Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Köszönöm a tanácsot, és meg is fogadom. Mihamarabb be is szerzek egy adag forrasztó gyantát.
Köszi az infot!
Valyon lehet erről PIC példa program valahol? Mármint a TCP/IP kommunikációról. sajna nem találtam
Üdv mindekinek!
Kicsit gondolkodtam hogy hová írjam, de mivel a "végtermék" PIC, ezért úgy döntöttem hogy ide. Na szóval a kérdésem úgy szólna (elméleti síkon), hogy lehetséges-e egy AVR-es programot PIC-be írni forráskód módostásokkal? Érdemes ilyennel foglalkozni vagy egyszerűbb inkább a legelejéről programozni módosítások helyett?
Inkább olyan - Fluxot - használj, amit nem kell lemosni, mert nem hagy maga után semmit!
Normál esetben egyébként erre sincs szükség, csak a nagyon kicsi és sok lábszámú PIC-ek esetében(TQFP). Ami kell, az 0,5...1mm-es fluxos ón ! Ezekről bővebben az SMD Forrasztás profin topicban olvashatsz!
Attól függ milyen nyelven íródott(C előnyösebb, bár attól függ milyen módon használták a nyelvet), és attól függ, hogy ismered-e az AVR programot, valamint az AVR-eket tudod-e programozni. Ha igen, akkor egyszerűbb átírni. Ha csak a PIC-eket tudod programozni, akkor nem egyszerű. Ha egyiket sem, akkor új programot sem egyszerű!
Érdemesebb olyan RTC-t használni, amiben benne van a kvarc. - Adatlap -
Megnézem majd, de most 1-2 hétog nem tudom. Alapvetően a TMR1 indítja a megszakítást és ott történik a számlálók macerálása. Köszi.
Az ötlet tetszik, más projekben lehet, hogy használom. Ez a cucc már készen van egy ideje, csak most tűnt fel a qvarzfreki vándorlása. ( kisebb mint amit először írtam - néhány órai tesztből próbáltam átszámítani) Kb: 10-4
Oké! Akkor ez felejtős. Csak PIC-eket programoztam eddig. AVR-ekhez csak annyira értek hogy bele tudom égetni a tartalmat. Azért köszi a választ!
PIC-re létezik olyan C fordító - talán a CCS -, amelyik forráskódból C forrást készít. Talán AVR-re is van ilyen.
Sziasztok!!
Nagy nagy örömömre sikerált összerakni a PicKit2 Klónt. Fel is dugtam a kompira és máris világítani kezdett a zőld led. Csak annyi lenne a gondol. hogy a Pickit programer nem látja. de ahogy nézegettem csak 16-os picek vannak benne, 18F2550 nincs benne mivel töltsem rá a meghajtó Pic firmware jét? ja és az sem baj, ha eláruljátok, hogyan üdv szabolcs Kevesebb enter-t, kérlek! --vicsys
Ok!
Itt a kis drága!!
Úgy érted HEX-ből C-t? Avagy C-ből HEX-re gondoltál?
Olvasd el ezt: Bővebben: Link
Még annyit, hogy ha program, vagy PIC nélkül bedugod, akkor két tranyó is tönkremehet... Közben látom, hogy két helyen is kérdezed ugyanazt, nem mellesleg csupa kisbetűs mondatkezdésekkel!
Jó reggelt!
Egy kérdés az AD átalakításról: Az adatlap szerint 2 dologtól függ az AD átalakítás ideje. Az egyik a minimális TAD idő. Ez a órajel frekvencia függvénye. Pl 48Mhz-en Fosch/64. A másik pedig az AD kondenzátor feltöltődési ideje, amit minden AD átalakítás előtt ki kell várni. Az adatlap fel is hoz egy példát, hogy a hőfok kompenzációt és a bemeneti soros ellenállást hogyan kell beleszámolni. A kérdésem a következő: Ha a bemenetre rakok egy integráló tagot (1k - 100nF), akkor a 100nF fogja az AD kapacitást feltölteni viszonylag rövid idő alatt. Ebben az esetben gondolom én, hogy csak a minimális időt kell várakoznom a 2 AD átalakítás között. És ilyen esetben nem igaz az sem, hogy max 10K lehet az AD bemeneten. Jól gondolom?
Üdv!
Igen megpróbáltam máshol is feltenni a kérdéseimet, hátha megkapom a választ a miértjeimre. Bocsi a kisbetűs mondatkezdésért és a kissebb, nagyobb hibákért, de annyira felvoltm tegnap ajzva, hogy már nem is néztem mit is írok. A tranyók meg híbátlanok, "szerintem". (Megnéztem őket.) De ha ki is ment volna akkor sincs gond, mert erre az esetre minden alkatrészből vettem 10 darabot leszámítva a Pic-et, az csak 2 darab van. Egyépként mindenkinek köszönöm a válaszokat és a rengeteg segítséget "hasznos volt". Watt nak meg külön köszönet a linkért. (Meglátásom szerint az SMD-s készítgetést még hagyom kicsit, mert a 2mm -es alkatrészeket nehézkesen fogom meg, még csipesszel is.) Üdv SZabolcs
Nem is az SMD miatt, illetve az áramkör miatt, inkább azért linkeltem, mert leírom benne az élesztést, ami nagyjából azonos a szilva féle egyszerűbb klónnal, de legalább is a firmware feltöltése az ugyanúgy szükséges.
A tranyók azért mehetnek tönkre(most sem azt írtam, hogy tönkrementek!), mert a program hiányában a tranyók összenyithatnak, mivel nincs külön lehúzó ellenállás egyik bázison sem és az sem biztos, hogy a PIC hogy indul "üresen". Ennek nem kell feltétlenül megtörténnie, csak már előfordult ilyen. De szerintem menjünk vissza a PK2 topicba...
Végül is igen. A bemeneti impedanciát a kondi fogja meghatározni. A valós mérésed sebességét pedig az RC integráló tagod.
Ez igaz, de ha az A/D lábat nulla impedanciával hajtjuk meg, akkor is kell valamennyit várni.
Ugyanis a láb, és a PIC-ben lévő kapcsolóeszköz (mintavevő) soros ellenállása mindenképpen sorban lesz a mintavevő kapacitással, aminek a feszültségéből a mérést csinálja. A mérés alatt viszont a mintavevő kapacitás el van szigetelve a bemenettől, és a mérés közben szivárgó áramok miatt megváltozik a rajta lévő feszültség (ezért kell a lehető leggyorsabban mérni). Ezek miatt a következő mérés előtt a mintavételi időt akkor is ki kell várni, ha a láb gyakorlatilag nulla impedanciával van meghajtva (viszonylag nagy kondenzátor közvetlenül a lábon), de csak a belső ellenállásokkal kell számolni. A belső ekvivalens ellenállások az A/D részben fel vannak tüntetve az adatlapban.
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy miért lehet az, hogy a Pic16f628A-t tudom programozni a Pic18f2320-t pedig nem, ugyanazzal az égetővel (jdm, icprog)? Beállítási probléma lehet vagy létezhet olyan hogy gyárilag rossz a pic?
Szia! Ezer oka lehet.
Idézet: „Ezek miatt a következő mérés előtt a mintavételi időt akkor is ki kell várni, ha a láb gyakorlatilag nulla impedanciával van meghajtva” Ha jól értettem, ebben a mondatban a minimális időt így érti Amarton. Idézet: „Ebben az esetben gondolom én, hogy csak a minimális időt kell várakoznom a 2 AD átalakítás között.” Szerinted nem erre gondolt?
Helló!
Még nagyon kezdő vagyok, néhány ledvillogtató progit írtam, de minden programom kb 2 másodperc múlva újraindul.Miért van ez? Köszi.
Watchdog? Kapcsold ki a WDT-t a konfigban. (Milyen PIC?) Esetleg a forrást csatold(Tallózással)!
Erre gondoltam én is de semmit nem találtam róla.
Pic16f877 mikroc-ben programozom.
Csatoltam a konfigurációs regisztert. Azt nem tudom, hogy mikroc-ben hogyan kell ezt beállítani, nézz utána a helpben!
Amennyiben így értette, akkor természetesen igaza van, és Neked is.
Visszaolvasva Amarton hozzászólását még az nem teljesen világos, hogy az 1k-100nF tagnál miért kérdezi, hogy a maximum 10k ilyenkor mérvaró-e (az 1k eleve kisebb a 10k-nál). Ha viszont a kérdés arra vonatkozna, hogy esetleg egy relatíve nagy impedanciás meghajtásról jönne a jel, amit PIC oldalon 1k-100nF taggal fogad, akkor természetesen az A/D szempontjából a 100nF által képviselt ("nulla") impedancia lesz az, amit a PIC lába látni fog. Ellenben ilyenkor azt esetleg figyelembe kellhet venni, hogy a PIC analóg bemenetén fellépő szivárgó áram egy nagy ellenállású meghajtásnál okozhat DC offsetet. Igaz, hogy mivel pártíz nA nagyságrendű áramokról van szó, ez csak többszáz k, vagy megaohm nagyságrendű meghajtásnál kezd egyáltalán észrevehetővé válni.
Az viszont biztos, hogy már nem érthető félre semmi.
Hello
Régebbi GamePort-os joystick-ot szeretnék PIC-re kötni. A belinkelt oldal szerint a joystick kimenetén elhajlításra változó értékű ellenállás (0 - 100kOhm) van kivezetve. Megoldható lenne a dolog úgy, hogy a joystickben lévő potik nem bekötött kivezetéseit testre húznám, és így a kimeneten leosztott fesz jelenne meg, amelyet a PIC 1-1 A/D lábára kötnék? Az A/D átalakítás után nekem bőven elég lenne a legfelső 4-5 bit értéke, tehát egy poti teljes elcsavarási intervalluma 16-32 részre lenne osztva. Üdv. Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |