Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   501 / 2499
(#) GxxANC hozzászólása Márc 29, 2010 /
 
Sziasztok!

Látom rengeteg válasz érkezett a megsegítésemre, nagyon szépen köszönöm! J-O-E kérdésére válaszolva igazából én is végiggondoltam ma és arra jutottam hogy bőven elég lenne még 40 watt is, mivel itthon csak egyszer volt hogy ilyen 50-60 wattokat adtam még a régi hangfalakba, amik 87 dB körül vannak érzékenységben, de az már elviselhetetlenül hangos volt, és a család meg a szomszédok (panel) sem tolerálták. Ha mégis hangoskodni akarok igazából arra van is erősítőm, bár az biztos nem szól olyan szépen mint a gainclone, de még az Lm 56 wattja is majdnem eléri a maximális terhelhetőséget, és 92 dB/1W mellett ez szerintem több mint elég akár egy házibulihoz is.

Igazából mindkét kapcsolás amit linkeltetek szimpatikus, bár J-O-E által linkeltben kevesebb az alkatrész amit nem tudom hogy miért, nem nagyon értek hozzá, de biztos így is működik, szamócáéban viszont is nincs az a két 1000-es elko, és ahogy látom ti sem juttok dűlőre hogy kell-e vagy sem. Szóval most nem tudom mit építsek

Ti melyiket ajánlanátok inkább? Mindkettő működőképes kapcsolás gondolom, de mégis melyik lehet jobb? Végül is ahogy elnézem nem kerülne az sem sokba ha mindkettőt megépítem és meghallgatom melyik a jobb.

És még egy kérdés: ez az IC mennyi hőt disszipál el? Az adatlapon valami 125 W szerepel de azt nem akarom elhinni Mekkora hűtőborda kell neki? Ahogy elnézem a kapcsolásokat mindegyiknél viszonylag kis méretű van, akkor ezek szerint jó hatásfokkal dolgozik? Mondjuk az itt látható 5300-as típusból egy 10-12 cm-es darab elég lenne oldalanként?

Előre is köszönöm!
(#) Imi65 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Idézet:
„35V-os tápfesznél egyébként egy 1000ľF os kondi is csak 0,61W-ot tárolna.”

Mester, ezt ebben a formában nem állíthatod, a dimenziók így nem függenek össze.
(#) J-O-E válasza szamóca hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
A 1000µF NEM A TÁP RÉSZE az "ugynevezett helyi puffer" Oszciláció-csökkentő szerepet tölt be a panelon.
Ettől függetlenül kell min. 2x10000µF szűrés a betáphoz de akár több is.

A száraz elektronikai tényeknél a szubjektív teszt is sokat számít ha megépíted ezeket a kapcsolásokat és kipróbálod és nem kombinálsz hanem hiszel a fülednek és csak utána mérsz akkor kellemesen meglepődsz és örülsz.
(#) GxxANC válasza J-O-E hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Akkor melyiket is érdemes építeni? Esetleg a szamóca féle kapcsolás kiegészítve 2x1000 u-val?
(#) J-O-E válasza szamóca hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
De ez nehogy vita téma legyen, én is szerzett tudás birtokosa vagyok, nem én kreáltam és a gyakorlat döntött a 150W-os verzió mérési adatait mellékelem hátha az meggyözőbb nálam.

RMAA.jpg
    
(#) ToXeN válasza GxxANC hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Hát először is amit szamóca linkelt be az nem GainClone! Egy GainClone tartalmaz kb 5 alkatrészt és nincs tekercs a kimeneten! J-O-E amit belinkelt már közelebb áll az igazsághoz! Puffernak nem hsználnak többet mint 1000-2200uF, ez is egy tulajdonsága! 3875el felépített gainclone-t rengeteget találsz (google) 3886-al már nehezebb dolgod lesz, persze a két IC majdnem ugyanaz szóval egy apró módosítással felcserélhető! A nagy puffer (10000uF+) GC esetében csak akkor van ha Stabilizált a táp, amúgy nevetségesen kicsi, mint már említettem!
(#) J-O-E válasza GxxANC hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Persze "majki féle" egy nagyon jó kapcsolás én javaslom mindenképp az 1000µF kondikkal kiegészíteni, ha tudod LOW ESR kondik legyenek. A bemenetnél is jó minőségű kondit használj " MUSE vagy VIMA " stb.
A végleges hangzást befolyásolják és kis hangerőn is meg kell adni a módját bár idézőjelben kis hangerő mert ez igen szépet szól.
És ha gondod van a hangerőre akkor a bemeneti szintet szabályozd a hangfalad és családod szintjére.
(#) J-O-E válasza ToXeN hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Ott a pont!
(#) hangszoros válasza doomkiller hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Én ha a trafó hagyja magát inkább párhuzamosan kötném a secet, mert a két tekercsnek nem egyforma az ellenálsa, és egy minimális járulékos 50HZ-es brumot csinál nagyobb áramoknál
(#) teddysnow válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Sziasztok
Megataláltam a hibát. A kimenőkondinál volt egy hideg forrasztásom.
Összekötöttem két 18 voltos tápot és kipróbáltam úgy is. Töb áramot vett fel a nagyobb tápról (több watt) de nem szól hallhatóan hangosabban. Ellenben a gyárilag ajánlott kb. 32 szeres erősítés helyett, én 100 szorost ajánlok. Teljesen jó.
(#) hodbond hozzászólása Márc 30, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy nagyon nagyon kezdő kérdés lesz.
Építettem egy TDA 2030-val szerelt erősítőt és úg néz ki működik is, csak az a baj, hogy nem tudom a bejövő jelet és a hangszóró negatív oldalát a táp negatív oldalára kell-e kötni vagy nem. amugy a kapcsolást az IC leíásáaban találtam A 6. oldal tetején Bővebben: Link.
Amennyiben tudtok segíteni és gondolom ez azért nem egy nagyon bonyolult dolog, de mint szerencsétlen kezdő nem tudom eldönteni. Amugy ha tápfeszt kap akkor halkanzúg a hangszóró tehát működik.
(#) Imi65 válasza hodbond hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
A Figure15 szerinti kapcsolásnál igen, a - pont egyben a testpont is.
(#) Robi85 válasza hodbond hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Hali.

Igen a jelföldet és a hangszóród negativ-ját is a GND-hez kell kötni. Ha szimpla tápos az erősitőd akkor ezeket a puffer kondid negativ feléhez kell kötni. De ha az adatlapon lévő nyáktervel csináltad akkor ott azon ki is vannak alakitva a csatlakozási pontok.

Remélem mindent jól irtam.
(#) hodbond válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Köszi. Miközben méricskéltem, hogy biztosan van e mindenhol áram össze érintettem véletlenül az IC 2 lábát és láss csodát az IC egyik fele megtanult repülni.
(#) GxxANC hozzászólása Márc 30, 2010 /
 
Köszönöm mindenki segítségét! Böngésztem google-ben, és találtam ezt a gainclone kapcsolást 3886-al. Mi a véleményetek róla? Ezen szerepel a két 1000 u-s kondi is. Alkatrész is kevés van benne. Egyébként egy iyen 3886-os-ból 2 csatornához mekkora teljesítményű trafó kellene? Azt tudom hogy +-35V kell, és akkor az kb 25-26 V-os trafót jelent, vagy esetleg az üresjárati fesz lehet több is?

Köszönöm!
(#) ToXeN válasza GxxANC hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Jó ez a kapcsolás! Ha van előerősítőd a potit a bemenetnél mindenképpen hagyd el, ront a hangján!
Sztereóhoz 3886-nak kb 250VA kell!
Amúgy javaslom a magyar GainClone-os Fórumot (googliban biztos rátaláltál már) jó sok oldalas (29), és rengeteg dolgot írnak amitől jobb lehet a kapcsolás, meg amúgy is ha megépíted előtte nem árt tanulmányozni!
Megjegyzésképpen: az IC-nek két változata van: a sima (T) és a szigetelt (TF)... a szigeteltnek nagyobb hűtőfelület kell (kb dupla akkora)
(#) hangszoros válasza drhati hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Van
Egy áramkorlát. A tartós zárlatot csak kiegészitő hőfigyeléssel birja !
(#) J-O-E válasza GxxANC hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Jónak tűnik a kapcsolás biztosat akkor tudhatsz ha megépíted, első ránézésre az IC-k nagyon közel vannak egymáshoz de ez nem olyan nagy gond.
Ha a potit a bemeneti szint illesztése miatt meg hagyod akkor jó minőségű helipotit használj.
A 8 Ohm hoz 250W 2 x 24-26v os táp javalott ha kevesebb 2 x 18v 250W akkor 4 Ohmos lesz, ez csak a használt hanfalaid szempontjából lényeges.
És ToXeN jól irta a szigeteltnek nagyobb hűtő, de biztonságosabb.
(#) drhati hozzászólása Márc 30, 2010 /
 
Sziasztok! Nemrég már írtam az alábbi végfokkal kapcsolatban. Megépítettem, és gyönyörűen szól, de sajnos az egyik oldal már el is szállt. A probléma pedig, hogy egyenfesz van a kimeneten. Az egész úgy kezdődött, hogy az R3-mas, 330R-os ellenállás elfüstölt. Ezt kicseréltem, de a probléma megmaradt. Ami biztos, hogy a végtranyók épek. Ha csak a T7-es; negatív tápágas tranyó van benn, akkor a kimeneten nincs semmi, de ha vagy csak a T6-os vagy mindkettő benn van, akkor ott az egyenfesz. Az összes tranyót megmértem, de egyik E-C lábai között sincs rövidzár. Hol keressem a hibát?
(#) Parázs Gábor válasza drhati hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Szia
Mérj át minden alkatrészt a panelen.Ha rendben van minden, próbáld meg, hogy a T6 helyére beteszel egy új tutira működő 2N3055-öt.
(#) drhati válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Megméregettem az alkatrészeket. Elvileg okés minden...
(#) Parázs Gábor válasza drhati hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Akkor próbáld meg kicserélni a 2n3055-öt.
(#) petemazi válasza drhati hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Kipróbálásnál tegyél sorosan egy 60w-os izzót a primerbe. Sok-sok pénzt lehet spórolni vele.
(#) hangszoros válasza elektro hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Én meg utálom a darlingtont,
Nézd meg katalogusban mennyire áramfüggök a béták!
A gyakorlatban az N-ek kisáramon gyakran alig akarnak elindulni.
Amelyik normális azt nem a kiskerbe visszik
(#) GxxANC hozzászólása Márc 30, 2010 /
 
Köszi a hozzászólásokat! Amúgy ha 2x26v-os trafóval csinálnám, akkor 4 ohmra nem tudnám használni? Mert azt írtátok hogy ez +-35v-on is stabil 4 ohmon, de gondolom nem teljesen kivezérelve. Szóval nekem csak a magas 4 ohmos, tehát kb 7 ohm az eredő, ahhoz még jó a 2x26v-os trafó nem?

Köszönöm!
(#) ToXeN válasza GxxANC hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Ha 3886-os az IC akkor gond nélkül megy!
(#) GxxANC válasza ToXeN hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Köszi! És még két kérdés: olvastam hogy ebben az ic-ben van rövidzár védelem ami gondolom az ellen van amikor véletlenül összeér a kimenet két vezetéke, tehát az out+ és a gnd. Viszont nem tudom hogy be-ki-kapcsolási koppanásgátló az van-e az ic-ben vagy azt még külön kellene építenem? Másik kérdés pedig, hogy amit linkeltem
Köszi!kapcsolást, elolvastam a teljes leírást, de nem értettem pontosan még google fordítóval és fejben fordítva sem hogy mit ért a szerző ez alatt:

This is our design. As you can see, negative feedback line is revised. In this way, about 7dB is gained at 30Hz-70Hz band, and reached about 34db at peak point at 30Hz.

Valami kiemelést ért el 30 Hz környékén? Nem tudom értelmezni, ha esetleg Te vagy más tudja kérem segítsen!

Ja majd elfeledtem: a rajzon látható SGND az konkrétan mit takar? Én arra gondolok hogy az az RCA és az erősítő földeléseinek egy csillagpontja (S=star?) és ide kapcsolódik be mindent az erősítőből valamint rca-ból, azután pedig a táp és a hangszórókimenet földpontjával meg az egyéb földpontokkal az a soros RC tag köti össze, más kapcsolat nincs köztük. Helytálló ez?

Előre is köszi!
(#) GxxANC hozzászólása Márc 31, 2010 /
 
Bocs az elírásért a link előtt!!
(#) ToXeN válasza GxxANC hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Helló! Koppanásgátló (és akkor ezzel együtt védelem) az mindenképpen kell!

Az erősítési tényezőjéről ír, továbbá arról hogy teljesen újratervezték a visszacsatolást! 26,4 dB az átlag erősítés, 30Hz-nél 34dB, és 7dB, 30 és 70 Hz között... ezt most nem tudom megmondani, hogy korrekt adat e nekem kicsit sántít!

A SGND az a Signal-Ground, az valóban a jel-föld, ami nem azonos a táp-földdel! Ezeket általában 10-20 Ohmos ellenállással össze szokták kötni, de ha nem okoz többlet zajt akkor lehet ellenállás nélkül is, ki kell próbálni!

Szerk: én végig az első kapcsolást néztem, a másodikon a SGND az valóban a csillagpont lehet, de ez nagyon összekuszált rajz, és így már értem is miért olyan furcsa az az erősítési tényező! Este feltöltök egy szimpatikusabb 3886-os rajzot!
(#) drhati válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Megépítettem az egész panelt újra a régi alkatrészekkel, csak a végtranyókat cseréltem ki. Most működik, de... Sistereg, és nem az 50Hz-es hálózati frekire gondolok, hanem mint egy rádió. Fogalmam sincs mitől lehet. A másik panel, amivel nem is volt semmi gondom, az tök csendes. Semmi sem hallatszik a hangfalon. Mitől lehet ez a sistergés? Nem tudom, hogy befolyásol-e valamit, de egyenlőre csak hűtőborda nélkül lett kipróbálva. Bár nem hiszem hogy a sistergés emiatt lenne...
Következő: »»   501 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem