Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   101 / 782
(#) dddemeter válasza greatman hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

SZIA! Szeretnék pár dolgot megkérdezni töled,mert én is szeretném megépiteni ezt a sprofán féle kapcsitápot:Elöször is milyen tipusu az a kettösdióda amivel müködteted a tápot ,mert nekem is van 2 atx es PC tápom és hátha találok benne használható dolgokat.Másik kérdésem lenne hogy a P6KE150 dioda helyett használhatok e valami mást ,mert nem találok ilyen tipusut.Harmadik kérdésem pedig hogy az optó lehet e más tipusu mert ,esetleg atx pc tápban levöt felhasználhatom e ide.Negyedik kérdésem pedig hogy 1 amperes terheléssel hány ampert vesz fel a hálózatról? Elöre is köszi a tanácsokat üdv dddemeter.
(#) greatman válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia. A dióda típusát meg nem mondom neked, már be van dobozolva, de SOT-93 -as ("nagy BD") tokban van, a középső a katód, a két szélső az anód. De egyébként rajta van a rajzjel a dióda tokján. Az ATX táp szekunder oldali hűtőbordájához van rögzítve. De biztosan működik a Bassmester által ajánlott típusokkal is, illetve az adatlapon szereplő 1N5822 -vel is. A p6KE150 egy supressor dióda, fogalmam sincs mit lehet használni helyette, nekem volt otthon régebbről, a HQvideo -nál kapsz 72 Ft + áfa. Az optócsatoló nekem is az ATX tápból van **817A típusú. Nem mértem mennyit vesz fel, a 630 mA bizti bírja, tehát ettől biztosan nem több, a 200mA -es indításkor rögtön pukkant, de valószínű, hogy üzem közben nem vesz fel többet 200 mA -nél. Annyit még hozzáteszek, hogy a 230V -os ágon a biztivel szemben lévő R1 ellenállás helyett én az ATX táp NTC ellenállását használtam fel.
(#) Kovidivi válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Ideális esetben:
hálózati feszültség/ keresendő_áram = szekunder feszültség x szekunder áram x 1.2 (80%-os hatásfokkal számolva)
(#) pipi válasza sprofan hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia!
a 4. old. írod hogy a C8 elhagyható, a 6. old. nem látok a rajzon C8-at, vagy nem erről a rajzról van szó?
(#) drhati hozzászólása Márc 7, 2010 /

Sziasztok! Szeretném megépíteni az alábbi tápot, de kéne egy kis segítség! A kapcsolásban nem szerepel a T3 menetszáma. Ha valaki tudna róla valami infót mondani az jó lenne! Másrészt szeretném a lehető legkevesebb alkatrészt felhasználni és érdekelne, hogy mi az amit esetleg ki lehet hagyni a tápból. Nekem max olyan +-70V kéne, szóval nem kell hogy átkapcsolható legyen.
(#) Bassmester válasza drhati hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Hali!
Mihez lesz? Erőlködőhöz?
Ez egy eléggé bonyolult táp. 700W-ra, inkább a jól bevált Cimó-féle rezonáns tápot lenne érdemes megcsinálni. Én is ilyeneket használok és hiba nélkül teszik a dolgukat :yes:
(#) drhati válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Hello! Ja, erősítőhöz lesz. A cimó-félében nem kételkedem, de ott azért pár dolgot át kéne számolni. Itt gyakorlatilag jó az egész úgy, ahogy van. Egyébként, amit feltettem, azt kimondottan végfokokhoz használják, (legalábbis azt olvastam). Amúgy ha ezt nem lehet egyszerűbbé tenni, akkor marad cimó tápja, mert azért elég összetett ez a táp.
(#) Bassmester válasza drhati hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Ha fontos a nagy teljesítmény és a stabil kimenet, akkor 494-gyel is lehet PWM tápot építeni, ennél sokkal egyszerűbben, még rajzot is találsz hozzá. Az a trafós fet meghajtás eléggé rendhagyó megoldásnak tűnik, én biztos hogy nem építenék ilyet. Az egész túl van bonyolítva. Ha a rezonáns tápot a végfokodhoz megfelelően túlméretezed, akkor minimális lesz a feszültségesése. Milyen erősítőt építesz?
(#) drhati válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Hogy milyen erősítőt?! Gyakorlatilag mindenfélét, szóval nekem egy univerzális táp kéne, ami mindenhez jó!
(#) dddemeter hozzászólása Márc 8, 2010 /

SZép napot mindenkinek! Pár kérdésem lenne a sprofán kapcsolóüzemü tápjával kapcsolatban:A top200 helyet csak top202yai tudtam beszerezni , kell e valamit a kapcsolási rajzon változtatni emmiatt?A másik kérdesem az lenne hogy hogyan lehet lemérni egy optocsatolót hogy müködöképes e, és ha a tápegység üzem közben terhelés nélkül marad történik e valami baj vele? Elöre is kösz a tanácsokat szép napot mindenkinek.

01234.jpg

(#) Shoo hozzászólása Márc 13, 2010 /

Hali!
Szeretnék csinálni egy lithium akku töltőt. Lenne 8db 12V 24Ah-s pakk, melyeket párhuzamosan szeretnék egyszerre tölteni. Ehhez keresnék egy jó kapcsolást. Tudnátok ebben segíteni? Egy pakkot kb 0,5C-vel lehet tölteni, de egyes esetekben többel is. Olyasmi kapcsolást szeretnék, amivel lehetne 0,5C-vel is és esetleg 1C-vel is tölteni őket vész esetén. Nem fontos, hogy 1 kapcsolás tartalmazza, lehet több kisebb is.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv!
(#) Dj TSM hozzászólása Márc 16, 2010 /

üdv mindenkinek

Volna egy kérdésem,vagyis a véleményetekre lennék kiváncsi.Szerintetek egy kapcsolóüzemü tápba aminek a teljesitménye 400watt kell hogy legyen +-45 volton,hány ampéros N mosfetet ajánlanátok,csak sima egy fet van a kapcsolásban nem hid kapcsolásos, nekem ebben a tápban gyárilag 8 ampéros fet van de szerintem 400wattra ez kevés.Erösitöt hivatott hajtani,a vezérlóje pedig egy UC3842 nyolclábú.Válaszokat elöre is köszönöm.
(#) mugab válasza Dj TSM hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szerintem +- 45 V az 90 így max 5 amper elég
vagy 2 *45V = 2*200W és akkor is ...
(És a 8 amperes, csúcsban 10-15-ön is elmegy rövid ideig)
(#) Dj TSM válasza mugab hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

üdv
Hát ha igy akkor megy ez a táp abba az erösitöbe.Egy 300wattos darlington tranyós erösitöröl van szó ami egy házimozi rendszer méjszekcióját fogja hajtani.Igy ha elméletileg tudja a kapcsitápom a 400wattot lessz legalább elegendö tartalék a tápban.Köszönöm a segitséget.
(#) lidi hozzászólása Márc 26, 2010 /

Üdv!

Még jó régen raktam fel ide egy kis flyback tápot. (http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_429542.html?highlight=1#429542). Az lenne a kérdésem hogy ezt az 5V/3A -es tápot próbálom átalakítani 3V/4A -re. A TL431 beállító ellenállásait cserélve eljutottam 3.2V -ig, ennél lejjebb viszont nem akar menni. ( A bemeneti puffert 33u -ról 47µF ra növeltem, a kimeneti puffer elkókat is 2200u -ra növeltem, a TL431 alsó 4.6k ellenállását cseréltem 22k -ra, és az opto led meghajtóját 100-ról 56 -ra. ) Gondolom a trafó szekunderéből kéne levennem. Ezt nem szeretném.
Ez a kis többlet fesz még nem is lenne túl nagy baj, viszont ha megterhelem 3db párhuzamosan kötött 2.2 ohmos ellenállással, akkor elkezd ciceregni. Kérdés hogy ez mi lehet, és hogy lehetne-e még valahogy lejjebb vinni a feszt egy kicsit, és növelni még a kimenő áramot ?
(#) lapose válasza lidi hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Szia!

Nem biztos, hogy sikerülni fog. Ha nem változtatod meg a menetszámot, csak úgy tudod csökkenteni a feszültséget, ha csökkented a kitöltést. Ezek az egyszerű tápok nem mindig tolerálják a szélsőséges üzemi állapotokat.
És van még egy gond a 3V-al: Az optocsatoló diódájának a nyitófeszültsége kb. 1,4V a TL431 2.5V, így ez a lánc is határértéken van, módosítani kellene ezt is ahhoz, hogy korrektül működjön.
(#) lidi válasza lapose hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Az opto ledjének az áramkorlátozóját már csökkentettem 100 ohm ról 56 -ra. Vigyem még lejjebb ?
(#) lapose válasza lidi hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Nem az áramkorlátozó ellenállással lesz gond, hanem a LED és a TL feszültsége összemérhető a tápfeszültséggel.
Lehet , hogy érdemesebb volna kiváltani a TL-t egy zener-tranzisztor párral.

Szerk.: Bár az ellenállást is csökkentheted, vagy el is hagyhatod, 20mA-es diódaáramnál az 56 ohm-on 1V körül esik a feszültség.
(#) lidi válasza lapose hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

A TL helyére beraktam 3db sorbakötött 1N4148 at. Így terhelve már 2.94-3V. Kösz a tippet.
(#) PI314 hozzászólása Márc 28, 2010 /

Üdv Mindenkinek!

Én is tápot építek. Viszont azal a különbséggel, hogy nincs szükségem túl nagy kimeneti áramra, (csupán 200-300mA). Viszont 230VAC-ről kellene 5VDC. Minél kevesebb fűtéssel, és minél kisseb alkatrészekkel.
Szeretnék ötleteket kapni, milyen eszközzel érdemes probálkozni.
(#) cimopata válasza PI314 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Valami Flyabck konverter kellene neked.
Nézd meg a lomexben a TNY255-t
(#) Bassmester válasza PI314 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Valami telefontöltőt nem tudnál megbuherálni? Szerintem az lenne a legegyszerűbb.
(#) PI314 válasza cimopata hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Köszönöm a gyors választ
Éppen ilyesmire gondoltam
Keresek hozzá egy jó kis trafot és mehet az építés.
(#) PI314 válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Igen egyszerűbb lenne, csak az a probléma, hogy több száz darabot kell készítenem.
Üdv
(#) pipi válasza PI314 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

soselectronics-ban találsz kapcsi trafókat
(#) lidi válasza PI314 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Ilyen töltőt készen is kapsz párszáz max 1000 forintért készen. USB töltőt nézz.
(#) dddemeter válasza greatman hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

SZia !Ha megkérlek szépen feltennéd a sprofán féle kapcsitáp rajzát TOP 202 vel , azt amit megépitettél mert nem találom sehol ,és az "eredeti" kapcsoláson kell e változtatni ammiat hogy nemTOP200 van benne ? Elöre is köszi szép napot mindenkinek üdv,
(#) sprofan válasza dddemeter hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Ha megnézted volna az adatlapját, akkor látnád hogy TOP200-201-202-203-204 mindre ugyan az a kapcsolás érvényes.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Ápr 8, 2010 /

Sziasztok!

Adott egy labortáp, amelyhez 3A trafó kellene, de nekem csak 900mA-est sikerült szerezni. Ez csak annyiban befolyásolja az áramkört, hogy 3A helyett csak 900mA-t tudok belőle kicsalni, vagyis a 100W helyett csak kb 30-at? A meglévő komponensek maradhatnak?
Előre is köszi.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Szia!
Maradhat minden, de szerintem akkor fölösleges LM350-et beletenni, elég szerintem egy LM317-es is. De egyértelműen maradhat minden úgy ahogy van ha már kész a kapcsolás. Amúgy ezt a labortáp topikban kellett volna feltedd, mert ez nem kapcsolóüzemű tápegység.
Következő: »»   101 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem