Fórum témák
» Több friss téma |
Ha tudna valaki segiteni nagyon megköszönném.
Fd1,5-300 generátor tekercselése lenne a nagy kérdés. 12 V os volt amit szerezni tudtam. Át akartam tekercseltetni 24 V os ra mert olyan a rendszerem.Direkt nem bontottam meg a tekercseket,hogy a tekercselő jól megtudja nézni hogy volt az eredeti/már sajnálom/.Akár hogy agyalok a 36 horony 8 pólust nem tudom összehozni.Ha valaki foglalkozott a tekercselésével kérem segitsen.Horonyátfogás menetszám és ez 12vagy 24 V os adat. Előre is köszönöm.
Szét is cincálta már a 12v-os tekercselést?
Elméletben kétszeres menetszám szükséges a lehető legnagyobb keresztmetszetű vezetőből, ami elfér a horonyban.
Sajnos igen.Az a problémám hogy szerintem nem nézte meg alaposan az eredeti tekercselést és most vakargatja a fejét.A kis kinaiak olyan szépen eldolgozták a kötéseket is hogy megbontás nélkül nem lehetett kiókumlálni hogy ki kivel van mi hogy van összekötve.Én meg nem akartam szétcincálni nehogy az legyen,hogy azért nem tudja megállapitani az eredeti tekercselést.
Egy hónap után mikor elkészült örültem neki mint majom a farkának alig tudtam összerakni.Ekkor ért a meglepetés mert megforgatva 2-300 fordulaton üresbe leadott 1-1,5 V ot.Szétkaptam ujból jobban megnéztem hogy van megtekerve és rájöttem 3x12 tekercs 4 pólupáru forgórésszel nem is fog működni.tt tartok most ezért kellene a segitség.
Tegyél fel néhány képet,ugy az álló részröl,mint a forgó részröl.Igy talán többet tudnánk segiteni.Lehetöleg több oldalrol,jól kivehetö képeket.
Ezeket tudom küldeni.Annyi azért kiderült hogy a 12 V os 5x0,75 huzalból van tekerve.
A te generátorod ugyanolyan mint a háromfázisu autogenerátorok,csak a tekercseid nem csillagkötésüek,henm deltába vannak kötve,a mellékelt rajzon megtalálsz minden szükséges adatot a sikeres ujratekeréshez.
Eredetileg mennyi dióda volt a generátorban?
Létezik kínai generátor 51 tekercs/20 mágnes (10 póluspár) felállásban is. A szokványos 3 fázisú tekercselés ez esetben használhatatlan. Az összes tekercs a delta kapcsolás analógiájára körbe van kötve és minden kötéspontról 2-2 dióda jön ki. 1-1 tekercs 1 mágnes szélességet fog át. A te esetedben 4 vagy 5 hornyot. Valószínűleg inkább négyet. Eszerint kellene az eredeti menetszám duplájával megtekerni és összekötözgetni. Korábban írták, hogy a fifikás kis kínai 4 szállal párhuzamosan tekert minden egyes tekercset, a menetszám számolásánál arra is oda kell figyelni! Mármint, hogy a te generátorodnál 1 vagy többszálas a tekercselés. Közben olvastam, hogy a 12 V 5X0,75-ös huzalból volt tekerve. Menetszámot legalább elárulta a tekercselőművész?
Szia Laklaci2!
Nem értem, mit jelent az, hogy 5x0,75 huzalból van tekerve. 5 szálat egyszerre tekertek tekercsnek?
Igen,5,párhuzamosan sodrot szállal tekercselt.De a te esetedben ez nagyon nem fog menni.És ami a fontos,pontosan 3-3 hornyot fogjon át egy-egy tekercs.De ezt az elöbbi hozzászolásomban már ilusztráltam.
Szerintem a tekercselő is abba a tévedésbe esett,hogy ugyan olyan mint a gk generátor 36 horony 12 tekercs fázisonként,de itt nem 6 hanem csak 4 póluspár van a forgórészen.A 12 tekercsből igy csak 4 felett van adott időpillanatban mágnes.
Szia Lehar!
Nem értem, mire válaszoltál. Mi nem fog menni? Most egy generátor tekercselésről van szó, ami most tipikusan olyan probléma, amit találgatással, meg " ott jó volt " hozzáállással nem lehet megoldani. (főleg nem fénykép alapján ránézésre). A jótanácsnak meg az a természete, hogy vagy bejön, vagy nem......
Szia Laklaci2!
Ez egy egyszerű, tört horonyszámú három fázisú tekercselés szerintem. De én gépész vagyok, meg csak elméleti......mondják. A félkör berakását írom le, a másik is ilyen. Érdemes lerajzolni a teljes berakási sémát tekercselés előtt. (meg amit írok, leellenőrízni. Az egy fázishoz tartozó tekercseket azonos színnel érdemes jelölni...nekem). Tehát: 1. fázis: 1 tekercs a az 1-6 horonyba. 1 tekercs a 10-15 horonyba. 1 tekercs a 11-14 horonyba. 1 tekercs a 19- ......... 2. fázis: 1 tekercs a ...-2 horonyba. 1 tekercs a ...-3 horonyba. 1 tekercs a 7-12 horonyba. 1 tekercs a 16-...horonyba. 1 tekercs a 17-... horonyba. 3. fázis: 1 tekercs a 4-9 horonyba. 1 tekercs a 5-8 horonyba. 1 tekercs a 13-18 horonyba. A séma: 1. fázis tekercs az 1. horonyba, a horonylépés 5, és be a 6. horonyba. 2. fázis tekercs a 7. horonyba, a horonylépés 5, és be a 12. horonyba. 3. fázis tekercs a 13. horonyba, a horonylépés 5, és be a 18. horonyba. 1. fázis tekercse a 19. hornyba........... A koncentrikus tekercseket értelem szerüen berakni az előző séma szerint, a külső tekercs horonylépése 5, a belsőé 3. ( remélem jól írom ezt a horony lépés figurát, nem ismerem én ezeket a szakkifejezéseket rendesen ). Az ellenörzésnél be kell rajzolni a mágnes pólusainak helyét, aminek a "horonylépése" 4,5. (abban biztos vagyok, hogy ezt kíváncsiságból is megteszed). A menetszám: remélem tudja a tekercselő. De ha nem, és igaznak veszem az 5x0,75 mm-es drót átmérőt, akkor ennek felével, átmérő 1,2 mm-es dróttal kell tele tekerni a hornyokat. ( vagy kétszer x mm-es drót ) . Ilyen tekercselésnél az ősszes azonos fázisú tekercset érdemes sorba kötni, remélem itt is ezt tették. Sorba kötéssel és egy gyors teljesítmény számolással 300 wattos teljesítmény adódik. A rend kedvéért megjegyzem, hogy ennek a generátornak a tekercselését tört horonyszámú kétrétegű tekercseléssel is meg lehet oldani, ha az jobban tetszene a tekercselőnek, azt is le tudom írni. Én nem tudom, melyiket könnyebb megcsinálni.... Közben rájöttem, ha nem írtam itt butaságokat, akkor Te is tudnál nekem segíteni. Jó lenne tudnom a generátor összes méretét. Ha segítessz, megírom hogy konkrétan milyen méretek érdekelnek.
Kösz a kimeritő választ.Ezt le kell rajzolnom a jobb megértés miatt.Ha tudok szivesen segitek de az állórész nincs nálam,de átmérőt pakkvastagságot a generátorházból tudok adni.
Nem bánnám ha végigvinnél legalább 1 fázis horonykiosztását de még jobb lenne ha mind a hármat leirnád.Mégjobb lenne mid a három fázis,mert még nem vagyok ráhangolódva.Igy gondolom ez a példa 36 horony 6 póluspár.1 fázis 1-4,4-7,7-10,10-13,13-16,16-19,19-22,22-25,25-28,28-31,31-34,34-1,
2.fázis:2-5,5-8,........
Bocsi! Lusta voltam irogatni, főleg rajzolni. De amit leírtam, az szerintem jó. Nem kell ráhangolódni, csak az instrukció szerint rajzolni.
Na írom egy kicsit bővebben: A séma: Első fázis tekercse az 1. horonyba, a horonylépés 5, és be a 6. horonyba. Második fázis tekercse a 7. horonyba, a horonylépés 5, és be a 12. horonyba. Harmadik fázis tekercse a 13. horonyba, a horonylépés 5, és be a 18. horonyba. Első fázis tekercse a 19. hornyba, a horonylépés 5, és be a 24. horonyba. Második fázis tekercse a 25. hornyba, a horonylépés 5, és be a 30. horonyba. Harmadik fázis tekercse a 31. hornyba, a horonylépés 5, és be a 36. horonyba. Ezzel be van rakva 6 tekercs, minden fázishoz kettő. A következő tekercsek két koncentrikus tekercsből állnak egy fázishoz. Első fázis tekercsei : egy tekercs a 10-15 horonyba, egy tekercs a 11-14 horonyba, aztán egy tekercs a 28-33 horonyba, egy tekercs a 29-32 horonyba. Második fázis tekercsei: egy tekercs a 16-21 horonyba, egy tekercs a 17-20 horonyba, aztán egy tekercs a 34-3 horonyba, egy tekercs a 35-2 horonyba. Harmadik fázis tekercsei: egy tekercs a 4-9 horonyba, egy tekercs a 5-8 horonyba, aztán egy tekercs a 22-27horonyba, egy tekercs a 23-26 horonyba. Megjegyzés: a koncentrikus tekercseket meg lehet csinálni két egyforma, négy horonylépéses tekerccsel is. Van még egy buktató: a tekercselésnél ha nagyra hagyja a tekercselő a tekercsfejeket, nem fog a helyére menni a két csapágyat tartó oldalsó rész. Ekkor rutinból a tekercselést megadót szidják.... Ezt majd le fogom rajzolni, meg a mágnesek helyzetét is hozzá.
Köszönöm a gyors válasz.Mostmár tényleg rajzolnom kell mert igy nem áll össze a kép a 6 tekercs 4 póluspárhoz.
nem küldted a kérdéseid.
Na, nem haltam bele egy kis rajzolásba. Remélem másoknak is érthető, nem csak nekem. Változatlanul áll, hogy ezt a figurát meg lehet adni kétréteges tekercseléshez is.
Na végre igy már nekem is leesett a tantusz.Nem tetted fel a kérdésed.köszönöm a szemléltető magyarázatot
ez majdnem ugy nézki szerintem! 12 polusu aszinkron motor 600watt körüli,a képen 8 mágnes van de jelenleg 6 tal tesztelem és érdekes hogy azonos polussal tettem fel .1 pörgetésre 20 volt felé megy.igaz amper max 2 volt deltában.lehetséges hogy nincs nagykülönbség a kettöközött?,az enyémnél az a baj hogy 0,5-ös huzalbolvan lehetnevastagabb is,ja és ferrit mágnesek vannak rajta sajnos neodiumra nincs pénzem de biztos jobb lenne akkor.
sziasztok, szeretnek epiteni egy szelkereket es honnan tudnek venni egy aramfejlesztot? ami megbizhato es jol mukodik.
\koszi
Raktam fel egy 9v 3W-os napelemet,összteljesítményben lealázza a szélgépemet
Sajnos ilyenek errefelé a szélviszonyok... A propeller átalakult melléktermelővé. Azért nem döntöm le,mert hobbyból csináltam,nem a piszkos anyagiak miatt. Lehetne még bőven optimalizálni, majd arra is sor kerül!
igen ismerős ,nálam már 1Kw napelem dolgozik+ 2 szélkerék.És ha a napelem rendszert bővíteni akarod egyszerű,de hiába raksz fel kétszer akkora lapátokat a szélkerékre ha gyenge a szél.Napelem termelése sokkal jobban kiszámolható egyenletesebb,csak nem olcsó.
Hello
Te hol rendelted vagy vetted a napelemeidet?
Én a gyárbol hoztam direkt,kereskedőket kihagyva féláron.Az ellenőrzösor végén ahol a teljesítményt tetsztelik álltam,csak olyant hoztam ami a névleges felett volt 10-20 %-al. De sajna már nincs ilyen lehetőségem.
Kár hogy már nincs olyan. De azért köszi.
én az ebayon láttam már elég olcson tégla nagyságu nap cellákat ugy kell összeforrazgatni.50ezer körülmár 5-6 amperost lehetne venni csak én nembizok ebben a külföldröl rendelésben.
Ebay-es rendeléssel eddig csak egy németben élő török (szélkerékkel) és egy másik (sátorral) volt némi problémám az árut mindig megkaptam csak a leirásnak nem felelt meg rendesen.Ezt a két esetet leszámítva kb 70-80 dolgot vettem probléma nélkül.
50.000-ért már nálunk is kapni 50W-os napelemtáblát, ami készre van szerelve.
(rövidzárási áram: 4,7A, üresjárati kimenő-feszültség: 21V, maximális munkaponti feszültség: 16,5V, maximális munkaponti áram: 3,3A)
Hello
Én sem bízok a külföldi rendelésekben. Tudom hogy van amelyik jó de a legjobban személyesen szeretek vásárolni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |