Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   27 / 200
(#) murrencs válasza patexati hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Huhh, nagyon köszi, ez jóó leírás De velem vannak bajok pl nem AT-s a tápom, hanem ATX-es, de ez nem túl nagy különbség, ahogy nézegettem. Az IC-m viszont nem 494-es, hanem nem tudom milyen, mert sok minden rá van írva, de neten semit nem találtam hozzá. 2003 iffgcr0233e ez van az IC-men, ez úgy működhet, mint a leírásban szereplő 494-es? És még olyan kérdésem lenne, hogy honnan tudom megállapítani, hogy melyik ellenállás, vagy ellenállások tartoznak a feszültségosztó felső vagy alsó tagjához?
Előre is nagyon köszi a segítséget!
(#) szucsip válasza murrencs hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Keresned kell egy olyan ellenállás párost, amik egymással sorba vannak kötve. Így az egyik végük az 5V-on van, másik vége pedig a földön. A kettő ahol találkozik (tehát a sorbakötött ellenállások kapcsolódási pontja) ott pedig el van vezetve a jel az IC-be. Na és akkor vagy az alsót, vagy a felsőt kell módosítanod.
(#) mugab válasza murrencs hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Annyit tudok segíteni hogy felteszem egy nagyjából hasonló rajzát. Nekem mercury táphoz kellett és nagyon hasonló. Viszont rossz hír hogy egyenlőre úgy néz ki közvetlenül megy az ic-be az érzékelés, ráadásul három ágon is ...
(#) murrencs válasza mugab hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Köszi a válaszokat! Közben felvettem a kapcsolatot Amartonnal, a fent belinkelt cikk írójával. Tök jó fej, segít ha elakadok Már valameddig eljutottam a táp építésben, eddig minden ok. Köszi még egyszer!
(#) hangszoros válasza murrencs hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Én is , csak jót tudok irni Amartonról
(#) mokuli hozzászólása Márc 1, 2010 /

Szeretném megkérdezní tőletek pc tápból lúgos akku bank(4x1.2v)töltését meg lehet-e oldaní?Az 5v megfelel csak a 18A kevés de töltöm még ennyít sem tud(11A).A kérdésem tehát mennyíre stabil ez a tipúsú töltés és melyík vezetékre van szükségem.Válaszokat elöre is köszönöm!
(#) fater0827 válasza mokuli hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Üdv Mokuli

A pc Táp sokk dologra jó (de mivel több amper kell ) így nem biztos ,hogy elég .A töltéshez legalább 7V kell De lehet akár 20V-is -De stabil töltőáram kell (constans)!!!

Lugos Akkunál nehéz megállapítani a töltés végét.

Az akkud ? A/h 300-500 A/h-ás vagy mekkora??

Üdv fater0827
(#) mokuli válasza fater0827 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Üdv
2 pakk 4 cellával pakkonként,55ah cellafeszültség.Tudom hogy nem optimális a pc táp de jobb mint a töltöm(12v 11A) most ezzel töltöttem fel.Vettem akkus könyvet is elég jól leirja a dolgokat,de a töltö húzós lenne biztos igy be érem egy pc táppal is .
(#) Gabiorsi hozzászólása Márc 3, 2010 /

Hello!

Kérdésem a következő lenne:
Adott egy rossz táp, nem tudom, mi baja lehet, semmire nem reagál. Ez a táp egy fekvő Compaq gép tápja. Mivel sehol sem találok ilyen tápot, megpróbálok csinálni egyet, egy ATX tápból.
A lényeg: 14 PIN-es a Compaq táp alaplapi csatlakozója, és kell a 4 lábas 2sárga 2fekete alaplapi csati is.
A normál ATX 20 PIN-es, ebből kéne kimazsolázni a kellő szálakat.
A neten megtaláltam a bekötési rajzot, de nem egyértelmű néhány szál, ehhez kéne nekem segítség, remélem sikerül.
Mellékletbe raktam a 2 táp pinjeit.
Ami kérdéses a compaq csatin:
3 fan off special pin
4 pwr on standby
5 +5V aux
6 fan cmd special pin
9 +3,3V aux

Melyik szál lehet a megfelelő ezekhez az ATX tápon? Köszi
Gábor
(#) Bachstetter hozzászólása Márc 9, 2010 /

Sziasztok! Van egy Mercury 400W-os PC tápom (KOB AP4400XA). Szeretném átalakítani labortáppá, ami nem is okozna gondot, nem ez lenne az első, viszont csak egy IC-t találtam benne, amiről viszont nem találok semmi dokumentációt. Ebben kérném segítségetek. Az IC 16 lábú, ráírva a következő. Felül nagyobb számmal 2003, alatta BA200030452H. Elvileg ezeknek a tápoknak a lelke egy TL494-es IC szokott lenni, vagy annak vmilyen "klón"-ja. Lehet, hogy a fenti IC is az? Sajnos nincs jó fényképezőgépem, ezért értelemes fotót nem tudok linkelni.
(#) mugab válasza Bachstetter hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Bár valszeg bezárja vagy összevonja valamely moderátor a témát, de itt egy rajz ami nagyon hasonló, és amit már feltettem korábban ...

Bővebben: Link

Áthelyezés miatt, utólagos engedelmeddel, a szöveget picit módosítottam, illetve melléklet helyett linkeltem.
-- kobold
(#) Ant hozzászólása Márc 16, 2010 /

Sziasztok!
Jelenleg én is ilyen labortáp építésével foglalkozom a cikk alapján. Problémám az lenne, hogy a feszültség 3V eltér a negatív és pozitív ágban, és nem lehet 0-ra állítani a feszültséget. (A minimum pozitív 6V, maximum negatív -3V) Mit szúrhatok el?
(#) emlékező hozzászólása Márc 17, 2010 /

Sziasztok,egy elszórt,elrakott 20 A ,táp kapcsolási rajzát keresem,erről az old.-ról,töltöttemle úgy 2-éve,egy rádióamatőr tette fől,ismét szeretnénk legyártani,és sehol nem találom,sem itt,sem pedig a dolgaim között ,az a tiszteletteljes kérdésem hogyan bukkanhtnék rá itt az oldalon vagy hogy mikor "hullanak "ki a rendszerből a linkek ha "kihullanak"-hogy nekeressem feleslegesen,minden segitséget előre is köszönök Józsi
(#) szucsip válasza Ant hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Nem lehet, hogy a negatív ág egyenirányítása csak 1 utas...? Esetleg nagyobb puffer(ek) lehet(nek) a negatív gápágban? Vagy a folytótekercs nagyobb induktivitású ott? Avagy (azon a sárga toroidon a) negatív ághoz tartozó tekercs kevesebb menetszámú?

De ha már nem figyelmetlenség, hanem elszúrás: A negatív oldalról levetted a ventilátort? És biztos, hogy a trafónak megfelelő pontjaira tetted a diódák anódjait?

Hát ezeket érdemes átnézni első körben.
(#) peter1995 hozzászólása Márc 18, 2010 /

Hello.Csak részbe átalakítás mivel eltér a felhasználása az eredetiről de inkább ide mint az erősítőhöz
Szóval akarok venni egy ATX tápot amiről különböző dolgok lesznek hajtva.Hogyan indítható?A PS ON és a test között kapcsolatot részesíteni egy pillanatra és elindul vagy A PS ON folyamatoson a testen kell legyen hogy menjen?
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Szia!
Folyamatosan. De miért nem próbálod ki?
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Mert még csak megrendeltem de még nem jött meg
Köszi.
Akkor egy 2állású kapcsoló fogja megoldani a kérdést.
(#) mugab hozzászólása Márc 18, 2010 /

2003 vagy 2005 nevű ic-vel rendelkező tápot alakított-e már át valaki? (Én most vagyok épp benne nyakig de addig fel sem teszem a kérdést míg nem találok valakit aki már szintén megjárta a tapasztalás rögös útját...)
Az esetleges érdeklődő aspiránsok addig nézegessék a korábban mellékelt rajzot mely a mercury tápokkal nagy hasonlóságot mutat.
(#) niches hozzászólása Márc 21, 2010 /

Sziasztok!

Találtam itthon egy jó kis 200 W-os AT tápegységet, gondoltam elkezdem megbütykölni labortápnak a cikk alapján. A gondom az, hogy bolond fejjel nem próbáltam ki, még működik-e mielőtt hozzányúltam volna. Anno működött, még egy P1-es gépben volt, csak ugye az már nem volt bekapcsolva kb. 7-8 éve.
Jelenség a következő: bekapcsolás után egy pillanatra van 12 V, a ventilátor is felpörög, de rögtön leesik a fesz 1-2 V-ra, és érdekes ciripelő-búgó-zúgó hangot ad ki.
Ez nem változott azután sem, hogy minden kiszedett alkatrészt visszaraktam bele és jópárszor átvizsgáltam az egész nyákot hiba, avagy hibás alkatrész után.
A gyári állapothoz képest annyi a változás, hogy a vezetékeket már nem forrasztottam vissza.

A hang alapján egyébként kondira gondolnék, de nem tudom, melyik meghibásodása/kiszáradása okozhat ilyen tüneteket.

Előre is kösz az ötleteket!
(#) pipi válasza niches hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Hali!
sok régi at táp terhelés nélkül nem indult el, próbáld ki
(#) ptesza válasza niches hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

A secunder oldalon levő pufferek is okozhatják, egy ATX táp nekem ettől gyógyult meg .Alakítsad át a secundert úgy ahogy kell , és ha nem jó biztosan megoldjuk. Low esr kondi kell!
(#) niches válasza pipi hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

@pipi: Egy dvd írót rálöktem, továbbra sem reagál

@ptesza: Ma megveszem a megfelelő kondikat, potikat és este kötöm is be...azután majd jelentkezem, hogy feléledt-e
(#) Saggitarius válasza niches hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Egy DVD iro nem elegendo terheles, onmagaban szinte semmit nem fogyaszt. Pipi-nek igaza van, az egeszen regi AT-s tapok nem indulnak el uresen. Akkoriban minimum egy wincsi kellett (jo "kis" MFM, 8-10MB!), hogy elinduljon.
(#) niches válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Reggel csak egy DVD író volt kéznél, de most rádugtam 2 régi vinyót, azokat, amik a saját gépében voltak a tápnak anno, de ugyanaz a jelenség....kicserélem a kondikat és meglátjuk mi sül vagy nem sül ki belőle
(#) niches válasza niches hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Kicseréltem a szekunder puffereket, de továbbra is csak sípol, nyekereg, semmi változás.
Lehet nem szenvedek vele, inkább előveszek egy másik tápot, bár az csak 120 W-os, ez pedig 200 volt.
(#) niches hozzászólása Márc 22, 2010 /

No az a másik táp pedig egy Compaq ATX táp, ráadásul a pson-com összekötésre nem reagál, bár alaplapra dugva elindul. Csak nem tudom, akkor az elülső gomb mit kapcsol...lehet visszatérek mégis az előzőhöz, további kondik vizsgálatával. ejj-ejj...
(#) niches válasza niches hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Jajj, jajjj mea culpa! Egy ellenállást nem forrasztottam vissza amit korábban kivettem. Ezt pótolva azonnal beindul a tápegység, terhelés nélkül is! Öröm, boldogság

Illetve még sem teljesen. Ugyanis az ellenállás amit eltávolítottam, a TL494-es 1-es lábára megy, azaz A cikk szerint az a visszajelzés, a feszültség szabályozásához az eredeti 5 V figyeléséből át kell kötni a 12 V-os kimenetre. Azonban nekem mindkettőre rá van kötve (R1, R2). Az osztó másik oldalán pedig van egy ellenállás (R3) és egy vele sorba kötött 0-860 ohmos trimmer poti. Ezt tekergetve változik a kimenő feszültség (a cikk szerint ide kell egy 47k-s poti, hogy beállíthassuk a 20 V kimenőt) kb. 10,4-11,8 V ill. 5,0-5,30 V között. Namármost a kiforrasztott ellenállás, ami a galibát okozta, az az 5 V-os visszacsatoló ellenállás.
Hol a hiba a rendszerben? Mit kellene tennem, hogyha én csak a majdani 20 V-ig állítható kimenetet szeretném használni, az 5 V-osat nem?

tl494_at.png

(#) mugab válasza niches hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Ha kikötöd az 5 voltos ágat, át kell méretezni az osztót szerintem...
Legalábbis eddigi tapasztalataim szerint az 5 volt figyelése az erősebb (áramú feszosztó) így ha kiiktatod az ellenállást, jelentősen megváltoznak az "erőviszonyok".
(#) niches válasza mugab hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Igen, megtettem, most már működik a feszültség állítás.
A cicergő hang pedig a túlterhelés védelem miatt volt.

Azonban most továbbmentem, hogy a 2-es lábon elhelyezett potméterrel állítsam a feszültséget, mikor mindent bekötöttem, sikerült lecsapnom a biztosítékot.... Azt hiszem mára abbahagyom, késő van. Holnap tiszta fejjel folytatás.

Köszönet mindenkinek az eddigi segítségért!
(#) niches válasza niches hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Nos, tegnap ismét megtapasztaltam miért nem szabad fáradtan dolgozni: azért pukkant bekapcsoláskor, mert a hálózati feszt sikerült rossz csatlakozóba dugnom, konkrétan a 110/220 választókapcsoló helyére. Na ezt nem szerette, primer oldalon ki is ment két védődióda. Ezeket ma kicseréltem, más hibát nem láttam. Bekötöttem az 50kohm-os potmétert a vezérlő 2-es lábára, 5 V-os feszültségosztó gyanánt. Bekapcsolva azonban ismét csak a jól ismert ciripelő hang fogadott. Bármerre is állítottam az osztókat, nem működött. Ez ugye utalhatna túlterhelésre. Találtam egy forrpontot, ahol a cin átlógott a gnd részre, bár egy minden oldalról kikötött rész volt, kiszedtem körülötte az alkatrészeket. Mégis a hibát kijavítva, bekapcsoltam a tápot, és ismét pukkant. Ami kormosat találtam, az most egy ellenállás volt, szemre egy híd egyik tagja, értékre 2,2 ohm. Kicseréltem a vele átellenben ülőt is, hogy biztosan egyformák legyenek, ám bekapcsoláskor ismét gebasz...a kismegszakító ugyan nem oldott le, de füst+fény az ellenállások irányából... tehát reakcióidőn belül le is kapcsoltam. Kezdem unni, hogy nincs egy kapcsolási rajzom ehhez a táphoz

És akkor két sztárfotó
Következő: »»   27 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem