Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Nem sok célom van vele.Csak unatkozok. És arra gondoltam ha valaki tudja milyen volt az megépítem és kipróbálom. jól szolnak a hangfalaim . csak kíváncsi vagyok erre a megoldásra.
Nem sok célom van vele.Csak unatkozok. És arra gondoltam ha valaki tudja milyen volt az megépítem és kipróbálom. jól szolnak a hangfalaim . csak kíváncsi vagyok erre a megoldásra.
Kimerítő válasz volt.(kiborító)
Mi lenne a helyes hangolás? Reflex doboznál a két púp. Azok közötti gödör a hangolási frekvenciája a doboznak. Jó téma ez!
Szia mint pötyögjek be?
Akkor meg toldunk hozza .A rezonanciafrecvencian a kiteres nagyon nagy ,igy lecsokkentve a "pupot "kordaba" tartjuk a hangszorot es "batrabban"ra lehet engedni a melyeket a rezonancia korul"is .Jobban lehet terhelni a hangszorot ami azt jelenti hogy mindjart älatta is "ami eddig problemat okozott tehat "lejebb"mehettunk a kihasznalhato savban. .A problema csak ott van hogy a nem jol bealitott /hangolt doboz meg mindeg nagy rezonancia csucsal birthat es ott nagy kiteres keletkezik es nagy torzitas illetve nem ''linearis" a hangsav.
Ez sem igaz. Normális esetben nem nagyobb a kitérés.
Itt beirod a mail cimedet es nyugodtan ki lehet javitani a tevedeseket .Bővebben: Link1 es Bővebben: Link2
Ha nekem annyi időm lenne, hogy mindenkit javítgassak. Meg elég ezt a saját nyelvemen megtenni.
A wiki egyébként kevesebbet téved, de sokat általánosít, és ha ebből vonsz le következtetéseket, vagy azt gondolod, hogy mindig és minden helyzetre igaz, akkor jönnek a tévedések.
Igen, ahogy Shalafi mondja. Normális esetben rezonanciafrekvencián nem nagyobb a kitérés. Mégpedig azért, mert ugye rezonancián megnövekszik a hangszóró impedanciája. Pont azért, mert egy ideális rezgő rendszer rezonancián energiabetáplálás nélkül végtelenig rezegne. A valóságban nem így van, azonban ilyenkor minimális energia kell az adott frekvenciájú (fs) rezgés fenntartásához.. Ha nem emelkedne az impedancia, akkor persze hogy sokkal nagyobb lenne ugyanakkora váltakozó feszültségű meghajtással a kitérés rezonancián. Azonban az említett impedancia-növekedés miatt nem lesz orbitális kitérés. Hangolási frekvencia alatt (ami egy újabb rezonancia, csak nem a hangszóróra, hanem az egész rendszerre nézve) pedig így is úgyis rohamosan nőni fog az adott feszültségszinthez tartozó kitérés reflexdoboznál. Hogy milyen mértékben, az sok mindentől függ.
Egyébként ha csak a hangszórót nézzük, felrajzolva annak villamos helyettesítő képét, és szimulálva frekvenciatartományban, vagy esetleg végigszámolva papíron, látható az a rezonanciához tartozó impedancia-csúcs, amiről beszéltem. Tulajdonképpen a programok is javarészt a villamos helyettesítő kép alapján számolnak ki sokmindent, többek között az impedanciamenetet is.
Persze ez csak a feszgenerátorként üzemelő erősítőknél igaz. De ugye a legtöbb azért így működik.
Még egyszer alaposan végigolvastam a hozzászólásod.
Zárt hangdobozban megfelelő hangszóróval és méretezéssel is el lehet érni megfelelő mélyátvitelt. És reflex doboz is üvölthet bizonyos frekvencián, ha nem megfelelő hangszóróval és nem jól lett tervezve. Ilyen esetek pl. a félrehangolás, vagy pedig az, ha a hangszóró jóságait tekintve zárt dobozba való inkább. Zárt doboznál még a Qbt lehet elszúrni, vagyis a doboz méretezését. Nagy zárt doboz persze hogy ki fog emelni bizonyos frekvenciákon, mivel ilyenkor a Qb magas. Elvileg a kompromisszum a 0,707es Qb. Apropo: rezonancia kérdés: kicsit utánanéztem, és igénybevettem egy kis segítséget, így most már én is tisztán látom a dolgokat, amik a következők. Ha csak a hangszórót nézzük, a helyettesítőkép a következőkből áll: Rm, Lm, Cm, melyek egy párhuzamos rezgőkört alkotnak, valamint ezzel az egésszel sorban Re és Le. Le a rezonanciafrekvencia környékén elhanyagolható, mivel ekkor az általa képviselt reaktancia miliohm nagyságrendű. Re ugyebár a DC ellenállás. Nézzük hogy jön ki a másik 3 érték, amely a lengőrendszer mechanikai tulajdonságainak felel meg lényegilek. Ezek a mechanikai tulajdonságok: Cms - mechanikai engedékenység, Rms - mechanikai ellenállás, valamint Mms mozgó tömeg. Ezeket át lehet transzformálni a fent említett villamos mennyiségekké, melyek az Re és Le értékekkel együtt meghatározzák a hangszóró impedanciamenetét. A transzformációhoz egy újabb mennyiségre van szükség, mégpedig a légrésindukcióra (B*l). Ha úgy vesszük, ez a mennyiség a kapocs a mechanikai lengőrendszer és az erősítőnk két kapcsa között a lengőtekercsen keresztül. A transzformáció menete: - Cm=Mms/(B*l)^2 - Lm=Cms*(B*l)^2 - Rm=(B*l)^2/Rms A mennyiségek már megvannak, nézzük mi is történik rezonancia-frekvencián. Ugye azt tudjuk, hogy párhuzamos rezgőkör rezonanciáján impedancia-maximum van. Illetve admittancia-minimum. Ugyanis itt az admittanciára írható fel a következő: Y=négyzetgyök(Gm^2+(BLm-BCm)^2). Rezonancián ugye tudjuk azt is, hogy BLm és BCm szubsztetancia-vektorok egyenlő nagyságúak, viszont ugye természetszerűleg ellentétes irányúak, így az eredő admittancia a Gm vezetés lesz, vagyis a rezgőkör impedanciája az Rm mennyiség. És mivel Le-t elhanyagoltuk, már csak az ezzel soros Re DC ellenállás van hátra, és meg is kapjuk a hangszóró impedancia-maximumát rezonancia-frekvencián. Ha valakinek kedve van, fogjon egy értelmes, hihető adatlapot, és számolja ki Én már megtettem. Gondoltam ha már felvetettem az impedancia-dolgot, kis elmélettel is alátámasztom a mondókámat
Akkor megis mire jo a Bassreflex .Mert nem hiaba talaltak ki es hasznaljak eleg sok helyen.
Bele vagyok eggyezve a kolega kijelentesebe "..nem helyes es nem igaz " minden amit a reflex ladarol irnak. Mi lenne a helyes nezet a bassreflex dobozt illetoen?
Nem azt mondtam, hogy nem jó.. csak lehet rossz is, ha rosszul van tervezve. Azonkívül nehezebb kicsit jól megcsinálni, mint egy zárt dobozt. Valamint hangszórója, vagyis EBP-je (Fs/Qes) válogatja, hogy épp milyen konstrukciót is célszerű hozzá építeni.
Szeretnék egy szélessávú még nem teljesen eldöntött konstrukciójú hangdobozt építeni. Vagy TL vagy tölcséres dobozt építenék.Két kiszemelt hangszóró a lehetséges jelölt, és nem tudok dönteni közülük. A segítségeteket kérném ebben. Szinte tök egyformák a hangszórók, de azért mégis különböznek.
Az egyiknél a lengő tekercs induktivitás nagyban eltér, bár ezt nem tudom értelmezni, hogy jó-e vagy rossz. És az alapvető mágikus Q értékek is természetesen eltérőek. Az egyik hangszóró:Bővebben: Link A másik hangszóró: Bővebben: Link Árban szinte semmi eltérés nincs köztük, így az nem mérvadó. És még egy fontos, az egyiknél jóval kisebb a lengő tömeg, ami szintén szimpatikus nekem. Csatolok két tervet amik körül forog az agyam jelenleg. Persze ebben is szívesen fogadok ötleteket.
-Jjjjjjáááj.
Mondta Döbrögi a siratóasszonynak. frs8 még elmegy, bár a valóságban nem pont ilyenek ezek, viszont a doboz az legyen inkább sima egyenes TL, vagy egy kisebb méretű b-reflex. Az együtt mozgó tömeget hiába figyeled. Nem sokat jelent most. Egyébként csak gyártási szórás miatt van a különbség, amit látsz. Az induktivitás szinte azonos, valószínűleg szintén csak valami szerelési-tekercselési pontatlanság miatt más az érték. A két hangszóró között kb. annyi eltérés van, hogy az egyik valamivel gyengébb elektromosan, ennek jobb a mélyátvitele. Már ha lehet itt ilyenről beszélni.
Egyébként a bassreflex lényegéhez még egy kis mese:
Mélyhangok ugye göbszerűenterjednek.. a hangszóró eleje és hátulja pedig ellentétes fázisban sugároz. Ha csupaszon használjuk, ezek szinte egyből ki is oltják egymást.. a frekvencia növekedésével egyre kevésbé. A két teret el kell választani. Ideális megoldás a hangfal, amikor is egy (mondhatni) végtelen nagyságú felület (hogy mekkora átmérőjű is ténylegesen, az a legalacsonyabb lesugárzandó frekvenciától függ) választja el a hangszóró elejét és hátulját. Ebben az esetben szinte csak magát a hangszóró helyettesítő képét kell nézni, rezonanciafrekvenciáját, stb. De egy hangfal nem fér el minden szobában: összehajtogatták, és bezárták az egyik térfelet. És elnevezték zárt hangdoboznak. A zárt hangdoboz ténye egy plusz induktivitással egészíti ki a helyettesítőképet, mely párhuzamosan kapcsolódik az Rm, Lm, Cm rezgőkörre. Az L-eket összevonjuk, és máris egy másik rezgőkört kapunk, aminek már más lesz a rezonanciája, jósági tényezője. (Ugye a jósági tényező: Q=fs/B, ahol B a rezgőkör sávszélessége, azaz f2-f1, ahol f1 és f2 azok a pontok, ahol a rezgőkör impedanciájának valós és képzetes része megegyezik, magyarul az ohmikus összetevő(R) értéke megyegyezik a meddő komponensek (L,C) reaktanciájának eredőjével.) A plusz induktivitás értéke a zárt doboz méretével függ össze. Úgy érdemes megválasztani, hogy az össz jósági tényező (Qb) értéke gyök2/2 legyen. A doboz jóságát még a csillapítóanyaggal is lehet hangolni. Ez szép és jó, csak általában az össz rendszer rezonancia-frekvenciája zárt dobozban, kompromisszumként elfogadható jósággal magasabbnak bizonyult a hangszóróénál. Éppen ezért jöttek képbe anno az akusztikus felfüggesztésű hangszórók, a maguk viszonylag alacsony rezonanciafrekvenciájával. A reflexdoboz lényege, hogy az alsó határfrekvenciát lejjebb tornázza. Hangolási frekvencia környékén a csőből és a membrántól kilépő hanghullámok közel azonos fázisban vannak, így erősítik egymást. Ha ezt a hangolási frekvenciát ott választjuk meg, ahol egyébként már a membránfelület és fs miatt esne az átvitel, akkor az erősítés miatt ez az esés nem lesz akkora mértékű, mint zárt doboznál. Viszont ez a rendszer pontosabb méretezést, tervezést igényel, mint egy zárt doboz, valamint kényeseb az elhelyezésre (véleményem szerint). Valamint hangolási frekvencia alatt meredekebben esik az átvitel, mint zárt doboznál. Illetve még egy gond: hangolási frekvencia alatt tulajdonképpen szinte semmi nem szab gátat a membránkitérésnek, ez követelményeket állít a hangszórók TS paramétereivel szemben. (Viszonylag magas EBP (Fs/Qes).. lehet ez az egyik támpont). Egyébként amit te rajzoltál, azok impedanciamenetek.. és épp az előbb taglalt dolog miatt (feszgenerátoros meghajtásnál persze) nem fog érvényesülni az a csúcsos jelleg az átvitelben.. attól hogy az impedancia olyan. A két csúcs a reflexben azért van, mert a doboz levegőtérfogata és a csőben lévő levegő egy újabb rezgőkört helyez a képbe. És bár azok a csúcsok és völgy igenis tényleg rezonanciák.. pontos méretezés esetén azok a hangképben nem fognak megjelenni.. sem zárt, sem reflex doboznál. Egy jól méretezett zárt doboznak ha mondjuk 60Hz-en van a rezonancia-frekvenciája, attól nem fog 60Hz-en üvölteni. Tehát: a reflexdoboz jobb mélyátvitelt tesz lehetővé, azonban nem amiatt, mert más az impedanciamenete.
A doboz tervezéshez nem értek. Másoltam eddig vagy hasraütéses módszerrel dolgoztam.
Mekkora bass reflex doboz lenne ehhez alkalmas? Vagy mekkora és milyen TL doboz? Csak valamennyire közelebb szeretnék kerülni a végső doboz konstrukcióhoz, ne csak a hasraütés és lézeres saccolós módszerrel alkossam meg a dobozt. Eddig egy TL ládát készítettem, az valami fantasztikus ahogy sikerült hasraütésre. Összehasonlítani nem tudom másokkal, de sok embernek tetszett már a hangja. Egyébként letettem egy szóból ezekről a bonyolultabb dobozokról. Nem vagyok a magam ellensége, főleg ha lehet olcsóbban, azaz kevesebb munkával hasonlót, vagy jobbat készíteni. A választásom az érzékenyebb hangszóróra esett. Az M-es jelölésűre. Már csak az érzékenysége miatt...
Sziasztok!!
Abban szeretném a segítségeteket kérni hogy, házibuli célra szeretnék hangfalat építeni, annyi lenne a lényeg hogy ne kerüljön túl sokba (1db olyan 20-25ezerből megoldható lenne akkor az szuper lenne ) legyen azért ereje, meg szépen szóljon. Nem nagyon vagyok otthon ebbe a témában eddigi hangfalaimat mindig vettem szóval nem nagyon értek hozzá Ha valaki tudna nekem ebben segíteni(árak,tervek,anyag beszerzés) azt nagyon megköszönném Elérhetőségek: msn: **********************(ritkán vagyok fent) email: **************@*******hu Előre is köszönöm!! Moderálva. F.sz. X. Új helyen regisztráció után illene megnézni a fórumszabályzatot. szamóca
Nna, reflexben 3,5-4 liter maximum, 80-90 Hz környékére hangolva.
TL-nél a Qts-hez igazított keresztmetszettel kb. 80-100Hz-es hangolás.
Inkább otthoni hansználat, vagy inkább PA stílus?
Milyen előnyöket és hátrányokat tudnál felsorolni pro és kontra a két doboz között?
Mert most dilemmázok a kettő közt, ugyanis az itthoni TL nagyon tetszik, és bass reflexben még nem hallottam olyat ami kifejezetten tetszene (a sok sok gyárit is beleértve), viszont azt sokkal könnyebb megépíteni. Talán egy magneplan volt az ami kifejezetten tetszett, ott meg ugye nem volt reflexnyílás...
A TL-t nehezebb jól elkészíteni, mert ha nem töltesz el vele elég időt, akkor egy szépen rezonáló csöved lesz mélytartományban. Ez a hátránya. Előnye, hogy jól elkészítve valamivel terhelhetőbb mint a b-reflex, és talán a mélytartományt is jobban kiegészíti. De ehhez meg kell szüntetni az alap negyedhullámú fölött a nem kívánatos felharonikusokat és rezonanciákat.
A b-reflex egyszerűbb, bár ott is kell mérni, kisebb a doboz, és szerencsére csak egy helyen rezonál mélytartományban, így még gyorsan is elkészíthető. Egyébként létezik a kettő házassága is, a tömegterhelt TL. Meg persze a DBR, DCR többkamrás reflexek is. Utóbbi kettőt főleg a szélessávúakkal való szenvedés hozta be a képbe.
Első körben a bass reflex mellett döntök, olcsóbb.
Az a 80-90Hz körülire hangolás az milyen méretű reflex nyílást takar? Tényleg van-e előnye/hátránya a cső kontra szögletes reflex nyílásnak? Nekem a tippem olyan 30-50mm átmérő, és ehhez olyan 50-80mm hossz.
Már egy másik fórumon ezt egyszer megcsináltam, majd visszakeresem.
Köszönöm.
Hát olyanra gondoltam ami otthoni célra is jó, de egy házibuliba is megállja a helyét!!
25000 dobozonként faanyaggal együtt értendő, vagy csak hangszórók?
Igen faanyaggal, mert van egy asztalos ismerősöm és tud nekem szerezni elég jó áron faanyagot hozzá
Sziasztok, egy haver szeretne épiteni 2db bassreflex
ládát diszkora és azt kérdezte tőlem, hogy 2db dupla hangszorost csináljon amibe 15colos hangszórók vannak, vagy 2db 18colost, amiben 1ládában csak egy hangszóró van. Én a dupla 15re tippelek de nem akarok hülyeséget mondani neki ezért gondoltam, hogy megkérdezem a forumon. Tudom, hogy igy lehetetlen megmondani ezért kitaláltam egy példát. Szóval van 2darab 15colos 90db-es 400w-os hangszóró, ami egy ládában van elhelyezve, tehát egy ládában két hangszóró van,(tegyük fel hogy a hangszóróhoz van tervezve a legptimálisabb b-reflex láda), és van 1db 18colos 91db-es 600w-oshangszóró ami egy b-reflex ládában van, természetesen ez a hangszóró is a neki legoptimálisabb ládában van. Szóval az a kérdés hogy ugyanabban a teremben ami mondjuk 250m2, melyik mélyláda szól ugyanazon a frekvencián mondjuk 50hz-en erőteljesebben, szóval melyik képes nagyobb hangnyomásra a dupla 15, vagy a 18colos? |
Bejelentkezés
Hirdetés |