Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Van. A végtranzisztorok nincsenek védve hőmegfutás ellen, ezért ha bármilyen okból el kezd melegedni, el is száll. Az emitterekbe kisértékű ellenállást, legalább 1 ohm körülit kellene tenni.
T3 azonos bordán van a végtranyókkal, ez nem oldja meg ezt a problémát ?
Hogy hőcsatolásban legyenek, az elengehetetlen, mondjuk, a torzítás miatt. De ha egyik szalad, viszi a másikat, ha nincs hőcsatolásban, akkor meg azért, mert az egyik rövidzárba megy, a másik sem bírja sokáig.
Elengedhetetlen az a kis negatív (legalább egyen feszültségre nézve) visszacsatolás a munkapont stabilizálásához. Ahhoz hogy a T3 a hőre stabilizáljon, a bázisában kellene lennie hőfokfüggő ellenállásnak, diódának, tranzisztor BE diódájának, de ez sincs
Nem igazán értem, mi a szándékod. Az igaz, hogy a buffer is teljesítmény erősítő, de digitális áramkör Abban különbözik az analógtól, hogy a buffernél a munkapont csak a két szélső állapotot veheti fel, ezért jelentős egyszerűsítések tehetők, egy analóg végfokhoz képest.
A buffernél nem lényeges szempont a linearitás, mivel a Vcc és a (pl.) 0 V közötti tartományban csak az igen gyors átmenet (billenés) idejére tartózkodik, és a gyorsaság a lényeg, nem a linearitás. Minden járulékos elem ami a munkapont stabilizásához kell, csak lassítja az átbillenést, járulékos disszipációt okozva. Ez buffernél nem kívánatos állapot. Analóg teljesítmény erősítőnél a linearitás a lényeg, és annak stabilitása, és sohasem kerül a munkapont a szélsőséges helyzetbe, mert már ezt megelőzően jelentős torzítások lépnek fel.
Mi a szándékom ? Zenét hallgatok rajta... hogy lenne már ez digitális ??? Mezei komplementer végfok.
Tulajdonképpen nekem mindegy. Hallgass zenét rajta, egyszercsk lesz egy pukk, csinálhatsz másikat, vehetsz új fejhallgatót (vagy hangszórót).
Jobban járnál szerintem, ha építenél egy tisztességes erősítőt, ebben a topikban is találhatsz néhányat, de a Te dolgod. Akkor meg azt nem értem, miért kérdezted.
A buffer, az digitális teljesítmény erősítő abban is csak egy "mezei komplementer végfok" van, semmi sallang, mert nincs szükség rá.
Mayan kollégánk a végtelenségig szeretne minden hangtechnikai áramkört leegyszerűsíteni. Ez azonban időnként nem várt nehézségeket gördít elé, de Ő nem adja fel.
Igazából volt már 60mA is, de azt se bírta el a bordám.. Jó vastag a talpa, de papírvékoynak a lamellák, és sűrű is.
Oks.Berakok egy 1µF-s kondit.Nem lehet hogy a tv kimenete rossz és azzal kerül DC a bemenetre
Péter, én ezt nem tudhatom innen helyetted. Lehet, miért ne lehetne? Egy kondi (nem Elko), és már tudod is.
Sziasztok!
tegnap előtt építettem egy No name tranzisztoros erősítőt 2N3055-tel. A tünetek: Egyenfeszültség a kimeneten. Rákötöttem egy jelet,valamint a kimenetre egy csatolókondit,nem csinál mást,csak búg/gerjed. Csatoltam a hozzá tartozó dolgokat.
Az a kérdés, hogy miért van egyenfeszültség a kimeneten...
Najó, akkor én is válaszolok: azért van egyenfesz a kimeneten, mert valami rossz
Tréfát félretéve: hol és mit mértél? Mert a kapcsolás ránézésre működőképesnek tűnik, tehát ha nem kötötted el sehol és az alkatrészek is jók és odavalók, akkor ennek illene működnie.
Már vagy 5x átnéztem kapcsolás szerint a nyákot,az eredeti nyák szerint a nyákot,beültetést,de mindig ugyan azt csinálja. Mind a két végfokot megépítettem,ugyan az a hiba.Amik a kapcsolásra vannak írva,azok nagyjából jók,kivéve az áramgenerátornál a Bázis ág ami a trimmerre csatlakozik. 0,23V-ot nem tudom belőni, a negatív táp 1-2V-tal mindig kisebb,mint a pozitív. Már kiforrasztottam a DIF előfokot is,nem segített. Kiforrasztottam a védelmet,az sem segített. 100 és 220µF-os kondit is kivettem,még mindig ott volt a feszültség a kimeneten. kiforrasztottam a 330Ohmot,az sem segített. Ha a BC161-et kiforrasztom ami nálam egyébként BC640 lett,a végfok nem működött. Ha a BD139-et forrasztom ki,szintén. Próbálkoztam avval,hogy kiveszem két végtranyót, a membránon még akkor is látszott,hogy kicsit kiemelkedik a helyéről,és hallani lehetett a gerjedést nagyon halkan. A mérések...Mond mit mérjek,elég sok mindent mértem,nem emlékszem már hogy mit. Ami kell lemérem. Ja! és minden hova csak B típusú tranyókat kaptam
Banális dolog...de a bc640 lábkiosztására ügyeltél?
Pedig annak tök más lábkiosztása van...
http://www.fairchildsemi.com/ds/BC%2FBC640.pdf http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/SGSThomsonMicroelectronic...tu.pdf
Mostmár észrevettem,így most aztán nagyon jól néz ki kicsit kuszán állnak a lábai.
De a hiba még nem oldódott meg. A hangszóró membránját most meg befelé szívja.
Raktál volna bele BC301-et! Az is jó lenne.
Szerk: Lehet, hogy tönkrement a tranyó a helytelen bekötéstől, vagy éppen kinyírt valamit.
Lehet, hogy ezzel ügyesen, másik félvezetőket is elhaláloztattál., megnézném mindet a helyedben, nincs olyan sok benne.
Akkor legyetek szívesek,mondjátok mir vagytok kiváncsiak,és én mondom!
Idézet: „szakadásmérővel semmi nem enged át.” Nekem ez azt jelenti, hogy minden rossz. Mert a diódának is egyik irányban vezetnie kell a, tranzisztoroknak meg 2 irányban vezetnie kell, a többi kombinációkban meg szakadást kell jelezzen diódavizsgáló üzemmódban.
Ja! A trafó primer tekercsén van,és volt is egy 40W-os izzó.
Akkor nincs meg a negatív tápfeszültség. Ugye szimmetrikus táplálásról próbálod?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |