Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Infra távirányítás
Témaindító: Zsolti1980, idő: Feb 10, 2006
Témakörök:
Háj. Tudom, de miért nem adsz egy egyértelmű választ, miért írod körbe? Az eredeti rajzban is 36KHzes a vevő, és a TSOP1736-is 36KHz-es, akkor jónak kellene lennie nem?
Szia!
Van néhány olyan különbség, amiről nem tudom, hogy megfelel-e Neked: tokozás, helyigény, tápfeszültség. A TSOP1736 a 36kHz moduláció vételére alkalmas, 5V-os, a legnagyobb méretű mind közül, talán a legolcsóbb is (L@mex 4db 200 Ft). A nyomtatási rajzon nem tudom, hogy elfér-e... Szia
Csak egy rövid észrevétel: Több infrás áramkört készítettem, de a TSOP vevőkkel mindíg bajom volt. Volt otthon SFH5110-es is, azokkal mindíg elsőre műlödtek a dolgok. Én ezt ajánlanám...
Szia! Ha még nem döntöttél! EZT magam kreáltam, 5m-ig tuti
Eddig csak Tsop vevőkkel dolgoztam és minden kapcsolásom elsőre működött, semmi baj a vevőkkel. Üdv
Hali. Nemhiszem hogy jólenne, mert ez is programozható IC, és én csak Microchipet tudok.
Szia!
Már felhasználtam vagy 20 db TSOP1736, TSOP1838, illetve TSOP4836- ot de egyikkel sem volt gondom. Betartottam - túlteljesítettem - az adatlap ajánlását: 100 ohm - 100µF tápszűrés (Application circuit), az egyikkel sem volt gondom... Az adatblokkok hosszára és a közöttük tartandó szünetekre is vannak előírások, más típusoknál itt is lehet eltérés... Az infra adó (ha egy áramkörön belül az is van) vezetékeit (A nagyságrendű impulzusok a földvezetéken...) jó messze terveztem a TSOP-tól. (Tapasztalat: a fénycsőlámpák zavarhatják a TSOP működését.) Szia
Igen, Igen, Igen!
Teljesen igazad van! Már rég nem foglalkoztam infrás kérdéssel, ezért nem jutott eszembe, hogy pontosan ez volt a baj! A munkaasztalom felett is,és a lakás számos egyáb pontján is fénycső van, és ez okozta a problémát!
Hali. Olyan fura kérdésem lenne hogy: Van ez a girder nevezetű progi, amivel távirányítón keresztül tudom irányítania gépet. Amikor lenyomok egy gombot, a progi veszi a jelet, és kiír valami kódot. (hexadecimális kód?) És a fő dolog, amit meg akarok tudni: Az autómhoz van infra távirányító, és ha véletlenül elhagyom, tudnák-e csinálni másat az kód alapját, amit a gép kiír, vagy valami más készüléket építeni, ami leolvassa a jelet, és az szerint építeni egy másikat?
Hát kicsi rá az esély hogy egy protokoll alapján működnének, de most jártam hasonló helyzetben és én egy logikai analizátort kötöttem az adóra és azzal
+ esetleg egy frekimérővel(modulációs freki) állapítottam meg milyen kód megy át, és mivel kell modulálni.
Szia!
A rádiós távirányítású riasztókhoz is volt szerkezet. ami rögzítette a jelsorozatot, az infráshoz is lehet... A probléma az, hogy ha kocsi kinyitására a jelsorozatot használják fel, nem számít már feltörésnek... Szia
....Magyarul megoldható pótkulcsot készíteni, vagyis a benne lévő elektronikát?
Ha nem ugrókódos akkor igen, vagyis nem változtatja a kiadott kódsorozatot valamilyen algoritmus alapján , akkor igen! Erre szolgál pl. a logikai analizátor amin látod hogy mindig ua. a kódsorozat jön ki ua. a gombra.
De az mindenképpen jó jel ha az a program amivel nézted , ugyan én nem ismerem , de mindig azt a kódot(hexa) kapod.
Hülyeség oda IC-t illeszteni. Nekem egy TSOP1236os vevő van ott 1 kondi 1 ellenállás 1 dióda, RS232-re illesztve, és ami napig használom. (távolságból indítom, odébb rakom a zenét mediaplayer-be, és kikapcsolom a gépet, és még sok-sok funkció)
Sziasztok! Szerintem ide illik a legjobban a probléma, amivel megkereslek titeket..... van egy TSOP1736-os infra vevőm, és egy távirányító. A célom, hogy ha a távirányítón lenyomok egy gombot akkor AVR-rel kiolvasva valahogy valamiféle számkódot kapjak vissza, amivel azonosítani tudom, hogy melyik gombot nyomtam le. Ebben a valahogy-ban és valamiféle-ére kérnék tőletek segítséget. A mikrovezérlő egy ATTiny2313, Bascom-al programozva.
Próbáltam kimérni voltmérővel, hogy hátha látok valami változást az infra vevő out lábán, de semmi. A feszültség mindig 2.2 V körül van. Normális ez?
Helló!
nekem olyan kérdésem lenne, hogy nem építette e ezt meg már valaki? Bővebben: Link Mert jó lenne, hozzá valami nyákterv... Nekem arra kellene, hogy kapcsolgatni tudjak egy lámpát távirányítóval... mármint nem TV távval, hanem egy általam készítettel... mint a fentebbi kapcsolásban is... meg ha jól gondolom ez csak azokat a jeleket érzékeli amit a saját távja ad... azaz nem kapcsolgat be mindenféle IR jelre... tehát nekem ez azért is lenne jó, csak nem tudok, hogy működik e ill. jó lenne nekem egy nyákrajz is hozzá... vagy ha esetleg van valami egyszerűbb kapcsolás ami csak 1 kimenetet vezérel nekem az is tökéletes, mert csak egy lámpához kellene... Üdv!
Szia! Mivel szeretnéd értelmezni ill. megjeleníteni a lenyomott gomb jelét? LCD-n ledkijelzőn? Mindegyikre van megoldás itt a fórumon.
Az LCD kijelzőm sajnos elromlott, ami volt itthon, úgyhogy arra gondoltam, hogy uC-re rákötni 8 ledet D0-tól D7-ig, majd peddig a portra kiírni a számot.
Rátaláltam kis segítséggel a sony infraadó működésére, hogyan kódolja a biteket.
Link Erre mostmár "csak" az algoritmust kéne megírni. Én arra gondoltam, hogy nem kéne az éleket nézni, hogy felfut és utánna, hogy meddig maradt logikai "1" állapotban, hanem az elején ahol van a start jel, az ugye 2.4ms és erre még ráraknánk kb. 0.2 ms-et. Tehát az elv az eltoláson alapul, mert így elég lenne 0.6ms-onként megnézni, hogy logikai 1 van-e a lábon, vagy peddig 0. Aki ért hozzá gondolja végig, én erre jutottam, és írjátok meg mi erről a véleményetek.
Mivel, minden infra távirányítónak más a jelsorozata, egységes programot elég nehéz lesz írni a dekódolásra, de láttam már ilyet tehát nem lehetetlen. Azt írtad a bascomban van felprogramozva a tiny2313, akkor javaslom elolvasni ezt a linket ,itt sok okosságot mondanak és kérdezhetsz is! Ha a sony infra jelét szeretnéd dekódolni és megjeleníteni, arra is van kész program.
Sziasztok nem akartam uj temat nyitni, megprobaltam atnyalazni a forumot es talaltam hasznos dolgokat, de pont az en problemamra nem igazan kaptam valaszt.
Nos tehat a kovetkezo lenne a problemam/kerdesem: Adott az alabbi kapcsolas: Bővebben: Link. Elso korben valaki epitet mar ilyet? tapasztalat? Ha nem elso ranezesre jonak tunik a kapcsolas? Nagypapamnal egy kerti szivattyut szeretnek vele ki/be kapcsolgatni olymodon, hogy ha egyszer megnyomom a gombot akkor be ha meg1x akkor kikapcsol (remelem a kapcsolas ezt tudja ). A Triac-t mekkora teljesitmenyig lehet terhelni? Hutes mekkora kene ra? :S Tobb dolog nem jut eszembe hirtelen, remelem tudtok segiteni. Koszonom szepen elore is. UI.: Elnezest az ekezetes betuk hianya miatt, angol billentyuzetu laptop :/ MOD: A vevo reszen a MOC2010 az milyen alkatresz? :S Raguglizva sehol nem talalok ilyesmit!
Hali. Egyszerű kérdés: PIC megy? Ha nem, akkor PIC-vel nem oldod meg.
Szia, amm hat akkor en nagyon faradt vagyok komolyan modnom.... fenti kapcsolasban van PIC? :O :O
Egyebkent programozo vagyok... tudtommal a PIC programozas erosen hajaz a C++-ra, szoval akar megoldhato a dolog, de inkabb PIC nelkul csinalnam, nincs egetom se :/
Bocs, komolyan elég furán fogalmaztam meg. Arra gondoltam, hogy van egy pofonegyszerű PIC-s infrás kapcsolásom, de ha PIC-t égetni nem tudsz, akkor felejtős a dolog.
Jahh ertemm mar megijedtem. Igazandibol ez a kapcsolas sem egy nagyon bonyolult dolog van benne kb 3 alkatresz. Egyebkent rajottem a MOC2010 egy optokapcsolo.
Amm sikerult megszulnom egy nyaktervet, csak nem vagyok ebben nagyon jartas, rapillantanal nekem kerlek? (vagy barki akinek van hozza kedve es turelme?) R1 ill C1 ertekeknek mit lenne erdemes beloni? vagy olyan ertekre kell beallitani amilyen frekvenciaju az IR vevo egyseg? MOD: nyakrol lemaradt az OPTO6. lab bekotese, az a TRIAC MT1 bekoteshez megy.
A 4093-as IC-nek a 7-es lába hol van a kapcsoláson, mert én nem látom, és a nyákterven az is be van kötve Neked. Hirtelen más hibát nem találtam benne. Az infra vevő 36KHz-es. Az ajánlott bekötés 4,7µF-os kondit, és 330Ohmos ellenállást ajánl. (doksiban benne van...)
koszonom a kondi/ellenallas ertekeket meg azt is, hogy atnezted a nyaktervet. Meg igyekszem rajta modositani ill kicsit jobban osszezsufolgatni
Eszerint az adatlap szerint a 4093as ICnek a 7. laba a Vss ezert van lekotve! Vagy ezt rosszul csinaltam volna? :S |
Bejelentkezés
Hirdetés |