Fórum témák
» Több friss téma |
Először a hosszú álló kondiknak és a beljebb lévő alacsonyabbak kapacitását növeld!
Sehogy. Ehhez középkivezetéses trafó kell (aminek a szekunder oldalán 3 vezeték jön ki). Ez a táp szimmetrikus.
Illetve meg lehet oldani sima trafóval is, de szerintem egyszerűbb ha inkább középkivezetéses trafót veszel hozzá :yes:
Rendben köszönöm holnap megyek a kondikért.
Idézet: „Szia! A tápok többségében van egy poti, amivel lehet szabályozni a kimenő feszültséget. Ha szerencséd van be tudod állítani a 9V-ot. Mindenesetre érdeklődni kell a gyártónál - forgalmazónál.” Bejött a tipped, megoldódott a problémám. Vettem 12V / 15A tápegységet, simán vissza lehetett tekerni a feszültséget 9,6V-ra, sőt még visszább is lehetett volna szerintem. Köszönöm a segítséget.
Szívesen!
Szia! Köszönöm a segítséget! Teljesen eltűnt a brumm hang! Kicseréltem az összes kondit és most nagyon jó hangja lett. Még egyszer köszönöm!
Sziasztok!
Lenne egy alap kérdésem. Van egy 100Va-es hálózati tarafóm aminek a szekunder oldala 2X12V-os, és 4A-körüli. Ezt használom Weller pákámhoz aminek ugye jó a váltóáram is. Bedobozolás elött állok és gondoltam ha már van, csinálok belőle labortápot is. Megmaradna a 24V-os váltó a pákának és kellene pl egy fix 5V-os meg egy változtatható 0-24 V-os kimenet. Persze egyenáram. Ez eddig nem is nagy dolog, meg is tudom csinálni pl 7805-ös ICvel. De ez így nem igazán jó megoldás mert meg akarom oldani hogy szabályozni tudjam az áramot is. Ezt és a rövidzár védelmet viszont nem tudom megcsinálni. Lehet hogy kapcsolóüzemű táp Ic-t kellene használnom ? PL: LM2576 ? Tud valaki egy kapcsolást mutatni ? Köszi
A Wellernek csak a váltóáram jó.
Tápegység áramgenerátoros üzemmódjára számtalan megoldás van. Itt a hobbielektronikán is találsz jó néhányat. Írd be a gugli keresőbe hogy" tápegység építése", biztosan kidob legalább 30 találatot, abból kedvedre csemegézhetsz.
Én úgy tudom jó az egyenáram is ( TCP pákám van ). de ez nem is lényeg, úgyis arról használom. Inkább a táp megoldása okoz gondod. Amit nem értek hogy használjak-e kapcsolóüzemű technikát, vagy az ide nem kell.
Ha zavarmentes tápok akarsz akkor csak áteresztőtranzisztoros tápban gondolkodj. A kapcsolóüzemű inkább célkészülékekbe való,fix feszültség(ekk)el. Alkotó nevű felhasználó készített egy igen jó tápot, ,megtalálod itt a hobbielektronikán a "labortáp készítése" címszó alatt. Az tudja az áramkorlátot, szabályozható kimeneti feszültséget stb...
A Weller TCP azért nem használható egyenáramról, mert a hőmérséklet elérésekor kikapcsoló kapcsolóban az ív sokkal hosszabb ideig fennmarad mint váltóáram esetén. Azaz sokkal hamarabb elhasználódik mint váltóáram esetén.Valamint a forrasztóhegy végén levő Curie-fém sapka hőmérsékleti állandója is megváltozik a fűtőbetét által gerjesztett egyirányú mágnesesség miatt.
Látom páka témában jobban otthon vagy, úgyhogy megfogadom, és nem használom egyenáramról ( eddig sem tettem )
A cikknek meg utánanézek, a magyarázatot köszi.
Sziasztok! Most építek egy TDA2050 alapú erősítőt, és szeretnék hozzá tápot csinálni. Van egy 160VA-s trafóm 2x26V, ez ha jól számolom akkor egyenirányítva és pufferelve kb.36-37V. Az lenne a kérdésem hogy ezzel a diódával tudnám e egyenirányítani, csak + és GND kell, - nem.
Nyilvánvalóan nem.
A diódára az egyenfeszültség duplája, azaz 80 volt kerül záróirányban. Ez a dióda csak 30 voltos. Az IC ki tud adni magából 5 ampert, a tápegység is majdnem annyit, a dióda pedig csak 2 amperes. Például innen válassz >=5 amperes >= 100 voltos hidat. De lehet nagyobb is. A határadatainál üzemeltetett alkatrész rövid életű.
Hali! Akkor ez(Mospec F16C20C) gondolom jó lessz mert 200V os és 16 amperes.
Úgy tűnik.
Egy ...A + egy ...C vagy két ...D, amikből egy Graetz hidat tudsz csinálni.
Köszi! De nekem nem kell Graetz híd mert, középkivezetéses a trafó és csak + fesz. és GND kell nekem, - fesz nem kell mert azt már nem bírná a TDA 2050. Igy meg +36 Volt-tal még megbírkózik (max 50V).
Sziasztok.
Egyszerű tápot szeretnék készíteni az elkészült riasztómhoz. 12V és max 500mA. A kérdés az hogy hogyan tudom a leg veszteségmentesebbre építeni, mivel éjjel-nappal menne. 230V - tízen valahány Voltos trafó, egyenirányítás, puffer, 7812 megfelel, vagy van jobb módszer ?
Hello!
Szerintem egy riasztóhoz, szükségtelen a fél amper áram. Tegyél bele aksit és a töltése, csak annyi legyen, mint a riasztó alapfogyasztása. (Ne a riasztás közbeni áramfelvétele.) Kiszámoltad, hogy ez 52kW egy évben? üdv! proli007
Hello!
Gsm riasztórol van szó, és a fél Amper a max fogyasztás ( riasztás közben: telefonálás + LCD + relék vezérlése + hang ) Ezek alapból nincsenek. A szünetmentás tápot beépített akkutöltő végzi, 3Ah-s zselés akkuval, tehát ez megoldott. Nekem egy táp kéne az egészhez. Rátettem a fogyasztásmérőmet, és 3W-ot mutat, de szerintem ez a mosatni tápom miatt van ( valami régi mobil rack tápja ), és lényegtelen hogy aktív vagy passzív állapotban, mindig ennyi. Így valakinek valami ötlet? Köszi előre is
Hello!
Nem a mobil táp 230V-os részét kellett volna alapnak venni, hanem a kimeneten leadott feszültséget és áramot mérni és összeszorozni. Hogy ott mekkora teljesítmény az igény. Gyanítom, hogy a kapcsolóüzemű kis tápok, méretben és súlyban megverik a trafósat, de nem biztos, hogy fogyasztásban is. (A fogyasztásmérőd, egyáltalán nem biztos, hogy helyes értéket tud mutatni egy kapcsolótáp fogyasztása esetén. A biztos, egy "rendes" fogyasztásmérő lenne. Mert az is azt mér amit tud, viszont azt fizeted. Tehát az a mérvadó..) üdv! proli007
Üdvözlet Mindenkinek!
Szeretnék egy minél egyszerűbb, minél kevesebb alkatrészt tartalmazó, kapcsolóüzemű tápegységet készíteni, amelynek bemenetére beadok 30 V AC-t, akkor a kimenetén jöjjön ki fix 24 V DC, terheléstől függetlenül, 3,5 A-ig, efelett pedig álljon le az egész, azaz legyen rövidzár-védett. Van egy SG3524-gyel épített verzióm, de azt mondják, akik az alkatrész-bizniszben benne vannak, hogy ez a típus már kifutófélben van, ugyanis lehet, hogy többet kell csinálnom és még az sincs kizárva, hogy 4-5 év múlva is kellene. A segítségeket előre is köszönöm.
Hello!
Ha kapcsoló üzemű tápot akarsz építeni, akkor miért nem abban a topikban tetted fel a kérdésedet? A kapcsoló üzemű táp, soha nem egyszerű.. üdv! proli007
Hali! Minden tagnak
Gondoltam fel teszem ezt a egyszerű de nagy teljesítményű tápot. 12V 30A leadására képes. A Gratz-nek minimum 35A-nek kel lennie. A vastag huzalozás a nyákon nem véletlen tehát azt ne hagyjátok ki az építésné. A felső 6db 0,1 ohm-os ellenállás az 5W csak nem volt hely és így 0,25W tettem be. A trafó legalább 4-500W legyen. Sok sikert az után építésnek
Kicsit elkéstem, bocs .
Drága, többet tud mint neked kell, de nem túl bonyolult, és kapható. (4970)Ha a trafó kisebb teljesítményű, külön túláramvédelem kell. Ha 24V AC-ről indulnál , lenne 5A- es, max 40V DC bemenőfeszültségről, fix +5V-os, de a visszacsatolásra leosztott feszültséget adva beállítható lenne +5....30V- os tartományban.(2678) 3A-ig olcsóbb, és nagy a választék. Bővebben: Link Bővebben: Link
Üdv!
Jelentem müködik! 35.6 voltot mértem egyenáramban a 24-35v oldalon. Eltudnék helyezni a kimenet előtt egy pótmétert áram szabályozásra?? ja és a 4700uf kondi felvan tőltve és nagyon lassan ejti a feszültséget. Tudok valamit csinálni a gyorsabb űrítés érdekében? ,ami kiütné az elkót 0-ra. üdv szabi
24-35 vot között kéne szabájozni,és olyan 0-3a szeretnék belőle kivenni.
Az ellenállásra jó lehet a 2K? szerintem 2w-os huzal
26,8 volt jön ki a trafóból a kimeneten 35.8 voltot mértem.
szerintem a unipoláris motorok nagyrészének elég a 24 volt is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |