellenőrizni , hogy előbb kinyomtatom normál papírra , és rápróbálok egy alkatrészt , pl egy IC-t. Azonkívül mindenképpen van egy pici felirat , vagy egy dátum ,vagy e-mail cím is a nyákon , azért amikor felvasalom , akkor olvashatóvá válik , így ne történhet meg az , hogy a tükörkép nyák készül el.
Következő: »»   260 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem