Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   931 / 2208
(#) DuMatyi válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 20, 2010
Megtaláltam a kérdéses fejtörőt. Aki szeretné, olvashatja a Villanyszerelés topikban. Eredeti lapszámok: RT1968/3 és RT1968/5. Scannnelés folyamatban. Sajnos a lappéldányok igencsak fakultak, szakadozottak.
(#) teren56 válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 20, 2010
Az Én kedvemért ne keresd meg.Az a baj,hogy kevered a fogalmakat.Ha visszaszámolunk 30 évet akkor még mindig csak 1980 körül járunk.Akkor már valóban ÉVII.be tartoztak a mosógépek. De nem ezt írtad az eredeti hozzászólásban.A Rádiótechnikában valószínű nem azt írták, hogy a mosógép külső fémpalástját nem szabad vezetékes érintésvédelemmel ellátni, hanem a motor fémrészére nem szabad bekötni a harmadik ÉV vezetéket.De akkor sem értem a kérdésedet,hogy miért kap valaki halálos áramütést, ha a motorra rákötöm a védővezetőt.Egyszerűen csak megszűnik az ÉVII.osztály.Természetesen csak akkor igaz, ha a csatlakozóvezeték is 3 eres,és a dugaljazat is védőérintkezős.Ezen az oldalon befejeztem az Érintésvédelemről az eszmefuttatást.Elég baj hogy még mindig 2 biztosítót használsz.Nem laknék a házadban.
(#) DuMatyi válasza teren56 hozzászólására (») Márc 20, 2010
Ne a házamban ne lakj. Én a készülékbe épített olvadóbiztosítóról beszélek. ÉV I készülékbe 2 db olvadó biztosító kell közvetlenül a betáplálási pont után. íyg bármelyik vezető kapja is meg a fázist, kiég a biztosíték és megszakad az áramkör. A cikk beszkennelt része olvasható a Villanyszerelés topikban. A mágneses kismegszakító vs. diazed vitában én még mindig a diazedre esküszöm, mert kigyulladt BS-t láttam, de kigyulladt diazedet még nem, az egy dolog, hogy a házban BS van mindenhol. Nem véletlen, hoyg a NKI még mindig nem ment ki a divatból. Az egyszerű dolgok a legbiztonságosabbak.
(#) mark.budai válasza CHZ hozzászólására (») Márc 20, 2010
Félreérthetően írtam. Szóval 100µF-fojtó-32µF most a táp, és nem a fojtó 100uH-s.
(#) CHZ válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 20, 2010
Milyen fojtó , és meghajtó cső nélkül is brummos ?
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Márc 20, 2010
Hálózat földjét és a primer /szekunder közötti árnyékolást én is mindig összekötöm a vázzal és ide földelem az erősítő táp GND-jét , 4,7 ohm + paralel diódák esetleg +100nF. Hálózati védőföldet azért szokták mellőzni , mert ha tödbb ilyen készülék van összekötve , akkor ezen ponton keresztül földhurok alakulhat ki , de a fent leírt módszerrel nem jön létre hurok .( Láttam olyan gyári megoldást is ahol kapcsolóval van bekötve , esetleges brumm esetén kikapcsolható .)
(#) mark.budai válasza CHZ hozzászólására (») Márc 20, 2010
Igen. csillagpontba kötöttem a földet, úgy sem jó. GU fűtés közepelve van, a 6N9Sz fűtése az SRPP miatt fel van húzva 80V-ra, megpróbálom, hogy oda közepelem, és nem csak az egyik felét kötöm rá.
(#) DuMatyi válasza CHZ hozzászólására (») Márc 20, 2010
A tudatomba nem fér bele az a két antiparallel sziliciumdióda. Mit csinál az voltaképpen?
(#) JZoli válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 20, 2010
Ha nincs a dióda nyitófeszültségénél nagyobb feszültségkülönbség a föld és a test között akkor olyan mintha szakadás lenne ott, ha nagyobb a feszültségkülönbség akkor kinyitnak a diódák vagy csak az egyik a feszültség polaritásától függően, akkor viszont olyan mintha "rövidzár" lenne ott.
(#) pucuka válasza JZoli hozzászólására (») Márc 20, 2010
Azért én a diódákkal óvatosan bánnék. Ha eddíg nem lett volna, a diódák alkalmazása után biztosan lesz lehetőség az inter, és keresztmoduláció megjelenésére, és attól kezdve a brumm kiirthatatlan lesz.
Inkább az egyenirányító diódákat, még ha cső is akkor is kellene pár nF -al áthidalni a keresztmoduláció megakadályozására, mert ezt is brummnak lehet hallani.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2010
Hogy érthetőbb legyen lerajzoltam , dual mono táp "földeléséhez" , közös táp esetén fele is elegendő .

GND.JPG
    
(#) CHZ válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 20, 2010
Amit kérdeztem arra nics semmi válasz ?
(#) CIROKL válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 20, 2010
Idézet:
„Igen. csillagpontba kötöttem a földet, úgy sem”

Márk ! ezt te is tudod miért nem jó az erősítőd , attól hogy itt megkérded még nem fog megjavulni ! Nem kell megsértődni de tisztában vagy a műved sujjával ! Sajnos a te csillag pontod az nem egy hanem legalább 6-8 ezért még ezt nem szünteted meg ne is várj csodát .
(#) JZoli válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2010
Hát szerintem nem egy dologra gondolunk, de én nem szeretnék ebből vitát nyitni! Csak elmagyaráztam a két diódával való földelés "működését"! Nem tudom Te mire gondoltál, de ott aztán semmilyen intermoduláció nincsen. mivel normál esetben nem folyik a diódákon áram így aztán nem léphet fel az említett moduláció sem, ráadásul valamilyen módon (sztatikus feltöltődés például) keletkezik feszültségkülönbség a iódák levezetik és már nincs is tovább áram amitől esetleges zaj keletkezne.
(#) CHZ válasza JZoli hozzászólására (») Márc 20, 2010
Szerintem is , valamit félreérthetett , ezért is rajzoltam le .
(#) mark.budai válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 20, 2010
Laci, szerinted miért mondtam, hogy csillagpontba kötöttem? Úgy is kipróbáltam, hogy egyetlen egy helyre húztam be az összes füldre menő alkatrészt külön-külön, de semmivel sem volt jobb, így visszakötözgettem úgy, hogy a meghajtásokat egy helyre, onnan a végfokra, ami szintén egy helyre van, és onnan a tápra, ami lassan egy nagy bumszli lesz.

CHZ: Ha a meghajtócsöveket kivettem, akkor is brummos. Most a G2-nek csináltam még egy RC tagot, így egyik része elmúlt a brummnak, viszont az megmaradt, amire azt hittem, hogy a műanyagdobozos hangszóró rezeg a szintén műanyag labortápon a 100Hz miatt. Ez mitől lehet? Az előfeszt a kimeneten egy-egy 100u szűri csövenként, a feszkétszerezős egyenirányítás miatt (ami most már nem kéne, lehet, hogy azt is kipróbálom, mi lenne ha csak rendesen egyenirányítom) az elején 50µF van. A fojtó egy 5cm2-s EE vas teletekerve 0.3-035-ös dróttal.
(#) CIROKL válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 20, 2010
Idézet:
„szerinted miért mondtam, hogy csillagpontba kötötte”
Mondtad de a valóságban egészen biztos nem ugy van mert ha ugy lenne akkor nem lenne semmi gond az erősítőddel ! Tegyél már föl róla egy képet hátha kiszúrunk valamit ami nem oda való ?
(#) mark.budai válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 20, 2010
Csillagpontba kötöttem, minden alkatrészt, ami a földre meg a táp csillagpontjára húztam, de nem volt jobb, ezért visszakötöttem a szerintem sokkal szebbel kiépíthető földsínre! A G2-nek raktam RC tagot, így most jobb, de még mindig nem jó, mert az a rezgés hang még mindig megvan. Azt már nem tudom, honnan lehet, mert minden lehető maciírtást kipróbáltam már, és az egyikkel sem tűnt el. Képet most nem tudok, majd fogok feltenni. Megézem újra, kihúzom az összes csövet, hátha a táptrafó szórja a kimenőket.
(#) Müszi válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 20, 2010
Ha raktál RC tagot a segédrácshoz, és kicsit javult, akkor a bibit én ott keresném. Próbálj csinálni ott többlépcsős szűrést, hátha !
(#) CIROKL válasza Müszi hozzászólására (») Márc 20, 2010
Idézet:
„a bibit én ott keresném”
Én meg nem ott keresném a bibit ! Állitólag ugyan azt épitette a Márk mint amit én is anno elkövettem , ezt a kapcsolást már sokan megépítettük és még ez idáig senki nem panaszkodott hogy valami gondja lett volna vele ! A G2 re meg semmi extra nem kell , miért kéne oda stabil feszültség ? Az enyémben sem nincs hatalmas rend de elmondhatom hogy a brumm az csak a 0 -val egyenlő benne . Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Ricsi89 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 20, 2010
Nekem sincs túlkomplikálva a dolog mégis brumm mentes. Márknál valami nagyon nem oké, ha sehogy sem tudta kiűzni belőle a macit. Nekem a g2 is a tápból van leosztva ellenállással és egy 47µF-os kondi van még ráakasztva.
(#) mark.budai válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 20, 2010
Nálam stabil a G2 tápja. Most viszont az előfokból jön, mert ha kiveszem az előcsövet, megszűnik.
(#) (Felhasználó 1947) válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 20, 2010
Láthatnánk egy fotót a belvilágáról?
Akkor talán könnyebb lenne tanácsot adni.
Nem törvényszerű hogy a bemenetek a földhurok okozói, minden a helyes kábelezésen, és szerelésen múlik.
Nem győzöm elmondani:MÉRÉSEK!
Szkóp és egy egyszerű hanggenerátor ma már alap egy elektromos/műszerész műhelyben!
Rengeteg időt bosszúságot el lehet kerülni pár egyszerű méréssel.
Amig alap műszereid nincsenek, megrekedsz a távgyógyitásnál, és a "mi lehet az oka" kérdéseknél.

szkóppal nézd meg a tápfesz hullámosságát,ez is lehet probléma.
Nem, vagy nem helyesen alkalmaztad az egypont-földelést,
Fűtésvezeték is okozhatja ha túl rossz helyen megy.
stb..stb
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 20, 2010
Ez az, hogy nincs szkópom! Ha lenne, már hallgatnám az egészet. A hanggenerátor készül. Fotózni most nem tudok, de le fogom fényképezni. A stabil kimenetre raktam egy 220u-s elkót, sokkal jobb lett, alig van az előbbi állapothoz képest maci. (~100Hz-es, az 50Hz megszűnt teljesen.) az anód 100µF-fojtó-32µF-on keresztül kapja a tápot, mint írtam, a segédrács most meg stabil 248V-220µF-560ohm-50µF-n keresztül kapja. A stabilizálás előtt még 100u-val pufferelem.
(#) mark.budai hozzászólása Márc 20, 2010
Örömmel bejelentem, milyen hülye vagyok! Megint rosszul kötöttem be a hangerőpotit, középre tettem a bemenetet, a szélére az erősítőt, így az 50K nem zárta semennyire rövidre a bemenetet, azért maradt az a zúgás! Sikeresen kiírtottam a macikat a GU-50SE-mből. Már csak (legalább a hálózatinak) kell egy trafótakaró, és egy fa előlap, meg ragaszthatom a potit, mert ráléptem a tengelyre, és szegény letört, na de én is, amikor láttam, hogy lenn van. Most az EL84-ét raktam bele, de abba vissza kell tennem, nem hagyhatom ezen. Mindenkinek köszi a segítséget!
(#) klemo86 hozzászólása Márc 20, 2010
Sziasztok ismét
Lenne egy kis problémám: adott a következő technika, ahol a 6E5P katódjairól elkóval, és fóliakondival is testre megyünk. Ezeknél csak elkóval szoktak testelni, minek oda a fóliakondi is, ráadásul 6,8MK-s?? A +310Voltnál oké, hogy nem 6,8-asokat fogok rakni, ráadásul a végek rácsfeszénél megintcsak 6,8MK-val testel… 2,2-t ha rakok, az nem tökéletes neki?
Köszi
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 20, 2010
Mivel stabilizáltad a segédrács feszültségét ?
(#) sturbi válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 20, 2010
Szerintem tegyél oda olyat, amilyen van. A tervezőnek ilyen kondikból volt sok, a 6E5P katódhidegítésnek 2µF-tól fölfele már jó. A paralell kondikat ki is hagyhatod első körben, ha már szól ráérsz próbálgatni mi javít még a helyzeten.
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Márc 20, 2010
BU508, a vezérlése meg két Orion TV-ből bontott BF2xx. P. György féle 6P14P PP táp rajza alapján. Nem én karikáztam be, azt ne nézzétek, így van meg a rajz.
(#) gkari válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 20, 2010
A katódkondi neg.vcs.-t valósít meg, ennek a fesz.tűrését csak a katódpotenciál+a max.vezérlés fesz.változása(na meg egy kis + biztonsági tartalék)határozza meg.A konstruktőr szerintem azért tett oda fóliát, hogy a neg.vcs. a magasabb frekvenciákon is hatásos legyen.A 4700microF-ot kissé sokallom, a 6,8-at nem annyira.
Üdv!
Következő: »»   931 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem