Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék 10 - 12 db 3W-os power led-ből (kb. 4.2V - 700mA / db) egy minél kisebb veszteségű fényforrást készíteni, a hálózati feszültséget a lehető legkevesebb alkatrész közbeiktatásával felhasználva. Láttam egy kapcsolást, ami nagyon megtetszett, de ez csak kis teljesítményű ledekkel működik, és túl sok (25db) led kell hozzá, íme a link: http://bsselektronika.hu/index.php?id=389 A kérdésem: át lehet ezt úgy alakítani, hogy az én (fent részletezett) ígényeimnek megfeleljen? Köszönöm előre is! Kálmán ui: Transzformátort azért nem szertnék, mert a fényforrás kültérre menne kb. 3 m magasra (vagyis működés közben senki nem érne hozzá).
Ezt szerintem itt kellett volna kérdezned: Bővebben: Link
A kereső használatával 1 perc alatt magtaláltad volna.
Lehet, hogy igazad van, bár abban a kérdésben csak egy 20mA-es ledet akarnak meghajtani...
Ez a kérdés szerintem (bár nem vagyok szakértő) sokkal kényesebb, már csak a power led-ek ára miatt is... Azért köszi!
Sziasztok! Két darab Luxeon Rebel SQ1-es nagyteljesítményű LED-et szeretnék meghajtani 4db Li-ion cellával. Ezeket párhuzamosan kötném. Egyenként 2400mAh-osok és 3,7V-osak. Így lenne egy 9,6Ah-s 3,7V-os áramforrásom. A ledeket Multifuson keresztül táplálnám. Egy 3 állású kapcsolóval tudnám szabályozni az ármot. Működő képes ez így?
Ja és még annyit, hogy a LED-ek párhuzamosan kötve. Egyenként 3,4V-os nyitófeszültséggel. Elég-e a 3,7V-os áramforrás?? A válaszokat előre is köszönöm!
Szevasz! Működni fog én is igy használom, a ledet viszont hűteni kell, mert melegszik. Használható még hozzá a kapcsolóüzemü telefontöltők többsége 5 voltos és 400-700 mA teljesitményü egy darab lednek.
Szevasz. Van 2 tranzisztoros kapcsolóüzemü tápegység telefontöltőhöz. A tranzisztor csere nagyobb teljesítményüre és a trafó csere szintén nagyobbra és kész az átalakítás. Az egész kapcsolás kb.12-13 alkatrészből áll
Arról van tudomásotok, hogy a CREE vagy a Luxeon LED-ek között milyen minőségbeli különbségek vannak. Most inkább CREE LED-ben gondolkodom. Az adatlapján találhatók szerint egy CREE MC-E természetes fehér 370lm fényáramot tud 700mA-en, míg a Luxeon Rebel SQ1 185lm-t. Ez azért elég markáns különbség. Kinek van tapasztalata a CREE LED-ek terén?
Előre is köszönöm.
Kipróbáltam pár típust, de számomra a Cree adta a legkedvezőbb ár- hatásfok paramétereket és a szín természetességet.
Érdemes néhány színes anyagon (ruhaféle, darált pirospaprika...) a természetes fényt és a LED -ét összehasonlítani.
Az MC-E-ben 4 kis LED-chip van belül, és a 370 lm erre vonatkozik, 350 mA-en (csak "valamilyen okból" ezt csak apróbetűsként közlik). A Rebel viszont egyetlen önálló kis LED-chip, és így tud papírforma szerint 180 lm-t.
Cree MC-E: - chip nyitófeszültség: 3,2 V - átfolyó áram: 700 mA - befektetett teljesítmény: 2,24 W chip-enként, azaz összesen mind a 4 belső chip-hez 8,96 W szükséges - 647 lm saccolható az adatlap szerint 700 mA-en, ebből visszavezetve egyetlen chip 161,75 lm-t produkál 72,21 lm/W érték jön ki eredményül Rebel SQ1: - nyitófeszültség: 3,15 V - átfolyó áram: 700 mA - befektetett teljesítmény: 2,205 W - 180 lm van megadva az adatlapban 81,632 lm/W érték jön ki eredményül Cree XP-G: (kapható ez is, hűtőcsillagos kivitelben!) - nyitófeszültség: 3,2 V - átfolyó áram: 700 mA - befektetett teljesítmény: 2,240 W - 219 lm saccolható az adatlap szerint 97,768 lm/W érték jön ki eredményül
És akkor ezek közül melyiket tudom a legtovább üzemeltetni 4db párhuzamosan kötött 2400mAh-s 3,7V-os Li-ion akkuval? A fénye miatt az MC-E lenne a legjobb, de az a 8,96 W a 2,2-vel szemben. Az az igazság, hogy nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz. De azért próbálok fejlődni. Mert ha az akksikat párhuzamosan kötöm, akkor lesz egy 3,7V-os 9,6Ah-s áramforrásom. Így matematikailag 700mA-en a rendszer 13,7 órát tud menni. Persze melegszik, az akku merül, nem 700mA megy, stb. De matematikailag. Mekkora befolyása van a rendszerre a szükséges teljesítmény?
Azonos, LED-ek által felvett teljesítmény esetén tökéletesen, másodpercre pontosan ugyanannyi ideig fognak világítani az említett fényforrások.
A legjobb fényt pedig ezen feltételek mellett az XP-G-vel érheted el.
Szia! Köszönöm a hasznos információak, azonban egy kis gondom még akad a dolgok megértésében. Amint írtad a CREE MC-E és CREE XP-G ugyanazon áramforrás melett 700mA-en ugyanannyi ideig bírja. Akkor miért járok jpbban az XP-G-vel. Hiszen az MC-E 700mA-en 3,2V feszültségen ad le 647lm-t. Tehát az én 9,6Ah-s áramforrásommal ez matematikailag 647lm-t adna 13,7 órán át. Valamit én nagyon nem értek ebben. Tudom, hogy ott 4 db chip van, de az 700mA-en ad 3,2V mellett 647lm-t. Mit nem látok én ebben az egészben???
Szevasz!
Köszönöm a válaszod, többen írtak már, és lebeszéltek a nagyfesz. használatáról. Már vettem is egy 12V-os 2.5a-es tápegységet és ezzel 3x3 (3w-os) ledet fogok meghajtani. (Azért a kapcsolást ha elküldöd megköszönöm, mert érdekelne.) Igaz, hogy a 12V/3 = 4V miatt nem lesz 700 mA, csak mondjuk 650, de lényegesen nem lesz kisebb a fényereje. Két napot szenvedtem, hogy csináljak egy megszakítót (mert villogtatni akarom: 2mp be - 1 mp ki) végül egy 555-össel meg egy npn tranzisztorral sikerült profin meghajtani a relét (egész éjszaka kattogott, mert teszteltem ) A kérdésem még az lenne: mekkora kondit tegyek fesz. stabilizátornak úgy, hogy a LED-ek attól még gyorsan kialudjanak (ne 1 mp-ig tartson a halványodása) Illetve szükséges-e mindenképpen soros ellenállást tenni a LED-ek elé (mivel nem akarom feleslegesen pazarolni a feszt, mivel csak 12V van belőle) Továbbá (lehet, hogy ez hülye kérdés, de azért felteszem): Olvastam, hogy a LED-eknek minél stabilabb fesz/áram kell. Szükséges-e az elektromágneses hullámok (mivel a LED-ek hűtése egy nagy antennára fog hasonlítani) hatását csillapítani további kondenzátorokkal. (Minden LED-hez raknék egy ilyet.) A kérdésem ha igen, akkor mekkora kapacitású kell / LED ? 100 nF, vagy inkább 100 pF? Köszi előre is a segítséget!
Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy a Power LED-eket miként lehet hűteni? Elég rászorítani a hátulját egy fémlemezre, vagy van valamilyen speckóbb megoldás rá? Üdv.
Szia!
Én eddig csak a HQVIDEO-ban vásárolt 3W-os power LED-et használtam. Annak a hátulján a pozitív kimenetet össze kell forrasztani a testtel, ezt pedig már bármihez lehet forrasztani, ami elég nagy felület. Én egyszerű réz csavarokat is össze szoktam egymással forrasztani, és ehhez forrasztom a LED-et. Kálmán
Hello!
Van egy piros/kék közös katódos LED-em Bővebben: Link és az adatlap azt írja, hogy a piros fényhez 2V a kékhez 3,3V kell és nincs ötletem hogy hogyan hajtsam meg egy 3,3V-on működő mikrokontrollerről. Köszönöm a segítséget!
Pontosítok, arról van szó hogy a 2V-os piros fényhez hogy tudok megfelelő tápot készíteni, ugyanis nem találtam olyan voltage regulatort ami 2V-ot tudna előállítani. Előtét ellenállásokkal is működne a dolog?
Hello!
Nem is a 2V feszültséget kell előállítani a LED-hez, hanem az áramot korlátozni (beállítani) ellenállással, vagy áramgenerátorral. Hol melyik, a célszerűbb. üdv! proli008
Üdv!
Régóta szeretnék már egy saját kerékpáros lámpát csinálni, mert ami emberi áron kapható az vagy ledes és semmit nem látok vele, vagy halogén és gyorsan merül, ami meg jól világít és bírja is, az csillagászati összegekbe kerül. Nekem olyan lámpára lenne szükségem ami 4-5 órát elbír egy nagyobb kulacsba szerkesztett akkuból és a fényereje is elég ahhoz, hogy sötétben úton, terepen az erdőben, vagy akárhol kielégítően lássak. Találtam egy elég részletes leírást, de ami ott van az nekem már picit sok és ráadásul az egész finnül van. LINK Valami ilyesmire gondoltam, de 24 watt helyett nekem a 8 watt bőven elég lenne (3 wattos LED-ek helyett 1 wattosak). Ennyi bevezető után az első kérdésem az lenne, hogy szerintetek milyen márkájú/tipusú LED-et vegyek és persze, hogy hol??? Második kérdésem pedig az áramgenerátor lenne. Olyan áramgenerátorra lenne szükségem, ami hatékony, kis helyet foglal(de azért lehetőleg ne smd méretű alkatrészekből) és a LED-eket ilyen felállásban gond nélkül táplálja. Várnék gyári(megvásárolható) megoldásokat, vagy esetleg én is össze forrasztanék valami hasonlót kapcsrajz alapján. És végül azt szeretném kérdezni, hogy Salgótarján környékén hol tudnám beszerezni az alkatrészeket?? Elnézést a sok hülyeségem miatt és előre is köszi a válaszokat
Szia!
Google/skori/áramgenerátor kapcsolások.Lap alja.Alkatrészeket egy csomó helyről lehet interneten keresztül is rendelni,sajnos drágább.(lomex,chipcad,hqvideo) Üdv.:Zoli
Én mindenképpen ajánlanám a CREE XP-G LED-eket. Igaz, nem 1 W-osak, de mindenesetre, ha 1 W-osként használod ezeket, akkor még jobb is a hatásfokuk, mintha kb. 4 W-osként használnád. A ChipCAD-nél egyelőre még kaphatóak ilyenek, bár sajnos hűtőcsillag nélkül, szóval a megfelelő hűtésről neked kell gondoskodnod. Áramgenerátorból Skori oldalán találsz jónéhányat, a legtöbb az 555-ös általános felhasználású IC-re épül, nem SMD.
Köszi a választ! Írtam "Skori-nak" és ő is útba igazított Ha lesz majd valami jó eredmény, akkor közzé teszem
Sziasztok!
Nem akartam feleslegesen egy új topikot létrehozni. Van egy power led 10 w-os ledem. Az a gond vele, hogy még 9 V-on is meghaladja a megengedett 80°C-ot a mag hőmérséklete. Írtak hozzá hűtést de már a nevetségesen is nagy hűtéssel is 10-15s alatt fel megy a hőmérséklet. Pc boltban vettem hűtőzsírt is és ugyan az. A led 12v-tal lehet meghajtani. Amiről meghajtottam az egyenáram de nem simított. Raktam rá kondit 40V/2000mikrofarád. Azt vettem észre, hogy még ideje sincs leadni a hőt a hűtőbordának. Mit rontottam el?
Szia
Esetleg a led típusát tudod, adatlap, link?
Ledet ARAMMAL hajtanak, nem feszultseggel.
Az mekkora? Adatlap max aramhoz kepest hogyan alakul? Ha kentel alaja zsirt es rendesen fel is fekszik a bordara, akkor ott valami mas disznosag lesz. Egyebkent elvileg a LED is lehet hibas vagy rossz hatasfoku.
Szia és köszi a választ.
Itt a link: http://elektrobot.hu/termek.php?filename=led_10w_kerek.html Az áramerősségre én is gondoltam de valahogy nem gondoltam olyan fontosnak. Az áram amiről meghajtom kb.: 4-5A Zsírt is kentem. Lehet az áramot kéne valamivel szabályozni?
Ezt az ajánlást figyelembe vetted? "Megfelelő hűtéssel és áramkorlátozással érdemes hajtani (max 80°C-ig), akár 12V-os tápegységről megoldható.
A túlhajtástól tönkremehet". A maximális áramot korlátozni kellene valamilyen meghajtó áramkörrel vagy legalább egy ellenállással. Az 1A-es max. áramot ne lépd túl. |
Bejelentkezés
Hirdetés |