Fórum témák
» Több friss téma |
"Már megint lenyúlták az 5letemet Ez a magyar elme sorsa."
5-10 évvel ezelőtt már jelentek meg cikkek német és angol területen a tetőgerincen ill. lapostetőn elhelyezendő lassújárású szélkerekekről. Képekkel, leírással. Több helyen már akkor is X évekkel ezelőtti feltalálókra hivatkoztak ( "Nincs új a nap alatt!"). Hasonló elven működő falsarokra elhelyezett függőleges tengelyű generátorokról is volt már szó, úgy 2002-2003-ban az Index "Alternatív energia" fórumán magam is hivatkoztam ilyenekre. Ugyanígy a félig takart Savonius kerék is XX évvel ezelőtti USA Patent leírásokban szerepel. Hogy miért nem terjed szökőárszerűen a világon? Csupán át kell gondolni, milyen anyagmennyiség kell belőle néhány wattocska befogásához. ![]()
"amikor csak 2-2,5m/s-os szeled van egy 2-2,5m átmérőjű szélkerékhez (a gyáriak talán itt kezdenek elindulni, és még nem termelnek!) egy villanymotorból átalakított állandómágneses vagy akármilyen vasmagos generátor, ami biztos hogy jobban ragad mint a gyári, nehogy már elinduljon, és termeljen."
2,5 m/s + 2,5 m átmérő. !!! Ezen a szélsebességen ebben a méretben van ~50W teljesítmény. Ha házilag elérsz csodálatos 40%-os lapáthatásfokot, jut ~20W-od a generátorra. Ami megmarad a csapágysúrlódások után, abból kb azonos mennyiséget tud hasznosítani a lég- és a vasmagos generátor is. A különbség, hogy az egyik 60000.-, a másik 3000.-Ft-ba került. A ragadásban meg ne higgy! Az csak azok mendemondája, akik gondolkodás nélkül követték valaki leírását, vagy éppen saját maguk próbáltak valami nem arra készült dolgot szélgenerátorként hasznosítani. ![]()
Saját tapasztalat a mágneses fűtővel kapcsolatosan. Amikor axiális elrendezést használtunk, akkor 16 mágnesnél zabált 6 kw-ot a motor és 4-5mm volt a légrés. Az újabb radiális elrendezésnél 2 mm a légrés, 28 db mágnes van benne és így zabál 6 kw-ot a motor. Szerintem takarékosabb a radiális elrendezés
Szia Erbe! Persze, hogy nincs új a nap alatt
![]() Az a pár watt, amit említesz, egyre égetőbb szükséglet! Ami anyag kell egy bazi nagy savoniushoz, az előbb megtérül, mint egy gyári és nem magyarországra tervezett propelleres rendszer. Bizonyítékom persze nincs ezen állításomra, de addig hiszek benne, amíg bele nem bukom. Maga a szélenergia hasznosítása sincs úgy elterjedve, mint kellene...
Ha végignézed az Index Szélerőmű, avagy áram házilag? fórum ~13000 hozzászólását, főképpen az elején, az eltelt 7 év alatt sok-sok Savonius és egyéb függőleges tengelyű változatot ajánlottam, amik között sokkal célszerűbbek, olcsóbbak sőt szebbek is voltak, mint az általad preferált változat. Nagyon olcsó és egyszerű pl. a vitorlavászonnal bevont 2 szembefordított kúp (modif.jpg). Gyakran alkalmazott az inkább H-rotornak minősűlő Twister (twister.jpg). Nagyon szép a Quietrevolution szintén H-rotor változata (qr_carbon.jpg). Masszív a Gual Industrie Statoeolien-je. Gual
A hasonló változatokat gyártó cégek tucatjait tudnám előhalászni neked. Érdekes módon, a fekvő lassújárásút senki sem gyártja. ???
A fekvőt tájolni kell,a függőlegesnek meg mindegy honnan fúj a szél
![]()
Sziasztok!
Én is szeretnék építeni egy szélgenerátort egy 12v-os auto generátor meghajtásával,de ugylátom ezzel nem nagyon foglalkozik senki.Ez a megoldás elvetendő??Tud valaki erre válaszolni nekem?
Egy 4 méter átmérőjű lapátkerék meg tudja hajtani 1:10-es áttétellel...
Gondold át! Autó generátornak kb1500-as fordulat kell hogy termeljen áramot.
Ha lenne egy jó megoldás az autó generátor szélkerékmeghajtására,akkor már tele lenne az ország autogenerátoros szélkerekekkel,és nem csak Mo.-ra gondoltam.
Mindenki igy kezdi ,aztán tanul belőle.
Az autó generátor azért nem vész kárba. Én rátettem egy álló Brigs motorra .Hogyha nincs áram napokig ,nem fuj a szél ,nem süt a nap a generátor megmarad az ilyen vész esetekre .
Ugy 2-2,5m-es átmérőjü lapátra gondoltam,aránylag nagy felületekkel,a viharvédelemre találtam egy mechanikus szabályzást,a gerjesztőáramot fordulatszámtol függvényében kapcsolnám.
Egy átlagos szélviszonyokkal milyen fordulatot lehet elérni(mondjuk terhelés nélkül)2m-es lapáttal? Nem tud valaki lapátok kivitelezéséhez leírást vagy rajzot?
szia mjoy,
Nekem is egy ilyen készül, csak egy ékszíjtárcsa kell még. 1:1-es áttétel megfelelő hozzá? Amiket láttam ott is közel egyforma ékszíjtárcsák voltak. (A négyütemű motort az esetleges fagázos kísérletek miatt választottam hozzá. )
Az én gépem 2m átmérő,6 lapáttal,
Viharban pörög 350.et... Ez az életben nem fog meghajtani egy autógenerátort. Na jó,viharban meg tudja hajtani! Évente számolhatunk rá 4-5 óra üzemidőt ![]()
1:1.es áttétel?
![]() Az mit áttételez? Az inkább lehajtás...
Sziasztok!
Dzsos régebbi oldalon olvastam te is autogenerátorral kezdted. Neked mik voltak a tapasztalataid? Azt milyen lapátok hajtották?Mennyit termelt stb... Miért nem alkalmazzák, mert nehéz meghajtani?Áttétellel elérhető a kellő fordulat nem?
Igen kisérleteztem velük.Elöször Ikarusz generátorral kézzel simán megforgatható arra a fordulatra ahol elkezd termelni.Utána sima autógenerátor lett átalakítva forgórész állandómágnesűre.Lapátok gyorsjárásuak 6db.Erős szélben (nem viharban)szépen termel ,de lengedező átlagos légmozgásnál csak pörög de nem termelt.Utána szervómotorokkal probálkoztam egy azóta is termel igy,majd utoljára összehasonlitás miatt készitettem egy légmagosat is,termel is de ha a bekerülési költségeket nézem nem ajánlom senkinek(és a költségek mellett más hátrányokat is tapasztaltam a szervómotrokhoz képest).Volt kinai vasmagosom is amivel a többihez képest meg voltam elégedve.
Kérdezted az áttételt:Ami elfogadható volt az a bolygóműveshajtómű,még valamennyire a a fogazott szij is elmegy.a lánc és ékszij eszedbe ne jusson,hallott ötlet,több energiát emészt fel,mint amenyit termelsz.
Szia !
1:1 az egy direkt áthajtás ,nincs áttétel . (azaz van ,mert szij hajtásnál mindig számolni kell a slippel -megcsuszással) Megfelelő lesz ,de szerintem hagyd ki a szijat .Hajtsd meg egy tengelykapcsolóval direktbe. (hardi tárcsa ,gumidugos tengelykapcsoló) Nálam egy 2,5 lovas Brigs hajtja a Bosch 14V 150A generátort. A motor fordulatváltoztatásával a töltés közel mindig egyforma. Fél gázon lehet járatni .14,2V -55 A a 700Ah -ás lemerült aksik enyit vesznek ki belőle .
Sziasztok!
Sok kisérletezés után elkészült az első "nagyobb" szélgenerátorom. Mechanikusan minden OK, viszont egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehetne megoldani mondjuk PIC-el azt, hogy fordulatszám függvényében növelje a generátor gerjesztését. Álló helyzetben vegye le teljesen. Ha van valakinek valami kész kapcsolási rajza+hozzá PIC program az nagyon jól jönne. Előre is köszönöm!
Szia! Én találtam egy hobbi boltba olyan fordulatszám mérőt amin van egy kimenet relét lehet működtetni és be lehet állítani mekkora fordulatnál adja a jelet. Készre szerelve 5 ezer. Én nem is kísérletezek kapcsolásokkal szerintem ez pont jó generátorhoz.
Szia! ez engem is érdekelne,tudsz valami bővebbet irní?kép,cim stb?
Szia!
Az is érdekelne, tudnál róla bővebb infót adni, hol lehet beszerezni stb. Köszi!
Szia,
gondoltam én is hardy tárcsára, de nem vagyok gyakorlott barkácsoló, így nehezebb lenne a két különböző tengelyre illesztenem. Így meg csak egy ékszíjtárcsát kell szereznem a motor tengelyére. Üdv, Tamás
Szia. Sajnos képet rajzot nem tudok felrakni. Itt a link ahol lehet kapni http://www.dunaweb.hu/bajielektronika/
Egy ismerősöm szokott itt vásárolni nekem is ő ajánlotta. ![]()
Szia!
Köszi az infót. Kár, hogy ilyen messze van ![]() Azért még 1x köszi!
Szia. Valamit elnéztél lehet postán rendelni. Én Áprilisban veszek egyet ha gondolod fel teszem a képét meg a rajzát.
Szia!
Na, akkor még 1x megnézem. Ha lehet akkor én is rendelek, mert már csak az hiányzik hozzá... Köszi!
Szia !
Engem is érdekel. Mi a termék neve ? Köszi Jani |
Bejelentkezés
Hirdetés |