Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   205 / 507
(#) solah válasza tamkov hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /

miden esetre nem az én pénztárcámhoz szabták az árakat de az biztos mindent megteszek felkutatokminden olyan dolgot ami nem kerül pénzbe és csinálok szélgenerátort .a 3 fázisumotort napokban fogom tesztelni,és közben készitem a tárcsagenerátort a mágneseket mikrobol szerzem a réz huzalt is szereztem ugyhogy lassan de még mindig ingyen vannak mert mint mondtam pénzem nincs ilyenekre de a barkácsolási vágy hajt mint minden olyan embert aki szereti az ilyesmit ,és nem a kocsmában tölti az idejét.egy kicsit elkalandoztam de szerintem mindenki egyenlö esélyel indul,ki igy ki ugy szerzi meg a hozzávalokat.még annyit napelemet lehet csinálni müanyagfoliábol csak kárhogynemtudni a pontos anyagokat mi kellhozzá a TVK-n vagy hasonlo helyeken biztos lelehtene gyártani az ilyeneket.ha tévedek ne kövezzetek meg.
(#) pudding1 válasza solah hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

....kövezés nem lesz, csak mosoly:
(#) Iszkakof István hozzászólása Ápr 4, 2010 /

A madarak elriasztása végett, a falubelijeim pillepalackokból valamiféle függőleges tengelyű szélkerekeket készítettek. Az a gyermeteg ötletem támadt, hogy ár ilyet én is készíthetnék, de nem ingyen bosszantaná a szelet, mindegyik egy kazettás magnómotort forgatna. Az említett motorok állórésze állandómágnes, ezért némi áramot termelne. Bontásból van néhány ilyen motorom, sorba kötném. Mi lenne, ha kipróbálnám. Pillepalackok is találhatók, főleg így húsvét idején. Gábor bátyám méhész, 5 km-re van a méhese, nem kellene hazahordja a 12 V-os motorkerékpár akkuját töltögetni, csak rácsíptetné a két krokodilt. Amikor több órát tölt a méhesben akku táplálja a rádiósmagnóját. Készített-e már valaki ehhez hasonlót?
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Elöször forrassz egy nagyfényü ledet(olyan amilyen a ledes öngyujtokban van) és forgasd meg kézzel,eggyik irányba felgyul a led,a másik irányba forgatva nem.ezután a kisérlet után még irj a forumba.
(#) Iszkakof István válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Más.
Az emberi hajból készített napelemről nagy a csend. Én tennék egy próbát, ha valaki megosztaná velem az eddigi eredményeit. Hobbielektronikás becsület szavamra fogadom, hogy ha bármilyen csekély eredményt is elérek, közzéteszem. Kérdéseim:
1.Milyen hosszú hajszálat használt?
2.Odafigyelt-e a növekedés irányára?
3.A hajvégeket milyen fémlapok közzé rögzítette?
4.Átitatta-e valamivel a hajszálakat?
5.Hányat kötött sorba, mérhető feszültség elérése végett?
(#) solah válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

ugye hogy mégis csak jolenne napelemet csinálni házilag?
(#) Iszkakof István válasza solah hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Legalább 50W kellene, mert ennyivel már lenne mit kezdeni. Kevesebbnek nem sok értelme van. Te voltál aki említette ezt a napelemet? A napelem csak többet működik napjában, mint a szélerőmű.
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Ha kedved van,és lehetöséged beszerezni,akkor szelén eggyenirányitó cellákat felhasználhatsz napelemekként.Igaz, a hatásfokuk messze elmarad a modernek mellett,de pl.egy 1Ox1O cm.-es szelén cella már O,2-O,5volton termel 5O-75mA-t, napsütésben.A korroziovédelemre elegendö egy vékonyabb üveglap alá helyezni.(esö ellen).Ifjú koromban kis zsebrádiót müködtettem rola,meg törpe akkukat töltöttem.Igaz, akkoriban a szilicium félvezetök nagyon gyerekcipöben jártak.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szia!

Én úgy tudom,hogy kacsa az a napelem
Valaki megépítette itt a Hobbielektronikán,és később rájött,hogy nem a fényt alakította át elektromos árammá,hanem a fénycsőből jövő "brummot!...(alatta tesztelte)
Piciben én is próbáltam,nekem nem jött le még pár millivolt sem...
(#) Barret válasza lehar hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Jujj!!!
Csak nem a régi fajta szelén egyenirányítókra gondolsz?
Légyszi ezt ird le részletesen!!!
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Jah,nyáron akár 14 órát is tud működni,és FOLYAMAtosan.
1 másodpercre sem megy le nullára az áramtermelés.
(sok lúd disznót győz) ugye?
(#) lehar válasza Barret hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

De igen,azokra a régi szelén eggyenirányitokra gondolok.Akkoriban még nem voltak nagyáramu diodák.Akkoriban egy közeli villanytelepröl szereztem be öket.Helyenként át voltak ütve,és a szerelö nem vacakolt velük sokat,cserélte,és a régit kidobta.Ezekröl a szelénlapokrol, egy hegyesebb késsel az átütés(átégés) helyét egyszerüen levakartuk,ettöl ujra jok lettek.Elég nagyocskák voltak,ha jol emlékszem,olyan 15x25centisek,ezekböl kötöttünk olyan 24-25 db,sorba,és kb 15 2O dbt párhuzamosan.Majd az egészet felraktam a hiú tetejére,a napsütéses oldalára,esö ellen pedig, akkoriban ujdonságnak számitó, foliával védtem.
(#) dobo válasza lehar hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

És mit birt leadni ez a szelén napelem?
A felfűzött lapokat kiterítetted és úgy sütötte a nap a felületét vagy összefűzve maradt?
(#) athor77 válasza Riggs hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szia Riggs

A te csúszógyűrűidet nem zárja rövidre az eső.
Láttam jocó21 -ét nála a rézgyűrűket perem választja el.
Nálad nem láttam a képen elválasztót.
Nekem van közötte gumigyűrű de egy helyen levágtam a könnyebb rárakás miatt.
Lehet hogy hiba volt?

gyűrü.JPG

(#) Barret válasza dobo hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Biztos hogy kiterítve használta,de én is megvárom a válaszát
(#) Barret válasza athor77 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Nekem egy a központi csapágyon átvezetett furatban álló kívül szigetelt rézcső támaszkodik rá az állványban elhelyezett szigetelt rézlapra.Onnat megy le a kábel a cső belsejében
ATOMBIZTOS. Ennyi
(#) athor77 válasza Barret hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Úgy értem hogy kívülről a lefolyó esővíz nem zárja össze a két rézlemezt?
(#) Barret válasza athor77 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Hmmm ha az előző hozzászólásomhoz érkezett a kérdés,akkor azt válaszolom,hogy vízmentes kialakítású a cucc.
(#) lehar válasza dobo hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Egy jó nagy rétegelt falemezre(egy egész iv,kb 2 négyzetméternyi), egymás mellé raktam,szereltem.Ezekkel ugy kb.15voltot értem el üresjáratban,és terhelésen kb1,2-1,4A-t tudott.Akkoriban egy kissebb akkut töltögettem vele.
(#) Barret válasza lehar hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Az nem is rossz már
nekem 3 db 15x15 cm-es cella van,egyenként 170 mA 9V
Természetesen ez a zárlati árama,90 fokos fénybeesésnél délben még a fele is alig jön le róla fix állapotban,töltés közben. (mA)
(#) Riggs válasza athor77 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Nekem abszolut nem éri sem víz, sem nedvesség, mert burkolat alatt van a csúszógyűrű is meg a generátor is.
De szerintem nem okoz gondot, mert azért annyira nem vezet a víz 12 vagy 24V-on, hogy gond legyen belőle. Csak ha télen befagy...
(#) Atis57 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szia ISTVÁN!
Az ötlet nem rossz ! DEhamarabb célt érsz ha:
rosz Ámitógép Winchester mágneseket ragasztasz a pillepalack aljára(6 db-t) ez alá 2db 12-24V relétekercset teszel -minél kisebb légréssel.ezt schottky diódával egyenirányitva kb 30--100 1/min fordulaton az 5v ---9v dc várható persze kis árammal 10-50mA.....
négy db palack 1db bronz hegesztőpálca (4mm)+ kézi munka és ragasztó.....
eddig 4db-t , ráadásul el sem lopják ....azok...
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Ne adjuk fel olyan könnyen.
Két eset lehetséges:
1.Valaki a hasára ütött és az agya azt dobta ki, hogy emberi hajból is lehet fényelemet készíteni. Ebben az esetben tényleg minden kísérlet felesleges.
2.Valakinek valahol termelt néhány milli- vagy mikroampert. Közzétette, de lelegyintették.
Induljunk ki abból, hogy lehetséges. A fórumtársunk kötegekbe kötötte a hajat. Szerintem ez rossz ötlet, ugyanis csak az termel(het) amelyiket fény éri. A többi csak a végeknél az érintkezési felületet csökkenti, ahol értékes milliamperek veszhetnek el. Esetleg még valamivel át is lehetett volna itatni a hajvégket a jobb érintkezés reményében. Mi határozza meg azt, hogy melyik a pozitív, illetve a negatív sarok? Szerintem kizárólag csak a növekedés iránya és nem a végein az érintkezők anyaga, mert a haj nem elektrolitként működik ezesetben.
Fórumtársunk megvárhatta volna a másnapot és napfénynél is végezhetett volna egy-két mérést, ha már rádolgozott az elkészítésére. A napfénynek nem lett volna hálózati brummja.
Ejnye bejnye kedves fórumtársak, még húsvétkor sem lazítunk?
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Itt falun, ahol én lakok, semmi sem szerezhető be. Az előző életemből van egy szelén egyenirányítóm valahol a padláson, valamikor egy Temp tv-ben volt. Ez úgy nézett ki, hogy egy 6 mm átmérőjű hosszú csavarra fel van fűzve, vagy 10-15 db, 30X30 mm négyzet alakú lemezek. Érdemes-e megkeressem, kihozható-e belőle valami?
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Ha az egészet sorba kötöd,ugy 6-7 voltnyi feszt néhány mA-t.De elöször távolitsd el azt a szürke festéket a lapokrol,de vigyázz,nehogy a szelén réteggel együtt,ami nagyon vékony.
(#) venyigeif hozzászólása Ápr 6, 2010 /

Sziasztok
Engem érdekelne a szélerömü elkészitése házilag.De nem tudok szerezni leirást nem tud valaki ebben senkiteni és elküldeni egy pontos leirási menetet köszi elöre is
(#) erbe válasza lehar hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Nem elég a szeléncelláról csak a szürke festéket eltávolítani.
A kivezetést ónréteg alkotja, ami néha komoly vastagságban került a cellára. Egykor Ezermesterben és egyéb barkács ismertetőkben leírták, hogyan kell óvatosan melegítve vattával az olvadt ónt letörölni, hogy csupán leheletnyi, a fényt átengedő réteg maradjon.
Nagyon kell vigyázni a melengetéssel, mert a szelén is könnyen olvad, és ha az megolvad, használhatatlan lesz napelemként.
(#) pipi válasza venyigeif hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Szia!
Talán kezd ezt a topicot az első oldaltól
(#) athor77 válasza venyigeif hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Próbáld mondjuk a 10.oldal első hozzászólásánál.
(#) Tirex hozzászólása Ápr 7, 2010 /

Sziasztok!

Egy furcsa helyzet állt elő nálam. Az akkuim mind fel vannak töltődve, de az inverterem sehogy nem tudom elindítani. Vagyis el indul, aztán pár másodperc után ki is kapcsolt. Ezt tegnap óta csinálja. Már 16V van az aksikban és a generátort is lekötöttem róluk, hogy ne nyomjon többet. Nincs valakinek ötlete mi lehet a gubanc? Jó lenne meríteni valahogy az aksikat.
Következő: »»   205 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem