Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Igen, vagy az elkó zárlatos, vagy R3 szakadt. Ezen kívül lehet rossz forrasztás vagy zárlat a fólián a 220µF oldalán. Mérj rá csipogóssal a 220µF-ra, esetleg emeld ki azt az elkót, és úgy is mérj!
Ez nem lehet igaz én egy olyan h…. vagyok
Hát persze hogy nem erősít, mert zárlat volt a 220µF kondinál és az IC 3 lábánál GND került Most működik Bocsánatot kérek mindenkitől, hogy ilyen h…. voltam És köszönöm az eddigi segítséget főleg Szilva segítet, mert rá vezetet a hibára Villog a led mikor be, melegíttette a pákát, mindig rá melegít, gondolom, hogy tartsa a bealítót, hőt
Örülök, hogy sikerült megtalálni a hibát! A hőmérős multival majd be tudod kalibrálni a minimum és maximum hőmérsékleteket a potméter két végére.
Sziasztok megint lenne egy kérdésem-kérésem.(már bizos untok)
Tehát: Megépítettem a vzoole féle állomást ami tökéletesen működik.De szeretnék rá egy hőmérsékletkijelzést fentebb ajánlottak is.Az Atilla86 féle állomásé tetszik csak az a problémám hogy azon egybe van építve a 12 és a 24 v os bemenet ami a kijelzőt és a pákát táplálja.Nekem egy rajz kellene amin csak a kijelzőt tápláló áramforrás kapcsolása van tehát amit simán táplálok egy külön tápról.meg valami jelölés a vzoole féle nyák rajzon ahol összekötöm a kijelzőt a forrasztóval.Előreis köszönöm és elnézést ha számotokra egyértelmű dolgot kérek.De csak kezdő(kontár de ha szeretem csinálni) vagyok.Nekem még nem minden tiszta. Idézet: „Az Atilla86 féle állomásé tetszik csak az a problémám hogy azon egybe van építve a 12 és a 24 v os bemenet ami a kijelzőt és a pákát táplálja” Nem, nincs egybeépítve, nézd meg újra a kapcsolási rajzot, a tiéden van egybeépítve. Egy 7805-el és egy ICL7660-al vagy ICL7662-vel egyszerűen meg tudod csinálni a +/- 5V-ot külön táp nélkül is. A pozitív ágba pedig kell egy 1000µF-os elektrolit kondenzátor. A forrasztóállomás testét a voltmérő testével kell összekötni, a voltmérő másik bemenetét pedig a forrasztóállomásban lévő LM324 1-es lábával.
Sikeresen lerajzoltam egy eredeti JING LING kapcsolását.(Ez speciel LED-csíkos változat)
Szerintem szellemes megoldásokat tartalmaz. Sajnos csak az állomást kaptam kölcsön, így pákával nem tudtam méréseket végezni. Az biztos, hogy a poti skála a LED-csíkkal remekül együtt fut. Hogy a kijelzett érték hogy viszonyul a valósághoz az megérne egy méricskélést
Ne itt a gond.Mondom láma vagyok! Az "elét" hova gondolod ? Meg hogy? Inkább külön csinálnám nekem egyszerűbb lenne.Vagy nincs egy rajzod róla esetleg?De szerintem vagy külön táp lessz belőle vagy hanyagolom a témát mÍg nem teszek szert nagyobb tudásra.De szerintem az Attiláén van 12 és 24 voltos bemenet is az enyémen meg csak 24V.De nem akarok vitatkozni sem okoskodni hiszen ahoz okosnak kellene lennem.DE köszönöm a türelmeteket és a választ!
Egész korrekt kis állomás, az LM324-et leszámítva.
Esetleg egy képet tennél fel róla? A kettő közül melyik az ő pákája? Bővebben: Link Bővebben: Link
Az ICL7107-nek szükséges +5V és -5V is. Neked van 12V-od.
A 7805 egy 5V-os stabilizátor, három lába van, a bekötése be, GND, ki ebben a sorrendben, bemegy 12V kijön 5V. Az ICL7660, ICL7662 pedig +5V-ből -5V-ot csinál, így meglesz a -5V is. Lerajzolni nem tudom, mert most nincs időm. Nézd meg az adatlapokat, azokban megtalálod a bekötési rajzokat és szűrési javaslatokat.
Király vagy!! De azé megvárom azt a rajzot. Nekem nem annyira fontos.Ha majd egyszer megcsinálod elküldöd márha lessz kedved.?
Bocs az érthetetlenségemért! De az én elképzelésem ezeknek a dolgoknak a tudatában a következő lenne. Három egységből állna a panel 1 nyák maga a forrasztó(ez már megvan és jól megy) Második az a kapcsolás ahova bemegy a 12V és kijön a +-5V A harmadik maga a kijelző(lassan ezis kész az alkatrészek már megvannak) A kijelzőt már tudom hogyan kell rákötni a forrpanelre mert elmagyaráztad.Nekem sokkal egyszerűbb lenne így nem gond hogy kell plussz alkatrész.
A tuchel alapján a kifutott tipussal azonosítanám.Képem nincs róla, úgy néz ki mint a Solomon SL-20 állomás, csak jing ling felirata van.Maga a panel le van fotózva csak még nincs a gépre rakva. Majd később felcsatolom.
Akkor szerintem inkább kérj meg valaki mást. Mostanában vagy szerelek vagy tanulok az érettségire, még a saját dolgomra sincs időm, meg néha kedvem se.
Vagy rajzold meg Te és szívesen leellenőrzöm a kapcsolási rajzot. Arra viszont készülj fel, hogy a 7812-re majd kell egy hűtőborda, mert izzani fog a LED kijelzők fogyasztása miatt.
Megpróbálok akkor rajzolni egyet.De nem most mert nem vagyok hozzá elég képzett.De holnaptól nekiállok és átnézem a dolgokat alaposan.Köszi szépen a segítséget!!
Még annyit hogy kb így kellene neki kinéznie:
12V->egyen irányítás->1000µF elko ->ICL7105 -> 5V ->ICL76XX ->+-5V ->ledsor VAGY: 12V egyen ->1000µF elko ->ICL7105 -> 5V ->ICL76XX ->+-5V ->ledsor
Hol látsz te ICL7105-öt?
Igazad van 7107-et akartam írni.De végülis mindegy mert nem kell ebbe a kapcsiba. Ha 17V helyett csak 9V-ot adok neki és kihagyom a 7812-őt akkor működhet? Mivel nekem csak -+5V kell. Nem? Lerajzoltam hogyan gondoltam.
Vagy csak bosszantalak a tudatlanságommal? A -5V-os kimenetnél nem fordítva kell berakni a kondit?
Na ez a rajza amit az előbb akartam feltölteni.A kondi polaritását nem fordítottam meg mert lehet hogy rosszul gondolom.
Idézet: „A -5V-os kimenetnél nem fordítva kell berakni a kondit?” De! Fáradtságomban rossz helyre rajzoltam a + jelet, elnézést! 17V egyenirányítva, pufferelve 24V lesz, az jó a pákádnak, mindenednek. Arra figyelj, hogy a 7812 és a 7805 nagyon melegedni fognak! Szereld őket hűtőbordára, akár egyre is lehet a kettőt. A Graetz utűni kondenzátor értékét nem tudom, hogy honnan vetted, de az nem 10uF, hanem kb. 4700uF.
Ne haragudj nem akartam kötözködni csak az adatlapot néztem és ott láttam.De a gondom hogy nincs 17 V-os trafóm és nincs szükségem mégegyszer 24V-ra mert már van. Ha 17 helyett csak 9 V-ot kapna és kihagynám a 7812-őt?
Akkor csak a 3 kondi(2x 10uF16v 1000uF16V) kellene meg az ICL és a 7805 plussz a graetz?
Azt hittem, hogy már van trafód. Mindegy.
De, mehet 9V-ról is, egyenirányítás (2200µF puffer), majd mehet a 7805.
Van! Nekem már megy a forrasztó. Ezt csak extrának szánom.Ezért mondom hogy külön trafóval akartam hajtani. Akkor elbeszéltünk egymás mellett! Akkor ezek szerint jó az elgondolásom.
Akkor a 4 kondi : 2200uF16V,1000uF16V,10uF16V(ez X 2db). Köszönöm szépen a segítséget és elnézést a tudatlanságomért!!
Már világos. Elhagyhatod a 7812-t és 9V-ról a 7805 se fog annyira melegedni, ez még jobb is, mintha 24V-ról menne.
Semmi gond. Szívesen!
A 10uF16V helyett rakhatok 47uF16V -ot? Mert ilyen van raktáron.
Mert az ICL7660 -nál 10µF-osak vannak ha jol láttam.
Nem, maradjanak 10uF. Bár csak az ICL7660 CAP lábához kell szigorúan 10uF.
A hestore-nál csak tantál van ebben az értékben.Az mehet vagy csak elektrolit?
10uF16V azt hittem hogy minden értéket tartani kell.BOCS!
Egy újabb rajz újabb fedőnév alatt.
Szakembertársak!
Van egy vadiúj SL-NI pákám.Az állomás még készül. Valahol a fórumban régebben arra utalt valaki, hogy neki kint van a fűtéstáp egyik pontja a páka testen. Na én csak így szárazon méricskéve azt tapasztaltam, hogy a hőelem van galvanikusan a páka testjén, aminek "-" pontja az elektronikában valóban azonos a fűtéstáp egyik pontjával. Aziránt érdeklődnék, hogy más SL-NI tulajdonos tapasztalja-e ezt a jelenséget? A másik elgondolásom azzal kapcsolatos, hogy a páka vezetéke közönséges 4-eres kábelnek tűnik. Ezáltal a hőelem a páka fűtőpatronja és a páka nyele közötti hőmérsékletkülönbséget méri, ezáltal a szabályzóelektronikában nemigen lehet hidegpont-kompenzációt alkalmazni.
Sziasztok!
Megépítettem mégegyszer ezt az állomást másnak. Nekem is ilyen van ez alapján. enyémet annakideén összeraktam és első ment. ezt is összeraktam ha rá van dugva a páka akkor világít mindkét led folyamatosan de nem fűt. Megnéztem nem kapcsolgat a triak. szerintetek mi lehet a gond? minden az alkatrész lista szerint van benne egy ellenállást kivéve a moc melleti 390 ohm helyett 440ohm van. Még egy kérdés Moc3061 helyett 3062-t teszek bele az is jó ugye mert még egyet is kell csinálnom de abba már csak 3062-t tudtak adni a boltba mert a 3061-et nem lehet beszerezni. Előre is köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |