Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   44 / 118
(#) Tomee válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
Teccik ez a légszerelés!
(#) MaSTeRFoXX válasza Tomee hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
Legalább működik
A Linear Technology is pont ilyen légszereléssel teszteli az IC-it, valahol fennt van ebben a topicban a link a pdf-re....
Mondjuk ma hozzáértem és letört róla valami most nem megy.... De azelőtt a memória cím órajelet is megmérem, akkor se gerjedt
Szóval úgy tűnik megmarad....
Csinálok egy NYÁK-ot ennek az egyszerűsített analógrésznek erősítésszabályozás, meg egy-két dolog nélkül, aztán nekifekszek a digitális rész újratervezésének... Aztán ha az tökéletes lesz, akkor épitek egy hozzá egy végleges 2 csatornás analógrészt... Aztán USB, PC-s program... Szóval sok van még hátra...
(#) bbatka hozzászólása Feb 8, 2007 /
 
Végre befejeztem a vobulátorom építését. Be van dobozolva és még müködik is.
Mostmár foglalkozhatok a szkóppal. Készítettem néhány mérést a félkész szkópommal. Meglepődtem az eredményen , de azért nem annyira. A következő a problémám. A Hung Chang Scope Card 220-as szkópommal a 2khz körüli négyszögjel mérésekor feltünt hogy a négyszögjel felfutó és lefutó élénél kis csücsök jelenik meg. Ez a kis csücsök más frekvenciákon is megmarad. 20hz-nél alig látható tüske, 20khz-nél meg már teljesen ellaposodik. Először azt gondoltam hogy a jelgenerátor állít ilyen jelet elő. Aztán amikor a gyorsnégyszög jelet mértem akkor is úgyanezt láttam a képernyőn. Nyilvánvalóvá vált hogy a szkópommal van a probléma. Megérkezett a Conrad-tól a szkóp mérőfejem. Rádugtam a jelgenerátort rajta keresztül és nem változott semmi. A mérési eredmény szinte úgyanaz volt mint a 160pF-os mérőkábellel. Kivéve azt hogy az összes korábban meglévő környezeti zavarjel eltünt !!!
Átnyomtam a szkóp mérőfejet a 10-es osztású helyzetbe és korrigáltam ezt a csücskösödési hibát a szkóp mérőfejben lévő trimmer kondival. Nade 1:1-es állásba hogy tudom ezt kompenzálni ? Ha valaki tudja akkor légyszí mondja el nekem.
Akkor jött a meglepetés amikor az én általam fejlesztett szkópot rádugtam a jelgenerátorra. 2khz-nél semmi csücsök, hanem lejtés. (csak AC módban müködik még) Valószínűleg a csücsök kisebb frekvencián jelenik meg. Ez most jutott eszembe , még nem mértem meg. Gondolom a csücsök megjelenése a szkóp bemeneti kapacitásának a következménye.
(#) bbatka hozzászólása Feb 8, 2007 /
 
A folytatás...
(#) bbatka hozzászólása Feb 8, 2007 /
 
Gáz van. AC módban a Hung Chang szkópnál 20hz alatt láttam ilyen mérvű dőlést négyszögjelnél, mint amit 200hz-nél tapasztaltam az én szkópomnál. Bár a Hung Chang bemenő ellenállása 1Mohm , míg az enyémé még csak 100kohm körül van. Jó lenne tudni hogy konkrétan mit kell tenni ahhoz hogy korrekt legyen a négyszögjel.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Ezt már rég óta óta meg akarom kérdezni? Mi az a gyorsnégyszög?


Szerintem frekvenciakompenzálást 1:1 -esnél esetleg egy bemenettel sorba kapcsolt ellenállás áthidalva kondenzátorral vagy nem tudom, mintha hasonlókat láttam volna a többi projecten.

Amúgy kisérletképpen az AD konverter bemenetén lévő TL071-es IC kimenete és a föld közé rakpok egy 100pF-os kondit, akkor jelentősen megnő a zaj (pont az ellenkezőjére számítottam, hogy miért van, azt nem tudom) Lehet hogy ekkor gerjed az erősítő, vagy nem tudom. És ez a 100pF-meg szerintem símán összejött eddig a 2 oldalas NYáklapnál, és lehet hogy ez kavart be.
A digitális panenál ilyen gondok nincsenek ott csak 1 és nulla van
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Nem lehet hogy az pár µF-os kondi a bemeneten, meg az a 100k bekavar véletlenül? Nagyobb kondival nem csinálja?
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Na ez a csúcs. Átnyomtam a szkóp mérőfejet 1:10 osztásba. Így nézz ki a 2khz-es négyszög. Szóval aki azt gondolja hogy nem számít a szkóp bemeneti ellenállása, meg a kapacitása az téved.

ZZZ.gif
    
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
A gyorsnégyszög az nem egy különleges dolog, csak meredekebb az oldala.
100nf-os kondi van a bemeneten. Elmélkedek hogy most növelje vagy csökkentsem.

Én is használtam egy trimmerkondit a műveleti erősítő visszacsatoló ágában, mert 200khz-es négyszögjelnél már nagyon látszik a hatása. Ezzel tudod beállítani az optimális négyszögjel alakot. A generátorra gondolok most.


A Vobulátoromra visszatérve. Amit korrában mellékeltem végfok rajzot abból csak a műveleti erősítő maradt meg. A tranzisztorok leégtek többször egymás után. Jópár órán keresztül tökéletes müködött, aztán hirtelen meghülyült és nem győztem cserélgetni benne a tranyókat. Valószínűleg a tápegységgel lehetett a gond vagy hogy forrasztópasztával forrasztottam helyenként. Mindegy 1 a lényeg , most csak egy NE5534 van benne. Kíváncsi voltam a sávszélességére. 1Mhz-ig szinte lineáris a szinuszjel átvitele. Utánna gyorsan csökken az amplitudó, de ezt a meghajtó fokozat is eredményeztetii, lehet hogy az NE5534-ben még ennél is több van 2x-res erősítésnél.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Köszi az infót


Idézet:
„Mindegy 1 a lényeg , most csak egy NE5534 van benne. Kíváncsi voltam a sávszélességére. 1Mhz-ig szinte lineáris a szinuszjel átvitele.”

Huhúúú akkor holnap veszek egy ilyen IC-t a kísérleti analógrészbe
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Itt van az egyszerűsített analógrész kapcsolása. Az erősítés fixen 2 szeresre van belőve, mert 1-szeres erősítésnél nem lehetne szabályozni az offszetet, sőt a végleges változatban is a minimális erősítés az 2x -es lesz
Most jutott eszembe, nincs rajta a komparátor, de lehet hogy még azt is beletervezem, és akkor a triggerelést is lehetne tesztelni
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Látom nem lesz precíziós osztó. A bemeneti osztód meg külön lesz.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
A bemeneti osztó az külön lesz egy forgókapcsolóval a szkóp előlapján. Majd még azt is meg kell méretezni 6 állásra, mondjuk nemtom hogy milyen kondikat kell az ellenállásokkal párhuzamosan kapcsolni
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Nekem is az osztó méretezés lesz a hétvégi feladat. + az illesztési probléma utánni nyomozás. A RT évkönyveket 1991 óta rendszeresen megvettem az ideit kivéve, mivelhogy újságárusnál nem volt kapható. Ezekben emlékszem jelent meg néhány cikk szkóp mérőfejekkel kapcsolatban. Nagyon kíváncsi vagyok a helyes méretezésükre. Az biztos hogy csak jó minőségű kondikat érdemes használni az osztóban.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Ha találsz róla valamit akkor szólj, vagy juttasd el vagy valami
Lassan kell mostmár
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Egy okos ember könyvében azt olvastam hogy ezt a fajta hibát amit a saját fejlesztésű szkópomnál tapasztaltam az okozza hogy túl magas az alsó határfrekvenciája a bemenetnek. Kapacitív bemenetű berendezéseknél gyakori hiba. Viszont a felső határfrekvenciája jó.

A HungChang szkópomnál jelentkező csücskösődési hiba okát még nemtudom. Ráadásul a szkópban sehol nem lehet korrigálni. Annak viszont nagyon örültem, hogy pont olyan formátumban menti le az adatokat mint az a szkóp program, amit én írok. Így a programomba be fogom tölteni a HungChang szóp mérési adatait, ki fogom tudni rajzoltatni az FFT-jét. Az újabb ScopeCard 220 progijában benne van az FFT , de az én ISA-somban még nincs benne. Ha valakinek megvan az újabb ScopeCard 220-as progija, azért annak örülnék.
(#) bbatka hozzászólása Feb 9, 2007 /
 
Kicsit szimulálgattam. Összekötötem egy 100nF-os kondit és egy 1Mohmos ellenállást. Négyszögjelet (200Hz)adtam rá és azt tapasztaltam hogy túl nagy a tetőlejtés. Kicseréltem a kondit egy 2,2µF-ra. ekkor már minden jó lett. Az alsó sáv határa 100mHz , a felső meg a csillagos ég. Szóval az AC módos kondi nálam 2,2µF-os lesz.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Én meg írogattam a szkóp firmware-jét, beleraktam az ADC órajel választást 6,5MHz-10-15-20-25-30-35MHz
Azt vettem észre, hogy 20 mega fölött nem akar menni, órajel az van, de a kijelzőre rá van fagyva az ábra, az AVR "észnél van" tehát normálisan működik. Lehet hogy itt értem el a 74HC161 határát, és szerintem összeakad a memória írás. Néha néha megindul, de akkor meg is áll egyből, a képernyőn meg randa alakokat hoz ki.... 74HC161-re az adatlapjában kb 23MHz-et ír minimal max clock freq-re 4.5 volton. A Pic-es frekimérő szerint valahol 23Mega körül jár a cucc. (A 20 megából érdekes hogy 23 lett, lehet hogy rosszul számítottam ki a küldendő adatot az LTC6903-nak)
Szóval valószínűleg 20MHz a határ amíg HC-s számlálókkal el lehet menni, De már szereztem a RET-től 74ACT163-mat. Eléggé brutális szerkezet, 1,5-2ns a terjedési idő, ez már tuti hogy elegendő lesz neki

De érdekes módon, 35MHz körül megint megy, de az ábra rendkívül szöszös, meg látszanak a mellémentések is, bár lehet hogy ilyenkor úgy össze van akadva, hogy esetleg csak a felével ment, de mentegeti valahogy az adatot.
Amúgy 6.5MHzes órajeltől egészen 15megáig nagyon szép tiszta ábrát rajzol
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 10, 2007 /
 
Gratula Masterfoxx. Látom elgé jól haladsz. LAssan mehet is a gyártósorra Én most elvagyok az 1 megás játékszeremmel. 2 csatorna +external trigger nekem elég. A függvénygenerátorom szarakodik amit elkezdtem. Az alakzatoknál valahogy csak a 70%-át rajzolja ki, aztán 0-ba vágja magát. Valahogy a lookup table a gázos, de nem tudok rájönni egyelőre.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Feb 10, 2007 /
 
Ma elkészült végre a NYÁK terv is az analógrészhez.... Felrakom hogy hogy néz ki...
Ha ez sem válik be akkor megy az egész analógrész légszerelésbe... Csak az IC-knek csinálni egy pici nyákot amire lehetne forrasztani a vezetékeket és kész, többi menne a levegőbe
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 10, 2007 /
 
Jól néz ki.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Ma összedobtam az analógrészt, és tök jól működik! Alig van zaja, szép ábrát rajzol A torzítás (beszakadás), ami eddig a színusz tetején volt az kiderült hogy a jelgenerátoré volt, amikor nagyon kicsi jelnagyságot állítottam be a kimenetén...

Megjelent a négyszögjelnél a túllövés is, hogy ez jó vagy nem azt jelenleg nem tudom, mivel eddig (TL071) hiányzott, pedig tudom hogy a jelgenerátor jelentős túllövést csinál. Rámértem a memória címzésre ott is volt túllövés... (De jó lenne tudni hogy valójában van-e ott....) Tehát mostmár rá lehet feküdni a digitális részre... Az egészet újratervezem, és lehet hogy nem LTC6903-mat használok benne hanem egy 40 megás kvarcot....

Elindítottam 35 megán , ott se volt zajos, de minden 16. képpont/mérés rossz helyen volt, valószínűleg ez abból van, amikor a memória címzéskor az egyik számláló túlcsordul, és indítja a következőt és akkor egy hosszabb kb 20ns-es időre nem történik semmi... Persze ez az idő már túl sok neki...

bbatka: a Te szkópodban is ilyen számlálókat használsz, szerintem nálad is fog jelentkezni. Majd a jövőhéten megpróbálom 74ACT193-mas Ic-vel, hátha azzal jó lesz

Rakok fel képeket ...
A színusz mintha egy kicsit torz lenne, de ez már csak a jelgenerátor hibája, jobban nem tudtam beállítani mikor normális oszcilloszkóppal állítgattam....Azóta meg még jobban el lett állítgatva...
Az analógpanelen nem néznek ki túl jól a forrasztások mert most eléggé siettem vele....
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
+ még képek a négyszögjelekről
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Nagyon tökéletes. Gondolod hogy a gererátor hibája ez a túllövés ? A HungChang ScopeCard 220-an pont ezt látni 1khz-es négyszögjelnél. Én is ezen filóztam, mert korábban PIC-el is csináltam egy 1khz-es négyszöggenerátort és ott nem volt túllövés.

Jelenleg még a 16F877a-val címzett szkópnál tartok, de mostmár kicsit rágyorsítok. Még nemtudom milyen számlálós lesz a következő szkópom. 74ls161 v. CPLD , de már azon is gondolkodom hogy először összerakok egyet dsPIC számlálóval. Hétvégén átgondoltam az előerősítőt. A bemeneti osztó 1:1, 1:10, 1:100 és az erősítő visszacsatolás 1:1, 2:1, 5:1 arányú lesz és nem kínlódok multiplexerrel, hanem 2db. forgókapcsoló lesz beépítve azt kész.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
A jelgenerátor az biztos hogy túllövéses, a suliban lemértem egy 20 megás oszcilloszkóppal...
Az analógrészben az erősítés szabályozására SMD reléket fogok használni sikerült osztálytárstól kérni egy panelt, amin volt 6 darab
Ma még nekiesek, kicserélem a számláló IC-ket, és kiderül hogy mi lesz vele.
Aztán nekiesek kapcsolásirajzot tervezni az új digitális részhez, aztán meg próbapanelra megy az egész....
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Akkor megnyugodtam, mégsem dobom ki a HungChang szkópomat.

Én meg az elektronika boltból jöttem a munkahelyemről hazafele. Itt a mi városkánkban nem igazán kapni SMD alkatrészeket.Bár biztos hozna a tulaj rendelésre. Azhiszem körülnézek a RET-ben , aztán majd egyszer postán rendelek. Szóval elég vegyes méretű alkatrészeket kaptam. A csúcs a bemeneti kondi. 1µF/150V osat kértem , de csak 2,2µF/250V-os volt. A mérete brutál 25mm/10mm/17mm Fő a megbízhatóság. Ez biztos nem üt át . Az van ráírva Wima MKS4. Most keresgélem majd a neten, hogy miből készült. Kezembe került egy régi könyv a hétvégén és elképedtem hogy a kondenzátorok vesztesége milyen nagymértékben függ a frekvenciától. pl. A papírból készült kondikat pl. Remix C213 el kell felejteni.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Az MKS 4 Polyester (basszus). MKP 4-es kellett volna (Polypropylene)
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
A bemeneti osztóm így fog kinézni. A szimuláció szerint ezekkel a kondenzátorokkal lineáris marad az átvitel. És már más is használta ezt a megoldást. Kicsit azért módosítottam rajta. A 47pf-os kondik állíthatóak.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Erre nem is gondoltam hogy ezt így le lehet szimulálni Valahonnan ezt olvastad ezt a méretezést vagy kísérleteztél?

Kipróbáltam 74ACT163-mal, és tökéletesen működik. megy mostmár 6.5megától 35 megáig hibázás nélkül.... 35 megán egy kicsit szedi a zavarokat az analógrész de ez is csak 1 pixeles kis hibák. Árnyékolással szűréssel javulhat

Kísérlet kedvéért elindítottam 1 megán, és érdekes módon nem szórakzoztt az AD konverter.... Megpróbálok alá menni pár száz kHz-re meg pár kHz-re és megnézem hogy ott mellémér-e

Lehet hogy most már lesz valami a szkópból....
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Megnéztem.... 100KHz alatt nem megy az AD konverter.... Azalatt mellémér meg hibázik.... Majd akkor 1 mega lesz az alapfrekvencia, és ehhez képest lesz osztva a memória írás frekvenciája
Következő: »»   44 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem