Fórum témák
» Több friss téma |
Értem!
Köszönöm a gyors választ! Egy linket betudnátok tenni, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik egy ilyen sima UV led? Akkor viszont még jobb, mert 40 FT-ért már UV-ledet kapok (bocs, félreértettem az előbbit, de már rég nem vettem ledeket, mivel a volt munkahelyemről tudtam hozni ) vzoole! A levilágítód nagyon bejön, esetleg meg van e még a kapcsolási rajza? Megépíteném én is, csak félek, hogy valamit elszúrok és akkor oda az egész, ami azért nem olcsó mulatság. Esetleg valaki más tudna-e nekem segíteni? Amint írtam bőven elég lenne egy 20*30-as méretű 1 oldalas levilágító.
Közben terveztem egy levilágítót, segítségemre volt a korábbi hozzáoszlásoknál megemlített kapcsolási rajz.
Az lenne a kérdésem, hogy működőképes-e a kapcsolásom, illetve nem e hagytam ki belőle valamit? Alkatrészlista: - 54 db led - 18 db 91Ohmos ellenállás (ha jól számoltam) - 1 db 2200µF kondi A ledeket 30 mm-re tettem egymástól. Nagyon szépen köszönöm!
A LED-ekhez az ellenállás mindig az adott LED.-től és táptól függ.
A legolcsóbb LED "5 chip-es UV Superflux" ami alkalmas erre a célra és így nagy felületet lehet levílágítani. így közelről használható "5-8cm" jobb a hatékonysága annak ellenére hogy a Fényintenzitása : 12.500 - 13.000 mCd. Egy db. CREE LED 1538 Ft ezért nagyobb teljesítményt kapunk de irreális áron és messzebbről kell világítani így nagyobb lesz a levilágító! 5 chip-es UV Superflux 7,6x7,6mm 13.000mCd 5 LED chip egy tokban!! Anyag: InGaN Szín : UV Nyitófeszültség (VF) : 3.2 - 3.6 V Fényintenzitás (IV) : 12.500 - 13.000 mCd Hullámhossz : 395 - 405nm Sugárzási szög : 140 fok (!!!) Maximális áramfelvétel (folyamatos) : 100mA Maximális áramfelvétel (impulzus) : 120mA Maximális teljesítmény : 500 mW Működési hőmérséklet : -40 - +85 fokig 7,6 x 7,6 mm -es tokozás Ár: 205,00 Ft/db. Bővebben: Link Innen beszerezheted, nekem is itt a fórumon tanácsolták és nem bántam meg, az UV csövekkel épített levilágítóm cseréltem le. 24LED bőven elegendő teljesítmény A4 mérethez. És a lényeg a leg olcsóbb!
Köszi szépen az infókat, megfogadom a tanácsod!
Akkor ezekből építem majd meg én is, esetleg kapcsolási rajzot tudnál-e nekem küldeni? Nagyon megköszönném. Ezeket a szuperflux ledeket, nagyobb elektronikai boltokban is megtalálom? Gondolom ezek szerint keresett termékről van szó! Csak azért kérdezem, mert úgy is el kell ugranom az elektrós boltba és ha kapnák ott is, akkor megúsznám a postaköltséget.
Én is a mellékelt linkről rendeltem postán.
A panel amit terveztél szintén 3-as soros kötésű tehát jó lesz. 18 Ohm 0,25w-os ellenálásokkal. Kaqkk által épített levílágító az alapja ebből a LED-ből 24db. elegendő A4 mérthez.
Azt nem értem miért a legolcsóbb!?
Superflux UV LED: 200Ft * 24db = 4800Ft "sima" UV LED: 40Ft * 54db = 2160Ft
5 chip-es UV Superflux 13.000mCd
Nézd meg a mezei UV led sugárzási tartományát és főleg a teljesítményét. És találomra kerestem egy átlagos 50.-Ft.os UV.-ledet: Víztisza LED egyenes fej méret: 5mm forma: kerek, szín: UV, feszültség: 3,4V áram: 20mA Fényerő: 68-100 mcd Fény hullámhossz: 405nm Remélem ennyi elég hogy meggyözzön a miértről.
Nekem 12 perc a levilágítási időm sima UV LED-el.
Az egész nyákkészítésbe szinte ez a legrövidebb folyamat. Tehát nem győzött meg igazán.
Persze mindig befolyásolja mire is akarjuk használni, mennyi idő alatt , és milyen minőségben.
Megnézném ha tennél fel képet a normál UV-ledes levilágytódról milyen a minősége maratás után a panelnak, másoknak is jó altarnatíva lenne ha szép a végeredmény olcsón jót tudna más is készíteni. Egyébként nálam fontos szempont volt az A4 közeli méret és a 10perc alatti levilágítás "az Omron időzítőmnek ez a maximum" így nem jó ha 12prc alatt tudnák a LEDek az A4-es méretet egyenletesen levílágítani.
Én ezt találtam, mármint amit vzoole készített korábban, igaz itt nem 54 db led van,hanem 64db egy oldalon! Gondolom ez is sima uv ledből épült mivel ha szuperfluxal lenne megépítve az 64*200=12800 FT (ezért már jó pár Cree ledet tudott volna beszerezni) Ja és akkor ez csak 1 oldal ára
A maratásról és az elkészült panelról itt találhatsz képeket. Ha rosszul mondom, akkor remélem majd kijavít vzoole Nekem a fent látható nyák minősége megfelelne, és nem is kéne A4-es méretű levilágító, valamint nem sorozatgyártásba nyomnám a paneleket, bőven kitudom várni 10-15 percet vagy még többet is. Sima vagy szuperflux ledből építsek???
Tehát aki ráér nem siet az 10-12Perc alatt 50-60db. sima UV-leddel is tud minőséget csinálni csak több led kell hozzá.
Így olcsóbb is valamivel szóval ez is járható út! De azt azért érdemes figyelembe venni hogy egy gyári kétoldalas vákum leszorítós levilágító akár 190.000.-Ft ba is kerülhet!
Még egy kérdésem lenne, az előző oldalon mellékeltem a kapcsolási rajzomat, ott szerepel egy 2200 µF kondi a táp mellet. Az lenne a kérdésem, hogy az mindenféleképpen 2200 µF-nak kell lennie? Például befolyásolja-e az értékét, hogy milyen típusú ledből építem meg a levilágítót, illetve hogy hány led van az áramkörben?
Köszi a választ előre is! (bocs ha nevetségeset kérdezek)
Ha kapcsoló üzemű tápról hajtod meg a ledeket akkor nem kell + kondi max egy 100n-os.
Ha trafóról akkor a táprészbe illik egy nagyobb kondi 470uf-1000uf/16V vagy akár 2200µF de a panelon ugyanúgy lehet egy 100n-os. Vagy akár az egyenirányító Graetz-hídat is kondival együtt komplett rárakhatod a panel túloldalára, és csak táp kell neki ez te döntsd el.
"De azt azért érdemes figyelembe venni hogy egy gyári kétoldalas vákum leszorítós levilágító akár 190.000.-Ft ba is kerülhet!"
Veszek 3-at ! Addig is marad a led.
És láttál már vákuum leszorítós levilágítót belülről ?
Meg lehetne csinálni házilag ?
Az aljában és a felsőrészben is 4x15W os UV cső van. Van egy spec. keret fóliával ami alá beteszed a nyákfóliát és a vákum szorítja az alsó üveglaphoz rácsukod a felső keretet és mehet a kétoldalas fotózás. Otthon is simán megépíthető. Kb. 25000.-Ft az anyagköltsége, de a ledes is ugyanezt tudja és talán még kulturáltabb is!
Műszaki adatok: Beállítási tartomány: 6-tól 90 másodperc és 1 - 15 perc között UV hullámhossz: 365 nm Megvilágított felület: 360 x 230 mm Felvett teljesítmény: 260 W Csövek száma: 8 x 15 W, kétoldalas megvilágításhoz Méret: 475 x 425 x 140 mm 199900.-Ft A C. betüvel kezdödő hiéna cégnél.
A leszorító fólia milyen vastag és beszerezhető lehet valahol ?
Már több hasonló anyagot láttam a diavetitő fóliánál rugalmasabb, de nem tudom mi a neve. Kicsit gumiszerű vastagabb, fólia szerintem ha ezzel foglalkozó céget felkeresel többféle alaklmas fólia is lesz.
Hőt nem kell kibirnia az üveg alatti világító tér könnyen hűthető ventillátorral, csak a vákumot kell elviselnie az meg nem gond olyan erős szivatyú nem kell ami elszakitaná. Azt hiszem ez lehet a következő lépés a házilag készített levílágítóknak!
Nem láttam még.
De érdekel. mire lehetne felhasználni a vákum szivattyúmat.
Hol, milyen cégnél láttál ilyet ? Igaz hogy most már
vasalok , de beleült a fülembe a bogár ! Talán még hőpréshez is használható lenne ez a vákuumos leszorítás . Ha van vagy lesz infód az anyagról ne tartsd vissza . Ha sikerülne beszerezni ,szívesen kísérleteznék vele .
Köszönöm mindenkinek a segítséget, végre elkészült a levilágítom
Még nem teszteltem le, de amint lesz időm kipróbálom élesben is. Kevesebb ledből építettem meg, egyenlőre ez is elég lesz.
Üdv mindenkinek!
Belefogtam egy LED-es megvilágító elkészítésébe. Időzítővel majd csak később egészítem ki. Egy scanner-be lesz beépítve 20db Superflux LED (100mA). Csatoltam a kapcsolási rajzot, ami szerint el szeretném készíteni. Ha esetleg tudok egyszerűbbet, vagy jobban kivitelezhetőt, megoszthatjátok velem. Vagy esetleg ha nem is működőképes a rajz. A Tina szerint 1.71A áramot vesz fel az áramkör, ezek szerint kell neki minimum 2A-os táp, ha 12V-ról működtetem. Érdemesebb lenne szerezni egy nagyobb feszültségen működő tápot ? Köszönöm a válaszokat előre is.
Szia!
Nem nyerő a dolog. Mivel 100mA-s LED-jeid vannak, és 6 sorba raktad őket az áramfelvétel max. 6*100mA=600mA lehet. A jelenlegi ellenállásokkal a LED-eken 1,7A/6=285mA folyik, így nagyon rövid életűek lesznek. Ha van katalógusod a LED-ekhez, abban benne van a nyitófeszültség is, az alapján pontosan ki tudod számolni az ellenállások értékét. Itt van egy segédprogram is hozzá: Bővebben: Link Ha a LED-ek nyitófeszültsége kisebb mint 3V, akkor 4db. is köthetsz egy sorba, és akkor csak 5 oszlopod lesz, így kevesebb lesz az áramfelvétel.
Nagyobb tápfeszültségnél több LED-et tudsz sorba kötni s így az áramerősség csökkenthető.
Köszönöm a válaszokat.
Az ellenállásokkal együtt nem 1.7A az áramfelvétel ? Van egy kis homály nálam Hogy számoltad a LED-en átfolyó áramot ? Miért 6-tal kell osztani ? A LED nyitófeszültsége 3.4V (max 3.5V) ezért 3-at kötöttem sorba. Az általad linkelt segédprogival számoltam az előtét ellenállást, de ezek szerint valamit rosszul ütöttem be.
Gondolkoztam egy kicsit a dolgokon, és végülis nincs is akkora homály, csak reggel nem ennek kellett volna lennie az első dolognak, ahogy felkelek félkómában
Csatoltam a mostani gondolatmenetet. Mi a vélemény? Működőképes, vagy mégis van egy kis hiányosság ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |