Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 96
(#) petemazi válasza electricnusi hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Köszönöm, akkor így már megvehetem!
(#) hapro válasza petemazi hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Az első verzióban feleződne a teljesítmény, a második verzióban meg maradna az eredeti teljesítményed.
szerk: viszont így csak 1 trafóra elegendő vezetéked áll majd rendelkezésedre! Eredeti teljesítmények mellett. Mivel 1 trafóhoz kell mindkettő szekundere.
(#) petemazi válasza hapro hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Az első verzióban csak a szekunderenként kivehető teljesítmény feleződne az eredetihez képest nem? Végül is az a tervem, hogy egy VF2 végfokot hajtanék dual-mono táppal, és a trafó eredeti teljesítménye bőven elég lenne egy végfoknak, de a felével már kellemesen izzadna.

Szerk: Pont az a lényeg, nekem csak az eredeti feszültség fele kell, de jó lenne az eredeti telejsítmény is, vagy csak minimálisan kevesebb.

Az feleződne, de nem az a lényeg?
A primer ugye változatlan, de ez itt most nem lényeg.
A szekundert bántod, így csak az változik, változhat.
Huzal keresztmetszet ugyanakkora fele akkora feszültséghez, így a kivehető amper is fele akkora lesz.
Ha duplán tekered, akkor maradt az eredeti teljesítmény.
De mindkettőről fölösleges leszedned, elég az egyiket megcsapolni, és rátekerni a másik szekunderét, vagy egy talán még jobb megoldás, két trafódat pont ugyanúgy megcsapolod, és a kettőt párhuzamosítod. Így egy trafónyi eredeti teljesítménnyel lesz a 2X24V, és jóval kevesebb munkával.
(#) petemazi válasza hapro hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Egy trafónyi az kevés sajnos.

Ugye van a VF2, az 65w-ot tud leadni, akkor mondjuk 80w-ot eszik, és sztereó elsz, szóval barátok között is 160w-nyi teljesítmény kell majd. 2 darab 120 wattos trafót fogok venni.

Börzén lehet venni 250VA-es 1X24V-os trafót 1500Ft-ért és 1200Ft-ért meg 225VA-est. Abból vettem már vagy 8db-ot és ezekből csinálom a szimmetrikus feszt.
(#) zoli_cso hozzászólása Feb 15, 2010 /

hello mindenkinek.Az a problemam van,hogy nem tudom az alabbi trafot hogyan kell bekotni vagyis melyik szalat hova :no: ?Valaki tudnae segiteni?

Elore is koszonom.
(#) erbe válasza zoli_cso hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Ebben? Talán senki.
Nem tudjuk, miből származik a trafó, mit tud, mire szeretnéd használni. A "kiszereléskor" mennyire rángatták meg a szálakat. Több láthatóan úgy lett elcsípve...
Annyit legalább megtehetnél, hogy kimérnéd, 1-1 összetartozó vég között mekkora az ellenállás. A trafó vasméreteit is meg kellene mérni.
(#) zoli_cso válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

a trafot egy quad 405 bol vettem ki ,nem rangattam a szalakot csak elvagtam nem gondoltam hogy majd kesobb hasznat veszem.Tda 7294 mono vegfokra szeretnem rakotni csak nem tudom ,hogy melyik kabelt hova kell ,melyik a szekunder es melyik a primer."mivel,hogy quadbol szedtem ki nem hiszem hogy az ac meghaladja a 30 voltot.Lecci segitsetek,mert egy toroid trafo igencsak draga.
Elore is koszi.
(#) demcar hozzászólása Márc 2, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Nekem volna egy problémám.
Az hogy van nekem egy 110V-os amerikai fűrészelőgépem, és azt találtam ki hozzá hogy csinálok egy trafót ami 230V-ból csinál 110V és azzal hajtanám a fűrészelőgépet.
Ez igy lehetséges?

A segitséget előre is köszönöm.
(#) mex válasza demcar hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Természetesen lehetséges. A trafót nem árt nagyobbra méretezni a gép felvett teljesitményénél.
(#) attikanagy válasza demcar hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Üdv.

Megfelelő teljesítménnyel igen,végül is mint leválasztó trafó szerepelne így.
(#) demcar válasza attikanagy hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Értem akkor meg is fogom csinálni!

A gépre az van irva hogy 700W-os és akkor csinálok olyan 800W körüli trafót.

Köszi a segitséget mindenkinek!
(#) mex válasza demcar hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Készithetsz akár 1kW teljesitményűt is, ha van vasad, és huzalod ekkora teljesitményre is. Jobb lesz a hatásfoka valamivel, mert nem melegszik annyira mint a teljesen kiterhelt trafó.
(#) karesz49 hozzászólása Márc 11, 2010 /

Szevasztok. Egy laikus kérdés, még soha nem tekercseltem trafót. Most kaptam egy 230v/12v-200vA -os toroidot. Ez a teljesítmény nekem kevés és arra gondoltam, hogy ha a szekundert leszedem (az van felül ugye) és helyette jó vastag sodrott vezetékből feltekerek 10-20 menetet akkor igaz, hogy a feszültség alacsony lessz de tudom terhelni. Jó-e az elgondolásom vagy valami sántít? Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) electricnusi válasza karesz49 hozzászólására (») Márc 11, 2010 / 2

Igen, működik. A terhelő áramot számold úgy, hogy 3A jusson négyzetmiliméterenként.
(#) Ricsi89 válasza karesz49 hozzászólására (») Márc 11, 2010 / 1

A teljesítménye akkor is ugyanannyi lesz, csak kisebb feszültségen több áramot tud leadni. Ne keverd a dolgokat össze.
(#) karesz49 válasza electricnusi hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Kösz a választ, ez azt jelenti, hogy ha megtekerem 10-es vezetékkel akkor tudom 30A-al terhelni?
(#) llaci56 válasza karesz49 hozzászólására (») Márc 11, 2010 / 1

Akkor, ha 6 V- ra tekered.
(#) karesz49 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Na leszedtem a szekundert, 46 menet volt (3 szál egyben), ha 10-12 menetet teszek rá 10-es sodrott vezetékből akkor kb.3 v-ot kellene kapnom és legalább 30A terhelhetőséget, ha jól értettem amiket eddig mondtatok.
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Márc 11, 2010 / 1

Igy igaz! Ja és igy még csak ~90W-ra van kiterhelve a trafód. Ha nagyobb áramot akarsz, akkor mégnagyobb keresztmetszettel ugyanilyen menetszámmal kellene tekerni. El lehetne érni a ~60A is, 3V feszültségen, de ehez ~20 négyzetmiliméter keresztmetszetű vezeték kell.
(#) karesz49 válasza mex hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Srácok, nagyon szépen köszönöm mindanyiotoknak a segítséget, már csinálom is a mini pontheggesztőt + a hungarocelvágót.
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

A ponthegesztőre én is kiváncsi lennék, (no nem a trafóra, hanem a csúcsokra, a mechanikára).
(#) gaben62 válasza karesz49 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Üdv.nagyobb trafóknál 400-600-1000VA,kisebb a veszteség,tehát 1mm.keresztmetszetű Cu-z huzal 4-5A rel is terhelhető folyamatosan.
A 10mm.több eres,Cu-z ről ne is beszéljünk,jóval többet bír leadni mint amit írtál.

A mechanika nem nagyon izgat, ahhoz értek (tanultam) a fejtörést a trafó okozta. Egyébként nem kell nagy dolgokra gondolni, 2 db. volfram elektroda kicsit kihegyezve (átm. 1mm). Ceruza aksira fogok vele forrfület ragasztani. A hungarocel vágó meg sima kanthal huzal (1mm) és ahhoz csinálok egy 3D-s mozgató mechanikát (másolót). Már megvettem a madzagot 16-os, 2m több mint 800Ft-volt, azt hittem leülök. Még annyit kérdeznék, hogy a primer mennyire fogja bírni a kiképzést?
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

A primernek semmi gondja nem lesz, ha nem léped túl a névleges teljesitményét a trafónak. Bár a ponthegesztés előidézi ezt az üzemmódot is. Kicsit sok az a 3V, elég lenne 2 is. Csak gondolom a habvágáshoz meg kellene ennyi....

Teszek be elé 1 feszszabályzót és akkor pontosan be tudom lőni, így van tartalékom.

Na életem első 1/2 trafója. 2,9V pontosan a feszely, szerintem bandázsolás után jó lessz

DSCF0267.JPG

(#) llaci56 válasza karesz49 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Mi elé teszel szabályzót?
(#) karesz49 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Hát a trafó elé, csináltam már igy pvc heggesztőt csak akkor adott volt a trafó.
Következő: »»   26 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem