Fórum témák
» Több friss téma |
Ki hogy értelmezi. Én azért így irtam mert a fázistekercsek közt van. 1-2, 2-3, 3-1,...tekercsek közt. Igazad van, így egy fázistekercs belsejében van 3 helyen is.
feltudnád teni a könyvből a szélgenerátort amiről szó van; köszi
Azt tudom hogy a soklapátosnak kis szélben jobb a nyomatéka, de hogy ennyivel, ezt nem gondoltam. Akkor ez is bizonyítja, hogy a vasmagos generátor bizony egy kicsit ragad. Pedig ez gyári, és erre lett kitalálva. Itt k.b mekkora volt a szélsebesség?
Van légmagosom és vasmagosom is.A vasmagos nem ragad hagyátok már abba ezt a beidegződést.
Amin a madár ült az egy 24v-os generátor 12v-ra kötve, ezért indul később. A 12v-os generátor is ha lekötöm az akkupakkról, a legkisebb szellőtől is elindulna, úgy hogy nem a vasmag az oka a "ragadásnak" hanem a terhelés. Ha ezt a 12v-os generátort 24v-os pakkra kötném folyton forogna, csak ritkán töltene.... A szélsebesség kb.6-8km/h volt a felvételen.
Szia!
Szegény galamb, van neked szíved? Ráülteted a szélgenerátorodra, aztán bekapcsolod mellette a ventillátort? A felvételen látszik, hogy szegény galambnak, még a tolla is feláll a félelemtől, szinte reszket. A környezetvédők megmondták, a madarakat nagyon zavarja a szélgenerátor, közelébe sem merészkednek. :no:
Ez csak a "sötét"zöldek véleménye, de ők elfelejtették megkérdezni a madarakat. Egyébként korábban a generátorház oldalán lévő nyíláson ki be repkedett egy csuri, ha befészkel az már komoly cáfolat lenne......
Szia . Bükkaranyos melletti dombra szoktunk járni rc repcsizni. Itt van egy VESTAS szélgen. és rendszeresen a gépházon tanyázik egy egerész öjv pár.Onnan figyelik a rétet miközben a pörög rendesen a szerkezet.
szerintetek hogy határozhato meg mekkoramágneseket kellene vennem ha vanegy adott motor amibe kell.mert N ben adják meg az eröt 10 N=kb 1kg tartás
hátha valakinek még jól jön:
http://addat.hu/11eddb92/Alternatív-energia(Szélmotorok,szélgenerát...r.html
kösz szépen ! énletöltöttem lessz mit olvasni.
itt inverter hát ha érdekel valakit. van ami 21-30V köz működik és 2500W -os.
http://www.atysco.eu/hu/categories/show/29/2
Van-e valakinek kapcsolási rajza konverterhez 2 féle kellenne az egyik kb 6-7Voltból csináljon 14-25V közöttit a másik pedig ha a generátor feszültsége 26v felé menne a kimeneti fesz akkor se lenne 26V nél nagyobb.Igy "direktbe" köthetném a az inverteremet a szélkerékre.Elöre is köszi.
"Kevés az adat! "
Email-ben vagy üzenetben küldd el a motor adatait és hogy mit szeretnél kihozni belőle! Szükséges adatok: Forgórész átmérő és vasmaghossz. Esetleg a forgórész horonyszáma is, ha leszámolható. Állórész belső átmérő és horonyszám. Állórész horony méretei. Közelítően. Elvárt feszültség, induló és max. fordulatszám, max. teljesítmény. Mire szeretnéd használni? Pl. akkutöltés vagy fűtésrásegítés... Az N erőből ugyan kiszámolható, hogy adott felületen adott légrés mellett mekkora lesz a gerjesztés, emellett kívánt feszültséghez mekkora menetszám kell, de az erről szóló hozzászólások valószínűleg elkerülték a figyelmedet...
köszi elöre is a segitséget! holnap mindent megnézek és elküldöm.
Sziasztok, mint igértem, mérési eredményekkel jelentkezem az autógenerátorral kapcsolatban.
A generátort 1060-al forgatva, terheletlenül 0,36Nm erővel tartom. Ez a generátor tengelyének "ütése" miatt ennyi. Ha a ragadást mérem, tehát álló helyzetben el akarom forditani, ez az érték 0,27Nm. Terhelve 1060-on 60W-os halogén, 12,9V kapocsfesz, 0,80Nm, 115W-nál 12,6V és 1,15Nm. Tehát 1m-es erőkaron 11,5dkg. Digitális halmérleggel lett mérve, az adatok csak viszonyitási alapként értendők.
Sziasztok!
Most regisztráltam az oldalra. Azért írok, mert házi szélgenerátor készítését tervezem. Elég sok infót találtam a neten, de azért vannak még sötét foltok bőven. 1.) ha a vízszintes tengelyű mellett döntök, akkor ugye nagyon fontos, hogy a túl erős szél által okozott "túlpörgés/sérülés ellen védjük a szerkezetet. Elméleti síkon már találkoztam két megoldással (kiforduló lapátkerekek, rugós szélirány farok), de azok nagyon felületesek voltak. Esetleg van valakinek konkrét (neadjisten tervszerű) megoldásról leírása, tapasztalata, amit szívesen megosztana ? 2.) milyen akkumulátorokat ajánlott használni ? Mennyit ? 3.)egy közel 3KW-os teherautó generátort tevezek beépíteni. Fűtőszál segítségével (esetleg cekasz szál) lehetne vizet melegíteni egy ilyen teljesítményű generátorral ? Ha igen, akkor kellene egy inverter is (a fűtszál miatt). Esetleg tudtok ajánlani egy nem túl drága, de megbízható típust ? Egyenlőre csak ennyi. De ha a kivitelezés majd elkezdődik, biztosan jönnek majd a további problémák, kérdések. Előre is köszönöm a választ. Üdv, Peti
Szia !
Én függőleges tengelyűpárti vagyok, nem kalinpál összevissza, mindegy merről fúj a szél. A fékezést megoldhatod elektronikusan is a generátor terhelésével például pont egy fűtőcekasszal. Nem tartom magam nagyon hozzáértőnek, de a 3 kW-os generátor termelésre fogásához jó helyen, jó nagy szélkerék kell. Szerintem gondolkodj kevesebb, de sűrűbb termelésben. Intervert tudok ajánlani 12-24-48 Voltosat, valódi színuszosat, 2,5 KW állandó és 5 KW csúcsteljesítményűt bruttó 89.900 Ft-ért garanciával. Olcsóbb is van csak az nem valódi színuszos, de lehet, hogy Neked nem is kell. Üdv. Jani
A múlt hét végén fejeztem be a vízszintes szélkerekemet és fel is állítottam. Bár a tekercseimet mégis újra kell gyártanom, de most nem e miatt írok.
A vihar védelme kitűnőre vizsgázott. A hugh-féle leírás alapján készítettem a teljes szerkezetet pontról-pontra. Kivéve a lapátokat. Szóval az ott leírt (lerajzolt) viharvédelem tökéletesnek bizonyult nálam is. Erősebb szélben, mikor már az ember azt várja, hogy na most a lapátok elszállnak, a farok lapát szépen felcsukódik és kifordítja a szélből a teljes szerkezetet. Ajánlom figyelmedbe ezt a megoldást. Szerintem kitűnő.
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Nálam is ez működik de nem pontról pontra csak ami volt itthon. A lapátok kibírták a 100 km/h szelet is és most 30 km/h-nál kb. 500 ford/perc "muzsikálnak".
Nem tudom ismeritek e ezt a széltérképet?
Bővebben: Link Egy átfogó képet ad az aktuális szálviszonyokról.
Köszönöm a hozzászólásokat. A Hugh Pigott féle leírás lényleg elég részletesnek tűnik, a farok részes megoldás pedig jónak látszik (meg Ti is mondjátok, hogy működik).
Mivel a vízszintes tengelyű elvileg hatékonyabb és van megoldás az erős szélre, valószínű ez mellett döntök. A fűtőszál, meg remélem nem panaszkodik, ha nem szinuszos az inverter. Cekasz szál esetén meg nincs is szükség inverterre, ha jól gondolom. Cekasz szállal lehetne egyáltalán vizet melegíteni valahogyan ? Ti mire és hogyan tudjátok használni a szélgenerátorokkal megtermelt energiát ? Köszi, Peti
Részemről, hasonló a terv mint a tiéd. Víz melegítés lenne elsősorban és a garázs meg az irodám áram ellátása. De sajnos még nincsen készen.
Egyik ismerősöm közvetlenül a fűtőszálakra kötötte a generátorát. Neki az melegíti télen a mellékhelyiséget. Van hogy fehérre izzanak a főtőszálak. Nem használ semmi fesz.szabályzót. Megy egy az egybe a fűtőszálakra a graft.
Szia!
A fűtőszálnak mindegy milyen áramot kap. Megy mindennel Csak legyen ráadva teljesítmény
HoHó Kollégák !
Nem elfelejteni, hogy ha közvetlenül rákötöd a cekászt dögös kábelekkel kell bevinned a szuflát. Üdv. Jani
Szia.
Ha nincs még invertered és a vízmelegítésre akarod használni a megtermelt energiát akkor tudom ajánlani ezt. Direkt az akksira. Merülőforralók
Köszi a tippet. Megfontolandó. Viszont én nagyobb mennyiségű víz melegítésére szeretném kisegítőnek használni a megtermelt áramot. Egy 250-300L-es puffertartályba lenne beépítve a számomra még kérdéses teljesítményű fűtőszál, vagy cekasz szálból barkácsolt szerkezet. Ekkora mennyiségű vizet temészetesen nem tudnék felfűteni csak a szélgenerátorból megtermelt árammal, de lehet, hogy kombinálnám napelemekkel. Az együttesen megtermelt áram már komoly segítség lehetne (reményeim szerint) a kazán számára. Természetesen nem váltaná ki ez a rendszer a kazánt, de jó lenne, ha csökkenteni lehetne a gáz fogyasztást ily módon.
Mi a véleményetek ? Kivitelezhető lenne ?
„Mi a véleményetek ? Kivitelezhető lenne ?”
Nem hogy lenne. Az is! Kicsit másképpen, de életképes ötlet. Kísérletképpen 20 négyzetméternyi alapterületű helységet fűtök hasonlóan. De nem radiátorral! Padlófűtést működtet a rendszer. Mert annak 30-40 celzius is elegendő. |
Bejelentkezés
Hirdetés |