Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Szia!
Ezt nem értem... mi a megfejtés?
Az általad felsorolt adatok alapján ez lenne a Hamlin típusa.. Ennyi!
Az SMPS mikor lesz kész? ( Tudom marha nehezet kérdeztem...) És a 2x36V-os trafó jó lesz e hozzá, mert akkor megvárom azt, és nem építem meg ezt.
Annak kapcsolóüzemű lesz a 230V-os tápja.
Helló.
4 tranzisztoros nyékterv változata van elérhető formában a labortápegységnek? Végül úgy döntöttem maradok a 4db tranzisztornál és valahol szerzek be L alakú alumínim sínt csak még nem tudom hol, de ha tudnál tippet adni valami olcsó helyről megköszönném(esetleg még T is szóba jöhet nem?)
Itt az adatlapja: Bővebben: Link PRME15005AB 2 darab van.
Sziasztok. Pioneer 2.7-es labortápját szeretném megépíteni a közeljövőben, de nem 2N3055-el hanem valami BD-s tranzisztorral leginkább BD249-el. Van ennek valami akadálya? Szerintem nincs mert az eredeti terv is azzal van, de azért megkérdem. Nekem 3A kellene csak. Mi történne ha 2 BD249-et tennék bele? Gondolom minnél több egyformán összeválogatott tranyó van benne annál több fele oszlik a terhelés. (Javitsatok ha tévedek)
Üdv. Roli.
Köszönöm de ez sajnos nem morzés. Ilyen morzétlenből van itthon egy egész cső még valamelyik börzéről.
Akkor jól gondoltam
Szia!
Szerintem nincs semmi akadálya, hogy "nagy" BD-kből rakd össze, de azoknak van 1 hátránya. A hűtőfelület. Más a tokozása, és emiatt a hőmegfutása is hamarabb következhet be, mint a TO3-as tokozásúaknak. (Tapasztalat, hogy hamarabb sikerül nekik felmelegedniük. ) Előnye, hogy könnyebb a bordához csavarozni őket, nem olyan macerás, mint pl. a 2N3055-ösök. (Az én szerény véleményem szerint azért fontold meg, hogy inkább TO3-as tokozású tranzisztorokat használj.)
De attól még lehet "analóg" tápról járatni, nem? ( Felvetődhet hogy lehet, de minek-azért mert már van egy 1kW-s trafóm, ami másra nem nagyon lesz jó...)
Idézet: „Pár képet / kapcs rajzot közzétehetnél a készülő műről.” Összeraktam, most már tudok fényképet mutatni:
Igazat adok neked ebben, mert olvasom folyamatosan a témát és most amúgy is a hűtést tárgyalják. De.. a legfőbb gondom az az, hogy nem tudnék szerezni L idomot sajnos még a közelbe sincs olyan lehetőség ahonnan tudnék szerezni. És a tápot a lehető legkisebbre akarom. Nekem nem kell csak 2A nagyon nagyon max. 3A. Ehhez az igényhez is kellene a 3 darab 2n3055?
Ha ezt vasalásos technikával gyártottad, akkor minden elismerésem a tied!!!
Ez nagyon csúcs szuper:nyálcsorgatós: Ez nagyon profi gratulálok.
Hány voltos tápod lesz, amire szeretnéd a 2 ampert?
Elvileg igen. De nem így terveztem és ezért nem olyan egyszerű... Mert egyrészt a táp főpanelje már pufferelt DC feszültségeket vár, másrészt kell neki vagy 3db szekunder tekercs, kettős táp esetén 6db.
Mindegy, azzal a táppal még elég soká fogok csak foglalkozni.
Lamináltam!
Bővebben: Link
Ha a trafóra gondolsz akkor 2x27VAC és 4-5 amper. Csak kettős táp lesz. Egyébként lehet, hogy 2-3 Amperra egyszerűbb kapcsolás is van? De ez nagyon tetszik és sok jó visszajelzés is van róla.
Nem tántorítottam el! Nem azt mondtam, hogy ne csinálja, hanem azt, hogy szerencsésebb a TO3 tokozásúval csinálni! Kinek a pap, kinek a papné! Nekem volt elég sok rossz tapasztalatom a "lapos" tokozású tranzisztorokkal. (Sokkal hamarabb melegednek fel, mint a TO3 tokozásúak. És én csak a véleményem mondtam el...)
Ezt nevezem! Tökélyre fejlesztetted ezt a technikát! Csak gratulálni tudok hozzá! Elismerésem érte!
Nehogy aztán miattam vesszetek itt össze. Nem vettem eltántorításnak, szivesen tanulok a nagyobbaktól és okosabbaktól és a véleményekre is kiváncsi vagyok. Csak egyszer akarok labortápot építeni, majd ha már ott tartok építek egy erősebbet és komolyabbat de ez egyenlőre bőven eléglesz.
27*1,4142 = 38,9V egyenirányítva pufferelve. 30 voltos tápot simán csinálhatsz belőle, vagy akár 35 voltosat is.
Azt hogy végül is mekkora lesz, az rajtad áll. Pár ellenállás változtatásával tudod meghatározni, hogy a tápod mekkora áramot és mekkora feszt adjon ki magából.
Tudom láttam, hogy bizonyos értékekkel lehet beállítani a feszt. és az áramot. Bár ezt magamtól nem valószínű, hogy kiszámolnám. Amit ki lehet hozni a trafóból azt ki is kell.
Csak részben gondoltad jól. Magnetónak nagyon is jó a meglátása. Köbzolinak is igaza van, valóban működni fog, csak kérdés mit várunk el egy ilyen elektronikától.
Szerintem itt messze többről van szó mint működik/nem működik. Sokkal inkább a "nagyon megbízható" és a "kevésbé stabíl, hőmegfutásra nagyon is érzékeny" állapot között kell választani. A labortápnál "üzemszerű" állapot lehet a durva és agresszív rövidzár, illetve a legösszetettebb terhelési kombinációk. Mivel árban a BD249C és a 2N3055 között nincs jelentős különbség, ezért mindenképpen a TO3-as tokos tranyót illik ilyen célra használni. Pioneer eredetileg éppen 3db BD-re rajzolta át a 2.7-et. Ebből próbáltam továbblépni, és így született a 2.7.1-es változat (ami egy teljesen új terv, nem a régi átalakítása), TO3 tokos tranyóhoz a fenti okok miatt.
Nincs 4 tranyós változat, legalábbis én nem rajzoltam.
Én hiszek neked (nektek) mert mégis ti tudjátok mire képes és mire nem, mert elméletben és gyakorlatban is sokat vaciláltatok rajta, tudom. De nem lenne gond a 2n3055-el sem mert van itthon kb. 10db. csak alu profilt nem tudnék sehonnét szerezni. Ezért is gondoltam a BD249-re. Akkor elírtam, 3 akart lenni
Tiszteletben tartva köbzoli véleményét leírok 1 konkrét esetet, ami velem esett meg. (2 alkalommal is.) Megépítettem ezt a tápot. 2 darab BD249C tranyót tettem a végére. Egyszer terheltem 12V 2,5 amperrel. Elvileg bírnia kellett volna, mégis elszállt kb. 8-10 perc elteltével. Tranyó csere, ismét a fenti értékekkel terhelés és megint ugyanaz. Tranyók elszálltak. (Aztán, ha egy kicsit visszalapozol, akkor láthatod, hogy Alkotóval hasonló dolgokról beszélgettünk a táppal kapcsolatban, csak ez a táp már a 2.7.1-es volt. Ő rövidzárral terhelte és bírt 2 percet. Ha jól emlékszem kb 58V 4A volt az érték. Én csodálkoztam, hogy nem bírták ki a TO3 tokozású tranzisztorok, úgy hogy volt benne 3 darab is. Aztán persze beláttam, hogy miért nem bírták, és így utólag az én tápom "elszállásán" sem csodálkoztam.) Én ezért nem javasoltam a "lapos" tranzisztorokat, de megfelelő darabszám és hűtés mellett azok is alkalmazhatók. De én biztosan nem fogom a BD-ket ilyen célra használni többet az tuti!
De nyákterv csak pdf-ben van fent a forrásfájlt nem tudnád feltenni? Akkor csak kibővíteném 4db tranyóra, de még azt megkérdezném, hogy L alumíniumot hol lehet venni olcsón? (Abban ugyen nem tévedek, hogy ha 4db tranzisztor van benne akkor jobban bírja a terhelést és kevésbé melegszik? Amúgy a hőmegfutás jelenségét mennyire befolyásolja a 4db tranyó?)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |