Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   54 / 188
(#) jano36 válasza deguss hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Üdv. Deguss

Köszönettel vettem a mai küldeményeteket, mondanom sem kell azonnal letöltöttem, beégettem és kipróbáltam a szoftvereket. Először az általam nagyon várt 1.3-as verziót próbáltam ki, de első nekifutásra nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket (Siemens AL100 fazékvas). Az új szoftverrel nőt a frekvencia és a kapacitásmérésnél minden értéknél magasabb értékeket mértem kb. 1%-al. (Mintegy 20 db. 150p - 25n 1% tűrésű stiro). Az 1.2 verzióval mind belül van a tűrésen. Ez kisebbik baj, hisz ezt vélhetően könnyű korrigálni. Az általam nagyobbnak tartott baj, hogy az eddig is károsan jelentkező - a rezgőkör pulzusokkal történő gerjesztésénél keletkező egyenáramú komponens eltolja a vas munkapontját és ezáltal az induktivitás értékét- munkapont vándorlás még nagyobb értékű. S bármilyen vasmagot alkalmazunk ez mindig fennáll. Véleményem szerint ez csak úgy kerülhető el, ha a rezgőkőr lebegőpontosan két kapu között alternálva kapja a gerjesztést és egy külön tekercsről (nevezzük szekunder lásd. KF), mely földelhető és erről kapná a feldolgozó áramkör a jelet.

A nagy vesztességű nagymértékű induktivitás mérésének ill. nem mérésének a problémáját gyönyörűen megoldottátok. S biztos vagyok ,hogy még tovább csiszoljátok ezt a gyémántot.

A fenn leírtak ellenére, a meglévő 3 db. LC mérőm mellett (kettő gyári) ezt a műszert tartom különleges tulajdonságai miatt a leghasználhatóbbnak.

Még egyszer szeretném megköszönni, hogy önzetlenül közkincsé tettétek ezt a csodás kis műszert.

Bocsi túl hosszú voltam (és ellentmondásos is)
(#) p_istvan válasza jano36 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szia!
- Szerintem nincs egyenáramú gerjesztése a rezgőkörnek: pozitív és negatív félhullámban is történik gerjesztés mert a soros leválasztó tantál kondin 2,5 V van és ehhez képest a PIC kimenete hol tölti vagy kisüti a kondít.
De ha megmérem szkóppal akkor sincs.

- A vasmag permeabilitása (ezen keresztűl a tekercs induktivitása) inkább a frekvenciától függ, főleg az általánosan használt nyitott "fojtótekercsnél" Részben a rezgőkör áramától is függ, ami viszont a veszteségekkel és az LC viszonnyal van kapcsolatban.

- A tekercs minősége a v1.30 firmware-vel egyszerű linearitás tesztel vizsgálható: fogok két kondenzátort (pl. 33 nF) megmérem őket egyenként, majd sorosan és párhuzamosan is. Utána pontosan kiszámolom a soros és párhuzamos értékeket az egyenként mért értékekből. Majd összehasonlítom a mért és számított értékeket.
Az 1.20 as nem alkalmas erre, mert már beszámítja az alapban alkalmazott induktivitás frekvenciafüggését.
Ezt a tesztet a külső menetes vasmaggal és egy AL250 N48 11x7 fazékmaggal végeztem el, az eltérés 0,1% alatt volt.
(#) deguss válasza jano36 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Köszönjük a visszajelzéseket!
(#) gox2 válasza deguss hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Sziasztok! Van valakinek 1.06-os hex file-a...köszönet..
(#) ekkold válasza gox2 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Az cikk 7. oldaláról letölthető újabb hex miért nem jó neked?
(#) gox2 válasza ekkold hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Sajnos érdekes probléma bukkant fel, 1.06-os frissítettem 1.22-es re.A szoft elindul de cal , méres kapcsolóra nem történik semmi...válts vissza! üzit irja ki.Mindent végignéztem de semmi okát nem találtam.
(#) p_istvan válasza gox2 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Néztél-néztél, de vajon mértél is?
A PIC 19. lábán van szintváltozás a kapcsoló váltásakor?
(#) soskajoska válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Köszönöm!
Akkor, ha jól értem egyedül a relével kapcsolt 1n értékének a pontossága kritikus? A panelt a C207-re tervezem. Összességében nagyobb lesz, mint a kit-ben kapható, de úgyis az alábbi dobozba rakom. Már tübb műszerem ilyenben van.

12020.jpg
    
(#) hutale válasza hutale hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a 4093 IC alapú LCFesR 3.0 mérőt, azzal és a 40106 IC alapú LCFesR 2.5 mérővel is megmértem 1 db Capson 100 µF-400 V, 20% kondi kapacitását. Nálam mind a két mérővel 91.5, 91.6 µF-ot mértem, mely szerintem elfogadható eredmény.

Más: Felraktam a honlapomra a megépített LCFesR 3.0 mérő nyákjáról készült fényképeket, az LCFesR 3.0 tesztelt, végleges szoftverét, illetve az alkatrészek használatáról szóló javaslatomat. Akit érdekel, ott megnézheti.

Az LCFesR 3.0 szoftverben 1-2 újítás került be. Az egyik az, hogy annak, aki hasonló alkatrészeket használ, vagy alkatrészeket előválogat, mint én, a megépítés után elég a nullázásokat megcsinálni, és kész a mérő. Ugyanis a szoftverben elő-kalibrációk kerültek be (ideiglenes egyik korábbi véleménye ösztönzött ezen megoldásra - köszönöm érte). Más alkatrészek használatakor a kalibrálás elvégzendő. Hangsúlyozom, hogy a mérő kalibrálható ismert értékű alkatrész(ek) segítségével, így a mérő pontos működéséhez nincsen szükség 1% kondi vagy pontos értékű tekercsek beépítésére (a rezgőkörben lévő alkatrészek lehetnek 10-25 nF kondi, illetve 23 uH-100 uH).

Másik újítás a negatív érték megjelenítése. Eddig ha negatív értékű a mérés (pl. a Null pont elmászik), a szoftver "hiba!" üzenetet írt ki, most viszont a negatív értéket is kiírja. Ez informatívabb, mint a korábbi megoldás. Így néhány -pF, vagy -nH miatt nem kell a nullázó gombhoz hozzányúlni, és látni lehet, hogy mennyire stabil vagy mászik el a Null pont. A mérőm esetében most meggyőződhettem, hogy nálam a Null pont néhány +- pF, +-nH közt ingadozik, mely szerintem elfgadható.

Természetesen az újítások fogyasztanak az AVR ATMega-8 processzor memóriájából, így lassan a 8 KB elfogy, de azt hiszem az LCFesR projekt a végéhez is közeledik (tovább-fejlesztését nem tervezem). Az eddigi tapasztalataim szerint a fejlesztés során a mérő képessége, használhatósága egyre jobban javult, a pontossága hobbi szinten több, mint elég. Erősségei közt említhető a széles tartományú utólagos kalibrálási lehetőség, az áramkörön belüli ESR mérés, mely 2 mérési tartományának köszönhetően egész tartományban elég pontos.

Annyit tervezem még, hogy az LCFesR 3.0 mérő dobozolása után a mérésekről bemutató videókat készítek, átírom a dokumentációt, és ezzel befejezem az LCFesR projektet.
(#) deguss válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
A C10-nek nem csak a pontossága fontos, hanem a stabilitása is. Egy SMD kivitelű, multilayer vagy akármilyen 1nF nem veszi fel a versenyt egy stiroflex kondenzátorral, amit általában nem SMD tokozásban gyártanak.
Persze ez nem akadályozza meg a "cipősdoboz méretű" dobozba való beépítést.

Sok sikert, és kellő kitartást a nyáktervezéshez! Mondjuk ebben a dobozban diszkrét elemekből is elférne a kapcsolás...
(#) gox2 válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Köszönöm! szakadt volt a folia,hol összeért hol nem
(#) qvasz2 hozzászólása Márc 13, 2010 /
 
Sziasztok !
1nF 1%-os stiroflex kondit honnan lehet szerezni, venni?
köszi
(#) Doncso válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Szia, azt hogy venni hol lehet, pontosan nem tudom, de én például úgy oldottam meg ezt a dolgot, (gondolom az LCM3-ba kell majd neked) hogy bontottam ilyen kondit, és megméregettem őket, ha erre nincs lehetőséged, akkor is lehet a műszert utánna kalibrálni, ha nem annyira pontos az az 1nF , de ehhez kell egy ismert értékű pontos kondenzátor. Addig kell állítani az 1nF értékét amíg pontosan nem méri az etalon kondidat.
Üdv.
(#) vargaf válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Én Farnall-nél vettem az LCM3-hoz:

1000 pF 1 %

Az ára 1 Euro, Budapesten a házhoz szállítás ingyenes.

Üdv.:

Feri
(#) l48 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Ha a fővárosban laksz akkor a Bosnyák útcában van egy kis üzlet a Nagy Lajos Kir-úttól 100m a baloldalon. Ott volt még egy hete 1 dobozzal.Azonkivül még sok más hasznos máshol nem kapható alkatrész
(#) qvasz2 válasza l48 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Köszi szépen, megnézem majd
(nyitva tartást nem tudsz véletlen?)
(#) qvasz2 válasza vargaf hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Köszi, végső esetben ez is jó lehet, bár jó drágán mérik!
(#) l48 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
9-16 h ig biztosan. Egyébként meg nem tudom, hogy pl szombaton nyitva tart-e. Mivel itt az ára 10 ft ha jól emlékszem vegyél többet, hogy ki tudd választani a legjobb értéket. Ha van egy etalon kondid 1-100 nF körül akkor csináld úgy ahogy Doncso irta. Én is úgy csináltam. Szerintem némi korrekcióra minden esetben szükség van. Ma csináltam egy mindhárom aljzatba egyszerre bedugható kis mérő feltétet. Ami nagyon megkönnyiti a gyors mérést, de!. A feltétet egy kétoldalas nyákdarabból készitettem. A viszonylag nagy felületü mérőpontok a kézkapacitástól is több pF változást idézhetnek elő. Nyilván ez mérési tapasztalattal kikerülhető de mindenképpen megfontolandó egy új nyák vagy Pl egy fémdobozba épitésekor. Erre egyébként a készitők már többször felhivták a figyelmet.
(#) car1 hozzászólása Márc 13, 2010 /
 
Sziasztok!
Nekem is sikerült elkészítenem a műszert,de nem értem pontosan a működését mert ellenállást sehogy sem tudok vele mérni.
Ha összezárom a mérővezetéket és a kapcsolóval kalibrálom akkor a következőket írja:
Re=0,240 kohm
Uesr0= 95,8 mV
Fesr= 80,2 KHz
Majd ha utánna is összezárom akkor az Rx-értéke -1és 3m között ugrál,és ha ellenálást teszek a mérő vezetékre akkor továbra is kapacitást mutat.
Hogy kell használni az ellenálás mérést?

üdv.: car1
(#) patexati válasza car1 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Az ESR mérő része mér ellenállást 30 Ohmig nagyobbnál nem tudom mit csinál! Természetesen van kapacitása az ellenállásnak is! Az ESR mérés kalibrálását összezárt mérővezetékkel kell végezni!
(#) p_istvan válasza car1 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Szervusz!
Ez nem ellenállásmérő!
Alapvetősen elkók ESR mérése a cél, ami általában 1 ohm alatt van normális esetben, ezért kb. 30 ohm-ig mérhető vele ESR és ellenállás is.
De 1 ohm felett inkább a multiméter ohm mérőjét érdemesebb használni!
1 ohm alatt a jobb felbontás miatt talán érdemesebb az LCM3-at használni, de arra tekintettel kell lenni, hogy a mérőfrekvencia itt 90 kHz körüli.
P István
(#) p_istvan válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Egy 1%-os stiroflex kondiért nem sok az 1 euró!
Mégiscsak egy műszerről lenne szó...
(#) car1 válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Nagyon örülök,hogy megépítettem a műszert mert nagyon jól sikerült(majd teszek fel képeket) ,de találtam a fórumon egy ESR táblázatot ill. a cikkben a diagrammot vagy nem tudom értelmezni, vagy a műszerrel lehet valami mert már az új kondik is olyan ESR-t mutatnak ami szerint lehet hogy nem jó.
Valami leírás jó lenne a táblázat ill. a diagramm pontos használatáról.
(#) p_istvan válasza car1 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
A cikkben benne van: lcm3v2.2_minimal
De a diagram egyszerű: zöld tartomány nagyon jó, sárga átlagos, piros rossz!
Viszont ha konkrét értékeket mondanál, egyszerűbb lenne a dolog.
(#) vargaf válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
A csatolt képek azt mutatják, hogy van értelme pontos és stabil 1000 pF-et választani.
(#) car1 válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Ok.
Megvan!
(#) hutale hozzászólása Márc 13, 2010 /
 
Sziasztok!

Elkészültem az LCFesR 3.0 mérő dobozolásával. Mind a 4 mérési módban több mérésről elkészítettem kb. 2-2 perces videókat, melyeket felraktam a honlapomra. Akit érdekel, megnézheti.

http://members.upc.hu/lethanh.hung/LCFESRmero/
(#) mrbini válasza vargaf hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Szia!

Most regisztráltam rendeltem majdnem 2 kondit de kiírta, hogy 5 Euró a szállítás.
Te hogyan rendeltél
(#) vargaf válasza mrbini hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
A fiam Budapesten dolgozik, az ő munkahelyi címére kértem házhozszállítást, ő pedig sima postai levélként küldte el Győrbe. Így a szállítás lényegesen olcsóbb.
(#) mrbini válasza vargaf hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Szia!
Én Bp lakos vagyok beregisztráltam szállítási címnek is azt adtam meg és mégis kiírta a végén a díjat.
Nincs valami elérhetőségük én nem találtam.
Következő: »»   54 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem